Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2014

Οπαδικοί τραμπουκισμοί στη Ν. Φιλαδέλφεια για το γήπεδο της ΑΕΚ

 
Επεισόδια και προπηλακισμοί στο δημοτικό συμβούλιο της Νέα Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας, με οπαδούς της ΑΕΚ να διακόπτουν βίαια τη συνεδρίαση τη στιγμή που τέθηκε το ζήτημα του γηπέδου.
Οι περίπου 50 οπαδοί προπηλάκισαν και χτύπησαν δημότες και δημοτικούς συμβούλους, με συνέπεια να χρειαστεί η παρέμβαση της αστυνομίας, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Παράλληλα, εκτόξευσαν ύβρεις και ευθείες απειλές κατά του δημάρχου. 
Το αποτέλεσμα ήταν να μεταφερθούν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, πέντε άτομα: ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Γ. Πάνος, τρεις δημοτικοί σύμβουλοι και ένας δημότης, σύμβουλος του δημάρχου. 
Το αποψινό δημοτικό συμβούλιο είχε κληθεί να λάβει σημαντικές αποφάσεις για τις επιπτώσεις του Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας (ΡΣΑ) στην περιοχή και ειδικότερα στο Αλσος Φιλαδέλφειας. Με εισήγησή του, ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος καλούσε το δημοτικό συμβούλιο να καταγγείλει την απόρριψη της μελέτης ανάπλασης του άλσους από τη Διεύθυνση Δασών και να υπερασπιστεί το δασικό χαρακτήρα του άλσους στο σύνολό του, προστατεύοντάς το από ιδιωτικά συμφέροντα.
Την ίδια στιγμή, με εμπρηστικά δημοσιεύματα σε οπαδικά φύλλα και ιστοσελίδες της ΑΕΚ, καλλιεργούταν κλίμα έντασης και αναζήτησης εχθρών, αποκαλώντας τον δήμαρχο «Δούρειο Ιππο», που «συνεχίζει τον πόλεμο κατά της ΑΕΚ».
Σημειώνεται πως δεν έχει καταφέρει το δημοτικό συμβούλιο να εξετάσει το συγκεκριμένο ζήτημα από την περασμένη άνοιξη, εξαιτίας των επεισοδίων που γίνονται.

Συζήτηση για το ρυθμιστικό υπό την παρουσία οπαδών της ΑΕΚ
Φωτογραφία αρχείου: Τον Ιούνιο οπαδοί της ΑΕΚ είχαν παρεμποδίζει συζήτηση για το νέο ρυθμιστικό στο θεατράκι ΠΠΙΕΔ
Ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας ετοιμάζεται να καταγγείλει την απόρριψη της μελέτης για ανάπλαση του άλσους, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για νομικές ενέργειες κατά του αποχαρακτηρισμού δασικής έκτασης για τις ανάγκες κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ. Από τη ΕφΣυν.
Νέα τροπή αναμένεται να πάρει το θέμα του Αλσους Νέας Φιλαδέλφειας την ερχόμενη εβδομάδα. Η δημοτική αρχή έχει ανακοινώσει ότι θα εισηγηθεί στο δημοτικό συμβούλιο της Δευτέρας (12ο θέμα στην ημερήσια διάταξη) την καταγγελία της διοικητικής πράξης της Διεύθυνσης Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής, που απορρίπτει δημοτική μελέτη ανάπλασης του άλσους με την επίκληση του νέου ρυθμιστικού σχεδίου Αθήνας-Αττικής (Ν. 4277/2014), του νόμου δηλαδή που αποχαρακτηρίζει δασική έκταση στο άλσος και την παραχωρεί για τις ανάγκες κατασκευής του νέου γηπέδου της ΑΕΚ.
Απόφαση-κλειδί
Ουσιαστικά, μια απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που καταγγέλλει την απόρριψη της μελέτης ανοίγει τον δρόμο στη δημοτική αρχή να κινήσει νομικές διαδικασίες, για να προσβάλει το ρυθμιστικό σχέδιο. Αλλωστε, ο δήμαρχος Αρης Βασιλόπουλος είχε δηλώσει την αντίθεσή του στο Ρυθμιστικό. «Εχουμε δηλώσει, από όταν ψηφίστηκε το Ρυθμιστικό, ότι θα το αντιπαλέψουμε με όλα τα μέσα. Ακόμα δεν έχει βγει καμία διοικητική πράξη σε σχέση με τον νόμο. Θα εξετάσουμε όλες τις πιθανότητες, προκειμένου να υπερασπιστούμε το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον, πάντα σε διαβούλευση με τους πολίτες», είχε δηλώσει στην «Εφ.Συν.» στις 14 Νοεμβρίου.
Η δημοτική αρχή ανακοίνωσε τον Οκτώβριο σε εκδήλωση στο άλσος την υλοποίηση μελέτης ανάπλασης του Αλσους με τη συνδρομή της Περιφέρειας Αττικής. Πρόκειται για επικαιροποιημένη μελέτη του 2008 (η αρχική μελέτη απορρίφθηκε από τον γ.γ. Περιφέρειας Αττικής το 2011), που εξασφάλισε πρόσφατα χρηματοδότηση 750.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας (ΚΑΕ 9779.01.174). Ωστόσο, η διεύθυνση Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης απέρριψε τον Νοέμβριο το αίτημα του δήμου να υποβληθεί η μελέτη στην Περιφέρεια και να προχωρήσει η χρηματοδότηση του έργου.
«Καθήκον του δήμου»

«Μετά την εφαρμογή του Εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου πρέπει να επανασυντάξετε τα οικονομοτεχνικά στοιχεία της μελέτης, ήτοι τον πίνακα προσμετρήσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό του έργου, εφόσον αφαιρεθούν οι ποσότητες που αντιστοιχούν στην περιοχή που έχει ενταχθεί στο ρυμοτομικό σχέδιο του Δήμου σας», αναφέρει η απόφαση που υπογράφει ο διευθυντής Δασών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Σ. Σίμνος.
Το ανωτέρω σκεπτικό «κατ’ ουσίαν παρανόμως καταργεί την υφιστάμενη παραχώρηση του άλσους στον δήμο μας κατά κυριότητα και χρήση και αναιρεί το δικαίωμα και την υποχρέωση του δήμου μας στη συντήρηση, τη βελτίωση, την προστασία, την ανάπλαση και την εν γένει διαχείρισή του. Επιπλέον [...] αποχαρακτηρίζεται αναδασωτέα έκταση, αποβάλλεται ο δασικός χαρακτήρας του και δίνεται η δυνατότητα επέμβασης σήμερα, αλλά και στο μέλλον από ιδιωτικά συμφέροντα. Κατόπιν των ανωτέρω, καθίσταται προφανές ότι ο δήμος μας έχει καθήκον να αρνηθεί την απόρριψη της ανάπλασης από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να διαφυλάξει τον δασικό χαρακτήρα του άλσους στο σύνολό του», αναφέρει ο δήμαρχος στην εισήγησή του προς τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου