Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Οι επιχειρηματίες της "πράσινης" και κάθε άλλου χρώματος "ανάπτυξης", δε βολεύονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα

Αναδημοσιεύουμε από τη σελίδα των ΑΜΑΚ. Οι επιχειρηματίες της "πράσινης" και κάθε άλλου χρώματος "ανάπτυξης", δε βολεύονται με τα επαγγελματικά δικαιώματα (όσα έχουν απομείνει) και προτιμούν να ξηλωθούν όλα στο όνομα της αγοράς.

Σαφές θεσμικό πλαίσιο εργασίας για τους Μηχανικούς ζητά ο ΠΑΣΕΠΠΕ
Δείτε ποιοί είναι τα μέλη του ΠΑΣΕΠΠΕ, μεταξύ των οποίων γνωστές και μη εξαιρετέες εταιρείες "πράσινης" και κάθε άλλου χρώματος "ανάπτυξης"!
http://www.paseppe.gr/ShowUsersList.aspx

Ένα νέο, σαφές θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του Μηχανικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε να μπορέσουν οι Μηχανικοί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας, ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ).
Ειδικότερα, ο Σύνδεσμος στην ανακοίνωσή του αναφέρει, ότι «παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις που έχουν δρομολογηθεί από την Κυβέρνηση και στα πλαίσια του Μνημονίου, στο θέμα της αξιολόγησης των αποκλειστικών δραστηριοτήτων των Διπλ. Μηχανικών, που είναι νομοθετικά κατοχυρωμένες. Θέμα που αφορά ιδιαίτερα τις Εταιρείες μέλη του Συνδέσμου μας, αφού συνδέεται αφενός με τις επαγγελματικές δραστηριότητες του διευθυντικού, επιστημονικού και του τεχνικού δυναμικού με το οποίο στελεχώνονται και αφετέρου με τους υφιστάμενους περιορισμούς στις δυνατότητες των Τεχνικών Εταιρειών να συμμετέχουν στους διαγωνισμούς μελετών και κατασκευών Δημοσίων Έργων.

Ο ΠΑΣΕΠΠΕ την τελευταία διετία με την ευκαιρία ψήφισης των ν3982/11 (Μέρος Α) και ν4072/12 (Άρθρο 228), αλλά και με παρεμβάσεις του για τη νομοθεσία που διέπει τα Δημόσια έργα και την αδειοδότηση μεταποιητικών επιχειρήσεων, επεσήμανε και τεκμηρίωσε σε έγγραφα του, που απέστειλε σε αρμόδιους φορείς της Διοίκησης, ότι η οργάνωση της υφιστάμενης νομοθεσίας που διέπει την άσκηση του επαγγέλματος του Διπλ. Μηχανικού είναι κατά κανόνα συντεχνιακή, χαοτική, περιπτωσιολογική, χωρίς ορθολογισμό, εσωτερική συνοχή και συνέπεια. Ως αποτέλεσμα διέπεται από πλήθος αντιφατικών και συγκρουόμενων διατάξεων, καταστρατηγεί την τεχνική ιεραρχία, παράγει αποκλεισμούς και διακρίσεις, είναι ασύμβατη με τη συνταγματική επιταγή για τις επαγγελματικές ελευθερίες και αντίθετη με τη δεοντολογία και τις καθιερωμένες διεθνείς πρακτικές.
Ήδη οι διαπιστώσεις αυτές που βλάπτουν το Δημόσιο συμφέρον και τροχοπεδούν την ανάπτυξη  έχουν γίνει ευρύτερα αποδεκτές.
Με έκπληξη όμως και λύπη παρατηρούμε ότι στη διαδικασία αναμόρφωσης και εκσυγχρονισμού του θεσμικού πλαισίου για την άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού, ο κατ’ εξοχήν αρμόδιος φορές δηλαδή το ΤΕΕ, όχι μόνο δεν συμμετέχει και δεν ενημερώνει επαρκώς, αλλά έχουμε πληροφορίες ότι δια του Προέδρου του προβαίνει σε ενέργειες που στην καλύτερη περίπτωση σκοπεύουν στην ακύρωση ή στην αναχαίτιση της διαδικασίας.
Ο ΠΑΣΕΠΠΕ και πιστεύουμε όλος ο Τεχνικός Κόσμος επιθυμεί τη ριζική απαλλαγή από όλες τις στρεβλώσεις που έχουν συμβάλει στη σημερινή κακή κατάσταση της χώρας μας και αναμένει από την Κυβέρνηση να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των καιρών για ένα νέο και σαφές θεσμικό πλαίσιο άσκησης του επαγγέλματος του μηχανικού της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ώστε οι μηχανικοί να μπορέσουν ελεύθερα να δημιουργήσουν, να καινοτομήσουν και να συμβάλουν στην πολυπόθητη ανάπτυξη».

Σαφές θεσμικό πλαίσιο εργασίας για τους Μηχανικούς ζητά ο ΠΑΣΕΠΠΕ
Δείτε ποιοί είναι τα μέλη του ΠΑΣΕΠΠΕ, μεταξύ των οποίων γνωστές και μη εξαιρετέες εταιρείες "πράσινης" και κάθε άλλου χρώματος "ανάπτυξης"!
Διαβάστηκε 18 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Οκτωβρίου 2013 16:5
- See more at: http://www.amak.gr/index.php/perivallon/item/272-paseppe-egkali-tee#sthash.LCrU3DY9.dpuf

3 σχόλια:

  1. Αντιλαμβανόμαστε ότι δεν έχετε πρόβλημα με το ερώτημα δεκάδων χιλιάδων συναδέλφων "Ποιά είναι τα επαγγελματικά μου δικαιώματα?".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. έχουμε μεγάλο πρόβλημα και με αυτό το ερώτημα, αλλά δε σκοπεύουμε να αφήσουμε την τρόϊκα και τους επιχειρηματίες να μας πουν ποια θα είναι αυτά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Συμφωνούμε απολύτως οτι δεν πρέπει να μας επιβάλλονται. Εχουμε καταθέσει συγκεκριμένες απόψεις και θέσεις επί του θέματος των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
    Αναμένουμε και τις δικές σας θέσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή