Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Φρικτά βασανιστήρια της CIA σε υπόπτους για... “Τρομοκρατία”

Από το Ίσκρα
H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗ CIA
Ε. ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ: ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ «ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ»
Την Τρίτη (9/12) επιτροπή του Κογκρέσου δημοσίευσε έκθεση για τα βασανιστήρια και τις πρακτικές της CIA σε κρατούμενους μετά την επίθεση της 11η Σεπτεμβρίου του 2001. Μάλιστα, η έκθεση αποκαλύπτει ότι η Ελλάδα ήταν μία από τις χώρες που προσέφερε τις υπηρεσίες της στις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ (δείτε αναλυτικότερα παρακάτω).
Η υιοθέτηση βασανιστηρίων στην ανάκριση υπόπτων για "τρομοκρατία" από τη CIA, μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, ήταν βάρβαρη και αναποτελεσματική και η Υπηρεσία επανειλημμένα είχε πει ψέματα για την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής της, αναφέρει έκθεση-καταπέλτης της Επιτροπής Πληροφοριών της αμερικανικής γερουσίας, μέρος της οποίας δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. Αφού εξέτασε 20 περιπτώσεις,η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα βασανιστήρια «συχνά είχαν ως αποτέλεσμα κατασκευασμένες πληροφορίες», είπε η Πρόεδρος της Νταϊάν Φέινσταϊν, «Στη διάρκεια των βάναυσων ανακρίσεων, η CIA συχνά δεν γνώριζε ότι οι πληροφορίες που αποσπούσε ήταν κατασκευασμένες»!

ΤΟ ΠΡΟΣΧΗΜΑ ΤΟΥ "ΠΟΛΕΜΟΥ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ"

Φυσικά, όπως τόνιζαν διεθνείς αναλυτές στην Iskra οι πρακτικές της CIA είχαν και έχουν διαχρονικά στόχο την καταστολή των αντιϊμπεριαλιστικών αγώνων ανά την υφήλιο και η ... "τρομοκρατία" χρησιμοποιήθηκε ως πρόσχημα για την καταστολή από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ. Ο πόλεμος κατά της αόρατης , σχεδόν, απειλής της "τρομοκρατίας", πρόσθεταν , είχε μπει στην ημερήσια ατζέντα και είχε "θεσμοθετηθεί" από τις αμερικανικές κυβερνήσεις και τους ανά την υφήλιο συμμάχους τους, ειδικά μετά το τέλος του "ψυχρού πολέμου". Οι ίδιοι αναλυτές ,θύμιζαν , τέλος , ότι τα χρόνια του "ψυχρού πολέμου" ,πριν υιοθετήσουν την επίκληση της "τρομοκρατικής απειλής", για να δικαιολογήσουν τις κάθε είδους ιμπεριαλιστικές τους επεμβάσεις ανά την υφήλιο ,επικαλούνταν τον ... "κομμουνιστικό κίνδυνο"!

Ο ΑΝΑΞΙΟΠΙΣΤΟΣ ΜΠ. ΟΜΠΑΜΑ

Άλλοι αναλυτές υπενθύμιζαν ότι μόλις ανέλαβε τα καθήκοντά του ως πρόεδρος των ΗΠΑ ο Μπαράκ Ομπάμα και πριν από τις εκλογές του 2008, είχε υποσχεθεί τιμωρία όσων Αμερικανών είχαν εγκληματήσει με πρόσχημα τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας»!
Φυσικά, ο Μπαράκ Ομπάμα αποδείχθηκε, σύμφωνα με τους ίδιους αναλυτές, εντελώς αναξιόπιστος στα θέματα αυτά. «Θα κλείσω το Γκουαντάναμο σε 100 ημέρες» είχε υποσχεθεί πριν εκλεγεί.

Πέρασαν όμως χρόνια από την ανάληψη από τον ίδιο της προεδρίας των ΗΠΑ και, φυσικά, το αμερικανικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Γκουαντάναμο ζει και βασιλεύει ίδια και χειρότερα φρικτό και αποτρόπαιο από όσο ήταν επί Τζορτζ Μπους.
Συνεπώς, ως κακόγουστο αστείο φαντάζει η αναφορά του Ομπάμα σε γραπτή του ανακοίνωση, όπου υπογραμμίζει ότι θα κάνει τα πάντα προκειμένου να μην επαναληφθούν τέτοια φαινόμενα, αναφερόμενος στα φρικτά βασανιστήρια της CIA που αποκαλύφθηκαν!

ΓΝΩΡΙΖΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΖ. ΜΠΟΥΣ ΓΙΑ ΤΑ ΦΡΙΚΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ
Τα βασανιστήρια που έκανε η CIA πολλές φορές ήταν πιο ακραία από ότι τα παρουσίαζε στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας και την τότε κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, διαπιστώνεται στην έκθεση, αφού εφάρμοζε τεχνικές πιο βάρβαρες από αυτές που είχαν ήδη γίνει γνωστές, μέσω μιας δεκαετίας διαρροών και προσφυγών στα δικαστήρια, όπως οι εικονικές εκτελέσεις ή ο εικονικός πνιγμός (waterboarding).
Τουλάχιστον 39 κρατούμενοι υπέστησαν βασανιστήριο που ποτέ δεν είχε εγκριθεί από το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπάρχουν τουλάχιστον πέντε περιπτώσεις με ειδικά βασανιστήρια, απειλές θανάτου ή εκτέλεσης των παιδιών και των οικογενειών των κρατουμένων και «σεξουαλικών επιθέσεων» στις συζύγους τους. Επιπλέον τουλάχιστον 17 βασανίστηκαν, χωρίς έγκριση από το αρχηγείο της CIA.
Δυο ψυχίατροι, που είχαν αναλάβει εργολαβία την εκπόνηση αυτών των μεθόδων από την CIA, οι Τζέιμς Μίτσελ και Μπρους Γιέσεν, έπαιξαν κρίσιμο ρόλο στην υιοθέτηση του προγράμματος βασανιστηρίων το 2002 και η εταιρεία που ίδρυσαν για να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, μέχρι τη λήξη του συμβολαίου τους το 2009, εισέπραξε από την CIA 81 εκατομμύρια δολάρια.
Η έρευνα αυτή - τα αποτελέσματα της οποίας ως επί το πλείστον απορρίπτονται ως αβάσιμα από την CIA - διήρκεσε μια τετραετία, κόστισε 40 εκατομμύρια δολάρια, επιδείνωσε δραματικά της σχέσεις της Υπηρεσίας με την Γερουσία, αλλά και τις σχέσεις της γερουσίας με τον Λευκό Οίκο, που ήταν αντίθετος με την δημοσιοποίηση της. Επί 10 μήνες- με την υποστήριξη και του Μπαράκ Ομπάμα, η CIA πάλεψε με νύχια και με δόντια για να μην γίνουν γνωστά στην κοινή γνώμη μεγάλα κομμάτια της έρευνας, με τον διευθυντή της Υπηρεσίας Πληροφοριών Τζον Μπρέναν να παραδέχεται μεν ότι υπήρξαν «ελλείψεις» και ότι έγιναν «λάθη», καθώς δεν ήταν προετοιμασμένοι καλά για την μαζικότητα των ανακρίσεων και των συλλήψεων, αλλά να υποστηρίζει ότι δική τους έρευνα έδειξε πως από τις ανακρίσεις προέκυψαν πληροφορίες που «απέτρεψαν τρομοκρατικές επιθέσεις και έσωσαν ζωές»

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΕΚΘΕΣΗΣ
Μερικά από τα βασικά ευρήματα της έκθεσης της Επιτροπής της Γερουσίας, που στην ουσία «αθωώνουν» την πολιτική ηγεσία στην Ουάσιγκτον, είναι:

  • Η τακτική των βασανιστηρίων δεν ήταν αποτελεσματική στη συλλογή πληροφοριών ή στη συνεργασία των κρατουμένων.
  • Η δικαιολογία της CIA για την χρήση τέτοιων τεχνικών βασιζόταν σε ανακριβείς ισχυρισμούς για την αποτελεσματικότητά τους.
  • Οι ανακρίσεις της CIA ήταν βάρβαρες και πολύ χειρότερες απ'ότι η Υπηρεσία έλεγε στην προϊστάμενη αρχή της.
  • Οι συνθήκες κράτησης των κρατουμένων ήταν πιο σκληρές από ότι η CIA παραδεχόταν.
  • Η CIA συντόνιζε την διαρροή απόρρητων πληροφοριών στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, μεταξύ αυτών ανακριβών πληροφοριών για την αποτελεσματικότητα του ανακριτικού της προγράμματος.
  • Η CIA περιθωριοποίησε και αγνόησε πολλές κριτικές, επικρίσεις και αντιρρήσεις που προέρχονταν από το εσωτερικό της, σχετικά με το πρόγραμμα κράτησης και ανάκρισης.
Παρότι όμως η Επιτροπή δημοσιοποίησε εκατοντάδες σελίδες (περίπου 500) της έκθεσης, η μεγάλη πλειοψηφία των 6.000 σελίδων παραμένει απόρρητη. Στην έκθεση αναφέρονται και περισσότερες από 50 χώρες- μεταξύ αυτών και η Ελλάδα- που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο συνεργάστηκαν με τη CIA, είτε διευκολύνοντας την μεταφορά κρατουμένων είτε φιλοξενώντας στα εδάφη τους τις διαβόητες μυστικές φυλακές.

H ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΡΟΣΦΕΡΕ ΤΙΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΣΤΗ CIA
Συγκεκριμένα , στην έκθεση αναφέρεται και η Ελλάδα ως χώρα που «επέτρεψε τη χρήση του εναέριου χώρου της και των αεροδρομίων της για πτήσεις που σχετίζονται» με τα μυστικά προγράμματα ανακρίσεων της CIA κατά την περίοδο διακυβέρνησης του Τζορτζ Μπους. Συνολικά 64 αεροσκάφη της CIA προσγειώθηκαν σε ελληνικά αεροδρόμια. Αντίστοιχες υπηρεσίες παρείχε και η Κύπρος.
Σημειώνεται πως η Ελλάδα, όπως και οι υπόλοιπες χώρες, θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για συνεργασία με τη CIA στο μυστικό πρόγραμμα ανακρίσεων. Υπενθυμίζεται πως την τελευταία δεκαετία έχουν έρθει πολλές καταγγελίες για απαγωγές στην Ελλάδα με κορυφαία την υπόθεση της απαγωγής Πακιστανών το 2005, επί υπουργίας Βουλγαράκη.

Τη συνεργασία της Ελλάδας, και τουλάχιστον ακόμη 53 χωρών (βλ. εικόνα) σε όλο τον κόσμο, με τη CIA είχε αποκαλύψει νωρίτερα και το «Open Society Justice Initiative». Το 2013 το ίδρυμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα με έδρα τη Νέα Υόρκη ανέφερε σε έκθεσή του πως χώρες σε όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν με τη CIA για απαγωγές, παράνομες κρατήσεις και βασανιστήρια στο πλαίσιο του «αντιτρομοκρατικού πολέμου» της αμερικανικής υπηρεσίας μετά από το χτύπημα της 9ης Σεπτεμβρίου στους δίδυμους πύργους. Σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση χωρίς τη συμβολή αυτών των χωρών η CIA δεν θα μπορούσε να υλοποιήσει το πρόγραμμά της.


Ε. ΣΝΟΟΥΝΤΕΝ: ΟΙ ΠΡΑΚΤΟΡΕΣ ΤΗΣ CIA ΔΙΕΠΡΑΞΑΝ «ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ»
Ο καταμηνυτής ατασθαλιών Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος αποκάλυψε το εύρος της παρακολούθησης των επικοινωνιών από την Υπηρεσία Εθνικής Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, χαρακτήρισε «ασυγχώρητα εγκλήματα» τα βασανιστήρια στα οποία υποβλήθηκαν ύποπτοι για τρομοκρατία από στελέχη της αμερικανικής υπηρεσίας κατασκοπείας, της CIA, σε δηλώσεις που έκανε μέσω τηλεδιάσκεψης κατά τη διάρκεια μιας εκδήλωσης στη Γαλλία.
«Τα πράγματα που κάναμε είναι ασυγχώρητα εγκλήματα», δήλωσε ο πληροφορικός, πρώην συνεργάτης της NSA, ο οποίος μίλησε για πρώτη φορά, μέσω βιντεοσύνδεσης, σε μια δημόσια εκδήλωση στη Γαλλία κατόπιν της πρόσκλησης που του απηύθυνε η Διεθνής Αμνηστία.
Ο Σνόουντεν χαρακτήρισε «εξαιρετική» την έκθεση της Γερουσίας, τονίζοντας ότι είναι «βαθιά θλιμμένος και πολύ οργισμένος» για όσα διάβασε.
Τα βασανιστήρια αυτά αποτελούν ένα «ανεξίτηλο στίγμα για την αμερικανική κυβέρνηση», πρόσθεσε ο Σνόουντεν μιλώντας από τη Μόσχα, όπου του έχει χορηγηθεί πολιτικό άσυλο για τρία χρόνια.
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ άφησε να εννοηθεί ότι ο φάκελος της υπόθεσης αυτής δεν θα παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη, είτε επειδή δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, είτε διότι τα εγκλήματα έχουν παραγραφεί.
«Αν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής επιτρέπουν σε αξιωματούχους τους να βασανίζουν και να μην λογοδοτούν, τι μπορεί να σημαίνει αυτό για άλλες χώρες όπου κυβερνούν ολοκληρωτικά καθεστώτα, στην Ασία και στην Αφρική, ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο;», διερωτήθηκε ο Σνόουντεν.
«Αν δεν προχωρήσουμε, τότε δεν θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά ως κοινωνία», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο Σνόουντεν παράλληλα κάλεσε να μην «αποδέχεται κανείς την αποτελεσματικότητα ως δικαιολογία για εγκληματικές δραστηριότητες», εξηγώντας πως «όλες αυτές οι μυστικές επιχειρήσεις δεν εμπόδισαν τις τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον των ΗΠΑ, παρά τα εκατομμύρια δολάρια που ξοδεύτηκαν».
«Είδαμε κόσμο να πεθαίνει λόγω της κράτησής του, λόγω της μεταχείρισης που υπέστη», τόνισε, ανθρώπους που πέθαναν «αφού τους κράτησαν δεμένους με αλυσίδες, πάνω σε τσιμεντένια πατώματα, σε χώρους δίχως θέρμανση, ημίγυμνους». Υπενθύμισε ότι τα «διαβήματα διαμαρτυρίας» εντός των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ δεν είχαν αποτέλεσμα, αφού δεν «οδήγησαν στον τερματισμό των προγραμμάτων» βασανιστηρίων, και κάλεσε για άλλη μια φορά να υπάρξει «προστασία για τους καταμηνυτές ατασθαλιών, να τους πούμε: "θα σας βοηθήσουμε να καταγγέλλετε εγκλήματα, και θα σας προστατεύσουμε"».

3 σχόλια:

  1. Putin vs Obama-Bush: Who is the REAL “Thug”?
    http://www.pakalertpress.com/2014/02/24/putin-vs-obama-bush-who-is-the-real-thug/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. 2 psychologists earned $81M from CIA torture tactics
    http://www.pakalertpress.com/2014/12/11/2-psychologists-earned-81m-from-cia-torture-tactics/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Russia Denounces U.S. Over Torture Report(4 ώρες πριν)
    http://www.nytimes.com/2014/12/12/world/europe/russia-us-cia-torture-report.html?partner=rss&emc=rss&_r=0

    ΑπάντησηΔιαγραφή