Παρασκευή 8 Αυγούστου 2014

Μετωπική συμπόρευση : Από την αποτυχία της συγκρότησης της από τα πάνω, στην προσπάθεια επίτευξης της από τα κάτω

Tου Γιώργου Ρούση. Από εδώ
Οι μέχρι τώρα απόπειρες συγκρότησης του πιο αναγκαίου από πότε κεντρικού αντισυστημικού μετώπου απέτυχαν.
Και απέτυχαν διότι στην προσπάθεια αυτή, όσο τρελό κι' αν φαντάζει αυτό, συμμετείχαν  και δυνάμεις οι οποίες δεν ήθελαν το μέτωπο ή ακριβέστερα το εκλάμβαναν, ίσως και προσχηματικά,  αντιγράφοντας το ΚΚΕ, ως πλήρη συμφωνία, ακόμη και στην παραμικρή  διατύπωση, με τις δικές τους θέσεις.
Σε όσους συναγωνιστές και συντρόφους, οι οποίοι παρά την ειλικρινή τους βούληση για την συγκρότηση του μετώπου επιμένουν να συνεχίζουν  να αναλώνονται στην από τα μέσα μετατροπή των διαφόρων μεγαλύτερων ή μικρότερων  σεχταριστικών μορφωμάτων , παρά το ότι εκτιμούμε ότι ματαιοπονούν, δεν έχουμε  παρά να τους ευχηθούμε καλή επιτυχία, αλλά και να τους επισημάνουμε ότι η υπόθεση του μετώπου δεν είναι δυνατόν να  υποταχθεί ούτε στους ρυθμούς, ούτε στην εκ των έσω   πιθανότητα  μεταμόρφωσης του  ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και των σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς.  
Εκτός αυτών όμως ανένταχτοι αγωνιστές και δυνάμεις οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν την ύπαρξη τους ως αυτοσκοπό επιμένουν  να πασχίζουν για την συγκρότηση αυτού του Μετώπου απευθυνόμενοι σε όλους ανεξαιρέτως τους αριστερούς- προοδευτικούς ανθρώπους όπου κι' αν ανήκουν ή δεν ανήκουν, σε όλους εκείνους  οι οποίοι πιστεύουν το αυτονόητο. : Μόνον από κοινού και όχι κατά μόνας είναι δυνατόν  να αντιμετωπιστεί η σύγχρονη βαρβαρότητα.
Αυτό σημαίνει ότι η νέα αυτή προσπάθεια που σε αντίθεση από τις προηγούμενες ξεκινάει από τα κάτω απευθύνεται σε όλους εκείνους οι οποίοι θεωρούν αναγκαία μια άμεση μεταβατική προς την συνολική επαναστατική ρήξη με το κυρίαρχο σύστημα πρόταση, η οποία θα διεκδικηθεί αγωνιστικά και μετωπικά και θα εφαρμοστεί από μια αριστερή αντισυστημική κυβέρνηση που θα στηρίζεται στο λαϊκό κίνημα.
Η πρόταση αυτή η οποία τίθεται υπό συζήτηση σε όλη την κοινωνία  δεν απορρέει από κάποια αυθαίρετη βούληση. Επιδιώκει να εκφράσει το επίπεδο συνειδητότητας ευρύτερων λαϊκών μαζών και να το ανυψώσει παραπέρα όχι μόνον μέσω της ιδεολογικής διαπάλης την οποία έτσι κι' αλλιώς διεξάγουμε εκτός έδρας και με στημένο διαιτητή, αλλά μέσα από την αγωνιστική διαμόρφωση ενός νέου αντισυστημικού Είναι που θα δίνει λύση στα άμεσα προβλήματα που μαστίζουν το λαό μας. Θυμίζω μόνον ότι η Ρούσικη επανάσταση όπως επισημαίνει και ο Λένιν -για όσους δεν το θεωρούν και εκείνον αναθεωρητή, γιατί αλλοίμονο υπάρχουν και τέτοιοι- στα «γράμματα από μακριά» δεν ξεκίνησε  στο όνομα του κομμουνισμού, αλλά στο όνομα του ψωμιού, της ειρήνης, και της λευτεριάς από τον τσαρικό ζυγό .
Κάτω από αυτό το γενικό πλαίσιο τρεις  νομίζω πως πρέπει να είναι  οι πρωτεύοντες στόχοι του νέου μετωπικού εγχειρήματος το οποίο και θα πρέπει να ανακοινωθεί  πανηγυρικά το συντομότερο  δυνατό.
  • Ο πρώτος, η απεύθυνση με κάθε προσφερόμενο μέσο σε όλη την κοινωνία και ιδιαίτερα στους νέους,  έτσι ώστε να στηθούν παντού μετωπικές επιτροπές βάσης.
  • Ο δεύτερος η λήψη μετωπικών πρωτοβουλιών ανοιχτών σε όλους όσους συμφωνούν με την μετωπική αντισυστημική λογική, και
  • ο τρίτος, η θεωρητική παραπέρα επεξεργασία και συγκεκριμενοποίηση του προγραμματικού πλαισίου, έτσι ώστε αυτό να δίνει μια ειλικρινή και πειστική απάντηση στα άμεσα ακανθώδη προβλήματα και αγωνίες του λαού μας.
Εκτός αυτών θεωρώ σημαντικό να αρχίσουμε οι ίδιοι να λειτουργούμε διαφορετικά απ' ότι οι συνήθεις γραφειοκρατικοί μικροί και μεγάλοι αριστεροί μηχανισμοί και προς αυτήν την κατεύθυνση μπορούμε άμεσα να καθιερώσουμε την εναλλαγή των μελών της συντονιστικής μας επιτροπής σε συνδυασμό με την απαγόρευση επανεκλογής σε αυτήν πάνω από δυο φορές , δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόθεση  μας να είμαστε απλοί στρατιώτες της μετωπικής υπόθεσης και όχι μόνιμοι στρατηγοί  και μάλιστα όπως  ορισμένοι, σύντομα   χωρίς στρατό.
Το ερώτημα που πλανάται, όσο κι' αν ορισμένοι καμώνονται ότι αδιαφορούν για τις εκλογές, είναι ποια η στάση μας σε περίπτωση εκλογών.
Η καθαρά προσωπική μου απάντηση :
Αν το μέτωπο έχει μέχρι τότε εδραιωθεί στην κοινωνία και διαπιστωθεί ότι έχει μια ευρεία απήχηση κατεβαίνει στις εκλογές για να δοθεί η δυνατότητα να εκφραστούν και εκλογικά όσοι μέχρι τώρα είτε απείχαν είτε με κρύα καρδιά ψήφιζαν σχηματισμούς με τους οποίους διαφωνούσαν και μάλιστα σε σημαντικά ζητήματα. Αν όχι, καλείται ως συλλογικότητα να  πιέσει τα αριστερά κόμματα και τους υποψηφίους τους να τοποθετηθούν δημόσια και ίσως σε αντίθεση με τις ηγεσίες τους , πάνω στο θέμα του αντισυστημικού μετώπου για να κριθούν ανάλογα. Σε προσωπικό επίπεδο προφανώς και  ο καθένας θα  ακολουθήσει το δικό του δρόμο,  ο οποίος όμως για να μην είναι αντιφατικός θα πρέπει   να μην αποτελεί δια της ψήφου, και πόσω μάλλον δια της δημόσιας στήριξης, ή ακόμη και της υποψηφιότητας, επιβράβευση και ενίσχυση ούτε της ενσωμάτωσης και της πασοκοποίησης ,ούτε της αντιμετωπικής, σεχταριστικής πολιτικής.  
Όσοι μετωπικοί, αντισυστημικοί, αδογμάτιστοι, αντισεχταριστές, αγωνιστές νοιώθετε ικανοί να πάρετε την υπόθεση της λαϊκής  συμπόρευσης στα χέρια σας,  προσέλθετε να χτίσουμε μαζί εκείνο που έχει ανάγκη ο τόπος και που όλοι  ποθούμε, αλλά μικροκομματικά, γραφειοκρατικά συμφέροντα, μας εμποδίζουν  μέχρι τώρα να υλοποιήσουμε.
Πρόκειται για μια πρωτόφαντη προσπάθεια-απόντος πολιτικού επαναστατικού υποκειμένου-η οποία όμως αξίζει το κόπο να επιχειρηθεί και να ενισχυθεί .  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου