Τετάρτη, 26 Οκτωβρίου 2016

Είμαστε όλοι τραπεζίτες;

Είμαστε όλοι τραπεζίτες;

Όταν μένουμε χωρίς δουλειά, χωρίς ασφάλιση, χωρίς σύνταξη, όμηροι --υπό την απειλή κατασχέσεων στοιχειωδών μέσων διαβίωσης-- κατασκευασμένων και άσχετων με τις οικονομικές μας δυνατότητες χρεών,κάποιοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι παρ' όλα αυτά είμαστε (ατυχήσαντες) τραπεζίτες.


Το 1997 η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ αποφάσισε να "επενδύσει" στην Τράπεζα Αττικής αγοράζοντας το 34% των μετοχών της και μετατρέποντας το ταμείο σε βασικό της μέτοχο. Ήταν η αρχή της καριέρας όλων των μηχανικών ως τραπεζιτών, μιας καριέρας που συνεχίστηκε με την "επένδυση" --μέσω διαδοχικών ανακεφαλαιοποιήσεων-- 800.000.000 Ευρώ με αποτέλεσματην απόκτηση του 56% μιας πρακτικά χρεωκοπημένης τράπεζας. Η "επένδυση" απέδωσε για ορισμένους μηχανικούς (και μη) καθώς η τράπεζα επιδόθηκε σε αθρόα παροχή προνομιακών δανείων και εγγυητικών επιστολών, χωρίς καμιά εγγύηση, σε κατασκευαστικές εταιρείες και εργοδότες. Οι υπόλοιποι μηχανικοί θα πρέπει να αρκεστούμε στον τίτλο του "τραπεζίτη", αφού η αξία της "επένδυσης" δεν μπορεί καν να διοχετευθεί σε ασφάλεια και συντάξεις, καθώς η "διάσωση" της τράπεζάς "μας" --που φυσικά είναι πλέον γεμάτη μη εξυπηρετούμενα δάνεια-- μάλλον επαφίεται στην διάθεση (και τις ορέξεις) κάποιου πρόθυμου "fund".

Επειδή με δεδομένα όλα τα παραπάνω ο τίτλος του τραπεζίτη δεν μας είναι αρκετά παρήγορος, κρίθηκε σκόπιμο να απαλλαγούμε και από αυτόν: η ατυχήσασα διοίκησή "μας" καθαιρέθηκε πρόσφατα και την διοίκηση της Τράπεζας Αττικής ανέλαβε ο έμπειρος σε τέτοιες "ατυχίες" (έχει ήδη κλείσει την Αγροτική Τράπεζα ως διοικητής της) κος Θεόδωρος Πανταλάκης.

Η προδιαγραφόμενη τύχη της Τράπεζας Αττικής, σε συνδυασμό με την επικείμενη διάχυση του ΤΣΜΕΔΕ στον ΕΦΚΑ, σημαίνουν ότι σε λίγους μήνες το φαύλο τραπεζιτικό μας παρελθόν, μαζί φυσικά με τις συντάξεις και την ασφάλισή μας, καθώς και οι υπέρογκες "ασφαλιστικές" εισφορές που έχουμε ήδη καταβάλλει, θα είναι "περασμένα - ξεχασμένα": τα μόνα που θα μείνουν από αυτά θα είναι τα χρέη μας και η υποχρέωση να συνεχίσουμε να πληρώνουμε.

Ως άνθρωποι που ζούμε από την δουλειά μας και όχι από τραπεζικά παιχνίδια, εργοδοτικά προνόμια και κεφαλαιακές φούσκες, κάνουμε σαφές ότι η ασφάλιση και οι συντάξεις είναι βασικά κοινωνικά αγαθά και όχι χρηματιστικά προϊόντα. Έχουμε ξεκινήσει μια πολύπλευρη εκστρατεία για:

  • να αποκαλύψουμε τις άνομες μεθοδεύσεις υπεξαίρεσης αυτών των αγαθών από τα γνωστά κέντρα οικονομικής αφαίμαξης,
  • να απαιτήσουμε αξιοπρεπή ασφάλιση, υγεία και σύνταξη για όλους
  • να διεκδικήσουμε από τράπεζες, εργοδότες, κεφαλαιούχους και κάθε λογής κλεπταποδόχους την επιστροφή των τεράστιων ποσών που υπό το πρόσχημα "ασφαλιστικών" ή άλλων εισφορών έχουμε πληρώσει ή χρεωθεί άδικαΣτα πλαίσια αυτά --και σε πρώτη φάση-- καλούμε κάθε συνάδελφο να υπογράψει το σχετικό υπόμνημα που έχουμε συντάξει.

Προκειμένου να οργανώσουμε την δράση μας ενόψει της κατάργησης του ΤΣΜΕΔΕ, της μεταφοράς ατομικών ασφαλιστικών "χρεών" στον ΕΦΚΑ και της σαρωτικής επίθεσης σε εισοδήματα και συντάξεις, καλούμε σεανοιχτό συντονισμό τους φορείς των μηχανικών (σωματεία, επιστημονικούς συλλόγους κλπ) και όλους τους συναδέλφους την Τρίτη 01/11/16 στις 7:00μμ στο κτίριο του ΤΕΕ, Νίκης 4, στον 1ο όροφο.Επόμενη Ανοιχτή Συνέλευση Μηχανικών, Παρασκευή 4/11, στις 8.00μμ στο ΤΕΕ (Νίκης 4)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου