Πέμπτη 16 Ιουλίου 2015

Το απόλυτο μνημονιακό déjà vu

Δύο άρθρα για χθες
 
Τα αριστερά δακρυγόνα του Τσίπρα σήμερα στο Σύνταγμα
Πιτσιρίκο καλησπέρα,
Συγκεντρωμένο πλήθος στο Σύνταγμα μπροστά στη Βουλή. Γονείς με παιδιά, νέοι, γέροι, απλός κόσμος. Ξαφνικά εμφανίζονται ΜΑΤ παίρνουν στρατηγικά θέσεις γύρω από την πλατεία και κυρίως στο επάνω μέρος. Κατεβάζουν μάσκες και σηκώνουν ετοιμοπόλεμοι τις ασπίδες.
Η εικόνα ήταν τέτοια που από τα μεγάφωνα της διαδήλωσης κάλεσαν 3 φορές τις διμοιρίες να αποσυρθούν και κάλεσαν την κυβέρνηση να μη χτυπήσει την συγκέντρωση.
Ξαφνικά, εμφανίζονται κάποιοι «γνωστοί-άγνωστοι» και ρίχνουν δύο μολότοφ μπροστά από τη Μ. Βρετανία.
Την επόμενη στιγμή, οι διμοιρίες συντονισμένα χτυπούν τον κόσμο με δακρυγόνα. Τον ωθούν προς Φιλελλήνων και Αμαλίας. Τα δακρυγόνα αρχίζουν να πέφτουν βροχή.
Κόσμος που προσπαθεί να διαφύγει μπαίνει στα στενά προς Πλάκα.
Διαπιστώνει πως στις παρυφές των στενών έχουν πέσει επίσης δακρυγόνα (1-2) προκειμένου η ατμόσφαιρα να είναι αφόρητη και να απωθεί τον κόσμο πιο κάτω ακόμη.
Παντού στα στενά είναι διμοιρίες, οι οποίες σχηματίζουν κλοιό ακτινωτά από την πλατεία Συντάγματος.
Πολύς κόσμος είναι εξοργισμένος με αυτό που βιώνει. Δεν θέλει να φύγει. Προσπαθεί να ξανανέβει στο Σύνταγμα. Γίνεται νέα εκτεταμένη επίθεση με δακρυγόνα και διμοιρία της ομάδας Δέλτα.
Δεν χρησιμοποίησαν τουλάχιστον κροτίδες κρότου-λάμψης. Ευτυχώς γιατί θα μπορούσε να ποδοπατηθεί κόσμος. Ο κόσμος ωθείται προς την Αμαλίας και καταδιώκεται. Οι μοτοσυκλέτες περνούν ανάμεσα από το πλήθος, δημιουργώντας πανικό.
Αρκετός κόσμος συγκεντρώνεται στους Στύλους του Ολυμπίου Διος. Υπάρχουν κάποια μπλοκ του ΠΑΜΕ και αρκετό πλήθος έξω από αυτά.
Μετά από λίγο πέφτουν και πάλι δακρυγόνα, ενώ η διμοιρία της ομάδας Δέλτα με την ίδια τακτική όπως και προηγουμένως καταδιώκει τον κόσμο προς τη Συγγρού και τη Δ. Αρεοπαγίτου.
Κόσμος χωρίς πανό συγκεντρώνεται κοντά στην είσοδο του Μετρό Ακροπόλεως.
Η ίδια διμοιρία με τα μηχανάκια οδηγά κατευθείαν επάνω στους ανθρώπους που είναι έξω από μετρό. Δημιουργούν κλοιό με τα μηχανάκια και χτυπούν ένα, δύο τυχαίους.
Περαστικοί σχολιάζουν πως πολλά κεντρικά μαγαζιά στην Δ. Αρεοπαγίτου είναι κλειστά, σαν να ήταν προετοιμασμένοι για αυτό που γίνεται.
Περαστικοί τουρίστες είναι πανικόβλητοι. Κάποιοι από αυτούς δεν πιστεύουν στα μάτια τους από την αναίτια επίθεση στον κόσμο. Ρωτάνε τί συμβαίνει.
Η διμοιρία αποσύρεται καθώς το μεγάλο μέρος του κόσμου πανικόβλητο τρέχει είτε μέσα στο μετρό είτε διαφεύγει από τα γύρω στενά.
Διαβάζω στο internet πως στη Συγγρού γίνονται μικροκαταστροφές. Αναρωτιέμαι από ποιους όταν όλος ο κόσμος που έτρεχε στην Αμαλίας ήταν γυναικόπαιδα σε μαύρο χάλι.
Το σκηνικό της καταστροφής και του τρόμου ήταν ίδιο με τις μέρες του Γιωργάκη και του Σαμαρά.
Οι ίδιες μέθοδοι, οι ίδιες πολιτικές, οι ίδιοι γνωστοί-άγνωστοι.
Χειρότερα Μνημόνια και φυσικά μνημόνια χωρίς ΜΑΤ και τρομοκρατία δεν γίνονται.
Με τον Δραγασάκη και τον Τσίπρα αυτή την φορά…
Δημήτρης
(Αγαπητέ Δημήτρη, εκεί ήμουν. Τα είδα. Όταν έπεσαν τα δακρυγόνα, έφυγα τρέχοντας γιατί έχω άσθμα. Κατάλαβα τι επρόκειτο να συμβεί, όταν, πλησιάζοντας στο Σύνταγμα, είδα την διάταξη των αστυνομικών δυνάμεων. Ο Γιάννης Πανούσης έκανε καλή δουλειά. Αλλά ο Τσίπρας τον επέλεξε. Οπότε, τον χρεώνεται και αυτόν. Ας πρόσεχε. Να είσαι καλά.)

Το απόλυτο μνημονιακό déjà vu

Σχόλιο του Άγγελου Καλοδούκα στο facebook.
Από τα πιο ανατριχιαστικά πράγματα που συμβαίνουν αυτή τη στιγμή με την κυβέρνηση είναι το αίσθημα του απόλυτου μνημονικού déjà vu. Όπως ακριβώς οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις δικαιολογούσαν τις πράξεις τους και λοιδορούσαν όποιους διαφωνούσαν, με τον ίδιο ακριβώς τρόπο αντιδρούν τα κυβερνητικά στελέχη του Τσίπρα και ο ίδιος.
Διαβάζω ότι ο Τσίπρας είπε στην ΚΟ ότι:
«…εξάντλησε όλες τις διαπραγματευτικές δυνατότητες, εξέτασε όλες τις εναλλακτικές λύσεις και ζήτησε με ειλικρινή τρόπο από όσα μέλη της ΚΟ διαφωνούν, να του προτείνουν κάποια αξιόπιστη και πραγματική εναλλακτική που θεωρούν ότι ο ίδιος δεν σκέφτηκε ή δεν υλοποίησε μπροστά σε αυτή την κατάσταση».
Η ειλικρίνειά του ελέγχεται: Είναι εκ των υστέρων. Η πλειοψηφία της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ είναι εναντίον της συμφωνίας που έφερε (109 μέλη από τα 201 με κείμενό τους διαφωνούν). Το ίδιο και οι μεγαλύτερες κομματικές οργανώσεις που σε ψηφοφορίες απορρίπτουν τη συμφωνία που έφερε. Αυτούς τους ρώτησε; Ακόμα, το δημοψήφισμα με το εκπληκτικό ΟΧΙ το ακύρωσε ο ίδιος και τελικά έφερε το πλέον βαρύ και απεχθές μνημόνιο. Ρώτησε κανέναν στο κόμμα όταν τα έκανε όλα αυτά; Τώρα ρωτά τους βουλευτές εκ των υστέρων; Οι βουλευτές ενός αριστερού κόμματος δεν είναι όργανο, δεν αποφασίζουν αυτοί, αλλά το κόμμα συλλογικά. Τα κομματικά όργανα πότε θα τα συγκαλέσει για να τα ρωτήσει «ειλικρινά» και αυτά;
Ακόμα μεγαλύτερο είναι το ατόπημα του Νίκου Παππά που έθεσε το δίλλημα: «Όποιος θεωρεί ότι υπήρχαν εναλλακτικές δυνατότητες οφείλει να τις περιγράψει με λεπτομέρεια και να περιγράψει και το δρόμο και τις συνέπειες».
Ωστόσο ο Νίκος Παππάς ήταν από τους βασικούς υπεύθυνους της στρατηγικής της κυβέρνησης που τώρα είναι ένας σωρός ερειπίων.
Ο ίδιος θα μας πει αν έλεγαν την αλήθεια όταν δήλωναν ότι «θα κάνουν τις αγορές να χορεύουν πεντοζάλη»;
Όταν έλεγαν ότι «απόψε τελειώνουν τα μνημόνια»;
Όταν με την απίθανη τακτική τους αυτούς τους πέντε μήνες κατόρθωσαν να πληρώνουν τόκους και τοκοχρεολύσια, να εξαντλούν και τα τελευταία αποθεματικά της χώρας, με αποτέλεσμα να βρεθούν στην τελική διαπραγμάτευση με τον τοίχο στην πλάτη και πεσμένοι στα γόνατα έναντι των «εταίρων», ποιοι έφταιγαν;
Θα μας κάνουν «ειλικρινή αυτοκριτική» για αυτήν την ανερμάτιστη, θλιβερή και αυτοκαταστροφική πολιτική που θα διδάσκεται πλέον στην πολιτική ιστορία παγκόσμια ως το τέλειο παράδειγμα μιας αυτοκτονικής πολιτικής;
Όσοι οδήγησαν στην πλήρη συντριβή και ταπείνωση, ζητούν τώρα τα ρέστα;
Αλλά και τι διδάχθηκαν από όλα αυτά; Φαίνεται το απολύτως τίποτα! Διαρρέουν ότι έσωσαν τη «χώρα από τη χρεοκοπία» που επεξεργάζονταν «ακραίοι αντιευρωπαϊκοί κύκλοι»! Εκπληκτικό! Επιμένουν στην ίδια ανερμάτιστη και αυτοκαταστροφική πολιτική!
Να τους προσφέρουμε λοιπόν την αλήθεια: τους ποδοπάτησαν και τους εξευτέλισαν άπαντες εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτοί δεν είναι τίποτα άλλο παρά ηττημένοι Δον Kιχώτες, ευρωπαϊστές χωρίς στρατό.
Το χειρότερο όλων είναι δυστυχώς το πολιτικό déjà vu που έλεγα στην αρχή. Ανατριχιαστικά με τον τρόπο που δικαιολογούνται θυμίζουν όλους τους προηγούμενους μνημονιακούς:
«Κακή η συμφωνία μεν αλλά δεν υπάρχει εναλλακτική λύση. Οτιδήποτε άλλο είναι καταστροφή».
Με αυτό τον τρόπο δικαιώνουν τα μνημόνια, οδηγούν τον κόσμο στη μοιρολατρία και την αριστερά στη συνείδηση του κόσμου ότι «είναι μια από τα ίδια».
Ε, λοιπόν όχι. Δεν είμαστε μια από τα ίδια! Δεν θα υποκύψουμε στη μοιρολατρία και την παράδοση. Μία είναι η λύση:
Ρήξη και έξοδος από την ευρωζώνη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου