Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2013

Επαναφέρουν διατάξεις που έχουν απορριφθεί από το ΣτΕ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί νομοσχέδιο με το οποίο νομιμοποιούνται αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές και καταπατημένες εκτάσεις
Νέα γενιά "φωτογραφικών" διατάξεων για πολεοδομικά θέματα περιλαμβάνει το καινούργιο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος, που αναμένεται να δοθεί σε διαβούλευση ώς τα μέσα Νοεμβρίου. Από την πρώτη παρουσίαση, που έγινε χθες στην αρμόδια επιτροπή της Boυλής από τον αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλαφάτη, είναι φανερό ότι η νέα νομοθετική πρωτοβουλία αφορά τακτοποίηση πολεοδομικών παρανομιών, για τις οποίας έχει εκδοθεί σειρά απορριπτικών αποφάσεων από το ΣτΕ! Με τα προωθούμενα μέτρα ατην ουσία αποκτούν δικαίωμα νομιμοποίησης και άλλες κατηγορίες αυθαιρέτων, παρά την πρόβλεψη του τελευταίου νόμου που εξαιρεί ρητώς παρανομίες οι οποίες έχουν γίνει σε δασικές και καταπατημένες εκτάσεις. Επιπλέον δημιουργούν τετελεσμένα, αφού δεν καθορίζονται κανόνες για τον χαρακτηρισμό και την οριοθέτηση δασικών περιοχών, με το σχετικό νομοσχέδιο να... αγνοείται μετά τα δίκαια πυρά που δέχτηκε από το σύνολο των οικολογικών φορέων της χώρας.
Συγκεκριμένα το νέο πακέτο του υπουργείου, που προωθείται στο όνομα του... περιβάλλοντης, αφορά:
• Την τακτοποίηση δασικών εκτάσεων σε εντός σχεδίου περιοχές που έχουν οικοδομηθεί. Ευνοούνται ιδιοκτήτες σε Αγιο Στέφανο, Διόνυσο, Σταμάτα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, που στο παρελθόν είχαν ενταχθεί ατο σχέδιο παράνομα με απλές αποφάσεις νομαρχών οι οποίες στη συνέχεια ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, αφού αντιβαίνουν στο άρθρο 24 του Συντάγματος. Πριν από την ακύρωση των αποφάσεων, οι πολεοδομίες είχαν προχωρήσει στην έκδοση εκατοντάδων οικοδομικών αδειών, που στη συνέχεια έμειναν στον... αέρα.
• Την εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου που κατέχουν ιδιώτες για δεκαετίες χωρίς να ενοχληθούν από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Αφορούν κυρίως ακίνητα σε Εδεσσα, Καβάλα και Ηλιδα, αλλά και παλιά στρατόπεδα στη βόρεια Ελλάδα.
• Την αντιμετώπιση προβλημάτων των οικοδομικών συνεταιρισμών, τα οποία υποτίθεται ότι είχαν αντιμετωπιστεί με τον τελευταίο νόμο για τα αυθαίρετα. Προφανώς οι ρυθμίσεις δεν κάλυψαν όλες τις εκκρεμότητες ή το υπουργείο επέλεξε την οικοπεδοποίηση δασικών εκτάσεων με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης.
Με άλλη ρύθμιση προβλέπεται η αντιμετώπιση ζητημάτων σε οικισμούς, όπως στο Αίγιο και στα Καλάβρυτα, που έχουν χαρακτηριστεί κατολισθαίνοντες και για την έκδοση οικοδομικής άδειας χρειάζεται να προηγηθεί γεωλογική μελέτη.
Χ.ΤΖ.
http://www.efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου