Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Το ΔΣ του ΠΣΧΜ για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στα Διεθνή Ύδατα της Μεσογείου

ΑΠΟΦΑΣΗ ΔΣ ΠΣΧΜ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΧΗΜΙΚΩΝ ΟΠΛΩΝ ΤΗΣ ΣΥΡΙΑΣ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕΣΟΓΕΙΟΥ

Η εν πλω καταστροφή των χημικών της Συρίας με τη μέθοδο της υδρόλυσης, στα διεθνή ύδατα νοτιοδυτικά της Κρήτης δηλαδή μεταξύ Κρήτης, Σικελίας και Μάλτας από το αμερικανικό πλοίο «Cape Ray», είναι σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό τα πιο επικίνδυνα χημικά, (της τάξης των 560 τόνων) όπως αέρια μουστάρδας και DF, από το οποίο παράγεται το σαρίν, τα οποία χαρακτηρίζονται «1ης προτεραιότητας» από τον Οργανισμό για την Απαγόρευση Χημικών Οπλων (ΟΑΧΟ) και τον ΟΗΕ, που συντονίζουν την επιχείρηση καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας μεταφορτώθηκαν στο πλοίο του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού «Cape Ray» που έχει υποστεί σχετικές μετατροπές ώστε να πραγματοποιηθεί υδρόλυσή τους εν πλω.
Τα απόβλητα που θα προκύψουν από αυτή τη φάση δεν θα είναι αδρανή αλλά επικίνδυνα ενώ μπορεί να φτάσουν σε όγκο από 5 έως 14 φορές πολλαπλάσια των αρχικών, τα οποία προβλέπεται να μεταφερθούν στη Γερμανία για καταστροφή τους σε κρατική μονάδα θερμικής επεξεργασίας.
Ορισμένα χημικά «1ης προτεραιότητας» προβλέπεται να μεταφερθούν στο Ην. Βασίλειο για καταστροφή τους σε μονάδα θερμικής επεξεργασίας, ενώ τα υπόλοιπα χημικά («2ης προτεραιότητας») προβλέπεται να καταστραφούν στις ΗΠΑ, στη Φινλανδία και τη Γερμανία.
Οι εμπλεκόμενοι (ΟΑΧΟ, ΟΗΕ, ΗΠΑ, ΕΕ, ελληνική κυβέρνηση κ.λπ.) ισχυρίζονται ότι τάχα έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα ασφάλειας, δεν μπορούν, ωστόσο, να αποκρύψουν την αλήθεια.
Ο κίνδυνος ενός ατυχήματος κατά τη διάρκεια της μεταφοράς ή της διαδικασίας υδρόλυσης εν πλω είναι πιθανός. Μπορεί να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες, πιθανή σεισμική δόνηση, αστοχία κάποιου συστήματος κανονικής λειτουργίας ή ασφάλειας, οργανωτικά προβλήματα, ανθρώπινο λάθος, σαμποτάζ κ.λπ. Άλλωστε, η πρόσφατη απαγόρευση ορισμένων τύπων αλιείας σε περιοχή νότια της Κρήτης, πιθανότατα αντανακλά μέτρα διαχείρισης του κινδύνου αυτού απ' τις κρατικές αρχές.
Παράγοντες όπως η αντοχή, η ηλικία και το επίπεδο ασφάλειας των εγκαταστάσεων και του εξοπλισμού, η εμπειρία και εκπαίδευση του προσωπικού, οι διαδικασίες ασφάλειας που ακολουθούνται κ.λπ., επηρεάζουν σημαντικά την πιθανότητα ενός εναρκτήριου γεγονότος που θα οδηγήσει σε ατύχημα. Τέτοιου είδους παράγοντες που αυξάνουν την επικινδυνότητα είναι υπαρκτοί. Ενδεικτικά αναφέρουμε το γεγονός ότι η μέθοδος της υδρόλυσης εφαρμόζεται για πρώτη φορά εν πλω, στην πράξη δεν έχει γίνει προσομοίωση της διαδικασίας σε πραγματικές συνθήκες, δεν υπάρχει σχετική εμπειρία από έκτακτες καταστάσεις, υπάρχει πίεση χρόνου για την υλοποίηση της επιχείρησης, ενώ είναι γνωστές οι αναφορές που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με τα σοβαρά προβλήματα ασφάλειας του «Cape Ray». Η ύπαρξη πολύ επικίνδυνων φορτίων αποτελεί παράγοντα που πολλαπλασιάζει την επικινδυνότητα και όσον αφορά στην πιθανότητα ατυχήματος και ως προς τις δυνατότητες ουσιαστικής αντιμετώπισης μιας έκτακτης κατάστασης.
Οι κίνδυνοι από ένα ατύχημα θα είναι καταστροφικοί. Οι επιπτώσεις εξαρτώνται από το είδος των χημικών που μπορεί να διαρρεύσουν στο περιβάλλον. Η επικινδυνότητα ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος είναι αυξημένη και λόγω του γεγονότος ότι η Μεσόγειος είναι κλειστή θάλασσα.
Οσον αφορά στην επιλογή της μεθόδου της υδρόλυσης υπάρχουν ενστάσεις από ειδικούς επιστήμονες για το αν αποτελεί την ενδεδειγμένη μέθοδο (μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων αποβλήτων, βαθμός αποτελεσματικότητας ανάλογα με την καθαρότητα των χημικών κ.ά.). Από τους εμπλεκόμενους στο θέμα δεν προηγήθηκε καμία μελέτη εκτίμησης των κινδύνων για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, πριν την επιλογή μεταξύ των διαφορετικών διαδικασιών που μπορούσαν να ακολουθηθούν.  Υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις: Η πιο γνωστή από αυτές είναι η καύση αερίων χημικού πολέμου σε υψηλές θερμοκρασίες σε ειδικούς κλιβάνους (incinarators). Υπάρχουν τέτοιες εγκαταστάσεις σε ΗΠΑ, Ρωσία, Αγγλία, Γερμανία κλπ.Ωστόσο, ακόμη και αν η ενδεδειγμένη μέθοδος για την καταστροφή των χημικών όπλων από τη Συρία ήταν η συγκεκριμένη, δεν υπάρχει πειστική απάντηση, από τη σκοπιά της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος, στο ερώτημα, γιατί να πραγματοποιηθεί εν πλω, χωρίς προηγούμενη εμπειρία με τόσο μεγάλο κίνδυνο; Η επιλογή της διαδικασίας για την καταστροφή των χημικών «1ης προτεραιότητας», αλλά και των υπολοίπων, δεν πραγματοποιήθηκε με κριτήριο τις λαϊκές ανάγκες. Τα πραγματικά συμφέροντα των λαών της περιοχής δεν έχουν καμία σχέση με κριτήρια όπως η προώθηση επιχειρηματικών σχεδίων στον τομέα της επεξεργασίας επικίνδυνων αποβλήτων και ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή (παρουσία πολεμικών πλοίων, επεμβάσεις με πρόσχημα την ύπαρξη χημικών όπλων κ.λπ.).
Ο ΟΑΧΟ δηλώνει ότι δεν φέρει καμία ευθύνη σε περίπτωση ατυχήματος και ότι η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ! Με την πρόφαση ότι πρόκειται για απόρρητη πολεμική επιχείρηση που θα πραγματοποιηθεί σε διεθνή ύδατα, παρά τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η διαδικασία, ξεκίνησε η υλοποίησή της, χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση για το ακριβές σημείο και τις συνθήκες, χωρίς διασφάλιση της προστασίας της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Η μεθόδευση αυτή διευκολύνεται και από το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ). Σύμφωνα με τη Σύμβαση του Δικαίου της Θάλασσας, στο πλαίσιο της ΑΟΖ «το παράκτιο κράτος είναι υπεύθυνο για την προστασία και διαφύλαξη του θαλάσσιου περιβάλλοντος».
Η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ φέρει βαριές ευθύνες για το εκτυλισσόμενο έγκλημα στη Μεσόγειο, αφού σε πλήρη σύμπλευση με τις ΗΠΑ και την ΕΕ, μετά το αιματοκύλισμα του λαού της Συρίας, βάζουν τώρα σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων σε ολόκληρη τη Μεσόγειο.
Ο ΠΣΧΜ και όλοι οι επιστημονικοί φορείς έχουμε μεγάλη ευθύνη να προφυλάξουμε την Μεσόγειο και δεν επιτρέπεται καμία αδιαφορία ή ολιγωρία. Ο ΠΣΧΜ απαιτεί την ακύρωση του συγκεκριμένου σχεδιαζόμενου εγκλήματος στη Μεσόγειο καθώς θεωρεί ότι απειλεί άμεσα το περιβάλλον, την υγεία, την ειρήνη και τα δικαιώματα των λαών της περιοχής.
Καλούμε τους συναδέλφους Χημικούς Μηχανικούς να ευαισθητοποιηθούν και να ξεσηκωθούν σε αυτή την κατεύθυνση. Είναι υπόθεση όλων μας...
Οι διαβεβαιώσεις που δίνονται από κρατικούς λειτουργούς και αξιωματούχους ότι δεν πρόκειται να συμβεί ατύχημα είναι παραπλανητικές και αποσκοπούν στον εφησυχασμό. Λες και μπορεί να προβλεφθεί ατύχημα, όταν μάλιστα ο επικεφαλής του ΟΑΧΟ δηλώνει ότι στις επιχειρήσεις αυτές σχεδόν πάντα συμβαίνουν μικροατυχήματα.
Συμπαραστεκόμαστε στο λαό της Κρήτης, της Μάνης, της Μεσσηνίας και αλλού που ξεσηκώθηκε και με δυναμικές κινητοποιήσεις προσπαθούν να δημοσιοποιήσουν την ενδεχόμενη καταστροφή της Μεσογείου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου