Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

Το μεγάλο δούλεμα των ιδιοκτητών από την κυβέρνηση


ΕΝΦΙΑ - Μετά την οργή που προκάλεσαν οι υπέρμετρες επιβαρύνσεις, «πούλησαν» ως διορθώσεις τις φοροαπαλλαγές που προέβλεπε ο σχετικός νόμος!.
Του Μάριου Χριστοδούλου
Επικοινωνιακή διαχείριση της οργής και της αγανάκτησης που προκάλεσαν τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά του ενιαίου φόρου στα ακίνητα (ΕΝΦΙΑ) επιχείρησε χθες η κυβέρνηση, «πουλώντας» ως… διορθώσεις τις φοροαπαλλαγές που προβλέπει ο σχετικός νόμος.
Οι αντιδράσεις από φορείς, κόμματα και πολίτες ήταν οξύτατες και για τον λόγο αυτό επισπεύδεται η έκδοση της υπουργικής απόφασης σε ακολουθία του νόμου για τις απαλλαγές από τον ΕΝΦΙΑ.
Πρόκειται για θεσμοποιημένες ελαφρύνσεις τις οποίες υπό προϋποθέσεις δικαιούνται συγκεκριμένες κατηγορίες ιδιοκτητών, όπως είναι τα άτομα με αναπηρία άνω του 80%, οι πολύτεκνοι και οι μακροχρόνια άνεργοι, για τους οποίους ο νόμος προβλέπει έκπτωση 50% στον φόρο.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ειδικά οι άνεργοι είναι και τα μεγαλύτερα θύματα της ανάλγητης φορολογικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση.
Για δύο λόγους
Κι αυτό για τους εξής δύο λόγους: Ο πρώτος είναι γιατί έχασαν το -προεκλογικό- κοινωνικό «μέρισμα», διότι η εφορία τούς απέρριψε ως «φιλοξενούμενους» και ο δεύτερος ότι, παρότι άνεργοι, κάποιοι αναγκάζονται να πληρώσουν φόρο επειδή έχουν στο όνομά τους κάποιο οικόπεδο ή έχουν τώρα την ψιλή κυριότητα σε κάποιο διαμέρισμα και θα αποκτήσουν μετά από χρόνια την επικαρπία.
Ετσι, η εφορία ανάλογα με τα «φίλτρα» που βάζει η κυβέρνηση κινείται, φορολογεί και απαλλάσσει κατά το δοκούν. Οι αδικίες με τον νέο φόρο στα ακίνητα ήταν πολλές, ενώ εξίσου μεγάλο ήταν και το «σοκ» από τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ που αναρτήθηκαν σταδιακά στους λογαριασμούς 5,5 εκατ. φορολογουμένων στο Taxisnet.
Στις περισσότερες περιπτώσεις η «κεραμίδα» που έπεσε στους υπόχρεους ήταν μεγάλη. Ιδιοκτήτες αδόμητων οικοπέδων ή οικοπέδων με κτίσματα στα οποία δεν έχει καλυφθεί πλήρως ο συντελεστής δόμησης ήταν αυτοί οι οποίοι ένιωσαν τον πέλεκυ της εφορίας.
Αυθαίρετα – ημιυπαίθριοι
Κοντά σε αυτούς και εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετους ή ημιυπαίθριους χώρους αλλά και όσοι δεν δήλωσαν τον όροφο του διαμερίσματος και η εφορία το φορολόγησε ως ρετιρέ.
Χιλιάδες ήταν οι φορολογούμενοι που διαμαρτυρήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών για λάθος υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, για ακίνητα τα οποία είναι ημιτελή, δεν έχουν ηλεκτροδοτηθεί ποτέ και επομένως δικαιούνται έκπτωση 60% επί του κανονικού φόρου.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ιδιοκτήτη ακινήτου 92 τ.μ. στα μπετά, στην Ηλιούπολη, στον οποίο χρεώθηκε φόρος 550 ευρώ, αντί για 220 ευρώ. Σε άλλες περιπτώσεις, κατά τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ στα ημιτελή κτίσματα δεν ελήφθη υπόψη ο σχετικός συντελεστής, ο οποίος ορίζεται σε 0,4 και εφαρμόζεται στα ημιτελή κτίσματα, ανεξαρτήτως σταδίου κατασκευής, με αποτέλεσμα οι φορολογούμενοι να είναι υποχρεωμένοι να πληρώσουν τον ίδιο υπέρογκο φόρο με τα ολοκληρωμένα κτίσματα.
Κινούμενο στην πεπατημένη των τελευταίων ημερών το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε να «πετάει» το «μπαλάκι» των ευθυνών στους πολίτες, αποδίδοντας μέρος των προβλημάτων σε σφάλματα των φορολογουμένων.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες επισημαίνει ότι οι φορολογούμενοι με τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες θα γίνουν αποδεκτές μέχρι τις 30 Νοεμβρίου από την εφορία, μπορούν να διορθώσουν σφάλματα και να καλύψουν παραλείψεις στη δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους.
«Με συμψηφισμό»

Ωστόσο, θα υπάρξουν διορθωτικές παρεμβάσεις και από την πλευρά της κυβέρνησης «ώστε να καλύψει η ίδια τα δικά της λάθη» από τις υπερβολικές και άδικες επιβαρύνσεις «και να εξαλειφθούν οι αδικίες που προέκυψαν από τον φόρο ακίνητης περιουσίας ΕΝΦΙΑ».
Διευκρινίζεται ότι οι τροποποιητικές δηλώσεις των φορολογουμένων θα κατατεθούν «χωρίς πρόστιμο και με συμψηφισμό των μέχρι τότε πληρωμών τους με το τελικό σύνολο της οφειλής και επιστροφή φόρου, αν έως τότε έχουν πληρώσει ήδη παραπάνω». Τις επόμενες μέρες θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τις τροποποιητικές δηλώσεις.
Το υπουργείο Οικονομικών δεσμεύεται επίσης για την ταχύτατη και πλήρη εξάλειψη όλων των αδικιών που προέκυψαν, ζητώντας δε επιείκεια για τα εξωπραγματικά λάθη τα οποία στάθηκαν ικανά να «ραγίσουν» τις καρδιές των φορολογουμένων μέσα στον Αύγουστο.
………………………………………………………………………………………………………………………………………..
Οι φοροαπαλλαγές που προβλέπονται σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου για τον ΕΝΦΙΑ
Στον εφαρμοζόμενο ενιαίο φόρο για τα ακίνητα προβλέπονται οι εξής απαλλαγές:
1. Εκπτωση 50% στον φορολογούμενο, τον ή τη σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής. Η παραπάνω έκπτωση παρέχεται υπό τρεις προϋποθέσεις:
● Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους να μην υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί
● Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατέχει ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, να μην υπερβαίνει τα 150 τ.μ. και
● Ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του να μην έχουν αρρύθμιστες ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.
2. Απαλλάσσονται πλήρως από τον ΕΝΦΙΑ τρίτεκνοι-πολύτεκνοι με συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 12.000 ευρώ το προηγούμενο φορολογικό έτος, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε παιδί, εφόσον συντρέχουν οι παραπάνω προϋποθέσεις (η επιφάνεια των ακινήτων να μην ξεπερνά τα 150 τ.μ. και να μην υπάρχουν αρρύθμιστες οφειλές σε Δημόσιο και Ταμεία).
3. Πλήρης απαλλαγή υπό τις ίδιες προϋποθέσεις ισχύει αν ο φορολογούμενος, ο/η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό 80% και άνω.
4. Αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος 10 ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής, υπό τρεις προϋποθέσεις:
● Ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος να μην υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου
● Ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, να έχει παρουσιάσει μείωση άνω του 30% σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος και
● Το νομικό πρόσωπο να μην έχει ή να μην ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Και για του λόγου το αληθές:
Ν. 4223/13
1. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση πενήντα τοις εκατό (50%) στον φορολογούμενο, τον ή την σύζυγο και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝ.Φ.Ι.Α. που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος.
Η παραπάνω έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε., δεν υπερβαίνει τις εννέα χιλιάδες (9.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ2) και
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
2. Η έκπτωση της προηγούμενης παραγράφου ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%), εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει τις δώδεκα χιλιάδες (12.000) ευρώ, προσαυξημένο κατά χίλια (1.000) ευρώ για τον ή την σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος,
β) το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα της παραγράφου 2 του άρθρου 1, ο υπόχρεος δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του, λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας, δεν υπερβαίνει τα εκατόν πενήντα τετραγωνικά μέτρα (150 μ ),
γ) ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές που δεν έχουν ρυθμιστεί προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία και
δ) ο αριθμός των εξαρτώμενων τέκνων ισούται ή υπερβαίνει τα τρία, ή ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος ή οποιοδήποτε από τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του έχει αναπηρία σε ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80%) και άνω.
3. Με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης μπορεί να χορηγείται αναστολή πληρωμής του φόρου σε νομικά πρόσωπα. Η αναστολή πληρωμής χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝ.Φ. Ι. Α. ενός έτους και μπορεί να επαναχορηγηθεί μέχρι τρεις φορές εντός διαστήματος δέκα (10) ετών από τη χορήγηση της πρώτης αναστολής. Για τη χορήγησή της πρέπει να πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:
α) ο συνολικός κύκλος εργασιών του νομικού προσώπου, κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κ.Φ.Ε. δεν υπερβαίνει το δεκαπλάσιο του συνολικού φόρου,
β) ο συνολικός κύκλος εργασιών, όπως ορίζεται στο προηγούμενο εδάφιο, έχει παρουσιάσει μείωση άνω του τριάντα τοις εκατό (30%) σε σχέση με το προηγούμενο προς αυτό φορολογικό έτος, και
γ) το νομικό πρόσωπο δεν έχει ή δεν ευθύνεται για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία.
4. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται οι διαδικασίες χορήγησης της έκπτωσης, οι διαδικασίες χορήγησης της αναστολής πληρωμής και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

1 σχόλιο:

  1. Ιδιοκτήτες όλου του κόσμου ενωθείτε.
    Για το σημερινό μενού προτείνω..................τα παρα{πιο}κάτω{δεν γίνεται}
    1.Πρώτο πιάτο/ορεκτικό : ψιλό γαζί με σάλτσα ντομάτα.
    2.Κυρίως : Λαχανάκια Βρυξελλών με γαύρο τηγανιτό.
    3.Επιδόρπιο:Σύκα Καλαμάτας φλαμπέ αλα Σαμαρά με σως φράουλας απο την Ηλεία.
    Μπορείτε να συνοδεύσετε το γεύμα με ένα ποτηράκι λευκο αθάνατο κρασί του 21 που σερβίρετε κρύο
    η ροζέ,κτήμα Α-Μπουτάρη,σε θερμοκρασία δωματίου.

    και Καλή σας ορεξη.
    ΥΓ Πάρτε κι έναν υπνάκο γι ν αντέξετε και το βράδυ.

    Ευτέρπη Χατζημαλάκα Αρχιτεκτων-νοικοκυρά
    Ανακαινίσεις καταστημάτων-Ταχτοποιήσεις αυθαιρέτων.
    Λαοδικείας 3 Παγκράτι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή