Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

Ενημέρωση από την κινητοποίηση στο ΕΤΑΑ


Περίπου 60-70 συνάδελφοι ανταποκρίθηκαν σήμερα στο κάλεσμα της Ανοικτής Συνέλευσης Μηχανικών και του ΣΜΤ για κινητοποίηση στα γραφεία του ΕΤΑΑ (Μάρνη 22) μια και τις τελευταίες ημέρες πληροφορηθήκαμε όλοι το πρόσθετο έγκλημα με τις αναδρομικές (από 1/7/2011)  αυξήσεις αλλά και την αποστολή του συνόλου των ασφαλιστικών "οφειλών" των μηχανικών σε ΗΔΙΚΑ και εφορίες.
Για το ίδιο θέμα είχε μπει σήμερα και έκτακτη συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΤΑΑ, ενώ το ΤΕΕ αν και προτάθηκε σχετικά στην αντιπροσωπεία του δεν έβγαλε κανένα κάλεσμα. Η συνεδρίαση είχε πολλά άλλα θέματα και έγινε υπό την προστασία της αστυνομίας (βλέπετε δεν είναι Πέμπτη σήμερα, ώστε να μας κλείσουν τελείως τις αυθαίρετες καγκελόπορτες. Κατόπιν συννενοήσεων έγινε παρέμβαση από 10 συναδέλφους στη συνεδρίαση ώστε να υπάρξει ενημέρωση και να θέσουμε τα ζητήματα.
- Να ζητήσουμε ενημέρωση για το πως ακριβώς και με ποιων τις εντολές συνέβει η χρέσωση των αναδρομικών και η αποστολή του συνόλου των ασφαλιστικών οφειλών σε ΗΔΙΚΑ και ΤΣΜΕΔΕ
- Να ζητήσουμε την παραίτηση των μελών του ΔΣ του ΕΤΑΑ (και του ΤΣΜΕΔΕ) χωρίς να εξομοιώνουμε τις ευθύνες τους. Για εμάς οι πρωτεργάτες της μνημονιακής καταστροφής στο ταμείο είναι γνωστοί. Πρόκειται για την κυβέρνηση, τον πρόεδρο του ΕΤΑΑ Σελιανάκη, την προϊσταμένη εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ Λέκκα και την κυβερνητική επίτροπο.
- Να διεκδικήσουμε την απόσυρση κάθε αρχείου, έντυπου ή ηλεκτρονικού που πρόσθεσε τις αναδρομικές αυξήσεις και κοινοποίησε "οφειλές" χιλιάδων ασφαλισμένων σε άλλους φορείς ασφαλισμένων, χωρίς ποτέ να τους ενημερώσει. Η απόσυρση αυτή να αφορά τόσο την εφορία και την ΗΔΙΚΑ, όσο  και το Μηχανογραφικό σύστημα του Ταμείου που εμφανίζει όλες αυτές τις οφειλές και τις προσαυξήσεις τους.

Ο πρόεδρος του ΔΣ ΕΤΑΑ, γνωστός κος Σελιανάκης, απάντησε τα απολύτως γνωστά ότι τηρούνε τη νομιμότητα (άσχετα αν αυτή οδηγεί στην εξαθλίωση χιλιάδες μηχανικών), τα στοιχεία στάλθηκαν από μόνα τους (η Διεύθυνση Μηχανογράφησης τα έστειλε "όπως όφειλε" χωρίς να ενημερώσει κανέναν), η Διεύθυνση Εισφορών "όπως όφειλε" από μόνη της υπολόγισε και πίστωσε τα αναδρομικά, οι προσαυξήσεις "μπαίνουν επίσης αυτόματα" και μάλιστα ήδη υπολογίζει και τις νέες αυξήσεις από 1/1/2015 (ξανά αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας). Η όλη επίκληση τους στη νομιμότητα κρύβεται πίσω από 2 παρεμβάσεις της κυβερνητικής επιτρόπου εναντίον των ασφαλισμένων χάρη στις οποίες (έβαλαν τις αυξήσεις τον 04/2014, έστειλαν στοιχεία στο ΚΕΑΟ και έβαλαν και τα αναδρομικά).
Επιβεβαιώσαμε ότι στις εφορίες (μέσω ΗΔΙΚΑ) έχουν σταλεί συνολικά "οφειλές" ύψους 1,3 δις € εκ των οποίων 900 εκατ. € αφορούν μηχανικούς (ασύλληπτο ποσό).

Όπως πληροφορηθήκαμε αργότερα και αφού αποχωρήσαμε, στο ΔΣ του ΕΤΑΑ πήραν τις εξής αποφάσεις:

- το μητρώο που εστάλει στην ΗΔΙΚΑ δεν είναι έγκυρο αλλά φυσικά κανείς δε δεσμεύεται ότι η ΗΔΙΚΑ και οι ΔΟΥ θα σταματήσουν να το χρησιμοποιούν, ούτε κανείς ζητάει εγγράφως να αποσυρθεί

- να έρθει σε ειδική συζήτηση το θέμα των αναδρομικών, αλλά πάλι κανείς δε δεσμεύεται ότι στο ΤΣΜΕΔΕ δε θα τις δείχνει το μηχανογραφικό

- να δωθεί σε όλους ασφαλιστική ενημερότητα ανεξαρτήτως οφειλών

Το επόμενο ραντεβού πρέπει να είναι μια μεγάλη κινητοποίηση στο Υπ. "Εργασίας", "κοινωνικής ασφάλισης" κλπ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου