Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2013

Εκλογές ΣΜΤ Μακεδονίας - Ριζοσπαστική Κίνηση Τεχνικών

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ
Εκλογές ΣΜΤ-Μακεδονίας 2013_Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης,
Σάββατο 2 Νοέμβρη 10:00-18:00
Κυριακή 3 Νοέμβρη 10:00-19:00
Η κρίση είναι του καπιταλισμού Με αφορμή το δημόσιο χρέος, νομοθετήθηκε η συντριβή των δικαιωμάτων, των μισθών των εργαζομένων, η fast track εκποίηση του δηµόσιου πλούτου, µε κατάργηση συνταγματικών όρων και περιορισμών. Η σημερινή κρίση του δηµόσιου χρέους, στην Ελλάδα, στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ, αποτελεί απλώς σύµπτωµα. Η πραγματική κρίση αφορά στην υπερσυσσώρευση, και την πτώση των ποσοστών κέρδους, που από το 2008 πλήττει όλες τις χώρες του ανεπτυγμένου καπιταλισμού. Μεταβάλλεται σε κρίση χρέους στις περιοχές που η υποταγή στις χρηματαγορές ήταν εντονότερη και δογματικότερη, όπως η Ευρωζώνη. Ζούμε μια επιχείρηση εξόδου από την κρίση, που συνίσταται στην καταστροφή κάθε εμπόδιου στην «ανταγωνιστικότητα». Μόνον έτσι θα «εκκαθαριστούν» οι «µη ανταγωνιστικές» δραστηριότητες και τα ποσοστά κέρδους θα κινηθούν και πάλι ανοδικά, παράλληλα µε τη μαζική φτώχεια και την ανεργία. Ενδεικτικό είναι οτι στην Ελλάδα της κρίσης οι 300 μεγαλύτερες εταιρείες εμφανίζουν περίπου σταθερό κύκλο εργασιών ενώ οι μικρότερες αν δεν σταμάτησαν ήδη να λειτουργούν σίγουρα έχουν πληγεί περισσότερο. Λαμβάνοντας επιπρόσθετα υπόψη το γεγονός οτι η πρόσβαση των μικρότερων σε δανειακή ρευστότητα είναι εξαιρετικά δυσχερής και με υψηλότερα επιτόκια από ό,τι των μεγάλων, είναι ξεκάθαρο το πως η ύφεση έχει ταξικό πρόσημο και δεν πλήττει όλους το ίδιο.
3 χρόνια στον μηχανισμό στήριξης ΕΕ και ΔΝΤ
Ο φαύλος κύκλος των “τελευταίων και σωτήριων μέτρων” δεν έχει τελειωμό. Πίσω από το success story του Α.Σαμαρά κρύβονται τα συντρίμμια μιας κοινωνίας με 30% ανεργία με τον εργοδοτικό δεσποτισμό να γίνεται νόμος μειώνοντας μισθούς και προσωπικό όποτε θέλει και για όποιο λόγο θέλει, με επιβολή δυσβάσταχτης για το λαό φορολογίας- χαρατσιών, χωρίς δημόσια παιδεία- υγεία, χωρίς κανενός τύπου κοινωνική μέριμνα και παροχές, με 4000 αυτοκτονίες και με ένταση της κρατικής καταστολής απέναντι στα κοινωνικά κινήματα που δίνει χώρο στους φασίστες να ξεδιπλώσουν την δολοφονική τους δράση σε αγωνιστές.Δεν τους φτάνει που μας βούλιαξαν στην ανεργία, θέλουν οι άνεργοι να γίνουν άστεγοι. Ο νέος γύρος μέτρων θα επιδεινώσει την αυτή την κατάσταση με την ιδιωτικοποίηση δημοσίων αγαθών και υποδομών, για να χαριστούν σε επενδυτές με γνώμονα το κέρδος τους και όχι τις ανάγκες των εργαζομένων. Αναπόφευκτα τα πιο πληττόμενα από την κρίση κοινωνικά στρώματα, πτωχευμένα νοικοκυριά- συνταξιούχοι, θα στερηθούν βασικά κοινωνικά αγαθά ( ρεύμα, νερό) και παροχές όπως περίθαλψη, χρήση μέσων μαζικής μετακίνησης, επιδόματα κλπ. Κορύφωση αυτής της πολιτικής αποτελεί η επιδίωξη της κυβέρνησης να εισπράξει ληξιπρόθεσμες οφειλές με κάθε τρόπο ακόμα και με κατάσχεση καταθέσεων και ακινήτων, με την λεγόμενη απελευθέρωση πλειστηριασμών.
Ο τεχνικός κόσμος- είδος υπό εξόντωση
 

Επιπλέον για την εξώθηση μέγάλου κομματιού του τεχνικού προσωπικού στην ανεργία, κατάργησησαν το αφορολόγητο των 5.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, δηλαδή για όλους όσους δουλεύουν με μπλοκάκι και την αυτοτελή φορολόγηση με 26% από το πρώτο ευρώ! Αυτό το νέο φορολογικό σε συνδιασμό με τις νέες υπέρογκες εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ, οι οποίες έχουν ανασταλεί υπό το βάρος των κινητοποιήσεων μέχρι την εκδίκασή τους από το ΣτΕ, οδηγεί σε δραστική μείωση του πραγματικού εισοδήματος σε βαθμό κατάρευσης ενός ολόκληρου κλάδου και η αναμόρφωσή του με τη συγκεντροποίησή του στα χέρια του μεγάλου κεφαλαίου, με λίγα καλοπληρωμένα διευθυντικά στελέχη και ένα μαζικό φτηνό τεχνικό εργατικό δυναμικό στη διάθεσή του χώρίς εργασιακά δικαιώματα και την οικονομική δυνατότητα να εξαφαλίσει επαγγελματική κατοχύρωση-πιστοποίηση, σύμφωνα μετα νέα πρότυπα οργάνωσης του επαγγέλματος από το ΤΕΕ, με κατακερματισμό των επαγγελματικών δικαιωμάτων και την κατοχύρωσή τους κομμάτι-κομμάτι μέτα από ένα κυνήγι επί πληρωμής σεμιναρίων-εξετάσεων.
Μόνο τους μέσο, ο αυταρχισμός
 
Το πολιτικό προσωπικό που επί τέσσερις δεκαετίες κυβέρνησε τη χώρα, βρίσκεται σε κρίση πρωτοφανή. Ανίκανο να εξασφαλίσει την ελάχιστη συναίνεση στη μνημονιακή καταστροφή με όρους κοινοβουλευτικού κεκτημένου, ήδη παραδίδει και εξωθεί την εξουσία, σε μορφές ενός ασυγκράτητου αυταρχισμού. Απεργοί λιμενεργάτες και εκπαιδευτικοί παραμένουν επι μακρόν επιστρατευμένοι, αγωνιζόμενοι κάτοικοι στις Σκουριές αναγορεύονται σε τρομοκράτες. Ο Σαμαράς από την Ουάσιγκτον μίλησε ευθέως για το άλλο άκρο: “..είναι όλοι όσοι επιθυμούν να φύγει η Ελλάδα από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ..”. Χρυσαυγίτες συνεπικουρούν. Δεν αρκούνται στα γραφεία τους, ως ορμητήρια της εγκληματικής τους δράσης. Κατακλύζουν τις «ειδικές αστυνομικές δυνάμεις», τους «νόμιμους» και τους υποκοσμιακούς στρατούς παροχής «προστασίας», τις φιλοχουντικές οργανώσεις αποστράτων, όσο και τις παραστρατιωτικές. Αναζητούν τα απελπισμένα θύματα της νεοφιλελεύθερης επίθεσης, για να ενσταλάξουν στην ψυχή τους το μίσος για τη δημοκρατία, τον εθνικισμό, τον κοινωνικό και τον φυλετικό ρατσισμό. Συντονίζονται άριστα με την ακροδεξιά ρητορεία του Σαμαρά. Επιτίθονται σε συνδικαλιστές, σε μετανάστες, δολοφονούν.
ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΜΑΣ

  Οι εργαζόμενοι, οι νέοι, οι άνεργοι πρέπει να πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας, κάνοντας όλες τις απαραίτητες τομές για να νικήσουν οι αγώνες. Αυτό απαιτεί μια άλλη κατάσταση στο εργατικό - συνδικαλιστικό κίνημα, με υπέρβαση του υποταγμένου συνδικαλισμού, με αλλαγή των συσχετισμών. Με ενωτική προσπάθεια στη βάση, στα πρωτοβάθμια σωματεία και τους συλλόγους, με διαδικασίες άμεσης δημοκρατίας, με οριζόντιο συντονισμό των συνδικάτων, με αποφασιστικές μορφές πάλης, με συσπείρωση των ανέργων και των ελαστικά εργαζόμενων. Απέναντι στη σφοδρή, ολομέτωπη και καλά σχεδιασμένη επίθεση το εργατικό κίνημα θα πρέπει άμεσα να οργανώσει την αντίσταση των εργαζομένων και να συμβάλει στην κινητοποίηση της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας. Η μαζική συμμετοχή του κόσμου στην κινητοποίηση της ΔΕΘ, έδειξε πως δεν εγκλοβιζόμαστε σε εκλογικές αυταπάτες και παλεύουμε στους δρόμους για την κατάργηση όλων μνημονίων και το ξήλωμα των κυβερνήσεων και των κομμάτων που τα στηρίζουν. Πως δε μας φοβίζει η εκτεταμένη καταστολή είτε προέρχεται από το κράτος και την αστυνομία είτε από τους παρακρατικούς ή τη Χρυσή Αυγή.
Μια μικρή νίκη
 
Στο χώρο των μηχανικών, πιο συγκεκριμένα των εργαζόμενων με «μπλοκάκι», των αυτοαπασχολούμενων και ανέργων, επετεύχθη το προηγούμενο διάστημα μια σημαντική νίκη, μέσα από την κινητοποίηση ενός εύρους πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων. Οι ψηφισμένες με τον 3986/2011 εξοντωτικές αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών δεν έχουν ως σήμερα εφαρμοστεί στους μηχανικούς, παρότι έχουν εφαρμοστεί στους άλλους κλάδους συνασφαλισμένων του ΕΤΑΑ (γιατροί, οδοντίατροι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι), παρότι σχετικά είχε εισηγηθεί η ΔΕ του ΕΤΑΑ στις 23.08.12, με τις ψήφους των εκπροσώπων του ΤΕΕ και παρότι στάλθηκαν ειδοποιητήρια με τις αυξημένες εισφορές για το 1ο εξάμηνο του 2013. 
Είναι ίσως η μόνη έμπρακτη ακύρωση νόμου στην εποχή των μνημονίων.Είναι μια μικρή, αλλά σημαντική νίκη μετά από σχεδόν μια 10ετία συνεχόμενων επιθέσεων εκ μέρους των κυβερνήσεων και των διοικήσεων του ΤΕΕ απέναντι στην μεγάλη πλειοψηφία των μηχανικών, επιθέσεων που έχουν φέρει τον κλάδο στην χειρότερη κατάσταση την τελευταία 50ετία. Εκτίναξη της ανεργίας, έλλειψη πρόσβασης σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, δραστική μείωση των μισθών για όσους έχουν ακόμα μεροκάματο.
Η κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα 

  Η υποταγμένη συνδικαλιστική γραφειοκρατία των ΓΣΕΕ–ΑΔΕΔΥ, αποδεικνύει καθημερινά και ειδικά σήμερα, οτι η μαζική συμμετοχή του κόσμου στις απεργίες, μόνο αμηχανία της προκαλεί. Δε μπορεί και δεν θέλει να παλέψει για την ανατροπή αυτής της πολιτικής. Όμως οι μαχητικοί αγώνες του προηγούμενου διαστήματος, το κίνημα των πλατειών,το κίνημα άρνησης πληρωμής των χαρατσιών, των επανσυνδέσεων ρεύματος, μαζί με τα δυναμικά κομμάτια του εργατικού κινήματος , δείχνουν ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος να νικήσουμε με ανυποχώρητο, ενωτικό αγώνα. To ΤΕΕ , υπό την ηγεμονία της γνωστής λυκοσυμμαχίας, παρά τις υποκριτικές και ανέξοδες αντίμνημονιακές ρητορικές παρέμεινε σταθερό στις βασικές επιλογές του κατασκευαστικού κεφαλαίου και της εργοδοσίας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι διορισμένοι μηχανικοί στη διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ συναίνεσαν στη αύξηση των εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ καθώς τη συρρίκνωση των προνοιακών παροχών μέσα από την ένταξη του Ταμείου στον ΕΟΠΥΥ, έχοντας την πλήρη κάλυψη της διοίκησης ΤΕΕ. Από κοινού δε οι δυο διοικήσεις προώθησαν την ανακεφαλαιοποίηση της Τράπεζας Αττικής με χρήματα των ασφαλισμένων του. Επίπλέον, αναλαμβάνει να καταρτίσει έναντι αμοιβής με σεμινάρια και να εξετάσει με καποιο αντίτιμο πάντοτε τα μέλη του για να συνεχίσουν να ασκούν το επάγγελμά τους, αλλά και να στέκεται άξιος συμπαραστάτης του ΥΠΕΚΑ στην ξεφτίλα των αυθαιρέτων.
Πως παλεύουμε
 
Στη σημερινή συγκυρία επιβάλλεται να βρεθεί σε κοινές διαδικασίες συνελεύσεων και σε αποφασιστικούς αγώνες, ολός ο κόσμος που πλήττεται, μέσα από παντεχνικές διαδικασίες. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει να συμβάλλουν αποφασιστικά τα σωματεία του κλάδου και κυρίως το σωματίο μας, με μία δράση πραγματικής πρωτοπορίας στο εσωτερικό ενός δημοκρατικού διαλόγου στο πλαίσιο των παντεχνικών συνελέυσεων και την ηγεμονία ενός διεκδικητικού πλαισίου και σε σύνδεση με τις ευρύτερες λαικές κινητοποιήσεις, έναντι ενός συνεχνιακού. Με ένα τέτοιο μοντέλο δράσης μπορούν και το σωματείο να βγει ενδυναμωμένο και να καταξιώθεί ως φορεάς εκπροσώπησης στη συνείδηση των εργαζόμενων μηχανικών.
Δυστυχώς οι δυνάμεις τις ΕΣΑΚ, πάρα τα θετικά βήματα που πραγματοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια και την συνεργασία μας σε επιμέρους ζητήματα του σωματείου και την σε μεγάλο βαθμό συμφωνία στα αιτήματα, δείχνει να μην ξεφέυγει από την αυτοαναφορικότητα και την περιχαράκωση. Λειτούργησε παραλυτικά, μην επιτρέποντας στο σωματείο να έχει παρουσία σε κρίσημες μαχες όπως σε παντεχνικές συνελέυσεις και σε κινητοποιήσεις όταν αυτές δεν οργανώνονταν αποκλειστικά από το σωματειό ή από το ΠΑΜΕ. Πρόσφατα μάλιστα ανακάλυψε πως οι παντεχνικές συνελέυσεις είχαν συντεχνικό χαρακτήρα. Δε συμβάλει έτσι στην αναγκαία διαμόρφωση κοινωνικών συμμαχιών όλων των πληττόμενων στρωμάτων έναντια στην πολιτική του κεφαλαίου για τον κλάδο , που δεν περιορίζεται στους μισθωτούς σήμερα. Αποκορύφωμα η στάση της στη ΔΕΘ που με δεδομένη την συμπόρευση με όρους κινήματος της ΕΜΔΥΔΑΣ, του ΣΜΗΒΕ και του ΣΑΘ προτίμησε να μην κατέβει το ΣΜΤ-Μ στο δρόμο, αφού δε θα ήταν με το ΠΑΜΕ. Με την ηγεμονία μιας τέτοιας λογικής το σωματείο θα καταλήξει στην απομόνωση και ο κόσμος της εργασίας θα στερηθεί ένα μάχημο εργαλείο, με αποτέλεσμα να διαιωνίζεται το συνδικαλιστικό χάους στον κλάδο.

Αλλα και η νεοϊδρυθείσα παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ (Αγωνιστική Ριζοσπαστική Ενώτητα) δεν έχει να προσφέρει παρά μόνο τη στήριξη μιας λογικής κυβερνητικής αλλαγής. Δεν συγκρούεται με την αστική πολιτική, αποδέχεται ως σταθερές τα βασικά εργαλεία του συστήματος για την εμπέδωση της μνημονιακής πολιτικής (ευρώ, ΕΕ, κυβερνητισμός) και θέτει αυτά ως προαπετούμενα για την διαμόρφωση ένος κοίνου μετώπου ενώ απουσιάσε από κάθε μάχη.

ΕΝΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ
Μόνο μέσα από τους μαζικούς ανυποχώρητους αγώνες μπορούμε να ανατρέψουμε την πολιτική του κεφαλαίου, αξιοποιώντας κάθε δυνατότητα σύναψης κοινωνικών και πολιτικών συμαχιών που θα προωθούσαν μια τέτοια κατεύθυνση. Με αξιοποίηση οποιων μέσων διαθέτουμε με κοινό βηματισμό με σωματεία, συλλόγους, παντεχνικές συνελεύσεις να καταφέρουμε να εκφράσουμε αυτό το κλίμα αγανάκτησης που υπάρχει σήμερα σε κάθε συνάδελφο. Με εμπιστοσύνη στη δυνάμη των εργαζομένων όταν βγαίνουν στο προσκήνιο και μακριά από τις γνωστές ηττοπαθείς ιδεοληψίες, που θέλουν εξ αρχής κάθε αγώνα χαμένο, και το μόνο που επιδιώκουν είναι η καταγραφή μιας διαμαρτυρίας και η καταγγελία των υπευθύνων στα πλαίσια πάντοτε των δυσμενών ταξικών συσχετισμών. Από την δική μας μεριά θα πρέπει να διαμοφώσουμε εκείνους τους όρους, που επιθετικά μισθωτοί, αυτοαπασχολούμενοι, άνεργοι, φοιτητές θα απαντήσουν στην επίθεση κυβέρνησης- τρόικας- κεφαλαίου. Συμμετέχουμε στην ΕΝΩΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ (Αριστερή Πρωτοβουλία Τεχνικών- Ριζοσπατική Κίνηση Τεχνικών) συνεχίζοντας να πορευόμαστε στην ίδια κατεύθυνση από την ίδρυση του σωματείου, με μία ενιαιομετωπική πολιτική κατεύθυνση, ικανή να συσπειρώσει τον κόσμο του σωματείου με άξονα τα συμφέροντά του και όχι τη στενή κομματική του ταυτότητα. Για τη διαμόρφωση ένος πολιτικού και κοινωνικού μετώπου ανατροπής της πολιτικής κυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ, που αποτελεί όρο σήμερα για την νηκιφόρα έκβαση κάθε αγώνα.
Διεκδικούμε
  • Διαγραφή του ληστρικού χρέους. Έξοδος από το ευρώ και την ΕΕ. Να ανατραπεί η άθλια συγκυβέρνηση, το μνημόνιο, το μεσοπρόθεσμο και όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Όχι στο νέο πακέτο μέτρων.
  • Εθνικοποίηση του τραπεζικού συστήματος και των μεγάλων επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας.
  • Υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών και επιχειρήσεων. Υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας.
  • ΟΧΙ στο νέο μνημονιακό μοντέλο "ανάπτυξης" με τη δημιουργία Ελεύθερων Οικονομικών Ζωνών στη Ελλάδα- κολαστήριο για τους εργαζόμενους
  • Οχι στα νεα ασφαλιστικά χαράτσια. ούτε ενα ευρώ απο τις εισφορές μας στα παιχνίδια κυβέρνησης- ευρωπαϊκης ένωσης- τραπεζών. Δεν χρωστάμε –δεν πουλάμε –δεν πληρώνουμε. Αποδέσμευση του ΤΣΜΕΔΕ από την τράπεζα Αττικής. Να διαγραφούν από κάθε φορέα μηχανικών τα μέλη της διοίκησης του ταμείου που υπερψήφισαν την αύξηση.
  • Επαναφορά της αφαίρεσης των εισφορών από το εισόδημα - ΟΧΙ στην κατάργηση του αφορολόγητου
  • Κάτω τα χέρια από τις συλλογικές συμβάσεις. Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις. Απαγόρευση των απολύσεων, μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.
  • Αξιοπρεπές επίδομα ανεργίας για όλη τη διάρκεια της ανεργίας. Πάγωμα όλων των δανείων και των λογαριασμών για ολόκληρη την περίοδο της ανεργίας. Κατάργηση των ασφαλιστικών εισφορών των ανέργων συναδέλφων μηχανικών με ΤΣΜΕΔΕ. Ο χρόνος ανεργίας να μετρά στα συντάξιμα έτη. Δωρεάν πρόσβαση σε περίθαλψη-συγκοινωνίες-χώρους ψυχαγωγίας
  • Δημόσια και δωρεάν ασφάλιση-υγεία-παιδεία-κοινωνικές υπηρεσίες για όλους. Κατάργηση του νόμου-πλαισίου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • ΟΧΙ στην «απελευθέρωση των επαγγελμάτων» και σε όλους τους νόμους και ρυθμίσεις που την υπηρετούν. ΟΧΙ στην εφαρμογή της οδηγίας Μπολκενστάιν. Ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο, με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα σε αυτό, μοναδική προϋπόθεση για δουλειά.
  • ΟΧΙ στα επί πληρωμή, υποχρεωτικά σεμινάρια και τις εξετάσεις- μοναδική προϋπόθεση για δουλεία το πτυχίο.
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ_εκλογές 2013

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου