Τετάρτη 10 Δεκεμβρίου 2014

Απεργία ( και) δίψας ξεκινά ο Ν. Ρωμανός

Νέα συγκέντρωση την Τετάρτη έξω από τη Βουλή κατά την ώρα της ονομαστικής ψηφοφορίας (από εδώ)

Και απεργία  δίψας, εκτός από την απεργία πείνας, αποφάσισε να ξεκινήσει από την Τετάρτη ο Ν. Ρωμανός, όπως είπαν οι συνήγοροί του – θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή του. Το σκεπτικό του για την απόφαση αυτή, όπως το μεταφέρουν οι δικηγόροι του, είναι ότι βλέποντας το πώς εξελίσσεται η συζήτηση στη Βουλή,  ο υπουργός για λόγους σκοπιμότητας δεν δέχεται καμία από τις λύσεις που του προτείνονται.
Βελτιωτικές αλλαγές στην τροπολογία για την υπόθεση Νίκου Ρωμανού δεσμεύτηκε να καταθέσει την Τετάρτη ο υπουργός Δικαιοσύνης  κ. Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο υπουργός δήλωσε ανοιχτός να προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης, που θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, την οποία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ, επί της τροπολογίας που δίνει τη δυνατότητα σε φυλακισμένους να παρακολουθούν εξ αποστάσεως μαθήματα. Την επιτακτική ανάγκη να δοθεί άμεση ρητή νομοθετική λύση στην υπόθεση του Νίκου Ρωμανού είχε επισημάνει και το ΠΑΣΟΚ.
Βουλευτές όλων ανεξεραίτως των κομμάτων έκαναν έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης να αποσαφηνίσει πλήρως το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να αποκλείει οποιαδήποτε παρερμηνεία και να διασφαλίζει ότι το μέτρο της ηλεκτρονικής επιτήρησης με βραχιολάκι θα εφαρμοστεί στην περίπτωση του Νίκου Ρωμανού. Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι γι΄αυτό το θέμα κατατέθηκαν πέντε παρεμφερείς τροπολογίες και προτάσεις με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή ενόψει της κρισιμότητας της κατάστασης του Νίκου Ρωμανού.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα με thepressproject.gr, ζήτησαν ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη στις 12 μμ, υποστηρίζοντας ότι δεν διασφαλίζεται ξεκάθαρα ότι το μέτρο για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων αφορά την περίπτωση του Νίκου Ρωμανού. Το ΠΑΣΟΚ πρότεινε στον υπουργό Δικαιοσύνης να προχωρήσει σε βελτιωτική αλλαγή που θα προβλέπει άμεση πιλοτική εφαρμογή του μέτρου για την ηλεκτρονική επιτήρηση με βραχιολάκι σε όλους τους επιτυχόντες σε ΑΕΙ και ΤΕΙ της Αττικής που είναι στη φυλακή.
«Θέλω να πιστεύω ότι θα πρυτανεύσει η λογική. Αναμένουμε πάρα πολύ σύντομα ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή», τόνισε ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ κ. Δημήτρης Σαλτούρος και πρόσθεσε:«Ας παραχωρήσουμε στον υπουργό το χρόνο που χρειάζεται για να καταθέσει αυτό που έχουμε ανάγκη ώστε να λυθεί η κατάσταση που αδίκως έχει φτάσει εδώ που έχει φτάσει».
Κατά τη συζήτηση στη Βουλή έντονες ήταν οι αντιδράσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που κατηγορούν τον υπουργό Δικαιοσύνης ότι η αδιαλλαξία του οδηγεί ένα νεαρό στο θάνατο και ζητούν να δοθεί άμεση, σαφέστατη νομοθετική λύση.«Μην παίζεται το ρόλο του πόντιου πιλάτου. Αύριο μάθαμε ότι ο Νίκος Ρωμανός ξεκινά και απεργία δίψας. Πρέπει να βαρύνει η κρίση υπέρ της ζωής», τόνισε η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Ζωή Κωνσταντοπούλου.
«Αύριο πάμε σε εκλογές. Μπορούμε να πάμε κουβαλώντας κάσες νεκρών;» σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρώην πρόεδρος της Βουλής  κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Την ανάγκη να επικρατήσει νηφάλια και ψύχραιμη λύση που θα δίνει διέξοδο στο αδιέξοδο ενός νέου ανθρώπου, τόνισε ο εισηγητής της ΔΗΜΑΡ κ. Γιάννης Πανούσης. «’Αμεσα, τώρα πρέπει να λυθεί το θέμα, διαφορετικά η κυβέρνηση παίρνει ακέρια την ευθύνη σε ότι αφορά τη ζωή του Νίκου Ρωμανού και τις συνέπειες», υπογράμμισε ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας.
«Η ζωή του κρέμεται πια από μία κλωστή», δήλωσε ο καρδιολόγος Γ. Βήχας στo efsyn.gr και την Ντίνα Δασκαλοπούλου. Και συμπληρώνει: «Ο οργανισμός του είναι πολύ καταβεβλημένος και αφυδατωμένος. Η κατάστασή του είναι εξαιρετικά κρίσιμη. Αν συνεχιστεί, θα υπάρχει έκπτωση της λειτουργίας των οργάνων και κινδυνεύει άμεσα από πολυοργανική ανεπάρκεια. Είναι μία πρωτοφανής κατάσταση για την Ελλάδα να έχει έναν απεργό πείνας επί 30 ημέρες. Οι γιατροί πιέζονται για να προχωρήσουν σε αναγκαστική σίτιση αλλά αντιστέκονται και δίνουν αγώνα να τηρήσουν την ιατρική δεοντολογία. Στους γιατρούς συμπαραστέκονται με ψηφίσματα το δ.σ. του Ιατρικού Συλλόγου και του ΕΙΝΑΠ.»
Σημειώνεται ότι την Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι, οπότε  θα  διεξαχθεί  στη Βουλή ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας του υπουργού Δικαιοσύνης για την ηλεκτρονική επιτήρηση φυλακισμένων, θα πραγματοποιηθεί και νέα συγκέντρωση έξω από το Κοινοβούλιο.

Το βράδυ της Τρίτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση αλληλεγγύης στο Ν. Ρωμανό στο Σύνταγμα. Παρών και ο Γιώργος Ρωμανός, πατέρας του απεργού πείνας.
newego_LARGE_t_1101_54434727
Η κυβέρνηση  απέρριψε αρχικά την τροπολογία που κατέθεσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΔΗΜΑΡ, ΚΚΕ  και ανεξάρτητοι βουλευτές  που πρόσφερε την διέξοδο της εκπαιδευτικής άδειας με βραχιολάκι καθώς και την δυνατότητα υπουργικής παρέμβασης υπέρ του απεργού.
«Ο υπουργός δικαιοσύνης δεν μπορεί να υποκαθιστά τα δικαστικά όργανα» είπε χαρακτηριστικά ο κ.  Χ.Αθανασίου. Υποστήριξε πως ο Νίκος Ρωμανός «είχε ελάχιστες πιθανότητες να λάβει εκπαιδευτική άδεια» κι αυτό «όχι γιατί το θέλει η κυβέρνηση και ο υπουργός αλλά γιατί το λέει ό νόμος». Οσον αφορά το βραχιολάκι σημείωσε πως δεν μπορεί να εφαρμοστεί «όχι με υπαιτιότητα του υπουργείου αλλά γιατί οι εταιρίες που μετείχαν στον διαγωνισμό έχουν προσφύγει στην δικαιοσύνη» και δεν είναι τεχνικά δυνατή η λύση. ‘Αφησε πάντως ανοιχτή την δυνατότητα στο μέλλον.
«Το θέμα έχει πέσει πάνω σας, η βασική ευθύνη είναι πάνω σας»! Αυτή την έκκληση απεύθυνε στον υπουργό με παρέμβασή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κυρία Βασιλική Κατριβάνου στην Βουλή. Όπως είπε «είναι η ύστατη στιγμή. Δεχθείτε την τροπολογία του κ.Πανούση που υποστηρίζουμε εμείς και το ΚΚΕ» . Πρόσθεσε πως η ρύθμιση αυτή «μπορεί να φέρει λύση σήμερα».
Εξηγώντας το περιεχόμενο της τροπολογίας επισήμανε πως «η λύση λέει ότι σε περιπτώσεις που έχει πάρει απόφαση το συμβούλιο των φυλακών μπορεί να παρέμβει υπέρ του κρατούμενου ο υπουργός». «Αυτό πρέπει να κάνετε» τόνισε η Β.Κατριβάνου «την ανθρώπινη ζωή υπερασπιζόμαστε εδώ μέσα. Κάντε το τώρα»
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης μετά από διεργασίες είχαν καταλήξει σε μια κοινή πρότασή τους για το θέμα του Ν. Ρωμανού. Η τροπολογία αναφέρει ότι οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά ενώ στην περίπτωση απόρριψης θα πρέπει να υπάρχει αιτιολογημένη απόφαση.  Προτείνεται μάλιστα ότι σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας.
Ολόκληρο το κείμενο της κοινής τροπολογίας έχει ως εξής:
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Ο θεσμός των αδειών αποτελεί πολύτιμο εργαλείο λειτουργίας του σωφρονιστικού συστήματος και κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων. Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικές άδειες, κατά τις οποίες ο κρατούμενος εξέρχεται από το σωφρονιστικό κατάστημα και εισέρχεται στο εκπαιδευτικό ίδρυμα, δηλαδή σε ένα χώρο ελεύθερης ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, συνύπαρξης και κοινωνικοποίησης, αποτελούν ιδιαίτερης αξίας μέτρο ανοικοδόμησης μιας σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ Πολιτείας και κρατουμένου, που βασίζεται στο αγαθό της παιδείας. Οι επάλληλες τροποποιήσεις του σωφρονιστικού κώδικα κατά τα τελευταία έτη έχουν δημιουργήσει κενά και αντιφάσεις στο ισχύον πλαίσιο χορήγησης εκπαιδευτικών αδειών, η ερμηνεία και εφαρμογή των οποίων από τα αρμόδια όργανα αποδεδειγμένα οδηγεί σε αποτελέσματα που αποδεικνύονται ιδιαζόντως επαχθή, απάνθρωπα και καταλήγουν σε σκοπό αντίθετο από τους θεμελιώδεις στόχους του ποινικού δικαίου και του σωφρονιστικού συστήματος. Για το λόγο αυτό, είναι αναγκαία η αποσαφήνιση του καθεστώτος της χορήγησης των εκπαιδευτικών αδειών και η εξασφάλιση της χορήγησής τους, προς το σκοπό της φοίτησης, με την πρόβλεψη ειδικών προϋποθέσεων και διαδικασίας.
Β. ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΝΟΜΟΥ
Άρθρο
Η παράγραφος 1 του άρθρου 58 του Ν. 2776/1999 αντικαθίσταται ως εξής:
1. Οι εκπαιδευτικές άδειες χορηγούνται υποχρεωτικά σε κρατουμένους οι οποίοι έχουν επιτύχει την εισαγωγή τους σε εκπαιδευτικά ιδρύματα της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της ιδιότητάς τους ως υποδίκων ή καταδικασθέντων και ανεξαρτήτως του αδικήματος για το οποίο είναι υπόδικοι ή έχουν καταδικασθεί. Η άδεια χορηγείται από το Συμβούλιο του άρθρου 70 παρ. 1 του παρόντος και υπό τις προϋποθέσεις του άρθρου 55 παρ. 1 περ.3 και 4 του και παρ. 2 και 3 του παρόντος. Μόνον κατ’ εξαίρεση επιτρέπεται η απόρριψη χορήγησης εκπαιδευτικής άδειας, σε περιπτώσεις όπου η απόρριψη αιτιολογείται ειδικά και εμπεριστατωμένα, επί τη βάσει πραγματικών περιστατικών που πρέπει να μνημονεύονται στην απορριπτική απόφαση και από τα οποία να προκύπτει με ασφάλεια και πέραν πάσης αμφιβολίας ότι η χορήγηση εκπαιδευτικής άδειας θα βλάψει ή θα θέσει σε άμεσο κίνδυνο υπέρτερο έννομο αγαθό. Τέτοια περιστατικά δεν μπορεί να είναι μόνον το γεγονός της υποδικίας ή της καταδίκης για συγκεκριμένο αδίκημα.
Σε περίπτωση απόρριψης αιτήματος χορήγησης αδείας ο κρατούμενος δικαιούται να υποβάλει σε κάθε στάδιο της διαδικασίας αίτηση θεραπείας, ζητώντας τη χορήγηση της αδείας υπό συγκεκριμένους όρους, εκ των οποίων η δυνατότητα συνοδείας κατά την εκπαιδευτική άδεια από εκπαιδευτικό των φυλακών ή η χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, σε περιπτώσεις όπου το μέτρο αυτό κρίνεται αναγκαίο για τη διασφάλιση της μη παραβίασης των όρων της αδείας. Για τη χρήση συσκευής γεω-εντοπισμού, απαιτείται να γίνει έγγραφη γνωστοποίηση της δυνατότητας αυτής στον κρατούμενο. Για την διαδικασία γνωστοποίησης της δυνατότητας, συντάσσεται έκθεση, την οποία υπογράφει ο Διευθυντής του Σωφρονιστικού Καταστήματος και ο κρατούμενος. Για την απόρριψη της σχετικής αίτησης θεραπείας, που υποβάλλεται είτε στο Συμβούλιο Φυλακών είτε στο Δικαστικό Συμβούλιο, απαιτείται ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, με μνεία πραγματικών περιστατικών από τα οποία να προκύπτει ότι κανένας εκ των ανωτέρω όρων δεν αρκεί για να διασφαλισθεί η συμμόρφωση στους λοιπούς όρους της αδείας.
Κατά της αποφάσεως του Δικαστικού Συμβουλίου χωρεί αναίρεση τόσο του κρατουμένου, όσο και του Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, κατά τις ισχύουσες για την αναίρεση βουλευμάτων διατάξεις.
Άρθρο
Μεταβατική διάταξη
Η διάταξη του προηγούμενου άρθρου εφαρμόζεται και επί εκκρεμών υποθέσεων. Επί υποθέσεων ήδη απορριφθεισών αδειών, τα αντίστοιχα Συμβούλια του άρθρου 70 Ν. 2776/1999 προβαίνουν αυτεπαγγέλτως σε επανεξέταση των υποθέσεων σύμφωνα με τη διάταξη του προηγούμενου άρθρου εντός προθεσμίας 10 ημερών από την έναρξη ισχύος του παρόντος. Σε κάθε περίπτωση, επιτρέπεται νέα κατάθεση αίτησης χωρίς να συντρέχει ο χρονικός περιορισμός του διμήνου.
Αθήνα, 9 Δεκεμβρίου 2014
Οι προτείνοντες βουλευτές:
Κωνσταντοπούλου Ζωή
Κοντονής Σταύρος
Κουράκης Τάσος
Κατριβάνου Βασιλική
Μπόλαρη Μαρία
Καραγιαννίδης Χρήστος
Πανούσης Γιάννης
Μακρή Ραχήλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου