Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κολλίντζας, Καρούζος και η "Tράπεζα μας"


Παλαιότερο άρθρο από εδώ
 
Σε νέα, ιδιαίτερα σοβαρή και υπό δικαστική διερεύνηση υπόθεση εμφανίζεται να πρωταγωνιστεί o γνωστός οικονομολόγος και πρώην στέλεχος της Proton Bank, Tρύφων Κολλίντζας, ο οποίος είναι προφυλακισμένος για εμπλοκή στο σκάνδαλο των θαλασσοδανείων του επιχειρηματία Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (περισσότερα για τον κο Λαυρεντιάδη εδώ).
Ο οικονομολόγος με τη μακρά θητεία σε πιστωτικά ιδρύματα εμφανίζεται να εμπλέκεται και στην πολύκροτη υπόθεση Καρούζου, καθώς επί των ημερών του στην Τράπεζα Αττικής πραγματοποιήθηκαν περίεργες αγορές «ελαττωματικών» ακινήτων από τον Όμιλο Καρούζου, που είχαν ως αποτέλεσμα το πιστωτικό ίδρυμα να ζημιωθεί κατά δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Αγορά… σκάνδαλο
Η ιστορία εκτείνεται χρονικά από το 2009, όταν ο πρώην «βασιλιάς» του real estate, Ιωάννης Καρούζος, είχε προσεγγίσει την Τράπεζα Αττικής επιζητώντας οικονομική βοήθεια (για την υπόθεση Καρούζου διαβάστε σχετικά και εδώ). Σκοπός του ήταν να αγοράσει ορισμένα οικόπεδα-φιλέτα στην περιοχή της Γλυφάδας, στα οποία εκ των υστέρων παραποίησε τα εμβαδά και εν συνεχεία τα πούλησε σε ανυποψίαστους ιδιώτες.
Από το ιστορικό της υπόθεσης αλλά και από τα στοιχεία που έχουν προσκομισθεί στις Αρχές προκύπτει ότι η ανταπόκριση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ήταν άμεση. Το παράδοξο, όμως, της υπόθεσης είναι ότι οι δύο τράπεζες είχαν ήδη ενημερωθεί για τις παράνομες μεθόδους του κατασκευαστή μέσω των καταγγελιών που τους είχε αποστείλει ο Ιωσήφ Λιβανός.

Τόσο το 2007 όσο και το 2009 ο μεσίτης είχε φροντίσει να γνωστοποιήσει στους επικεφαλής αλλά και τους μετόχους τόσο της Τράπεζας Κύπρου όσο και της Τράπεζας Αττικής τις μεθόδους που χρησιμοποιούσε ο κ. Καρούζος.

Τον Απρίλιο του 2009 ο Ιωσήφ Λιβανός μέσω επιστολής στην Τράπεζα Αττικής έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για τις δραστηριότητες του κ. Καρούζου. Επικεφαλής του πιστωτικού ιδρύματος εκείνη την περίοδο ήταν ο κ. Κολλίντζας.

Δείτε την επιστολή

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι οι αιτιάσεις και οι καταγγελίες του μεσίτη ουδέποτε ελήφθησαν υπ’ όψιν. Αντιθέτως, ακολούθησε μια αγορά-σκάνδαλο «παράνομου» πενταώροφου ακινήτου στον συνοικισμό Ευρυάλη της Γλυφάδας, όπου η τράπεζα σκόπευε να στεγάσει ένα υποκατάστημά της.
Από τα στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση της zougla.gr προκύπτει ότι η αξία του συγκεκριμένου ακινήτου εκτινάχθηκε -μέσα σε λίγες μόλις ώρες- κατά 18 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα επίσημα συμβόλαια, στις 31 Δεκεμβρίου του 2009, ο κατάδικος κατασκευαστής μεταβίβασε το ακίνητο (από μια εταιρεία συμφερόντων του σε μια άλλη). Η αντικειμενική αξία του ακινήτου αναγραφόταν στα 4,9 εκατ. ευρώ. Όμως, την ίδια κιόλας ημέρα το πούλησε στην Τράπεζα Αττικής έναντι 23,4 εκατ. ευρώ!

Δείτε τα συμβόλαια
 

Με αυτόν τον τρόπο κατάφερε αφενός να αποπληρώσει δάνειο ύψους 18 εκατ. ευρώ και αφετέρου να εισπράξει περί τα επτά εκατ. ευρώ μετρητά! Την προσοχή της διοίκησης της Τράπεζας Αττικής διέλαθαν γεγονότα όπως ότι:

1) από την 1η Οκτωβρίου του 2009 είχε διαπιστωθεί ότι έφερε παραποιημένα εμβαδά κατόπιν ελέγχου που πραγματοποίησαν υπάλληλοι της Πολεοδομίας Γλυφάδας - για αυτήν την υπόθεση επεβλήθη πρόστιμο 1,6 εκατ. ευρώ
2) στις 21 Δεκεμβρίου του 2010 οι παραβάσεις και τα πρόστιμα είχαν κοινοποιηθεί στις εταιρείες του Ομίλου Καρούζου.

Δηλαδή, η Τράπεζα, επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Κολλίντζας, προέβη στην αγορά ενός κτηρίου που οικοδομήθηκε παράνομα, η άδεια του οποίου εκδόθηκε βάσει παραποιημένων εμβαδών οικοπέδου με σκοπό να εμφανιστούν επιπλέον μέτρα στους τίτλους ιδιοκτησίας και εν τέλει διατάχθηκε η διακοπή των οποιωνδήποτε εργασιών.

Αξίζει, βέβαια, να σημειωθεί ότι η τότε διοίκηση της Αττικής είχε φροντίσει να διορίσει ως διευθύντρια του υποκαταστήματος της Γλυφάδας την αδελφή της πρώην συζύγου του κατασκευαστή, Ρεβέκκας Σκαφτούρα.

Παράλληλα, ακόμη ένα από τα πολλά «θαύματα» που σημειώθηκαν κατά την αγοραπωλησία του εν λόγω ακινήτου είναι το γεγονός ότι, ενώ στο συμβόλαιο βάσει του οποίου το ακίνητο μεταβιβάζεται από τη μία εταιρεία του Ομίλου Καρούζου σε μια άλλη η αντικειμενική του αξία ανέρχεται στα 4,9 εκατ. ευρώ, στο δεύτερο συμβόλαιο βάσει του οποίου πωλείται στην Τράπεζα Αττικής η αντικειμενική αξία εκτινάσσεται στα 9,2 εκατ. ευρώ!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου