Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2013

Γρίφος η εκδίωξη των "ανυπάκουων"

Αναδημοσίευση από ΕφΣυν. Tο Συμβούλιο του ΕΜΠ, σε ρόλο κουκουλοφόρου στοχοποιεί τους μηχανικούς.
Τρόπους για να απολύσει όσους υπαλλήλους δεν απογράφηκαν αναζητεί το υπουργείο Παιδείας.
Εν αναμονή της εφαρμογής της ποινής-αργίας για όσους δεν ανταποκρίθηκαν στην υποχρέωση της απογραφής, οι διοικητικοί υπάλληλοι στα Πανεπιστήμια, ειδικά στα δυο κεντρικά ΕΚΠΑ και ΕΜΠ, συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις προκειμένου να δώσουν το στίγμα της αντίδρασης στις διαδικασίες διαθεσιμότητας. Την ίδια στιγμή το υπουργείο, ανεπισήμως, πληροφορεί ότι οι υπό διαθεσιμότητα εργαζόμενοι θα είναι, εν τέλει, 150 λιγότεροι και παράλληλα αρχίζει να επεξεργάζεται τρόπους απόλυσης των άτακτων –που δεν απογράφηκαν- που να μην προσκρούουν για μια ακόμη φορά στο αυτοδιοίκητο των Πανεπιστημίων.

Ποιος θα αναλάβει την παραπομπή στα πειθαρχικά και ποιος τη λήψη απόφασης; Στα αυτοδιοίκητα Πανεπιστήμια ο πρύτανης είναι υπεύθυνος για την ενεργοποίηση της διαδικασίας. Θα ζητήσει, λοιπόν, ο υπουργός Παιδείας από τους πρυτάνεις να παραπέμψουν στα πειθαρχικά υπαλλήλους των Ιδρυμάτων; Φαίνεται πιο εξωπραγματικό ακόμη και από τη διαθεσιμότητα. Εκτός κι αν ξαφνικά, και αφού έγιναν όλα όσα έγιναν, οι διοικητικοί υπάλληλοι δεν θεωρηθούν εργαζόμενοι των αυτοδιοίκητων Πανεπιστημίων αλλά απλώς δημόσιοι υπάλληλοι.

Από την άλλη, το γεγονός ότι το υπουργείο εξασφάλισε τις λίστες με τους απογραφόμενους και πλέον υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλους προσδιορίζει, εξ αντικειμένου, τις προτεραιότητές του. Χθες, στελέχη έλεγαν ότι μειώνεται ο αριθμός κατά 150 των υπό διαθεσιμότητα, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν αν αυτό οφείλεται στον μικρότερο αριθμό απογραφόμενων ή σε νέες περιπτώσεις εξαιρέσεων.

Χθες, το Συμβούλιο του ΕΜΠ, σε ρόλο επικουρικό του υπουργείου, με μια πρωτοφανή επιστολή όχι μόνο διαπραγματεύεται τον αριθμό των υπό διαθεσιμότητα υπαλλήλων του Ιδρύματος αλλά προβαίνει και σε μια ακραία διασπαστική για το προσωπικό ενέργεια, θέτοντας θέμα για τη μη διαθεσιμότητα κατηγορίας υπαλλήλων, που λειτούργησε εις βάρος άλλων! Το όργανο που ένα χρόνο τώρα πασχίζει να καθιερωθεί ως ανώτατο όργανο διοίκησης ενός Ανώτατου Ιδρύματος, διαχωρίζει το προσωπικό, προτείνει διαθεσιμότητα και καταγγέλλει το υπουργείο που δεν το έκανε!

Στην απόφαση-επιστολή του, λοιπόν, το Συμβούλιο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι το λειτουργικό πρόβλημα μπορεί να καταστεί δραματικό λόγω της ισχύουσας κατανομής, η οποία εξαιρεί διοικητικούς του κλάδου των μηχανικών, με συνέπεια να οδηγείται σε απομάκρυνση τουλάχιστον το 70% των υπολοίπων στελεχών». Ακολούθως ζητεί από το υπουργείο: «Να τροποποιήσετε την απόφασή σας και να μειωθεί το ποσοστό των υπαλλήλων που τίθενται σε διαθεσιμότητα. Σε περίπτωση που κρίνετε ότι αυτό δεν είναι δυνατόν, ζητούμε τροποποίηση των κριτηρίων της ΚΥΑ, ώστε να εφαρμοστεί αναλογικά η διαθεσιμότητα των 399 υπαλλήλων σε κάθε υπηρεσία, εργαστήριο κ.λπ.».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου