Με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εξέλιξης των κρατήσεων, η κ. Κουντουρά εκτίμησε ότι το 2016 θα κλείσει θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Oπως ανέφερε: «Η τάση των κρατήσεων είναι ανοδική συνολικά στην πλειονότητα των
Το επενδυτικό τοπίο στον χώρο του τουρισμού, μέσω των διαδικασιών αδειοδοτήσεων από τις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Τουρισμού, παρουσίασε, μεταξύ άλλων, σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου η αναπληρώτρια υπουργός Ελενα Κουντουρά.
Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρέθεσε για το θέμα ο γενικός γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης του υπουργείου Γιώργος Τζιάλλας, η Ειδική Υπηρεσία Προώθησης και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων (ΕΥΠΑΤΕ) έχει προχωρήσει τις διαδικασίες ή θα εξετάσει το επόμενο διάστημα 15 επενδύσεις που αφορούν στη δημιουργία σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.
Αναλυτικά, η ΕΥΠΑΤΕ έχει προχωρήσει τις διαδικασίες για 11 σύνθετα τουριστικά καταλύματα, εκ των οποίων για δύο έχει εκδοθεί άδεια δόμησης (στη Λακωνία και στην Κέα), για τέσσερα έχει βγει η σχετική κοινή υπουργική απόφαση (δύο στην Κέρκυρα, στη Μήλο και στην Ιο), για ένα βρίσκεται σε στάδιο έκδοσης η κοινή υπουργική απόφαση (στη Μεσσηνία), ενώ για τα υπόλοιπα αναμένονται εξελίξεις το επόμενο διάστημα. Επιπλέον, κατά το τελευταίο εξάμηνο έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον με την κατάθεση φακέλων επενδυτών στην υπηρεσία για τη δημιουργία άλλων τεσσάρων σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων (δύο στην Κρήτη, στην Ηλιδα και στη Λήμνο). Επίσης, η ΕΥΠΑΤΕ χειρίζεται και διεκπεραιώνει αδειοδοτήσεις για αιτήσεις-φακέλους που αφορούν στην ίδρυση, στον εκσυγχρονισμό, στην επέκταση και στην αναβάθμιση περίπου 100 ξενοδοχειακών μονάδων άνω των 300 κλινών τα δύο τελευταία χρόνια. Σε σχέση με τις ιαματικές πηγές, οι υπηρεσίες του υπουργείου έχουν αναγνωρίσει ή βρίσκονται στο στάδιο της αναγνώρισης 90 πηγών.
Η αναπληρώτρια υπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι στο πλαίσιο προσέλκυσης και νέων επενδύσεων υπάρχει πρόβλεψη δημιουργίας πλαισίου «Απλοποιημένης αδειοδοτικής διαδικασίας τουριστικών επενδύσεων», μέσω ειδικής υπηρεσίας. Για το επόμενο διάστημα το υπουργείο σχεδιάζει ένα νέο πρόγραμμα κρατικών ενισχύσεων που θα αφορά σε νέες τουριστικές επιχειρήσεις όλου του φάσματος του κλάδου, με έμφαση στη δημιουργία συνεργατικών σχημάτων και στην προώθηση των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, καθώς και στη στήριξη επιχειρήσεων που δεν κατάφεραν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους, λόγω του δυσμενούς οικονομικού κλίματος των τελευταίων ετών. Για το θέμα της παράνομης εκμίσθωσης των καταλυμάτων, μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού, η αναπληρώτρια υπουργός σημείωσε ότι αναμένεται να κατατεθεί σχετική νομοθετική πρόταση προς ψήφιση μέσα στον Ιούλιο, που θα αντιμετωπίζει φορολογικά και λειτουργικά το πρόβλημα. Παράλληλα έχει προταθεί η επαναλειτουργία του Τμήματος Τουριστικής Οικονομίας και Ανάπτυξης στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και των Σχολών Ξεναγών.
Η κ. Κουντουρά εκτίμησε με βάση τα μέχρι στιγμής στοιχεία της εξέλιξης των κρατήσεων ότι το 2016 θα κλείσει θετικά για τον ελληνικό τουρισμό. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά: «Η τάση των κρατήσεων είναι ανοδική συνολικά στην πλειονότητα των αγορών μας, με αυξήσεις που κυμαίνονται από 4% έως και 30% ανά αγορά, με εξαίρεση ίσως την αγορά της Ολλανδίας, η οποία όμως έχει αρχίσει να ανακάμπτει». Ιδιαίτερη μνεία έκανε η αναπληρώτρια υπουργός στην απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να αυξήσει κατά 20 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για την προβολή και την προώθηση της Ελλάδας. Ο γενικός γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτρης Τρυφωνόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα 13,65 εκατ. ευρώ που υλοποιεί ο Οργανισμός για την τουριστική προώθηση της χώρας. Σύμφωνα με τον κ. Τρυφωνόπουλο, από 28 διεθνείς εκθέσεις το 2015, με κόστος προϋπολογισμού 4,81 εκατ. ευρώ, για το 2016 ο ΕΟΤ έχει συμμετάσχει ή θα συμμετέχει σε 34 διεθνείς εκθέσεις με κόστος προϋπολογισμού 5,79 εκατ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι για το διάστημα Ιανουαρίου - Μαΐου μειώθηκαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Οργανισμού κατά 35,4% και οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις παρελθόντων ετών κατά 52,6%, ενώ παράλληλα αυξήθηκε ο προϋπολογισμός για διαφήμιση κατά 32,8% και για δημόσιες σχέσεις κατά 47%.
Atalanti Hills: στην τελική ευθεία η έγκριση
Στην τελική ευθεία βρίσκεται από τα συναρμόδια υπουργεία η διαδικασία έγκρισης της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του επενδυτικού τουριστικού σχεδίου Atalanti Hills που σκοπεύει να υλοποιήσει σε ιδιόκτητη μη παραθαλάσσια έκταση 12.351 στρεμμάτων στην Αταλάντη η εταιρεία Λοκρός. Μέχρι στιγμής το επενδυτικό σχέδιο 1,3 δισ. ευρώ, που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί ως Περιοχή Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης, έχει εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η προτεινόμενη ΠΟΤΑ προβλέπει τη δημιουργία τριών σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων με τις ονομασίες «Νότος», «Ζέφυρος» και «Βορράς». Το επενδυτικό σχέδιο, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει την κατασκευή τριών ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων με 2.990 κλίνες, 3.306 κατοικιών με 5.882 κλίνες, τριών γηπέδων γκολφ, πολιτιστικού χωριού και εμπορικών καταστημάτων. Βάσει των υπολογισμών του φορέα της επένδυσης, το τουριστικό συγκρότημα θα εξασφαλίσει περισσότερες από 5.500 θέσεις πλήρους απασχόλησης μέσα στην επόμενη 15ετία, στη δε περίοδο πλήρους λειτουργίας θα εξασφαλίζει πάνω από 8.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου