Τετάρτη 6 Αυγούστου 2014

Η απεργία-αποχή των ΔΥ συνεχίζεται ενάντια στην κανιβαλική αξιολόγηση

Από την Ίσκρα

aksiologisi
ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΕΝ ΞΕΓΕΛΙΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ  ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΗ ΝΤΡΙΠΛΑ
ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ ΤΗ ΜΑΖΙΚΗ ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΥ ΕΚΤΡΩΜΑΤΟΣ
Σε αναδίπλωση ανάγκασε την κυβέρνηση ο συλλογικός και ανυποχώρητος αγώνας των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην «αξιολόγηση» (στην ουσία όχημα διαθεσιμοτήτων και απολύσεων) και εντός της εβδομάδας αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το «ρετουσάρισμα» του σχετικού νόμου, μετά τη σχετική συμφωνία που υπήρξε στην πρόσφατη συνάντηση του Αντ. Σαμαρά και του Ευ. Βενιζέλου με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Με την τροπολογία επιχειρείται, ως επι το πλείστον, «φτιασίδωμα» στον τρόπο προσδιορισμού του 15% του προσωπικού, το οποίο βάσει του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου θα πρέπει να αξιολογηθεί ως «μετεξεταστέο», ενώ παρέχονται και έωλες-δεδομένου ότι ο πυρήνας του νόμου δεν αλλάζει- «διαβεβαιώσεις», ότι αυτή η κατηγορία υπαλλήλων δεν θα έχει επιπτώσεις.
Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ», με την τροπολογία ουσιαστικά θα δίνεται η διακριτική ευχέρεια στους προϊσταμένους για τον τρόπο επιμερισμού των υπαλλήλων που θα εμπίπτουν σε καθεμία από τις τρεις κατηγορίες της ποσόστωσης, δεδομένου ότι ο νόμος προέβλεπε το 25% να βαθμολογείται με 9 έως 10, το 60% με 7 έως 8 και το λοιπό 15% με χαμηλότερη βαθμολογία.
Τέλος, επιταχύνεται η διαδικασία κατάρτισης του μόνιμου μηχανισμού αξιολόγησης που αποτελεί και προαπαιτούμενο από την τρόικα. Ετσι, αντί του τέλους του έτους που αναμενόταν να έχει ολοκληρωθεί, στελέχη του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης δεν αποκλείουν μέσα στο φθινόπωρο να είναι έτοιμο.
Όπως είναι εύκολα κατανοητό, οι ελιγμοί της κυβέρνησης έχουν ως στόχο την παραπλάνηση και την διάσπαση του μετώπου των εργαζομένων, την αναζωογόνηση των πελατειακών δικτύων του κυβερνητικού συνδικαλισμού και τη δημιουργία κλίματος ''κανιβαλισμού'' στους εργασιακούς χώρους. Άλλωστε, οι πάγιοι στόχοι της αξιολόγησης, ως εργαλείου χειραγώγησης, πειθάρχησης και οικονομικής υποβάθμισης των εργαζομένων παραμένουν και αναβαπτίζονται μέσα στη μνημονιακή απαίτηση των απολύσεων - ''ανθρωποθυσιών''.
Τέτοιες απαράδεκτες μεθοδεύσεις δεν θα πρέπει οδηγήσουν σε εφησυχασμό τους δημοσίους υπαλλήλους, ούτε πολύ περισσότερο, στην υιοθέτηση λογικής  ατομικών λύσεων από πλευράς τους. Η πρόσφατη εμπειρία άλλωστε έδειξε ότι η κυβέρνηση οδηγήθηκε στην εν λόγω αναδίπλωση, ακριβώς κάτω από την πίεση των εργαζομένων οι οποίοι αντιστάθηκαν ενωμένοι και με μεγάλη μαζικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου