Τα δημοσιεύματα επιβεβαιώνουν απόλυτα τη χθεσινή μας ανάρτηση για τη σαφή πρόβλεψη του 3ου μνημονίου (Ν.4336/15) να καταργηθούν οι ευνοϊκές (αν και σίγουρα όχι όπως διεκδικούσαμε) ρυθμίσεις για τους μηχανικούς και το ΤΣΜΕΔΕ, δηλαδή η δυνατότητα επαναφοράς στην 1η ασφαλιστική κατηγορία και το διετές "πάγωμα" των ληστρικών αυξήσεων του 3896/11. Χθες ο ίδιος ο Υπουργός της μνημονιακής συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ το δήλωσε ξεκάθαρα κατά τη διάρκεια των προγραμματικών δηλώσεων. Αναμένουμε με αγωνία να δούμε αν έχει απομείνει η ελάχιστη τσίπα στους μηχανικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ...
Την επόμενη εβδομάδα θα κατατεθεί το πόρισμα της «επιτροπής των σοφών» για το ασφαλιστικό, είπε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης των προγραμματικών δηλώσεων, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι πριν από το συνολικό νομοσχέδιο για την ανασυγκρότηση του ασφαλιστικού συστήματος το Νοέμβριο, θα κατατεθεί στη Βουλή «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο. και σε αυτό το «σημείο», πέταξε τη «βόμβα» προς χιλιάδες ασφαλισμένους και εργαζομένους: είπε πως με το «ενδιάμεσο» νομοσχέδιο θα ανακληθούν διατάξεις από το μίνι ασφαλιστικό Στρατούλη, το νόμου για τα ΚΕΠΑ δηλαδή, διότι η κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις δεν κατάφερε να το αποτρέψει. Δε διευκρίνισε ποιες διατάξεις, ωστόσο.
«...Ενδιάμεσα θα υπάρχει ένα νομοσχέδιο που θα έχει ρυθμίσεις κοινωνικοασφαλιστικές που δεν είναι αυτό που σας λέω. Αυτό αφορά προαπαιτούμενες δράσεις κυρίως για ανάκληση ρυθμίσεων θετικών του 4331/2015. Αυτό ήταν από τα προαπαιτούμενα που δεν μπορέσαμε να αποφύγουμε και πρέπει να ενημερώσουμε και το σώμα και τον ελληνικό λαό ότι αυτή τη δυσμενή εξέλιξη της ανάκλησης θετικών ρυθμίσεων θα επιδιώξουμε να την εξουδετερώσουμε ακριβώς μέσω της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης», είπε.
Αναφερόμενος στις παρεμβάσεις που θα γίνουν στο ασφαλιστικό, ο υπουργός τόνισε ότι «έχουμε δεσμεύσεις από το μνημόνιο που θα επιδιώξουμε να εξουδετερώσουμε μέσω της γενικής μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού συστήματος. Σε αντικατάσταση συγκεκριμένων δεσμεύσεων που δεν θέλουμε να φέρουμε εις πέρας (π.χ. ο αντιασφαλιστικός νόμος του 2010, ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, απομείωση κατώτατων συντάξεων και ΕΚΑΣ) ζητήσαμε την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος. Αυτή θα φέρουμε στη Βουλή το Νοέμβριο, ώστε να μην υπάρχουν συντάξεις – φιλοδωρήματα και οι νυν εργαζόμενοι να πάρουν σύνταξη». Δεσμεύθηκε ακόμη ότι «δεν θα επιβάλλουμε οριζόντιες μειώσεις» και «η αναγκαία αναπροσαρμογή θα γίνει μέσω του νέου συστήματος».
Αναφερόμενος στα εργασιακά, είπε ότι «αντίθετα με το παρελθόν όπου υπήρχε απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, θα νομοθετήσουμε σύμφωνα με τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, όπως λέει το μνημόνιο». Σημείωσε πάντως πως άλλη είναι η αντίληψη για το τι σημαίνει «καλές πρακτικές» που έχει το ΔΝΤ και άλλη η κυβέρνηση, η οποία θέλει να ασκήσει «πολιτικές με αριστερό πρόσημο».
Απευθυνόμενος και προς το ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας τόνισε ότι «θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τον φόβο των εργαζομένων αξιοποιώντας όσο μπορούμε τους μηχανισμούς που έχουμε, κυρίως το ΣΕΠΕ» και ζήτησε την βοήθεια και των κομμάτων για να το επιτύχει.
Διαβάστε ΕΔΩ το πλήρες κείμενο της ομιλίας Κατρούγκαλου.
ΕΩΣ ΤΙΣ 15 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΤΡΕΠΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝέο Ασφαλιστικό και μειώσεις 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26516&subid=2&pubid=113780577
Νέο Ασφαλιστικό και μειώσεις 13% στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΑΤΟΥ
Χαμηλότερες συντάξεις για όλους όσοι συνταξιοδοτούνται και περικοπές έως 13% στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις οι οποίες ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ τον μήνα αθροιστικά, κύριες και επικουρικές, προβλέπει το σχέδιο του νέου Ασφαλιστικού που θα κατατεθεί στη Βουλή έως τις 15 Νοεμβρίου ως «αντίβαρο» στις δεσμεύσεις του 3ου Μνημονίου που προβλέπει μειώσεις στις χαμηλές συντάξεις, εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές και μείωση -έως την κατάργηση στα τέλη του 2019- του ΕΚΑΣ.
Το «στίγμα» αυτό έδωσε, για τις επικείμενες αλλαγές, ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος δηλώνοντας, μετά τη συνεδρίαση του κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής, ότι «θα λάβουμε κάθε δυνατό μέτρο ώστε να μη μειωθούν οι συντάξεις που είναι κάτω από τα 1.000 ευρώ». Και λίγο αργότερα, μιλώντας στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στη Βουλή, ότι «με το νέο Ασφαλιστικό θα ισχύσουν, στο εξής, ενιαίοι κανόνες για τις εισφορές και τις παροχές (συντάξεις) και θα προστατεύσουμε τις μικρές συντάξεις». Οπως χαρακτηριστικά είπε ο υπουργός, «θα εξουδετερώσουμε τις αρνητικές δεσμεύσεις του Μνημονίου με τη γενική μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού το οποίο δεν είναι βιώσιμο και παραμένει άνισο και κατακερματισμένο, με διαφορές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και στις εισφορές, παρά τις ενοποιήσεις που έγιναν».
[συνέχεια]
ΑπάντησηΔιαγραφήΟΙ ΔΥΟ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ
Ο καθηγητής Σ. Ρομπόλης προβλέπει ότι, εφόσον δεν θιγούν οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ και με βάση το προβλεπόμενο στο προσχέδιο του κρατικού προϋπολογισμού ταμειακό έλλειμμα των 2,123 δισ. ευρώ στα ταμεία (παρά τα νέα μέτρα των 1,2 δισ. ευρώ στα οποία περιλαμβάνονται οι αλλαγές στο Ασφαλιστικό), οι μειώσεις στις συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ θα πρέπει να φτάσουν στο 13%. Το ποσοστό θα διαφοροποιηθεί, βέβαια, εφόσον προβλεφθούν κλίμακες με διαφορετικά ποσοστά παρακράτησης.
Προειδοποιεί, ωστόσο, ότι «οι περικοπές με δημοσιονομικούς και όχι ασφαλιστικούς όρους, εφόσον γίνουν και πάλι στα ποσά άνω των 1.000 ευρώ, κινδυνεύουν να ανατρέψουν τις αρχές της αναλογικότητας εισφορών - παροχών, της ισότητας και της αλληλεγγύης».
Η απονομή χαμηλότερων συντάξεων σε σχέση με ό,τι ισχύει σήμερα για τους «παλαιούς» (πριν από το 1993) ασφαλισμένους που διατηρούν, με βάση τις καταστατικές διατάξεις των επιμέρους Ταμείων, υψηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010, είναι η δεύτερη ανατροπή. Το ύψος των περικοπών θα εξαρτηθεί από τη μεταβατική περίοδο που θα προβλεφθεί καθώς και από τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, αδιακρίτως κλάδου (δημόσιο ή ιδιωτικό τομέα).
ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΡΥΘΜΙΣΕΩΝ
Ο Γ. Κατρούγκαλος ανακοίνωσε ότι πριν από την ασφαλιστική μεταρρύθμιση που θα θεσπιστεί τον Νοέμβριο θα κατατεθεί (την ερχόμενη εβδομάδα) ένα ενδιάμεσο νομοσχέδιο. Οπως έγραψε χθες η «Ημερησία», κατόπιν αξίωσης των δανειστών και μέχρι τυχόν νεωτέρας συμφωνίας, θα καταργεί σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων οι οποίες νομοθετήθηκαν μονομερώς από την πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ? ΑΝΕΛ (επαναχορήγηση σύνταξης σε ανασφάλιστους υπερήλικες, επιλογή χαμηλότερων ασφαλίστρων για αυτοαπασχολούμενους, συμψηφισμός μεγαλύτερων οφειλών με συντάξεις, συνταξιοδότηση με χαμηλότερα όρια ηλικίας σε ορισμένες ΔΕΚΟ και ΟΤΑ, την επιχορήγηση Μετοχικών Ταμείων από το ΑΚΑΓΕ κ.ά.) . Επιπλέον, θα προβλέπει την αύξηση στα 40 έτη όλων των χαμηλότερων ορίων για συνταξιοδότηση με πλήρη σύνταξη στα 62.
[συνέχεια]
ΑπάντησηΔιαγραφήΔΝΤ: ΝΕΟ «ΨΑΛΙΔΙ»
«Πρωταθλήτρια» ανακηρύσσει το ΔΝΤ την Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις του Ασφαλιστικού και στις περικοπές συντάξεων για τις οποίες, ωστόσο, προβλέπει νέο «ψαλίδι» λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος. Σύμφωνα με την Εκθεση του Δημοσιονομικού Παρατηρητηρίου του Ταμείου, η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία, κατά την τριετία 2011 ? 2014, αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας, τέθηκαν αυστηρότεροι κανόνες στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και έγιναν προοδευτικές μειώσεις στις συντάξεις. Η δαπάνη για τις συντάξεις και την υγεία θα συνεχίσει να συρρικνώνεται παρά τη γήρανση του πληθυσμού και θα αυξηθεί με μέσο ρυθμό μόλις 0,5% του ΑΕΠ έως το 2050 όταν στις άλλες αναπτυγμένες χώρες θα είναι στο 1,8%.
«ΚΟΥΡΕΜΑ» ΣΤΑ ΕΦΑΠΑΞ
Νέες μειώσεις από 5% έως 10% στα εφάπαξ που χορηγεί το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων φέρνει η εφαρμογή της ρήτρας «προσαρμογής» που θα νομοθετηθεί στη θέση της ρήτρας «βιωσιμότητας». Μείωση αναμένεται και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων καθώς δεν μπορεί να «καλυφθεί» ούτε από το Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών ούτε και από άλλες πηγές (π.χ ρευστοποιήσεις περιουσιακών στοιχείων) ολόκληρο το έλλειμμα των 220 εκατ. ευρώ που προβλέπεται έως το τέλος του 2015.
ΣΟΥΗΔΙΚΟ «ΜΟΝΤΕΛΟ»
Υπέρ της υιοθέτησης του Σουηδικού «μοντέλου» για τις συντάξεις, αλλά, με την πρόβλεψη εθνικής σύνταξης + ατομικών συντάξεων (ανάλογα με τις εισφορές και υπολογισμό με σύστημα νοητής κεφαλαιοποίησης) τάσσεται η πλειοψηφία των μελών της Επιτροπής «σοφών». Στο πόρισμα που θα δημοσιοποιηθεί στις 15 Οκτωβρίου θα καταγράφονται, ωστόσο, και οι ενστάσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο.
ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Ζητείται ευρωπαϊκή «συνταγή» για τις αλλαγές
Το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπουργούς Εργασίας της Ε.Ε. θα βάλει η κυβέρνηση στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για τις αλλαγές στα εργασιακά που προβλέπει το 3ο Μνημόνιο να γίνουν σε συνεργασία με το Διεθνές Γραφείο Εργασίας και με βάση τη «βέλτιστη ευρωπαϊκή πρακτική». «Ο καθορισμός του τι είναι καλή ευρωπαϊκή πρακτική δεν αφορά μόνο την Ελλάδα... η Ελλάδα είναι ο καθρέφτης του μέλλοντος της Ευρώπης στο εργασιακό ζήτημα», είπε χθες στη Βουλή ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι κάτω από αυτό το πρίσμα θα διαπραγματευτεί η ελληνική κυβέρνηση με τους θεσμούς την επαναρρύθμιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και τις αλλαγές που ζητούνται σε ομαδικές απολύσεις και απεργιακό νόμο. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσεται και η πρόταση που ήδη υπέβαλε για τη δημιουργία ενός Eurogroup των υπουργών Εργασίας.
O Πρόεδρος του ΕΤΑΑ (προς τιμήν του) έστειλε επιστολή αντίθεσης στην κατάργηση της δυνατότητας επιλογής κατώτερης ασφ.κατηγοριας.
ΑπάντησηΔιαγραφήH συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει φέρει τη μεγαλύτερη ως τώρα ύφεση από όλες τις μνημονιακές κυβερνήσεις. Τώρα ετοιμάζεται να πνίξει όλες τις κατηγορίες πολιτών με φόρους και εισφορές. Μεγάλο πρόβλημα θα δημιουργηθεί και στο ΕΤΑΑ με οποιαδήποτε κατάργηση ευνοικών διατάξεων. Αναμένεται με το νέο έτος μείωση μισθών στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και κλείσιμο μικρών επιχειρήσεων σαν αποτέλεσμα της 8μηνης πολτικής της κυβέρνησης. Παρακαλώ να δημοσιευθεί το σχόλιο χωρίς να σβηστεί.
ΑπάντησηΔιαγραφήτα σχόλια είναι ελεύθερα συνάδελφε σε αυτό το μπλογκ...
Διαγραφή