Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2013

Φοβούνται κατάρρευση διαρκείας στην οικοδομική δραστηριότητα

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν. Το success story σε νέες μεγάλες επιτυχίες.
53«Κατάρα» η ιδιοκτησία ακινήτου στην Ελλάδα της κρίσης. Αυτό προκύπτει από δημοσκοπική έρευνα της εταιρείας Interview που διεξήχθη για λογαριασμό του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, στο διάστημα 16-18 Οκτωβρίου, με θέμα «Το παρόν και το μέλλον των επαγγελμάτων που σχετίζονται με την οικοδομική δραστηριότητα».

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 770 ατόμων, σε 405 επιχειρήσεις-μέλη του Επιμελητηρίου, 310 καταναλωτές και 55 δικηγόρους και συμβολαιογράφους.

«Το 80% των εργολάβων στη βόρεια Ελλάδα έχουν αλλάξει επάγγελμα» ανέφερε ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι «η δυσχερής αυτή κατάσταση θα συνεχιστεί για τουλάχιστον δέκα χρόνια…». Στο μεταξύ, οκτώ στους δέκα που ζουν από την οικοδομική δραστηριότητα βλέπουν μείωση τζίρου, ενώ η μείωση των εσόδων αγγίζει το 45%.

Η κρίση θα κρατήσει επί μακρόν εκτιμά το 88%

Το μέλλον διαγράφεται εξίσου δυσοίωνο, καθώς το 88% εκτιμά ότι η κρίση στην οικοδομή θα κρατήσει επί μακρόν, ενώ το 12% θεωρεί ότι θα δει «φως» το αργότερο σε 4 χρόνια.

Στο πεδίο της απασχόλησης, το 85% των ερωτηθέντων προτίθεται να διατηρήσει το προσωπικό του κατά το επόμενο διάστημα, το 2% να προσλάβει και το 13% να προβεί σε απολύσεις. Επισημαίνεται ότι οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν στην έρευνα και διαθέτουν προσωπικό αποτελούν το 44% του δείγματος, ενώ οι αυτοαπασχολούμενοι το 56%.

Στην ερώτηση «τι κατά τη γνώμη σας οδήγησε στην ύφεση την αγορά ακινήτων;» οι συμμετέχοντες κατέγραψαν τις εξής αιτίες: το 56,4% απάντησε η αβεβαιότητα για το μέλλον, το 41,9% η δύσκολη πρόσβαση στον δανεισμό, το 32,5% η κακή ψυχολογία ως απόρροια της οικονομικής κρίσης, το 32,9% οι αντικειμενικές αξίες, το 11,1% η ακόρεστη δίψα του Ελληνα για το σπίτι, ενώ το 8,1% η υπερπροσφορά ακινήτων. Τη μείωση ή και κατάργηση των φόρων που επιβαρύνουν το ακίνητο (μεταξύ άλλων: «χαράτσια», ΦΑΠ, φόρος μεταβίβασης) θεωρεί το 79,1% ως σημαντικότερο κίνητρο προκειμένου να δοθεί ώθηση στην αγορά ακινήτου. Το 43,2% θεωρεί κινητήριο μοχλό τη μείωση του ΦΠΑ στο 13%, ενώ το 35% ζητά πρόσβαση στον δανεισμό.

«Κακή» επένδυση

Απόρροια της αρνητικής συγκυρίας είναι το 83% των επιχειρηματιών και το 68% των καταναλωτών να απαντά ότι δεν θεωρεί ότι η αγορά ακινήτων είναι η καλύτερη επένδυση, ενώ θετική άποψη έχει το 17% και το 32% των καταναλωτών. Η αρνητική οικονομική συγκυρία έχει οδηγήσει το 76% στην αναβολή ανακαίνισης της κατοικίας του, το 8% στην αναβολή χτισίματος και το 16% στην αγορά ακινήτου. Δύο στους δέκα βιοτέχνες απαντούν ότι δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις οφειλές τους προς τον ΟΑΕΕ, με τους μισούς εξ αυτών να έχουν σταματήσει να πληρώνουν τα τελευταία 1-2 χρόνια. Εξι στους δέκα πληρώνουν κανονικά τις εισφορές τους, ενώ δύο στους δέκα έχουν μπει σε ρύθμιση οφειλών.

Η δυσκολία εξασφάλισης δανειοδότησης αποτελεί για το 54% των καταναλωτών μελανό σημείο για την αγορά ακινήτου, ενώ για το 40,9% η αβεβαιότητα για το μέλλον.

Μείωση στις τιμές ακινήτων (τόσο προς πώληση όσο και προς ενοικίαση) βλέπει τον τελευταίο χρόνο το 90%, το 8% εκτιμά ότι παρέμειναν ίδιες, ενώ το 2% ότι αυξήθηκαν. Για το επόμενο διάστημα, το 65% των ερωτηθέντων αναμένει περαιτέρω πτώση τιμών, το 33% σταθεροποίηση και το 2% αύξηση.

1 σχόλιο: