Σύγχυση για το αν ζητήθηκε ή όχι από την Πυροσβεστική η εκκένωση. H "έτυχε στη βάρδια μου κα Δούρου", τι έχει να πει άραγε επ' αυτού?
Σύγχυση επικρατεί για το αν ζητήθηκε από την Πυροσβεστική η εκκένωση του Ματιού και του Κόκκινου Λιμανιού, όταν οι δύο περιοχές απειλούνταν από τη φονική πυρκαγιά. Οι δυο εκδοχές που έχουμε ακούσει είναι:
- Ζητήθηκε η εκκένωση από την Πυροσβεστική, αλλά δεν κατέστη δυνατόν να την εφαρμόσουν οι δήμοι Ραφήνας και Μαραθώνα.
- Δεν έφτασε ποτέ στους δημάρχους το αίτημα της Πυροσβεστικής.
Πάντως, όλες οι δηλώσεις των αρμοδιών συγκλίνουν στο ότι δεν υπήρχε επεξεργασμένο σχέδιο εκκένωσης.
Τι προβλέπει η νομοθεσία
Τις τελευταίες ημέρες οι εμπλεκόμενοι στη διαχείριση της κρίσης, κάνουν συγκεχυμένες δηλώσεις αναφορικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα για την εκκένωση περιοχών που απειλούνται από φυσικές καταστροφές. Μολαταύτα, η νομοθεσία είναι σαφής. Αντιγράφουμε από την Εγκύκλιο 3752/25-5-2018 (Α.Δ.Α.ΩΞΧΦ465ΧΘ7-ΣΚΗ) της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας:
«Αρμόδιος για την εισήγηση του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών είναι ο εκάστοτε Επικεφαλής Αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος ενεργεί σε τοπικό επίπεδο ως συντονιστής του πυροσβεστικού έργου.
«Η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών αποτελεί ευθύνη των κατά τόπους Δημάρχων, οι οποίοι έχουν το συντονισμό του έργου πολιτικής προστασίας για την αντιμετώπιση της καταστροφής σε τοπικό επίπεδο.»
«Όταν η εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή μπορεί να επηρεάσει πάνω από ένα Δήμο, η απόφαση λαμβάνεται από τον αρμόδιο Περιφερειάρχη, ο οποίος μπορεί να εξουσιοδοτήσει σχετικώς τον οικείο Αντιπεριφερειάρχη.»
«Η δράση της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης πραγματοποιείται μόνον όταν εξασφαλίζεται εγκαίρως η καλή οργάνωση για την ασφαλή υλοποίησή της. Σε αντίθετη περίπτωση η δράση αυτή εύκολα μπορεί να προκαλέσει μεγαλύτερες συνέπειες»
Η διαδικασία εκκένωσης προϋποθέτει τον εκ τον προτέρων προσδιορισμό των σημείων συγκέντρωσης, των μέσων μεταφοράς και των οδών διαφυγής. Απαιτεί δηλαδή ήδη εκπονημένο σχέδιο.
Πυροσβεστική: Εισηγηθήκαμε εκκένωση
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου Τζανακόπουλου-Τόσκα, ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Σωτήρης Τερζούδης ερωτώμενος αν η Πυροσβεστική εισηγήθηκε την εκκένωση των απειλούμενων περιοχών, απάντησε: «Ο επικεφαλής της πυρκαγιάς εισηγήθηκε σχετικώς».
Στη συνέχεια, ο υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Δημοσθένης Αναγνωστάκης που είχε τη ευθύνη του σχεδίου διαχείρισης ανθρώπινων απωλειών, είπε: «Μια εκκένωση για να γίνει, απαιτεί ένα σχέδιο. Όλα τα σχέδια για να γίνουν απαιτούν ένα χρόνο […] Βεβαίως έγιναν οι απαραίτητες υποδείξεις-προτάσεις από τον επικεφαλής της πυρκαγιάς. Ήταν υλοποιήσιμες; Βεβαίως έγιναν όλες οι προσπάθειες από αυτόν που δέχτηκε αυτήν την οδηγία, έτσι όπως προβλέπει η διαδικασία. Μπορούσε να το υλοποιήσει; Η φωτιά διήνυσε 4,183 χιλιόμετρα σε μισή ώρα. Θα μπορούσατε να προλάβετε;»
Ωστόσο, οι δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών δίνουν άλλη εκδοχή. Ο δήμαρχος Ραφήνας Βαγγέλης Μπουρνούς δήλωσε σήμερα στον Real fm «Εγώ ρώτησα το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας και το Κέντρο Ελέγχου, δηλαδή αυτό που δίνει τις εντολές και είναι το συντονιστικό όργανο. Μου είπαν ότι δεν πήραν sms. Αυτή την ενημέρωση έχω. Αν το έστειλε σε κάποιον που δεν είναι στο κέντρο επιχειρήσεων, είναι σαν μην το έχει στείλει. Πρέπει να το στείλει στο κέντρο επιχειρήσεων και να με ειδοποιήσει». Προσέθεσε δε ότι «Μια περιοχή που είναι εκτός σχεδίου δεν έχει αυτό το σχέδιο εκκένωσης.»
Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο δήμαρχος Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης: «Για να μην δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις, την εντολή εκκένωσης την δίνει μόνο το ΥΠΕΣ και η Πυροσβεστική. Πρέπει να ξέρουμε ποιος είναι ο επικεφαλής, διότι σκεφθείτε τι θα γινόταν αν έδινε ο καθένας τις δικές του εντολές, θα είχαμε μεγαλύτερη τραγωδία»
Τζανανακόπουλος: Αδύνατη έτσι κι αλλιώς η εκκένωση
Στη χτεσινή συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Τζανακόπουλος δήλωσε ότι ανεξάρτητα από το ότι την ευθύνη της εκκένωσης έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η εκκένωση ήταν έτσι κι αλλιώς αδύνατη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε συγκεκριμένα: «Το συγκεκριμένο φαινόμενο που προκάλεσε τους θανάτους, διήρκησε 1 ώρα και 20 λεπτά. Δηλαδή το φαινόμενο ήταν τόσο γρήγορο που σε καμία περίπτωση δεν ήταν εφικτή η εκκένωση του συγκεκριμένου οικισμού που έχει 15-20.000 κατοίκους. Για να εκκενωθεί μια πόλη 20.000 ανθρώπων χρειάζεται τουλάχιστον 5-6 ώρες. Μερικές φορές η αντικειμενική πραγματικότητα υπερβαίνει τη βούληση και τις δυνατότητες μας.»
Αστυνομία: Χιλιάδες σώθηκαν μέσω Μαραθώνος
Αμέσως μετά τον Δημήτρη Τζανακόπουλο, πήρε το λόγο ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Κωστναντίνος Τσουβάλας. Ο κ. Τσουβάλας είπε: «Έφυγαν αν όχι χιλιάδες, πολλές εκατοντάδες αυτοκίνητα τα οποία κινήθηκαν έγκαιρα μέσω των κάθετων οδών από το παράλιο μέτωπο προς τη λεωφόρο Μαραθώνος, ,με κατεύθυνση είτε προς τη Ραφήνα είτε προς τη Νέα Μάκρη.» Για τον αριθμό των ανθρώπων που έφυγαν οδικώς από τις απειλούμενες περιοχές, ο κ. Τσουβάλας είπε ότι «σκεφτείτε πόσοι άνθρωποι βρίσκονταν σε μια παραλιακή περιοχή μέσα στην καλοκαιρινή παραθεριστική περίοδο. 1.500 σώζονται μέσω της θαλάσσης. Οι υπόλοιποι πώς σώζονται; Μέσα από τους δρόμους φεύγουν, μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος. Η ΕΛΑΣ εκτιμά ότι όσοι από τους συμπολίτες μας αποφάσισαν έγκαιρα να κινηθούν μέσω της λεωφόρου Μαραθώνος, κινήθηκαν ελεύθερα και ανεμπόδιστα.» Δηλαδή, κατά την ΕΛΑΣ, χιλιάδες άνθρωποι μπόρεσαν να εγκαταλείψουν την απειλούμενη περιοχή σε πολύ σύντομο διάστημα (και όχι «σε 5-6 ώρες) γιατί κινήθηκαν έγκαιρα και στη σωστή κατεύθυνση.
Αντιπεριφερειάρχης: Και να τους λέγαμε, δεν θα φεύγανε
Το παζλ των αντιφατικών δηλώσεων, συμπλήρωσε σήμερα ο αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου. Μιλώντας στον Θέμα 104,6, ο κ. Φιλίππου είπε: «Τρέχαμε πίσω από τα γεγονότα. Δεν δώσαμε εντολή εκκένωσης στο Μάτι. Κι αν το κάναμε, ποιός σας είπε ότι ο κόσμος θα έφευγε. Τί να κάναμε; Να παίρναμε ντουντούκα μέσα στη φωτιά; Πώς θα γινόταν πρακτικά; Ποιοί θα έμπαιναν στη φωτιά; Και οι αστυνομικοί άνθρωποι είναι»
Τα ερωτήματα
Μέσα από τις αντιφατικές δηλώσεις των αρμοδίων προκύπτει αβίαστα ότι οι δήμαρχοι Ραφήνας και Μαραθώνα, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής δεν είχαν εκπονήσει σχέδια εκκένωσης για καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ως όφειλαν.
Από εκεί και πέρα, εγείρονται τα εξής ερωτήματα:
- Ζήτησε η Πυροσβεστική την εκκένωση των περιοχών; (η Πυροσβεστική λέει ναι, οι δήμαρχοι όχι)
- Αν ισχύει αυτό που είπε ο κ. Τζανακόπουλος, δηλαδή ότι ήταν έτσι κι αλλιώς αδύνατη η εκκένωση, γιατί ο αρμόδιος αξιωματικός της Πυροσβεστικής δηλώνει ότι τη ζήτησε;
- Αν η εκκένωση της περιοχής απαιτούσε -5-6 ώρες, γιατί η ΕΛΑΣ δηλώνει ότι η πλειονότητα των ευρισκόμενων εκεί, σώθηκαν σε πολύ συντομότερο διάστημα αφού έφυγαν έγκαιρα προς τις σωστές κατευθύνσεις;
- Αν οι κάτοικοι είχαν ειδοποιηθεί έγκαιρα και είχαν πάρει σωστές οδηγίες, θα μπορούσαν να σωθούν κάποιες ζωές;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου