Πηγή. Για όλους όσους περιμένουν να φέρουν μειώσεις εισφορών η κυβέρνηση και οι "θεσμοί" με το νέο ασφαλιστικό, η διάψευση θα είναι ηχηρότατη. Δεν τους φτάνει η επαναφορά των αυξήσεων του Ν.3896/11, ετοιμάζουν και νέα πρόσθετη αύξηση εισφορών 2% - με ταυτόχρονη βέβαια μείωση συντάξεων και ενοποίηση ταμείων.
Η κυβέρνηση αναζητεί 700 εκατ. ευρώ ενόψει διαπραγμάτευσης για να μην κοπούν οι κύριες συντάξεις
Στις 11.00 το πρωί, κατατέθηκε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η τελική πρόταση για τη «μεταρρύθμιση» του ασφαλιστικού από τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υφυπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσο Πετρόπουλο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το ΑΜΠΕ, ο Πρωθυπουργός επανέλαβε τη δέσμευση να μην υπάρξει μείωση στις κύριες συντάξεις και ότι στόχος της ασφαλιστικής «μεταρρύθμισης» είναι το ασφαλιστικό σύστημα να καταστεί βιώσιμο και με ενισχυμένη κοινωνική δικαιοσύνη.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, προβλέπονται:
αύξηση στις εργοδοτικές εισφορές κατά 1 ποσοστιαία μονάδα και τουλάχιστον για μια διετία (σ.σ.: έσοδα περίπου 300 εκατ.), ώστε να στηριχθούν οι κύριες συντάξεις,
αύξηση στις εισφορές, κατά μισή μονάδα για εργοδότες και κατά μισή μονάδα για εργαζομένους (σ.σ.: έσοδα περίπου 400 εκατ.), ώστε να στηριχθεί η επικουρική ασφάλιση ,
περικοπές στις επικουρικές και για όλους όσοι παίρνουν πάνω από 170 ευρώ (σ.σ.: το 47%, δηλαδή).
περικοπές σε εφάπαξ τα μερίσματα,
χρήση των αποθεματικών και της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.
Στα εναλλακτικά σενάρια, στην περίπτωση που οι δανειστές δε δεχθούν την αύξηση των εισφορών, όπως έχει γράψει και σε παλαιότερες αναρτήσεις της το ergasianet.gr, η επιβολή φόρου 1% επί των τραπεζικών συναλλαγών ύψους άνω των 1.000 ευρώ, αλλά και η αύξηση των εσόδων από άλλες πηγές, όπως τα τέλη σε τυχερά παιχνίδια, τα πρόστιμα πάσης φύσεως (π.χ., του ΚΟΚ), τις κρατικές προμήθειες και συμβάσεις Δημοσίου, μέρος του τιμήματος από τις αποκρατικοποιήσεις κτλ.
Το νέο ασφαλιστικό αναμένεται να «κλειδώσει» κατά την επίσκεψη των δανειστών στην Αθήνα, των οποίων η άφιξη τοποθετείται στις 18 Γενάρη, και όχι νωρίτερα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν ένα 10ήμερο νωρίτερα, στις 10 Γενάρη.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες του enikonomia.gr, οι βασικοί άξονες του σχεδίου νόμου έχουν που αναμένεται να φέρει η κυβέρνηση ως νέα ασφαλιστική «μεταρρύθμιση» είναι:
- Εθνική Σύνταξη: Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να καταβάλλεται σε όλους τους ασφαλισμένους που έχουν 15 έτη ασφάλισης και να ανέρχεται σε 384 ευρώ. Από την πλευρά τους οι δανειστές υποστηρίζουν ότι τα 15 έτη ασφάλισης πρέπει να γίνουν 20 και να θεσμοθετηθούν εισοδηματικά κριτήρια για τη λήψη της βασικής σύνταξης, ειδικά σε περιπτώσεις πρόωρης συνταξιοδότησης μετά το 2019. Δηλαδή η Εθνική Σύνταξη να δίνεται με εισοδηματικά κριτήρια, μέχρι τη συμπλήρωση των γενικών ορίων για την καταβολή πλήρους σύνταξης, είτε με τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας, είτε του 62ου με 40 όμως έτη ασφάλισης.
- Αναλογική Σύνταξη: Θα διαμορφώνεται με βάση του ύψος του συντάξιμου μισθού, τα πραγματικά έτη ασφάλισης του δικαιούχου, τα πλασματικά έτη ασφάλισης, το δικαίωμα του σε πολλαπλές συντάξεις και την ηλικία αποχώρησης του συνταξιούχου. Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επιδιώκει να είναι κοντά στο 60%, ενώ οι δανειστές ζητούν να μην υπερβαίνει το 50%.
- Επανυπολογισμός συντάξεων: Η κυβέρνηση με βάση την κλίμακα που θα διαμορφωθεί θα προχωρήσει στον επανυπολογισμό όλων των καταβαλλόμενων συντάξεων πριν την εφαρμογή των μειώσεων. Στόχος της κυβέρνησης είναι να «δικαιολογηθούν» μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί, καθώς τυχόν επαναφορά των συντάξεων με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα επιβαρύνει το κράτος από 2,5 - 4 δισ. ευρώ.
- Ένα Ταμείο: Η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να συγχωνεύσει όλα τα ταμεία σε ένα φορέα, στον οποίο θα ενταχθούν, αρχικά ως ξεχωριστές διευθύνσεις, όλοι οι κλάδοι κύριας ασφάλισης μισθωτών, αυτοαπασχολουμένων, αγροτών και ναυτικών. Με αυτό τον τρόπο θα είναι ευκολότερο να καθοριστούν ενιαίοι κανόνες εισφορών και παροχών σε όλους τους ασφαλισμένους εντός του 2017.
- Επικουρικές συντάξεις: Αναπόφευκτες θεωρούνται οι μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις, καθώς θα πρέπει να καλυφθεί το έλλειμμα των περίπου 800 εκατ. ευρώ για το 2016. Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θα επιδιώξει την αντικατάσταση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος με κανόνα βιωσιμότητας, ώστε το ταμείο να μπορεί να χρησιμοποιήσει τα αποθεματικά του.
Σε μειώσεις θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε εφάπαξ και μερίσματα, χωρίς ωστόσο οι ασφαλισμένοι να χάσουν τα χρήματα που έχουν καταβάλει. Συγκεκριμένα στα εφάπαξ αναμένεται μείωση της τάξης του 10%, βάσει νέου συντελεστή υπολογισμού, ενώ τα μερίσματα που διατίθεται σε 280.000 πολιτικούς συνταξιούχους αναμένεται να κοπούν έως και 30%.
- Αύξηση εισφορών: Βέβαιη θεωρείται η αύξηση των εισφορών κατά μια μονάδα (0,5 για εργοδότες και 0,5 για εργαζόμενους) για την ενίσχυση των επικουρικών ταμείων. Η κυβέρνηση υπολογίζει ότι θα εισπράττει ετησίως περισσότερα από 300 εκατ. ευρώ.
Ακόμη θα θεσμοθετηθούν ενιαίες εισφορές σε όλα τα ασφαλιστικά ταμεία για την κύρια ασφάλιση στα επίπεδα του ΙΚΑ, ήτοι 20% ή 21% εάν αυξηθούν κατά 1 μονάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, για το 2016 δεν θα υπάρξουν αλλαγές στις ασφαλιστικές κατηγορίες των ελευθέρων επαγγελματιών και των ανεξάρτητα απασχολούμενων. Αντίθετα, θα αυξηθούν από 7% στο 10% οι εισφορές των αγροτών το 2016 και σταδιακά στο 20% έως το 2019.
- Πρόσθετοι πόροι: Η κυβέρνηση προκειμένου να μη μειώσει τις κύριες συντάξεις αναζητά επιπλέον πόρους για το σύστημα μέσω της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, που στοιχίζει στο σύστημα 2 δισ. ευρώ, αλλά και της αξιοποίησης –χρήσης της ακίνητης και κινητής περιουσίας ύψους 16,5 δισ. ευρώ. Ακόμη εξετάζεται η επιβολή φόρου στις χρηματιστηριακές συναλλαγές, στην περίπτωση που το χρηματιστήριο κινηθεί υψηλότερα από τα τρέχοντα χαμηλά επίπεδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου