Αναδημοσιεύουμε από το Βήμα. Το ΤΕΕ και η ΕΜΔΥΔΑΣ χάνουν το κατεξοχήν ξενοδοχείο που φιλοξενούσε τις συνεδριάσεις τις αντιπροσωπείας του πρώτου και τα συνέδρια της δεύτερης. Δείγμα και αυτό μιας εποχής "παχιών αγελάδων" που πέρασε ανεπιστρεπτί. Ειδικά ο υποφαινόμενος, δε μπορεί με τίποτα να ξεχάσει ένα ζεστό βράδυ του Ιουνίου του 2007 όπου οι σύνεδροι της ΠΟ ΕΜΔΥΔΑΣ γλένταγαν by the pool στο roof top του ξενοδοχείου, τη στιγμή που καιγόταν ολοσχερώς ο δρυμός της Πάρνηθας.
Στο κλείσιμο ενός ακόμα ξενοδοχείου στην Αθήνα προχωρά ο όμιλος Δασκαλαντωνάκη, διακόπτοντας τη λειτουργία του πεντάστερου «Athens Imperial» στην πλατεία Καραϊσκάκη από την Πέμπτη 31 Μαΐου. Στην επίσημη ανακοίνωση του ξενοδοχειακού ομίλου «η εταιρεία Ελληνική Τουριστική ΑΞΤΕ, μισθώτρια του ξενοδοχείου Athens Imperial που βρίσκεται στην πλατεία Καραϊσκάκη στην Αθήνα, με λύπη της ανακοινώνει τη διακοπή της λειτουργίας του ξενοδοχείου την 31η Μαΐου 2012».
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λόγοι που οδηγούν στο κλείσιμο του τέταρτου κατά σειρά ξενοδοχείου του ομίλου στην Αθήνα δυναμικότητας 237 δωματίων, σε συνέχεια των «Acropol» 167 δωματίων και «Fashion House Hotel» 115 δωματίων στην Ομόνοια, καθώς και του «Baby Grand» στην οδό Αθηνάς που παραμένει κλειστό «για ανακαίνιση», όπως αναφέρεται από την εταιρία, είναι ο μαρασμός της ελληνικής πρωτεύουσας ως τουριστικού προορισμού και η έλλειψη προοπτικής. Ο ξενοδοχειακός όμιλος είχε «επενδύσει» στη συνεδριακή αγορά και για τη λειτουργία του ξενοδοχείου, ωστόσο η κάμψη που παρουσιάζει και αυτός ο κλάδος και οι απώλειες συνεδρίων εξαιτίας των απεργιών και της αναστάτωσης στην Αθήνα λειτούργησαν ανασταλτικά. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που εργαζόταν στο ξενοδοχείο, από το όμιλο σχεδιάζεται η απορρόφησή του σε άλλες μονάδες.
Ηδη η ελληνική πρωτεύουσα έχει χάσει 20 ξενοδοχεία από το δυναμικό της, καθώς το 2011 έκλεισαν 18, περιορίζοντας την προσφορά κατά 22%, με 2.700 κλίνες να έχουν αποσυρθεί από την αγορά. Αντίστοιχα εικόνα «εγκατάλειψης» παρουσιάζουν οι πληρότητες των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας, με βάση τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών - Αττικής (ΕΞΑ-Α), καθώς το διάστημα από τον Δεκέμβριο του 2011 έως τον Φεβρουάριο του 2012, οι απώλειες φθάνουν σε ποσοστό 20,5% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2010, ενώ παρόμοια μεγέθη διατηρούνται τον Ιανουάριο με τη μείωση να αγγίζει το 18,65% και τον Φεβρουάριο με ποσοστό 20,42%. Η Αθήνα παρουσιάζει τη χαμηλότερη πληρότητα μεταξύ των ευρωπαϊκών πόλεων και τους τρεις μήνες, με ποσοστά 60,1% τον Δεκέμβριο, 38,3% τον Ιανουάριο και 41,3% τον Φεβρουάριο, ενώ το έσοδο ανά διαθέσιμο δωμάτιο τον Ιανουάριο παρουσιάζει μείωση 17,5% σε ετήσια βάση και 19,1% τον Φεβρουάριο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου