Τρίτη 7 Αυγούστου 2018

Πυρκαγιές στην Αττική 23.7.2018: Εγκληματική Αδράνεια – Ακαριαία Συγκάλυψη



Από τη φονική Δευτέρα 23.7.2018 έχουν περάσει ήδη 7 ημέρες. Σημερινή ανακοίνωση της Πυροσβεστικής μιλάει για 91 νεκρούς και 25 αγνοούμενους μέχρι αυτή τη στιγμή.

Θα ξεκινήσω από το συμπέρασμα όπως φωτίζεται από τα γεγονότα αυτής της εβδομάδας θέτοντας δύο ερωτήματα:

Πώς πρέπει να αντιδράσει μια κοινωνία όταν διαπιστώνει πως ο πρωθυπουργός της χώρας συμπεριφέρεται σαν κοινός κακοποιός όπου αμέσως μετά το έγκλημα που διαπράχθηκε από τερατώδη λάθη και παραλήψεις της κυβέρνησής του, το πρώτο πράγμα που οργανώνει είναι η παραπλάνηση του λαού με στόχο την αδρανοποίηση της κοινωνικής κατακραυγής και την ασφαλή διαφυγή του από τις ευθύνες και τις συνέπειες;

Πώς πρέπει να αντιδράσει μια κοινωνία όταν διαπιστώνει πως ολόκληρος ο κρατικός μηχανισμός από κοινού με την κυβέρνηση και τα μέλη του κυβερνώντος κόμματος ενεργούν από την πρώτη στιγμή σαν μέλη συμμορίας με κατανεμημένα καθήκοντα και σκοπό να συνδράμουν από κοινού στην όσο το δυνατόν πληρέστερη συγκάλυψη των ευθυνών της κυβέρνησης, να συσκοτίσουν την αλήθεια και να αποπροσανατολίσουν την αντίληψη της κοινωνίας για τα πραγματικά γεγονότα;

Τώρα που τα γεγονότα έχουν πάρει πια μια εξηγήσιμη διαδοχή ας πάμε προς τα πίσω για να καταλάβουμε τι ακριβώς έχει συμβεί και πώς και γιατί μεθοδεύτηκε.

1. Το μεσημέρι της Δευτέρας 23.7.2018 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για το Μόσταρ της Βοσνίας Ερζεγοβίνης όπου μαζί με τους ομολόγους του, τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ (συμφωνία των Πρεσπών) και τον πρωθυπουργό του Μαυροβουνίου Ντούσκο Μάρκοβιτς, θα βραβευτούν λέει για τη συνεισφορά τους στη συνεργασία και την ειρήνη της περιοχής.

Λίγο πριν ο Τσίπρας αναχωρήσει για τη Βοσνία ξεσπάει η πρώτη από τις δύο πυρκαγιές στα Γεράνεια Όρη, στη Δυτική Αττική, στις 12:03 που φτάνει τελικά μέχρι την Κινέτα. Αυτός δεν είναι λόγος φυσικά να αναβάλλει ο Τσίπρας το ταξίδι της βράβευσής του στη Βοσνία. Έτσι αναχωρεί και βρίσκεται σε διαρκή ενημέρωση για τις εξελίξεις, όπως δηλώνει ο ίδιος.

Άνεμος Δυτικός 9-10 μποφόρ.

Πέντε περίπου ώρες αργότερα, στις 16:49, ξεσπάει η δεύτερη πυρκαγιά, στο Νταού Πεντέλης, στην Ανατολική Αττική που φτάνει τελικά στις 18:18 στον οικισμό Μάτι (1.30 ώρα μετά), καίει τα πάντα μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας και αφήνει πίσω της 91 μέχρι στιγμής νεκρούς και 25 αγνοούμενους.

Ο πρωθυπουργός ο οποίος ενημερώνεται συνεχώς, στη Βοσνία όπου βρίσκεται, γράφει δύο διαδοχικά tweet με ώρα 20:22 (δηλαδή την ώρα που η καταστροφή στο Μάτι έχει ήδη συντελεστεί και οι διασωθέντες από την πυρκαγιά βρίσκονται ήδη στην παραλία και τη θάλασσα) και δηλώνει κατά την έναρξη της ομιλίας του από το βήμα:

«Πριν ξεκινήσω να κάνω μια αναφορά σε μια μεγάλη δυσκολία που αντιμετωπίζουμε στην Ελλάδα και έχει να κάνει με τρία παράλληλα μέτωπα στην Αττική, μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αττική. Είμαι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους υπουργούς. Όλες οι επίγειες και εναέριες δυνάμεις επιχειρούν. Θέλω να πιστεύω ότι παρά τις αντίξοες συνθήκες θα καταφέρουμε να κάνουμε ότι είναι δυνατό για να τεθούν σε έλεγχο. Με προβληματίζουν τα παράλληλα τρία μέτωπα, οι παράλληλες εστίες , η σκέψη μου είναι εκεί».

Όλα όσα ακολούθησαν, δείχνουν πως η ενημέρωση που έχει στη συνέχεια ο Τσίπρας από την Αθήνα τον πληροφορεί για το ολοκαύτωμα στο Μάτι και την ανεξέλεγκτη από άποψη επικοινωνιακής διαχείρισης κατάσταση που έχει προκύψει.

Όταν όλα αυτά αποκαλυφθούν με το φως της μέρας η απουσία του από τη χώρα αυτές τις στιγμές θα ισοδυναμούσε με τον πολιτικό του θάνατο.

2. Έτσι ο Τσίπρας επιστρέφει άρον άρον στην Αθήνα όχι για να συνδράμει σε κάποιας μορφής συντονισμό του κυβερνητικού έργου αφού ήδη η χειρότερη καταστροφή στην πρόσφατη ιστορία της χώρας έχει συντελεστεί και το γνωρίζει.

Επιστρέφει για να οργανώσει από κοινού με την στενή κυβερνητική ομάδα που διαχειρίστηκε τις πυρκαγιές καθώς και με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, αρχηγούς της πυροσβεστικής και της αστυνομίας ένα επείγον σχέδιο συγκάλυψης της αλήθειας που να του δώσει χρόνο για τον αναγκαίο θετικό αντιπερισπασμό απέναντι στη λαϊκή οργή που αναμένει να ξεσπάσει μόλις αποκαλυφθεί το αληθινό μέγεθος της καταστροφής.

Αυτή ακριβώς η μεθόδευση είναι το κλειδί για να κατανοήσουμε το ακατανόητο από πρώτη άποψη και παράλογο εκ των υστέρων περιεχόμενο της εικονικής Σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής λίγο πριν απ’ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 23.7.2018, με το που επέστρεψε ο Τσίπρας από τη Βοσνία.

Την ώρα που διάφορα κανάλια μετέδιδαν πληροφορίες για νεκρούς από τη φωτιά στο Μάτι και ανθρώπους που θαλασσοπνίγονταν ανοιχτά των ακτών της Αττικής (που ήταν και ο λόγος για τον οποίο ο Τσίπρας επέστρεψε εσπευσμένα από τη Βοσνία), η εικονική σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής, που πραγματοποιούνταν ζωντανά στις κάμερες της ΕΡΤ, ενημέρωνε τον πρωθυπουργό χαλαρά για τα επιτυχή επιχειρησιακά σχέδια και το πλήρες πυροσβεστικό έργο της ημέρας ανά την επικράτεια, προγραμμάτιζε τις αυριανές πρωϊνές επιχειρήσεις των Canader κλπ.

Ήταν μια στημένη παράσταση με συμμέτοχους όλους τους βασικούς υπουργούς και την περιφερειάρχη αττικής και το σοβαρότερο, σε συνεργασία με τον αρχηγό της πυροσβεστικής που είχε τη γενική ευθύνη της πυρόσβεσης και της τραγωδίας στο Μάτι.

Φυσικά δεν αναφέρθηκε η ύπαρξη ούτε ενός νεκρού από την πυρκαγιά ενώ ήδη οι παριστάμενοι στην εικονική σύσκεψη γνώριζαν πως υπάρχουν πολλοί και όλα πήγαιναν ρολόι μόνο που την εικονική της υπόσταση την πρόδωσε μια αντίδραση του Τσίπρα προς το τέλος της τηλεοπτικής μετάδοσης όπου αναφωνεί : «Τι να προλάβει κανείς σε δυό ώρες;»


Για όσους παρακολουθούσαμε τη σύσκεψη στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ζωντανά από την ΕΡΤ και έχοντας συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης παρακολουθώντας τα δελτία άλλων καναλιών, υπήρχε σίγουρα ένα κρίσιμο ερώτημα:

Μα πώς είναι δυνατόν μια τόσο κρίσιμη σύσκεψη να πραγματοποιείται ζωντανά;

Την απάντηση προσωπικά τη συνειδητοποίησα τις επόμενες μέρες με την αποκάλυψη της πλήρους έκτασης της καταστροφής που είχε επισυμβεί. Δεν ήταν αληθινή η σύσκεψη. Ήταν ένα σκόπιμο θέατρο παραπλάνησης της κοινωνίας σχετικά με τα τρομακτικά περιστατικά και το ολοκαύτωμα στον οικισμό Μάτι.

Και αναρωτιέται κανείς. Κι εγώ επίσης. Ποιος ο λόγος να στήσει ο πρωθυπουργός ο ίδιος μια παράσταση – μια εικονική σύσκεψη – τη Δευτέρα το βράδυ όταν με το πρώτο φώς της μέρας όλη η αλήθεια θα ερχόταν στο φώς;

Τελικά, όμως, ποτέ δεν πρέπει να υποτιμάς κάποιον όσο ψηλά κι αν βρίσκεται όταν επιδιώκει να σώσει το τομάρι του.

Είναι ικανός για οτιδήποτε.

Τη στιγμή που πεντακόσια ή χίλια άτομα πνίγονταν και πάλευαν για τη ζωή τους στα λιμανάκια γύρω από το Μάτι και μεσοπέλαγα στα νερά του Ευβοϊκού, αυτό το γνώριζαν μόνο οι ίδιοι και οι διασώστες τους, ψαράδες, φουσκωτά ιδιωτών και τα σκάφη του λιμενικού.

Η υπόλοιπη Ελλάδα των δέκα εκατομμυρίων το βράδυ της Δευτέρας 23.7.2018 μάθαινε από τα πιο επίσημα χείλη πως η φωτιά σχεδόν κατασβέστηκε και πάνω – κάτω όλα καλά.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση σε κάθε άλλο ΜΜΕ πλην της ΕΡΤ όπου τα κατηγόρησε πως με ψευδείς ειδήσεις προσπαθούν να πλήξουν την κυβέρνηση. Για τα δέκα εκατομμύρια των Ελλήνων αυτή η καταγγελία σε συνδυασμό με την εικονική σύσκεψη ήδη κλόνιζε την αξιοπιστία των ειδήσεων που μετέδιδαν τα ιδιωτικά ΜΜΕ.

Αυτή λοιπόν ήταν η επιχείρηση παραγωγής της «κρίσιμης αμφιβολίας».

Και πάλι το ίδιο ερώτημα : Ναι. Αλλά γιατί όλα αυτά; Αφού σε μια δυο μέρες όλη η καταστροφή θα αποκαλύπτονταν.

Πράγματι. Η καταστροφή θα αποκαλύπτονταν. Αλλά σε μια δυο μέρες κι όχι τη Δευτέρα το βράδυ. Και αυτός είναι ένας κρίσιμος χρόνος ανάσχεσης της κοινωνικής οργής που αν ξεσπούσε αυθόρμητα και με πλήρη συγκινησιακή φόρτιση, η κυβέρνηση φοβήθηκε πως έπρεπε να βρει καράβι να φύγει.

3. Τι έκανε λοιπόν η κυβέρνηση μετά την εικονική σύσκεψη παραπλάνησης και καθησυχασμού;

Μα φυσικά, κήρυξε 3ήμερο πένθος και κινητοποίησε όσα καθάρματα μπόρεσε από τους δημοσιογράφους και τα μέλη της κυβερνητικά και κομματικά να επιτίθενται κατά πάντων όσων μιλούσαν για τα τραγικά γεγονότα και τους νεκρούς με το επιχείρημα πώς το να μιλάς και να ασκείς κριτική αυτές τις ώρες πένθους είναι δήθεν προσβολή της μνήμης των νεκρών. Εννοείται πώς το να τους σπρώχνεις στο θάνατο και να κηρύσσεις κατόπιν πένθος και σιωπή είναι κατ’ αναλογία για τους νεκρούς, τιμητικό.

Το δεύτερο πράγμα που έκανε, παρόντος του πένθους, ήταν να ξαμολήσει τους πιο κανίβαλους και κυνικούς κομματικούς επαγγελματίες δημοσιογράφους που διέθετε όπως η Λουπάκη του ρς «στο κόκκινο» να διασπείρουν το πρωί της Τρίτης 24.7.2018 στο FB ατάκες σαν αυτή : «κόψτε τα πρωτοφανής τραγωδία: 63 ήταν οι νεκροί το 2007».

Το ότι η ίδια υποχρεώθηκε να το κατεβάσει μετά από την τεράστια κατακραυγή που εισέπραξε δεν φαίνεται να συνέτισε κανέναν, ίσα ίσα έδωσε το μήνυμα στα μέλη της βάσης που ελπίζουν σε συμμετοχή στην κρατική λεία ή ταϊζονται ήδη να ξεσπαθώσουν στα κοινωνικά δίκτυα ενάντια στον καθένα που αμφισβητούσε τη γραμμή του «σιωπηλού πένθους» ή της «εικονικής σύσκεψης» της προηγούμενης νύχτας.

Αφού λοιπόν, κατασκεύασε πλαστά γεγονότα με την εικονική σύσκεψη, αφού κήρυξε 3ήμερο πένθος για τους νεκρούς και 3ήμερης σιωπής για τους ζωντανούς, αφού ξαμόλησε τα σκυλιά να διαβρώσουν με ασυναρτησίες τα κοινωνικά δίκτυα εμφάνισε το τρίτο όπλο.

Την εξαγορά των πληγέντων από τη φωτιά.

Την Τρίτη λοιπόν 24.7.2018, ο μονιμάς Τζανακόπουλος εξήγγειλε μετά από ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο μια δέσμη μέτρων υπέρ των πυροπλήκτων κάπως πρωτοφανή αλλά και κατά περίπτωση γελοία και πάντως αταίριαστη με τις ως τώρα πολιτικές αφανισμού της κοινωνίας που ακολουθεί η κυβέρνηση των συριζανελ.

4. Σε αυτό το σημείο, ο σκληρός πυρήνας της διαχείρισης των πυρκαγιών ίσως ένοιωσε να απειλείται από την υπερβολή στήριξης προς τους πυρόπληκτους, που ίσως και να έδινε το μήνυμα μιας ομολογίας πραγματικής ευθύνης της κυβέρνησης αλλά και προσωπική δική τους ευθύνη απέναντι στα συμβάντα της Δευτέρας.

Ταυτόχρονα, πυκνώνουν στα ΜΜΕ ντοκουμέντα και συνεντεύξεις διασωθέντων κατοίκων και εθελοντών πυροσβεστών (όχι του κρατικά ελεγχόμενου υπηρεσιακού μηχανισμού της πυροσβεστικής), μαρτυρίες που ανατρέπουν την εικόνα που η κυβέρνηση παρουσιάζει μέχρι εκείνη τη στιγμή του «κάναμε το καλύτερο που μπορούσαμε» και φέρνει στη δημοσιότητα εγκληματικά λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς και της υποτιθέμενης εκκένωσης της περιοχής από πλευράς των επικεφαλής πυροσβεστικής και αστυνομίας.

Χαρακτηριστική, είναι η συνέντευξη διασωθήσας γυναίκας που δηλώνει πως η αστυνομία είχε κλείσει τη Λ. Μαραθώνος και εξέτρεπε την κυκλοφορία προς το Μάτι, απαγορεύοντας ταυτόχρονα την έξοδο από το Μάτι στη Λ. Μαραθώνος! (και την ανάλυση με χρήση φωτογραφιών όσων περιγράφονται στο video)

Την παραπάνω περιγραφή επιβεβαιώνει και η Αλέκα Παπαρήγα που κινούμενη στη Λ. Μαραθώνος βρέθηκε στο Μάτι μετά από εκτροπή της κυκλοφορίας από την αστυνομία και γλύτωσε από σύμπτωση την μοιραία εκείνη μέρα.


Τα ίδια επιβεβαιώνει αλλά και πολλά επιπλέον καταγγέλλει στην κάμερα ο Επικεφαλής των εθελοντών πυροσβεστών Νέας Μάκρης, Γιάννης Δαμιανόγλου(Αν το βίντεο δεν ανοίγει, πατήστε Ctrl+F5). Υποστηρίζει πως εξαρχής έγινε λάθος εκτίμηση της κατάστασης, ενώ υπήρξε και έλλειψη συντονισμού των φορέων που επιχειρούσαν.

Και μιας και η επιχείρηση «σιωπή σαν σεβασμός για τους νεκρούς» και «δεν έγινε και τίποτα» έχει στην πράξη καταρρεύσει από τα καταιγιστικά στοιχεία που έρχονται στη δημοσιότητα, επιχειρείται τώρα μια νέου τύπου αναδίπλωση και επιθετική στρατηγική της κυβέρνησης.

5. Τώρα, το πολιτικό κέντρο των κυρίως εμπλεκομένων στην καταστροφή της Δευτέρας 23.7.2018 επινοεί και αναλαμβάνει να εκτελέσει εκ μέρους της κυβέρνησης το σχέδιο της ενοχοποίησης των ίδιων πλέον των πυρόπληκτων κατοίκων του οικισμού Μάτι, σαν αυθαιρετούχους και παρανόμους γενικώς.

Έτσι, για πρώτη φορά μετά την φονική πυρκαγιά…


Ο Καμμένος επισκέπτεται το Μάτι και δίνει συνέντευξη στο βρετανικό δίκτυο BBC:

Σε ερώτηση του βρετανού δημοσιογράφου σχετικά με τους 26 ανθρώπους, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί, καθώς εγκλωβίστηκαν (στο γνωστό οικόπεδο) στην προσπάθεια τους να ξεφύγουν από την πυρκαγιά και να φτάσουν προς την παραλία, ο Καμμένος αποδίδει το πολύνεκρο περιστατικό σε «έγκλημα του παρελθόντος» γιατί, «στο Μάτι και σε αυτήν την ακτογραμμή της Αττικής, όλες αυτές οι κατοικίες, η πλειοψηφία τους έχουν οικοδομηθεί χωρίς άδεια».

«Έχουν κάνει κατάληψη της ακτής χωρίς να εφαρμόζουν τους νόμους» συμπληρώνει, θεωρώντας ως ένοχους τους ίδιους τους κατοίκους της περιοχής…

«Μετά από τέτοια τραγωδία ήρθε η στιγμή να καταλάβουν ότι είναι επικίνδυνο για αυτούς και τις οικογένειες του να μην ακολουθούν τους νόμους και τους κανόνες» συνεχίζει.

Ο Σπίρτζης, εμφανίζεται κι αυτός στο Μάτι, για πρώτη φορά μετά τη συμμετοχή του στην «εικονική σύσκεψη» της Δευτέρας 23.7.2018 στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής και μέσα απ’ το υπουργικό αυτοκίνητο ανακοινώνει πως έχει δώσει ήδη εντολή να εξεταστούν όλοι οι φάκελοι πολεοδομικών αδειών για το Μάτι και σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν θα τιμωρηθούν οι υπαίτιοι (για ποιο αδίκημα;) απαντάει «όλοι»

Είναι το σύνθημα για να εξαπολυθεί μια τερατώδης προπαγάνδα υπέρ του «νόμου και της τάξης» και κατά των αυθαιρετούχων, καταπατητών, περιφράξεων και ότι άλλο βάλει ο νους του ανθρώπου, μόνο και μόνο για να φύγει το βλέμμα της ευθύνης από τους υπεύθυνους της αδυναμίας αντιμετώπισης της πυρκαγιάς και το εγκληματικό αλαλούμ του κρατικού μηχανισμού και των υπηρεσιών που άφησε πίσω του 91 νεκρούς ανθρώπους.

6. Τώρα είναι η στιγμή οι υπεύθυνοι να πάρουν τη ρεβάνς από τους νεκρούς και τους πυρόπληκτους. Και συλλαμβάνουν ένα ακόμα ασύλληπτο σχέδιο. Οργανώνουν συνέντευξη τύπου όλων των ενόχων για την καταστροφή όπου με μία φωνή δηλώνουν ψέματα αλληλοϋποστηριζόμενοι και ανασκευάζουν κάθε επικίνδυνη γι αυτούς πτυχή των γεγονότων. Με ύφος στρατοδίκη δηλώνουν με κυνισμό πως όλα έγιναν όπως έπρεπε και αν χρειαζόταν να τα επαναλάβουν θα έκαναν ακριβώς τα ίδια. Δείτε εδώ τη σχετική ανάλυση : ΝΑ ΤΕΘΟΥΝ ΟΛΟΙ ΣΕ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΑΝΙΚΑΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΗΘΟΥΝ ΑΠ’ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΓΙΑ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ.

7. Ο κύκλος της επιχείρησης παραπλάνησης και της γραμμής τρελάντε τους όλους και κάντε ότι απαιτηθεί για να διασωθούμε, κλείνει όπως άρχισε στην «εικονική σύσκεψη» της Δευτέρας 23.7.2018 στις 12 το βράδυ. Με την «εικονική ανάληψη ευθύνης» από τον ίδιο τον Τσίπρα σε ένα παγωμένο υπουργικό συμβούλιο, πάλι ζωντανά στις κάμερες της ΕΡΤ, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός απαίτησε on camera να αναλάβουν όλοι και από κοινού την ευθύνη για την εγκληματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς στην Αττική, μια ευθύνη μάλιστα που ενώ διαχέεται σε όλο το υπουργικό συμβούλιο στέλνοντας το μήνυμα πως ή με στηρίζετε ή θα σας πάρω μαζί μου, δεν προβλέπει καμία συγκεκριμένη προς το παρόν επίπτωση πέραν της μελλοντικής ποινικής της πιθανά πλευράς. Διαβάστε την ανάλυση εδώ

Και τώρα που ο κύκλος της ανάλυσης των γεγονότων έκλεισε, επανέρχομαι στα δύο αρχικά ερωτήματα.

Πώς πρέπει να αντιδράσει λοιπόν μια κοινωνία όταν βρεθεί αντιμέτωπη με μια τέτοιου μεγέθους κυβερνητική συνωμοσία;
Γιάννης Πάνου
30.7.2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου