Παρασκευή 12 Δεκεμβρίου 2014

Τοπογράφοι μηχανικοί στην ανασυγκρότηση της χώρας…

Σ υ σ π ε ί ρ ω σ η Α ρ ι σ τ ε ρ ώ ν Τ Ο π ο γ ρ ά φ ω ν

Τοπογράφοι μηχανικοί στην ανασυγκρότηση της χώρας…

Πιστό στη γραμμή του succes story της κυβέρνησης SSαμαρά το ΔΣ του συλλόγου των ΑΤΜ πραγματοποίησε το 4ο Πανελλήνιο συνέδριό του με το παραπάνω σύνθημα.
Ας δούμε λοιπόν πως συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας:
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό των συναδέλφων αδυνατεί να εξοφλήσει τις ασφαλιστικές του εισφορές.
  • Το 68% των μηχανικών δεν έχει εξοφλήσει το Α’ εξάμηνο του 2014
  • Καθημερινά διαγράφονται συνάδελφοι από τα μητρώα του ΤΕΕ
  • Στοιχεία των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ έχουν ήδη σταλεί από τη Διεύθυνση Εισφορών στο ΚΕΑΟ (Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών)
  • Αφαίρεση και του δικαιώματος στην υγεία για όσους δεν έχουν πια να πληρώσουν
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και επιβολή τους αδιακρίτως σε ανέργους υποαπασχολούμενους και κακοαμοιβόμενους που δεν έχουν καν το δικαίωμα παύσης της επαγγελματικής τους δραστηριότητας χωρίς να απολέσουν και την άδεια άσκησης του επαγγέλματος. (Και μάλιστα σε ένα ταμείο που παρά τις κλοπές των αποθεματικών του έχει ακόμα πλεόνασμα)
  • Απόρριψη από το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας του δικαιώματος επιλογής ασφαλιστικής κατηγορίας (το δικαίωμα αυτό το έχουν ήδη άλλα ταμεία και μάλιστα παρατείνεται για τα επόμενα έτη)
  • Περαιτέρω διάλυση του ταμείου μας και γενικότερα της δημόσιας ασφάλισης, με τις προθέσεις για συνένωση με άλλα ταμεία (για να ληστέψουν όσα αποθεματικά απέμειναν από το PSI και την Attica Bank και να μειώσουν τις συντάξεις) ή τη μετατροπή του σε «επαγγελματικό ταμείο», δηλαδή ΝΠΙΔ.
Ταυτόχρονα εντείνεται η εργοδοτική αυθαιρεσία. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα της απόλυσης συναδέλφου με το επιχείρημα… «δεν ήταν χαρούμενος στη δουλειά του» από τη ΜΕΤΚΑ ή την εταιρεία ΠΑΝΘΕΟΝ ΑΚΤΕΕ η οποία έχει προχωρήσει σε πλήθος αυθαιρεσιών εναντίον εγκύου εργαζόμενής της. Η εργαζόμενη προσλήφθηκε σαν υπάλληλος γραφείου (615€ μικτά) ενώ έχει καθήκοντα μηχανικού, με τις ανάλογες ευθύνες. Η εταιρία της όφειλε μισθούς 3 μηνών, δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα, επιδόματα και υπόλοιπο αδείας. Επιπλέον, η εταιρία δεν έχει καλύψει στην εργαζόμενή της εργατικό ατύχημα, ενώ την είχε απλήρωτη και για υπερωρίες και εργασία τα Σάββατα. Η εργαζόμενη έχει δεχτεί απειλές να ρίξει το παιδί της προκειμένου να συνεχίσει να δουλεύει(!), έχει δεχτεί απειλές για χειροδικία, ενώ παράλληλα η εργοδοσία έχει καταφερθεί εναντίον της υβριστικά. Έχει αντιμετωπίσει ρατσιστική συμπεριφορά, με διακρίσεις σε βάρος της λόγω εγκυμοσύνης. Φυσικά η εργοδοσία δεν έχει καλύψει τις υποχρεώσεις της για αναρρωτικές άδειες λόγω εγκυμοσύνης. Τελικά η εργαζόμενη δέχτηκε εκβιασμό προκειμένου να υπογράψει παραίτηση ως προϋπόθεση για να της καταβληθούν τα δεδουλευμένα. Ευτυχώς μετά από παρέμβαση του Σωματείου Μισθωτών Τεχνικών και τη σχετική καταγγελία καταβλήθηκε μεγάλο μέρος των οφειλών από την εργοδότρια εταιρεία.
Αποδεικνύεται ότι ο αγώνας ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία  είναι κοινός αγώνας όλων των εργαζομένων, κοινός αγώνας όλων των εργασιακών κλάδων. Αγώνας που θα πρέπει να βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων, των γενικών συνελεύσεων των σωματείων τους, για να σπάσει το κλίμα του φόβου που προσπαθεί να επιβάλλει η εργοδοσία στους χώρους δουλειάς. Με τη συναδελφική αλληλεγγύη, την οργάνωσή σε κάθε χώρο δουλειάς, μπορούμε να αποκρούσουμε την επίθεση, να υπερασπίσουμε και να διευρύνουμε τα δικαιώματά μας.

ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΜΙΑ ΑΜΑΡΤΩΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΧΡΟΝΩΝ

Μα έχει ξεκινήσει η εκπόνηση του Κτηματολογίου και μειώνεται η ανεργία στον κλάδο...
Σίγουρα αρχή της εκπόνησης των μελετών κυρίως του προγράμματος του 2008 έχει δώσει εργασία σε ένα κομμάτι συναδέλφων. Βέβαια οι εταιρείες αμείβονται με βάση τον προϋπολογισμό του 2008, ενώ οι εργαζόμενοι με τους μισθούς του 2014 που σε πολλές περιπτώσεις είναι 700 ευρώ καθαρά, για ακαθόριστες ώρες δουλειάς. Πλέον δεν ακούγεται η λέξη υπερωρία την καθημερινή ή το Σαββατοκύριακο. Η συντριπτική πλειοψηφία αμείβεται με μπλοκάκι, πληρώνει δηλαδή ο εργαζόμενος την ασφαλιστική εισφορά και αμείβεται για 11 μήνες (αν ο εργοδότης τον κρατήσει στη δουλειά για τόσο διάστημα). Είναι φανερό ότι με αυτούς τους όρους όχι μόνο υποβαθμίζεται το επάγγελμα του μηχανικού αλλά και η επαγγελματική αξιοπρέπεια.

Ας δούμε όμως και τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.
Από τους διαγωνισμούς του 2011, που είχαν μειωμένο τιμολόγιο σε σχέση με αυτούς του 2008, από το διαγωνισμό ΚΤΗΜΑ 11Α και αφορούσε 21 μελέτες έχει ανατεθεί μια μελέτη. Από το διαγωνισμό ΚΤΗΜΑ 11Β που αφορούσε 14 μελέτες έχουν ανατεθεί 7 μελέτες. Η εμπειρία από την πορεία αυτών των διαγωνισμών έχει δείξει ότι ο κόσμος, εξ αιτίας της κρίσης, δεν προσέρχεται να δηλώσει τα δικαιώματά του (γι αυτό και οι διαφημίσεις στην τηλεόραση) με αποτέλεσμα τα δικαιώματα που τελικά θα εγγραφούν στους πίνακες (και με βάση αυτά θα υπολογιστεί η τελική αμοιβή) να είναι πολύ λιγότερα από τα προϋπολογισθέντα (άρα μικρότερη η τελική αμοιβή). Άρα ποιος θα πληρωθεί λιγότερο και με χειρότερους όρους;…
Από το διαγωνισμό ΚΤΗΜΑ13 που αφορά 28 μελέτες έχει ολοκληρωθεί το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών αλλά οι αναθέσεις αγνοούνται. Σημειώνεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2013 εγκρίθηκε ο νέος κανονισμός προεκτιμώμενων αμοιβών των μελετών Κτηματογράφησης της ΕΚΧΑ Α.Ε. με αποτέλεσμα ο διαγωνισμός του 2013 από 803εκ ευρώ να προκηρυχθεί για 572 εκ ευρώ. (διαφορά 231εκ ευρώ). Άρα ποιος θα πληρωθεί λιγότερο και με χειρότερους όρους όοοταν ανατεθούν οι μελέτες;…
Τέλος στα μέσα Νοεμβρίου κατατέθηκαν οι προσφορές για τον διαγωνισμό ΚΤΙΜΑ_Β-14. Ο διαγωνισμός αφορά 3 μελέτες που ακυρώθηκαν από το διαγωνισμό του 2008. Τότε οι 3 περιοχές είχαν προϋπολογισμό 36εκ ευρώ περίπου ενώ τώρα προκηρύχθηκαν για 26 εκ ευρώ περίπου, δηλαδή με τιμές μειωμένες κατά 28% περίπου. Αν τελικά έχουν δοθεί εκπτώσεις που ξεπερνούν το 50% (όπως συμβαίνει σε διαγωνισμούς) το έργο θα κοστίσει το πολύ13 εκ ευρώ δηλαδή 64% λιγότερο. Αλήθεια τα διευθυντικά στελέχη της ΕΚΧΑ έχουν υποστεί ανάλογες μειώσεις στους μισθούς τους; Αν για τις μελέτες του 2008 οι αμοιβές έχουν τις τιμές που είπαμε πιο πάνω ποιες θα είναι οι αμοιβές γι αυτές τις μελέτες; Ή οι διοικήσεις της Κτηματολόγιο κατασπατάλησαν δημόσιο χρήμα και οι εργοδότες κερδοσκοπούν σήμερα που εκπονούν τα αντικείμενα του 2008 ή οι μελέτες του διαγωνισμού 14Β θα γίνουν με εξευτελιστικούς όρους. Το σίγουρο είναι ποιος θα πληρωθεί λιγότερο και με χειρότερους όρους όοοταν ανατεθούν οι μελέτες.

Όλα τα παραπάνω βέβαια δεν είναι ξεκομμένα και από την ποιότητα του παραγόμενου έργου.

Απέναντι σε αυτή την καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων μας αλλά και την αδιαφορία των φορέων μας οφείλουμε να αντιτάξουμε τη συλλογική δράση. Η συλλογική δράση, ενημέρωση και κινητοποίηση είναι η μόνη διέξοδος στην επίθεση που δεχόμαστε.

Σήμερα ο σύλλογος έχει διαλέξει το ρόλο της εργολαβικής στήριξης στο SSαμαρά και τα δεκανίκια του όπως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Φορτσάκης. Εμείς είμαστε με την ανοιχτή συνέλευση μηχανικών το σωματείο μισθωτών τεχνικών και με τα θραψύμια.

ΟΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΛΑΒΕΙ ΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΤΑΑ ΓΙΑ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ (ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ ΤΟΥ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΠΕΥΘΥΝΘΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ.

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΙΣΘΩΤΩΝ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Ερμού και Φωκίωνος 11, 4ος όροφος, ΑΘΗΝΑ, http://www.somt.gr, τηλ. επικοινωνίας 6936760879 , 6977806266.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου