Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2014

«Νομιμοποιούνται» παρανόμως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις

Από το Βήμα. Νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ αλλάζει διατάξεις της δασικής νομοθεσίας
«Νομιμοποιούνται» παρανόμως εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις



Τη «νομιμοποίηση», έναντι χρηματικού ανταλλάγματος, παρανόμως εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων προβλέπει νομοσχέδιο που ετοίμασε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και το οποίο αναμένεται την ερχόμενη εβδομάδα να εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Ειδικότερα, προτείνεται η συνέχιση της γεωργικής εκμετάλλευσης εκτάσεων δασικού χαρακτήρα, οι οποίες είχαν εκχερσωθεί χωρίς άδεια μετά την ισχύ του Συντάγματος του 1975 και έως την 7η Μαρτίου 2007.

Όπως επεσήμανε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, προϋπόθεση για την «τακτοποίηση» των συγκεκριμένων εκτάσεων αποτελεί η διατήρηση του γεωργικού τους χαρακτήρα ανελλιπώς έως σήμερα.

Το όριο της 7ης Μαρτίου 2007 επελέγη, διότι τότε ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση της χώρας από την ΕΚΧΑ Α. Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση ΑΕ), βάσει της οποίας θα ελέγχονται οι εκχερσωμένες εκτάσεις.

Η «τακτοποίηση» θα γίνεται με την καταβολή χρηματικού ανταλλάγματος, το οποίο δεν έχει ακόμη οριστεί αλλά, σύμφωνα με τον κ. Ταγαρά, θα είναι πολύ μικρότερο από ότι ισχύει σήμερα. Το αντάλλαγμα θα μπορεί να καταβάλλεται σε περίπου 100 μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ.

Μετά την εξόφληση του προστίμου, τα πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής που μπορεί να έχουν εκδοθεί θα ανακαλούνται ακόμη κι αν τελεσιδίκησαν στις δικαστικές αίθουσες. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, οι συγκεκριμένες διατάξεις θα βοηθήσουν χιλιάδες αγρότες που καλλιεργούν ήδη εδώ και πολλά χρόνια αγροτικές εκτάσεις δασικού χαρακτήρα, οι οποίοι μάλιστα όπως ανέφερε «έπαιρναν και κοινοτικές επιδοτήσεις».

Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη διάταξη ισχύει ήδη για εκτάσεις που καλλιεργούνταν προ του 1975 και οι οποίες μετά την «τακτοποίηση» περνούν κατά κυριότητα στους αγρότες που τις έχουν καταπατήσει. Οι εκχερσωμένες εκτάσεις, σύμφωνα με εκτιμήσεις, υπολογίζονται στο τρία τοις χιλίοις των δασικών εκτάσεων.

Επιπλέον, στο νέο νομοσχέδιο προτείνεται ρύθμιση για εκτάσεις οι οποίες απώλεσαν το δασικό τους χαρακτήρα πριν το 1975 λόγω επεμβάσεων που στηρίχθηκαν σε διοικητική πράξη (π. χ. άδεια οικοδομής, απόφαση δασάρχη, νομάρχη κλπ) η οποία καλύπτεται από το τεκμήριο νομιμότητας, όπως π. χ. στον Άγιο Στέφανο Αττικής. Για τις εκτάσεις αυτές το δημόσιο δεν θα προβάλλει δικαιώματα κυριότητας.

Άρση αναδασώσεων
Η άρση της αναδάσωσης μιας έκτασης, βάσει των νέων ρυθμίσεων, θα επιτρέπεται εφόσον, μετά την πάροδο πενταετίας από την κήρυξη, αποδεικνύεται το ανέφικτο της πραγματοποίησης της αναδάσωσης.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει:

Την εγκατάσταση σωφρονιστικών καταστημάτων και σε δάση, εφόσον δεν βρεθούν διαθέσιμες δημόσιες εκτάσεις

Τη συνέχιση της λειτουργίας για μια τριετία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, πτηνοτροφείων, μελισσοκομείων, υδατοκαλλιεργειών, ιερών ναών κ. α. που εγκαταστάθηκαν χωρίς άδεια της δασικής υπηρεσίας σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες εκτάσεις

Την αναμόρφωση των δασικών χαρτών με τη διαγραφή εκτάσεων οι οποίες έχουν πάψει να υπάγονται στη δασική νομοθεσία με πράξεις της Διοίκησης που βρίσκονται σε ισχύ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου