Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2014

Εξάμηνη παράταση στους προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές


Σύμφωνα με την τροπολογία αρ. 2185/263 18.12.2014 που κατέθηκε από τον αναπληρωτή Υπουργό ΠΕΚΑ στο νομοσχέδιο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα - Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις και άλλες διατάξεις» παρατείνεται για ένα εξάμηνο το μητρώο προσωρινών ενεργειακών επιθεωρητών. Μια σαφής παραδοχή της πλήρους αποτυχία της διαδικασίας των "πιστοποιήσεων" στα πλαίσια των προεκλογικών "τροπολογιών" της συγκυβέρνησης.

Συγκεκριμένα στην τροπολογία αναφέρεται:

"Το ΥΠΕΚΑ έχει συγκροτήσεις οριστικό Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών στο οποίο μπορούν να εγγραφούν όλοι οι μηχανικοί μετά από παρακολούθηση κατάλληλου εκπαιδευτικού προγράμματος και επιτυχία στην εξεταστική διαδικασία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 52 του Νόμου 4178/2013 (Α΄174), όπως έχει τροποποιηθεί με την παράγραφο 3 του άρθρου 54 του Νόμου 4280/2014 (Α΄159).
Ωστόσο, στο οριστικό μητρώο δεν έχει εγγραφεί μέχρι σήμερα ικανοποιητικός αριθμός Ενεργειακών Επιθεωρητών λόγω μή επαρκούς συμμετοχής στην εξετεαστική διαδικασία, ενώ σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, από 1.1.2015 διαγράφονται αυτοδίκαια από τα οικεία Μητρώα όσοι δεν έχουν επιτύχει στην εξεταστική διαδικασία. Μετά από αιτήματα πολλών Επιστημονικών Συλλόγων Μηχανικών, προτείνεται η παράταση της παραμονής στα οικεία Μητρώα των Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν εκπαιδευτεί, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει με επιτυχία την εξεταστική διαδικασία για χρονικό διάστημα έξι (6) μηνών από 1.1.2015, δηλαδή έως 30.06.2015 προκειμένου:
α) Οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές να ολοκληρώσουν την εξεταστική διαδικασία,
β) Η αρμόδια υπηρεσία να εξετάσει τα δικαιολογητικά που υποβάλλονται και
γ) Να μην προκληθούν προβλήματα στην διαδικασία έκδοσης Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης και κατά συνέπεια στις συναλλαγές για τις οποίες είναι απαραίτητη η έκδοσή του (μισθώσεις, πωλήσεις κλπ).
Μετά την ημερομηνία αυτή, δικαίωμα για διενέργεια ενεργειακών επιθεωρήσεων θα έχουν μόνο οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που θα έχουν
εκπαιδευτεί και εξεταστεί επιτυχώς"


Με την ίδια τροπολογία τροποποιούνται και συμπλρώνονται διατάξεις του ΝΟΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου