Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Όχι στην καταστροφή της Μάνης

ΣΤΙΣ 6 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2013 ΕΚΔΙΚΑΖΕΤΑΙ ΣΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ Η ΑΙΤΗΣΗ ΑΚΥΡΩΣΗΣ ΤΩΝ ΔΥΟ ΠΡΩΤΩΝ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΕΚΑ ΓΙΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΩΝ ΣΤΗ ΜΑΝΗ

32 σύλλογοι και φορείς μαζί και 1.164 ιδιώτες προσέφυγαν τον Ιούνιο του 2012 στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ζητώντας την ακύρωση των δύο πρώτων αδειοδοτήσεων του ΥΠΕΚΑ (α.π.197130/26.3.2012 και α.π.197266/30.3.2012), για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη.

Μεταξύ των 32 Συλλόγων και Φορέων συμπεριλαμβάνονται η
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ, η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ, ο Σύλλογος Προστασίας και Περίθαλψης Άγριας Ζωής, ο ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΜΑΝΗΣ, η ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΜΑΝΗΣ, ο σύλλογος ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΜΑΝΗΣ, η ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ ΝΟΜΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΝΟΤΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ, η Παλλακωνική Ομοσπονδία και η ΕΝΩΣΗ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΜΑΝΙΑΤΩΝ καθώς και πολλοί τοπικοί σύλλογοι και φορείς. Η προσφυγή συζητείται στο ΣτΕ την 6η Νοεμβρίου 2013.

Η συγκεκριμένη αίτηση ακύρωσης αφορά δύο αιολικά πάρκα της εταιρείας ΑΝΕΜΟΣ ΜΑΝΗΣ Α.Ε. ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΜΑΚΡΥΛΑΚΚΩΜΑ Α.Ε.» και ένα της «ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΑΓΓΙΑΣ Α.Ε.». Συνολικά τέσσερα «πάρκα» συνολικού αριθμού 48 ανεμογεννητριών βιομηχανικού τύπου, συνολικής ονομαστικής ισχύος 104 MW.

Με τις αδειοδοτήσεις αυτές εγκρίνονται επίσης:
α. κατασκευή 35 χλμ. οδικού δικτύου σε παρθένο περιοχή, όλη σε Ζώνη Ειδικής προστασίας του Natura 2000
β. κατασκευή υπογείου δικτύου γραμμής υψηλής και μεσαίας τάσης μήκους 75 χλμ. (με ανάλογη εκσκαφή)
γ. Ένα υποσταθμό ανύψωσης τάσης βορείως του Βαχού (θέση Ισιώματα)
ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΓΙΝΕΙ
Ρεαλιστική αναπαράσταση του αιολικού πάρκου «ΔΡΥΜΟΝΑΚΙΑ ΑΕ» που σύμφωνα με την αδειοδότηση της «Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας» και όπως αποτυπώνεται και στον σχετικό χάρτη θα εγκατασταθεί - αν εμείς το επιτρέψουμε - σε απόσταση αναπνοής από τη Βάθεια (1.400 μέτρα), τη Λάγια (1.100 μέτρα) και τα Τσικαλιά (800 μέτρα).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου