Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Απόφαση της Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό

Διαβάστε εδώ την απόφαση της Α/ΤΕΕ για το ασφαλιστικό. Πιστεύουμε ότι επιβεβαιώνει όσα γράψαμε σε προηγούμενη ανάρτηση μας.


Θέσεις, προτάσεις, διεκδικήσεις για βιώσιμο ασφαλιστικό των μηχανικών
«H μετεξέλιξη του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα Αυτοδιοίκητο Ασφαλιστικό Οργανισμό εντός του Εθνικού Ασφαλιστικού Συστήματος, που θα διοικείται από τους ασφαλισμένους του, θα διαχειρίζεται αυτοτελώς τα αποθεματικά και τα περιουσιακά του στοιχεία και θα χαράζει και θα υλοποιεί αυτόνομα την ασφαλιστική του πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων του και την βιωσιμότητα του αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για όλον τον τεχνικό κόσμο». Αυτό τονίζεται στην απόφαση που έλαβε η Κεντρική η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ, η λεγόμενη «Βουλή των μηχανικών», με τη συμμετοχή των 200 μελών της, εκλεγμένων από τις κάλπες των 110.000 μηχανικών της χώρας, σε τριήμερη συνεδρίαση της στην Αθήνα, στη διάρκεια της οποίας συζήτησε, διαμόρφωσε και αποφάσισε πλαίσιο ολοκληρωμένων θέσεων και παρεμβάσεων του ΤΕΕ, συνολικά για το ασφαλιστικό των μηχανικών. Στην πρώτη γραμμή των αποφάσεων της, η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ συμπεριέλαβε το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης του προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ, όπως έχουν ζητήσει όλοι οι πρόεδροι των Επιστημονικών Φορέων και άμεση αναστολή της παράνομης αποστολής των ασφαλιστικών οφειλών, των παράνομων αυξήσεων, των παράνομων αναδρομικών αυξήσεων και των παράνομων προσαυξήσεων από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ στις οικονομικές υπηρεσίες. Ταυτοχρόνως η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ, η οποία ήδη έχει διαμορφώσει με απόφαση της αγωνιστικό και διεκδικητικό πρόγραμμα, ώστε το ΤΕΕ από κοινού με τους Επιστημονικούς Συλλόγους και τις Συλλογικότητες των μηχανικών, να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα μέτωπα επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας των διπλωματούχων μηχανικών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ ΤΕΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
ΤΣΜΕΔΕ πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενο, με δημόσιο έλεγχο
Στην απόφαση που έλαβε η Κεντρική η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ για το ασφαλιστικό των μηχανικών αποτυπώνονται οι εξελίξεις στο ασφαλιστικό των μηχανικών, ενώ παράλληλα καταρτίζεται πλαίσιο διεκδικήσεων και προτάσεων για το παρόν και την επόμενη ημέρα. Κορμό της απόφασης αποτέλεσαν οι θέσεις και προτάσεις της Διοικούσας Επιτροπής ΤΕΕ με εισήγηση του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη, οι άξονες προτάσεων, που καταρτίστηκαν από ειδική επιτροπή για το ασφαλιστικό των μηχανικών, η οποία συστήθηκε στο πλαίσιο της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, ενώ διατυπώθηκαν προτάσεις και από παρατάξεις και μέλη της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ.

Τον περιεχόμενο της απόφασης συζητήθηκε εκτενώς διαμορφώθηκε με δημοκρατικό διάλογο και αποφασίστηκε στις εργασίες της δεύτερης τακτικής συνεδρίασης της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ, που συγκάλεσε ο πρόεδρος της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ Γιάννης Κυριακόπουλος, ενώ το ασφαλιστικό των μηχανικών ήταν βασικό θέμα της ημερήσιας διάταξης.
Αναλυτικά στο κείμενο της απόφασης για μία ακόμη φορά τονίζεται με έμφαση «η δραματική κατάσταση των διπλωματούχων μηχανικών και του τεχνικού κόσμου». Αναφέρεται ότι «συνεχίζονται τα άθλια νομοθετήματα, οι φορομπηχτικές πολιτικές, η λειτουργία ενός ανεξέλεγκτου, αντιαναπτυξιακού και αντιπαραγωγικού τραπεζικού συστήματος, η στοχοποίηση του παραγωγικού κόσμου της χώρας και των διπλωματούχων μηχανικών. Συνέπειες ο μηδενισμός της οικοδομικής δραστηριότητας, η συσσώρευση δημόσιων και ιδιωτικών έργων σε λίγες εταιρείες, η πρωτοφανής ανεργία των μηχανικών, χωρίς να καταγράφεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, η μετανάστευση μας σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, χωρίς καμιά στήριξη ή καταγραφή από το ελληνικό κράτος. Σε αυτό το πλαίσιο, το ασφαλιστικό μας σύστημα, αντί να στέκεται προστατευτικά υπέρ των Μελών μας, επιβαρύνει ακόμη περισσότερο την απόγνωση των διπλωματούχων μηχανικών, οδηγώντας χιλιάδες Συναδέλφους εκτός επαγγέλματος και δίνοντας στην ήδη άθλια κατάσταση, χαρακτήρα ανθρωπιστικής κρίσης, τόσο για τους ασφαλισμένους Μηχανικούς όσο και για τα Μέλη των οικογενειών τους.
Είναι ενδεικτικό ότι, παρά τις επανειλημμένες οχλήσεις μας, δεν έχει δεχθεί ούτε μία συνάντηση ο Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, διατηρώντας στη θέση του τον, σε αποστολή αποδιοργάνωσης του ΕΤΑΑ και εξαθλίωσης των ασφαλισμένων, Πρόεδρο του ΔΣ του ΕΤΑΑ, κ. Σελλιανάκη. Η αδιέξοδη αντιαναπτυξιακή πολιτική της Κυβέρνησης και ο συνεχής ενδοτισμός σε απαράδεκτες και καταστροφικές απαιτήσεις συμφερόντων διά της Τρόικας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής φαίνονται και θα φαίνονται ακόμη περισσότερο στο άμεσο μέλλον τόσο στα δραματικά αποτελέσματα του κλειστού ολιγοπωλίου των τραπεζών όσο και στα άλυτα προβλήματα του εθνικού ασφαλιστικού συστήματος».
- Στην περίπτωση του ΕΤΑΑ και του κλάδου Μηχανικών και ΕΔΕ σημειώνεται ότι Έπειτα:
Από το ληστρικό κούρεμα των αποθεματικών. Από τη μη απόδοση άνω των 715 εκ. στον κλάδο Μηχανικών και ΕΔΕ και άνω των 1.5 δις στο ΕΤΑΑ. Από τις ληστρικές αυξήσεις, παρά τη δέσμευση του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, κ. Βρούτση. Από την μη κάλυψη της ανεργίας μας από την δήθεν εισφορά αλληλεγγύης που πληρώνουν όλοι οι μηχανικοί και χρεώνονται οι άνεργοι και χαμηλά αμειβόμενοι μηχανικοί. Από τις παράνομες και αντισυναδελφικές ενέργειες του Προέδρου του ΕΤΑΑ, κ. Σελλιανάκη για επιβολή των αυξήσεων και των κατασχέσεων. Από τον μη εφαρμόσιμο και περιπαιχτικό Νόμο των δόσεων των ασφαλιστικών οφειλών, έχουν αρχίσει τη, διά των διαρροών του Τύπου, σκηνοθεσία του νέου έργου: της ολοκλήρωσης της καταλήστευσης των αποθεματικών του Ταμείου και της περιουσίας του. Από τις εκβιαστικές ειδοποιήσεις για κατασχέσεις από το ΕΤΑΑ μέσω του ΚΕΑΟ. Από το χριστουγεννιάτικο δώρο της Κυβέρνησης και του κ. Σελλιανάκη των αναδρομικών αυξήσεων σε όλους από το 2011 και μάλιστα προσαυξημένο ως αναδρομικά ληξιπρόθεσμες εισφορές. Η νέα σκηνοθεσία ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί, μιας και οι συντάκτες διαφωνούν αν το Ταμείο θα ενσωματωθεί στον ΟΑΕΕ, ώστε να καλύψει για ελάχιστους μήνες τα ελλείμματά του ή αν θα καταργηθούν οι κλάδοι του ΕΤΑΑ, ώστε να καλυφθούν ελλείμματα άλλων κλάδων και κυρίως του κλάδου Νομικών. Και τα δύο σενάρια θα διατηρήσουν τις αβάσταχτες ασφαλιστικές οφειλές και τις πενιχρές παροχές. Είναι προφανές ότι η ενδεχόμενη υλοποίηση ενός εκ των δύο παραπάνω σεναρίων θα είναι καταστροφική και για το ασφαλιστικό μέλλον των διπλωματούχων μηχανικών αλλά και για την άσκηση του επαγγέλματος. Ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες αλλαγές στα δημόσια έργα τόσο με την κατάργηση των ορίων όσο και με το Πολυνομοσχέδιο και με ένα αδιαφανές, συγκεντρωμένο και ελεγχόμενο τραπεζικό σύστημα τόσο η εγγυοδοσία όσο και η πιστοληπτική ικανότητα των μηχανικών και των τεχνικών εταιρειών θα παίζει πρωτεύοντα ρόλο στην άσκηση του επαγγέλματος. Η ενοποίηση του Ταμείου μας και με τα δύο διαρρέοντα σενάρια καταργεί την εγγυοδοσία από τον κλάδο Μηχανικών και ΕΔΕ, θέτοντας τη συντριπτική πλειοψηφία των μελετητών και των εργοληπτών δημοσίων έργων οριστικά εκτός επαγγέλματος και όλον τον κλάδο στην ιδιοκτησία των 4 δήθεν «συστημικών» τραπεζών.
Σύμφωνα με την 4η Τεχνική Αναφορά του Αναλογιστικού Παρατηρητηρίου, το Ταμείο μας για τα επόμενα 15 χρόνια είναι υγιές και βιώσιμο, χωρίς κρατική επιχορήγηση. Είναι προφανές ότι το αίτημά μας για επαναφορά του ΤΣΜΕΔΕ στην πρότερη κατάσταση, δηλαδή ως ένα ανεξάρτητο ασφαλιστικό Ταμείο, αλλά πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενο, με δημόσιο έλεγχο και καθαρούς όρους αλλά όχι κυβερνητική επιβολή είναι και παραμένει επίκαιρο. Για την συντριπτική πλειοψηφία των μελών της επιτροπής, η μετεξέλιξη του ΤΣΜΕΔΕ σε ένα ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ εντός του ΕΘΝΙΚΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ, που θα διοικείται από τους ασφαλισμένους του, θα διαχειρίζεται αυτοτελώς τα αποθεματικά και τα περιουσιακά του στοιχεία και θα χαράζει και θα υλοποιεί αυτόνομα την ασφαλιστική του πολιτική με γνώμονα το συμφέρον των ασφαλισμένων του και την βιωσιμότητα του αποτελεί τη μόνη βιώσιμη και ρεαλιστική λύση για όλον τον τεχνικό κόσμο».
Οι προοπτικές αυτοδύναμης ύπαρξης του Ταμείου
«Η πιθανή διατήρηση του κοστοβόρου ΕΤΑΑ συνεπάγεται την διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των κλάδων και την εκ περιτροπής προεδρεία του ΕΤΑΑ από τους 3 κλάδους» συνεχίζει η απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ και αναφέρει:
«Στόχος και θέση μας είναι η άμεση μείωση των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών και η θεσμοθέτηση, αντί της κατάργησης που έχει νομοθετήσει η Κυβέρνηση, των αναλογικών εισφορών, ώστε ένα μέρος τους να είναι ανταποδοτικό και το υπόλοιπο αναδιανεμητικό, για την κάλυψη των προνοιακών παροχών και της κοινωνικής αλληλεγγύης. Τα παραπάνω δεν μπορούν να υλοποιηθούν, αν το Ταμείο μας, δεν μετατραπεί σε ένα πραγματικά αυτοδιαχειριζόμενο Ταμείο, που να καθορίζει τις εισφορές και τις παροχές, αλλά και να αξιοποιεί την περιουσία του. Στην αναλογιστική μελέτη τεκμηριώνεται η υγεία του Ταμείου και οι προοπτικές αυτοδύναμης ύπαρξης τους. Η Τράπεζα Αττικής αποτελεί ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο αλλά και ένα χρήσιμο εργαλείο τόσο για την αξιοποίηση των αποθεματικών του Ταμείου αλλά και για τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει, παρά το μικρό της μέγεθος, στην ολιγοπωλιακή τραπεζική αγορά, στην άσκηση του επαγγέλματος του μηχανικού και στην ύπαρξη μιας έστω και μικρής τράπεζας που να μην έχει ενταχθεί στο ΤΧΣ και να μην ελέγχεται από εξωγενείς παράγοντες και την ΕΚΤ. Είναι φανερό ότι στο σημερινό μνημονιακό πλαίσιο πολιτικών, η ολοκλήρωση της καταλήστευσης των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ και της εξαθλίωσης των Μηχανικών, συνδέεται με τα σενάρια "απορρόφησης" της Τράπεζας των Μηχανικών, της Τράπεζας Αττικής. Είναι επίσης φανερό ότι αν δεν αλλάξει το πολιτικό αυτό πλαίσιο, κάθε προσπάθεια διασφάλισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και του επαγγέλματος του Μηχανικού θα είναι επισφαλής. Η διατήρηση στην περιουσία του ασφαλιστικού μας φορέα της Τράπεζας Αττικής, συνεπάγεται: Τη διακριτή ύπαρξη του ασφαλιστικού μας Φορέα και όχι την ενοποίηση του. Την περαιτέρω συμβολή της Τράπεζας στην πιστοληπτική ικανότητα των τεχνικών εταιρειών, δημόσιων και ιδιωτικών έργων, στην εγγυοδοσία, στο πλαφόν, στην ύπαρξη προϊόντων για κάλυψη εισφορών και φόρων, στη χρηματοδότηση και την οργανωτική στήριξη προς τους μηχανικούς με προνομιακούς όρους σε σχέση με την υπόλοιπη «συστημική» τραπεζική αγορά. Την απαραίτητη διασφάλιση του ελέγχου της Διοίκησης της Τράπεζας Αττικής, τις δεσμεύσεις της Διοίκησης της Τράπεζας για το επιχειρησιακό σχέδιο της Τράπεζας (εξεύρεση θεσμικού επενδυτή, διατήρηση της αρνησικυρίας του μετόχου των Μηχανικών -ΤΣΜΕΔΕ- καθώς και τη συνέχιση παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών από την Τράπεζα προς τους Μηχανικούς – επενδύσεις ανάπτυξης, εγγυοδοσία, απόδοση ασφαλιστικών εισφορών. Την τήρηση του πλαισίου για την περαιτέρω κερδοφορία της τράπεζας, ώστε να βοηθήσει στην υγεία του ασφαλιστικού μας φορέα και επομένως στην αύξηση των παροχών και την μείωση των εισφορών των ασφαλισμένων Μηχανικών. Την άμεση ανάθεση από το Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του ΕΤΑΑ και σε περίπτωση κωλύματος από το ΤΕΕ, με την ανεύρεση των απαραίτητων πόρων, σε Ανεξάρτητο Χρηματοπιστωτικό Σύμβουλο κύρους του έργου της παρακολούθησης της Τράπεζας Αττικής, της όποιας προοπτικής της επένδυσης αυτής για το ΤΣΜΕΔΕ και της αξιοποίησης των αποθεματικών μας».
Διεκδικητικό αγωνιστικό πλαίσιο του ΤΕΕ και των μηχανικών για το ασφαλιστικό
Στην απόφαση της Κεντρικής Αντιπροσωπείας ΤΕΕ περιλαμβάνεται διεκδικητικό πλαίσιο. Αναλυτικά σημειώνεται: «Απαιτούμε και παλεύουμε για:
-Την άμεση απομάκρυνση του Προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ, όπως έχουν ζητήσει όλοι οι Πρόεδροι των Επιστημονικών φορέων και άμεση αναστολή της παράνομης αποστολής των ασφαλιστικών οφειλών, των παράνομων αυξήσεων, των παράνομων αναδρομικών αυξήσεων και των παράνομων προσαυξήσεων από τον Πρόεδρο του ΕΤΑΑ στις οικονομικές υπηρεσίες -Την εξαίρεση του ΕΤΑΑ από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και τη μη αποστολή από το ΕΤΑΑ βεβαιώσεων οφειλής στο ΚΕΑΟ και τις οικονομικές υπηρεσίες.
-Την έκδοση της ΥΑ του Κλάδου προνοιακών παροχών, την κάλυψη της ανεργίας των επιστημόνων και την υγειονομική κάλυψη όλων των Ασφαλισμένων (χωρίς εξαιρέσεις).
-Την πρόσβαση όλων των ασφαλισμένων του ΕΤΑΑ στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, ανεξαρτήτως της ενδεχόμενης οφειλής τους, με άμεση θεώρηση των ατομικών ασφαλιστικών βιβλιαρίων υγείας και τον διαχωρισμό των εισφορών της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
-Την παραγραφή του όποιου ασφαλιστικού χρέους έχει βεβαιωθεί προς τους ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ και αφορούν τον Κλάδο Υγείας, για το διάστημα που δεν καλύπτονταν.
-Την άμεση λειτουργία του ΚΛΑΔΟΥ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ του νόμου 3518 / 2006, με βάση τον κανονισμό και το βασικό σενάριο της αναλογιστικής μελέτης που έχουν κατατεθεί στο εποπτεύον υπουργείο, ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι παρακάτω 10 παροχές:
1. Επίδομα «Ανεργίας»
2. Παροχές Μητρότητας
3. Επίδομα Νοσηλείας εξ αιτίας ατυχήματος ή ασθένειας
4. Βαριά αναπηρία
5. Επίδομα λόγω Πρόσκαιρης Ολικής Ανικανότητας για εργασία εξ αιτίας ατυχήματος
6. Εφάπαξ βοήθημα « Έκτακτης Ανάγκης»
7. Καταβολή των εισφορών των ασφαλισμένων στους κλάδους του Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.
8. Καταβολή των εισφορών για λογαριασμό των ασφαλισμένων στον κλάδο ειδικών παροχών
9. Πρόσθετες παροχές ασθένειας σε είδος
10. Αποζημίωση από θάνατο από οποιαδήποτε αιτία
-Την μείωση των πάγιων ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη αύξηση των αναλογικών εισφορών και οι ασφαλισμένοι να επιλέγουν την ασφαλιστική κατηγορία που θα εντάσσονται
-Να εκδοθεί άμεσα η Υπουργική Απόφαση για τον κλάδο Ειδικών Παροχών και την κάλυψη της ανεργίας μας
-Να καλυφθούν άμεσα τα αποθεματικά του Ταμείου που ληστεύτηκαν με το «κούρεμα» των ομολόγων από τα 11 δις του ΤΧΣ και να αποδεσμευτούν τα αποθεματικά του ταμείου από την άθλια διαχείριση της τράπεζας της Ελλάδος. Η διασφάλιση των αποθεματικών του Ταμείου, η αποσύνδεση τους από την ΤτΕ και από κάθε επισφαλή επένδυση, η παραγωγική τους αξιοποίηση αποτελεί κρίσιμο σημείο για την διασφάλιση ενός υγιούς ασφαλιστικού ταμείου με κοινωνικό πρόσημο
-Να αποδοθούν τα 715 εκ από την τριμερή χρηματοδότηση και να διεκδικηθούνν δικαστικά
-Την κατάργηση του άρθρου 44 παράγραφος 14 και 15 του Ν.3986/2011, που επιβάλλουν παράλογες αυξήσεις των εισφορών στους μηχανικούς.
-Ρύθμιση οφειλομένων εισφορών με:
α) Τόκους επί των οφειλών ίσους με αυτούς που αποφέρουν τα αποθεματικά του ασφαλιστικού μας ταμείου, χωρίς καμία άλλη προσαύξηση.
β) Ύψος δόσεων που να μπορούν να ανταποκριθούν οι οφειλέτες μηχανικοί (όχι μεγαλύτερο του 205 του εισοδήματος των οφειλετών).
γ) Μη απώλεια διακανονισμού σε περίπτωση αδυναμίας καταβολής κάποιων δόσεων.
-Κατάργηση της διάταξης του ν.3863/10, που εξαιρεί το ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ από την ελάχιστη εναπομείνασα κρατική συμμετοχής σε όλα τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία, με την χρηματοδότηση των 360 ευρώ (βασική σύνταξη).
-Την τήρηση της νομιμότητας με την καταβολή 743 εκ. που οφείλει το κράτος στο Ταμείο από την τριμερή χρηματοδότηση (ν.2084/92).
-Αύξηση του πλαφόν των 15.000 ευρώ οφειλών για την προώθηση συνταξιοδοτικής απόφασης που εγκλωβίζει τους ασφαλισμένους μηχανικούς από την σύνταξη και ταμείο από την είσπραξη των οφειλουμένων.
-Οργανωμένη και καλά σχεδιασμένη διαδικασία διευκόλυνσης των μηχανικών, που αδυνατούν εισοδηματικά να καλύψουν τις εισφορές τους συσσωρεύοντας οφειλές με τρόπο που να μην θίγονται οι βασικές αρχές του ΤΕΕ και του ΤΥΣΜΕΔΕ: Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος και ασφάλιση της ιδιότητας του μηχανικού, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των αθρόων σημερινών διαγραφών από το ΤΕΕ. Για το σκοπό αυτό και την ακριβή διατύπωση θα ζητηθεί νομική γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία του ΤΕΕ, σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία του Ταμείου.
-Την επαναφορά του πλαφόν στον υπολογισμό των εισφορών των μισθωτών μηχανικών».
Δυναμικές κινητοποιήσεις
Η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ, η οποία ήδη έχει διαμορφώσει με απόφαση της αγωνιστικό και διεκδικητικό πρόγραμμα, ώστε το ΤΕΕ από κοινού με τους Επιστημονικούς Συλλόγους και τις Συλλογικότητες των μηχανικών, να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα μέτωπα επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας των διπλωματούχων μηχανικών, στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ζητά άμεση εντός της εβδομάδας απομάκρυνση του κ. Σελλιανάκη από το ΕΤΑΑ και ανάκληση των παράνομων πεπραγμένων του.
Κατά προτεραιότητα αμεση αναστολή της παράνομης αποστολής των ασφαλιστικών οφειλών, των παράνομων αυξήσεων, των παράνομων αναδρομικών αυξήσεων και των παράνομων προσαυξήσεων από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ στις οικονομικές υπηρεσίες. Σημειώνεται σχετικά ότι ως «πλαίσιο κινητοποιήσεων Αποφασίζεται: H εξουσιοδότηση της ΔΕ προκειμένου να προγραμματίσει πρόγραμμα κινητοποιήσεων αν μέχρι την Τρίτη
δεν απομακρυνθεί από Πρόεδρος του ΔΣ του ΕΤΑΑ τον κ. Σελλιανάκη και δεν αναστείλει τις παράνομες χρεώσεις των ασφαλιστικών εισφορών, των παράνομων αυξήσεων, των παράνομων αναδρομικών αυξήσεων και των παράνομων προσαυξήσεων (ενδεικτικά παντεχνικές ενημερωτικές εκδηλώσεις, συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εργασίας και κατάληψη των κτιρίων του ασφαλιστικού φορέα). Η άμεση ενημέρωση των συναδέλφων σε όλη την Ελλάδα».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι. ΒΡΟΥΤΣΗ
ΔΙΕΚΔΙΚΗΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΕΕ
Άμεση απομάκρυνση και ανάκληση των παράνομων αποφάσεων Σελλιανάκη
Επί ποδός βρίσκεται το ΤΕΕ και ο τεχνικός επιστημονικός κόσμος της χώρας, αντιμετωπίζοντας ομόθυμα ως αιτία πολέμου το εισπρακτικό πραξικόπημα, που επιφύλαξε εν είδη Χριστουγεννιάτικου δώρου, ο εγκάθετος πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ Αντώνης Σελλιανάκης, πυροδοτώντας μαζική ηθική, οικονομική και επαγγελματική εξόντωση των διπλωματούχων μηχανικών. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης εκφράζοντας τη βούληση των οργάνων διοίκησης του ΤΕΕ και του σώματος των ελλήνων μηχανικών αλλά και του συνόλου των επιστημονικών φορέων ασφαλισμένων των κλάδων του ΕΤΑΑ, (ιατρών, φαρμακοποιών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων της χώρας), που έχουν ανακηρύξει τον κ. Σελλιανάκη «ανεπιθύμητο πρόσωπο», με επείγουσα επιστολή του καλεί τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, να προχωρήσει αμέσως, εντός της εβδομάδας, στην απομάκρυνση του κ. Σελλιανάκη και σε ταυτόχρονη ανάκληση των παράνομων και εξοντωτικών πεπραγμένων του.
Η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ, που σε τριήμερη συνεδρίαση της στην Αθήνα, συζήτησε, διαμόρφωσε και αποφάσισε πλαίσιο ολοκληρωμένων θέσεων και παρεμβάσεων του ΤΕΕ, συνολικά για το ασφαλιστικό των μηχανικών, συμπεριέλαβε στις αποφάσεις της το αίτημα της άμεσης απομάκρυνσης του προέδρου του ΔΣ του ΕΤΑΑ, όπως έχουν ζητήσει όλοι οι πρόεδροι των Επιστημονικών φορέων και άμεση αναστολή της παράνομης αποστολής των ασφαλιστικών οφειλών, των παράνομων αυξήσεων, των παράνομων αναδρομικών αυξήσεων και των παράνομων προσαυξήσεων από τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ στις οικονομικές υπηρεσίες. Ταυτοχρόνως η Κεντρική Αντιπροσωπεία ΤΕΕ αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τη Διοικούσα Επιτροπή ΤΕΕ, η οποία ήδη έχει διαμορφώσει με απόφαση της αγωνιστικό και διεκδικητικό πρόγραμμα, το ΤΕΕ από κοινού με τους Επιστημονικούς Συλλόγους και τις Συλλογικότητες των μηχανικών, να προχωρήσει σε δυναμικές κινητοποιήσεις, σε πανελλαδική κλίμακα και σε όλα τα μέτωπα επαγγελματικής και επιστημονικής δραστηριότητας των διπλωματούχων μηχανικών, στο δημόσιο και ιδιvτικό τομέα.
Με αυτά τα δεδομένα ο Χρ. Σπίρτζης με την επιστολή του θέτει τον Ι. Βρούτση προ των ευθυνών του, να αναλάβει άμεσες πρωτοβουλίες, ώστε να μην οδηγήσει τον κλάδο των μηχανικών σε διαδικασίες και αντιδράσεις, που όπως χαρακτηριστικά σημειώνει «δεν είναι επιθυμητές ιδιαίτερα αυτήν την κρίσιμη για τη χώρα περίοδο».
ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΕΕ ΧΡ. ΣΠΙΡΤΖΗ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ Ι. ΒΡΟΥΤΣΗ
Άμεση απομάκρυνση και ανάκληση των παράνομων αποφάσεων Σελλιανάκη
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης με την επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση ζητά να απομακρυνθεί αμέσως ο κ. Σελλιανάκης από τη θέση του, που έχει ανακηρυχθεί από το ΤΕΕ και το σύνολο των επιστημονικών φορέων «ανεπιθύμητο πρόσωπο» και αμέσως να ανακληθούν οι παράνομες αποφάσεις του. Ταυτοχρόνως kαταγράφει τη σωρεία των συνεχών και κατ ́ εξακολούθηση παράνομων, αντιδεοντολογικών και εκδικητικών εις βάρος των ασφαλισμένων μηχανικών και του ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ πεπραγμένων του κ. Σελλιανάκη της τελευταίας διετίας. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ στέλνει στον υπουργό και την επιστολή των επτά προέδρων των Επιστημονικών Φορέων και Συλλόγων, που οι ασφαλισμένoι μέλη τους υπάγονται στους αντίστοιχους κλάδους του ΕΤΑΑ (υγειονομικών, νομικών συμβολαιογράφων) οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του κ. Σελλιανάκη από το Ταμείο. Επιστολή που όπως υπογραμμίζει ο Χρ. Σπίρτζης προς τον Ι. Βρούτση αφαιρεί κάθε «δικαίωμα, ηθικό αλλά και ουσιαστικό, να συνεχίσετε να καλύπτετε και να τον διατηρείτε στη θέση του». Στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρεται και παραθέτει στον υπουργό αναλυτικά στοιχεία για τα τελευταία πεπραγμένα της «λαμπρής» θητείας του κ. Σελλιανάκη, που εντός των εορτών των Χριστουγέννων συνεχίζει το καταστροφικό του έργο απέναντι στους Μηχανικούς και το Ταμείο.
Σημειώνεται ότι αιφνιδιαστικά και παράνομα, χωρίς καμία απόφαση των οργάνων διοίκησης του Ταμείου, κατά παράβαση αντίθετων αποφάσεων, που έχουν λάβει το ΔΣ ΤΣΕΜΕΔΕ και το ΔΣ ΕΤΑΑ, ο εγκάθετος πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ κ. Σελλιανάκης, παρέδωσε μέσω του τμήματος μηχανογράφησης του ΕΤΑΑ και της ΗΔΙΚΑ ΑΕ στις Οικονομικές Εφορίες αναξιόπιστη και παραπλανητική λίστα ασφαλιστικών οφειλών των ασφαλισμένων του κλάδου Μηχανικών & ΕΔΕ του ΕΤΑΑ, προκειμένου να ενεργοποιηθεί γιγαντιαία και μαζική εξοντωτική εισπρακτική επιχείρηση εις βάρος τους.
Με το πρόσχημα συμψηφισμού οφειλών ασφάλισης και Εφορίας, με βάση τη «λίστα Σελλιανάκη», οι μηχανικοί καλούνται αιφνιδίως και παράνομα να πληρώσουν αναδρομικά και εφάπαξ, το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών της τετραετίας 2011-2014 και, μάλιστα, εξωπραγματικά αυξημένες μαζί με επίσης δυσθεώρητες προσαυξήσεις δήθεν υπερημερίας.
Η «λίστα Σελλιανάκη» περιλαμβάνει ηλεκτρονικό αρχείο, που δεν είναι επικαιροποιημένο και ελεγμένο από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Ταμείου, με εξοντωτικές και εξωπραγματικές οφειλές, οι οποίες κατά βάση είναι πλαστές. Δεν έχουν ληφθεί υπόψη χιλιάδες περιπτώσεις ρύθμισης των οφειλών, που ήδη έχουν γίνει και εξυπηρετούνται, οι οποίες τινάζονται στον αέρα, με μεγάλη ζημία του Ταμείου και εκδικητική ταλαιπωρία των ασφαλισμένων. Επίσης δεν περιλαμβάνονται πλήθος περιπτώσεων, που αφορούν σε νόμιμες ειδικές ρυθμίσεις και εξαιρέσεις ασφαλισμένων, όπως επίσης δεν λαμβάνονται υπόψη δικαιούχοι που έχουν κινήσει διαδικασίες συνταξιοδότησης, οι οποίοι οδηγούνται τώρα σε νέο «εισπρακτικό Καιάδα» και χάνουν δικαιώματα τους.
Παραβιάζεται κάθε κανόνας εύρυθμης και νόμιμης λειτουργίας του ασφαλιστικού φορέα. Επιχειρείται να καταργηθούν συλλήβδην αποφάσεις του ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ και ΔΣ ΕΤΑΑ, οι οποίες όπως είναι γνωστό έχουν ληφθεί μετά από πολύμηνους αγώνες και δυναμικές κινητοποιήσεις του ΤΕΕ και των φορέων των μηχανικών την τελευταία διετία. Αποφάσεις, που προβλέπουν ότι δεν επιβάλλονται εξωπραγματικές εισφορές και προσαυξήσεις και μάλιστα εφάπαξ και αναδρομικά, τις οποίες οι ασφαλισμένοι μηχανικοί εξ αντικειμένου αδυνατούν να πληρώσουν αφού στην συντριπτική πλειοψηφία τους είναι άνεργοι, καταχρεωμένοι και οδηγούνται βίαια εκτός επαγγέλματος και αγοράς εργασίας. Οι αποφάσεις αυτές των ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ και ΔΣ ΕΤΑΑ είναι ισχυρότατες και δεν ανακαλούνται καθώς εκκρεμεί οριστική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου έχει προσφύγει το ΤΕΕ.
Σε μία κρίσιμη λοιπόν πολιτική συγκυρία για τη χώρα και τους μηχανικούς, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης επισημαίνει ότι ο κ. Σελλιανάκης επιχειρεί να καταλύσει τη νομιμότητα και να γκρεμίσει ότι κέρδισαν οι μηχανικοί με τους αγώνες τους την τελευταία διετία με αποφάσεις του ΔΣ ΤΣΜΕΔΕ και ΔΣ ΕΤΑΑ, αγνοώντας τις επιταγές του Συμβουλίου της Επικρατείας. Μάλιστα καταλύει την ίδια τη λειτουργία του Ταμείου και των υπηρεσιών του, και προχωρά στο διαλυτικό και καταστροφικό έργο του συνεπικουρούμενος από μια μικρή ομάδα εγκάθετων υπαλλήλων, που ο ίδιος έχει διορίσει παράνομα και χωρίς αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου ΕΤΑΑ. Το ΤΕΕ και οι διπλωματούχοι μηχανικοί, όπως υπογραμμίζεται έχουν αποδείξει ότι με τους αγώνες τους είναι αποφασισμένοι να υπερασπιστούν το δίκαιο και τη νομιμότητα. Αυτό θα κάνουν και τώρα.
Τέλος, ο πρόεδρος του ΤΕΕ στην επιστολή του προς τον υπουργό Εργασίας υπενθυμίζει την παλιότερη πρόταση του ΤΕΕ για την εκ περιτροπής τοποθέτηση Προέδρου του ΕΤΑΑ από τους Φορείς των τριών Κλάδων Ασφαλισμένων.

1 σχόλιο:

  1. απόλαυτα μέχρι να καταλήξει κάπου η υπόθεση το χρονικό διάστημα είναι απροσδιόριστο πιστεύω

    ΑπάντησηΔιαγραφή