Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

Σύλλογος Εργαζομένων ΑΔΜΗΕ: Με αγωνιστικές κινητοποιήσεις απάντηση στην κυβέρνηση

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΑΔΜΗΕ: ΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

ΤΩΡΑ ΝΑ ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΤΕΙ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ


Η κυβέρνηση προχωράει στην κατάθεση του νομοσχεδίου στην βουλή με το οποίο παραχωρείται το 66% του ΑΔΜΗΕ  σε ιδιώτες επενδυτές ενώ το κράτος κρατά το 34%.


1.  Όπως ήδη έχει ανακοινωθεί  μετά τον ΑΔΜΗΕ, ακολουθεί η δημιουργία νέας εταιρίας (Μικρή ΔΕΗ) στην οποία θα δοθεί το 30% της σημερινής παραγωγικής δυνατότητας της ΔΕΗ και θα παραδοθεί στα μονοπώλια της ενέργειας. Δηλαδή εργοστάσια παραγωγής, (Λιγνιτικά, Υδροηλεκτρικά , Φ-Α) και κομμάτι της εμπορίας. Στην νέα εταιρία θα μεταφερθεί ο αντίστοιχος αριθμός εργαζόμενων.

 2. Μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να έχει παραχωρηθεί σε στρατηγικό επενδυτή το 17% της ΔΕΗ που ήδη έχει παραδοθεί στο ΤΑΙΠΕΔ. Μετά από αυτά την ίδια μοίρα θα ακολουθήσει και ο ΔΕΔΔΗΕ.

Η πολιτική αυτή θα συνεχιστεί μέχρι την ολοκληρωτική ιδιωτικοποίηση της ΗΛ. Ενέργειας και της ΔΕΗ.

Διαφορετική θα ήταν η κατάσταση σήμερα αν η πλειοψηφία στη ΓΕΝΟΠ (ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΑΔ και η μετεξέλιξη τους ΕΑΜΕ, ΕΠΑΔ) δεν είχαν βάλει πλάτη να προωθηθεί η απελευθέρωση, η είσοδος ιδιωτών  στην παραγωγή, η μετοχοποίηση της ΔΕΗ, ο διαχωρισμός της ΔΕΗ και η δημιουργία θυγατρικών, το ξεπούλημα του ασφαλιστικού και η εκχώρηση της περιουσίας του.

Σήμερα η αντίσταση και η ανατροπή αυτής της πολιτικής δεν μπορεί να στηριχθεί στις ίδιες πλειοψηφίες, στα ίδια εργαλεία  Το κίνημα θα μπορέσει να εμποδίσει και να ανατρέψει αυτή την πολιτική αν αντιπαρατεθεί στην στρατηγική αυτή δηλ.  της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας , της καπιταλιστικής ανάπτυξης.

Οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα, να οργανώσουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική, να παλέψουν για ενιαίο αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας που να υπηρετεί τις λαϊκές ανάγκες. Σε αυτή την προοπτική μπορούν να προστατευτούν τα δικαιώματα των εργαζομένων σε ΔΕΗ-ΑΔΜΗΕ-ΔΕΔΔΗΕ και της κοινωνίας.

Σήμερα δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος. Η μάχη θα είναι δύσκολη και μακρόχρονη, πρέπει να έχει διάρκεια, συνέχεια και κλιμάκωση που να εξασφαλίζει άνοδο της μαζικότητας, σωστό προσανατολισμό ενάντια στον πραγματικό αντίπαλο και μακριά από το κλίμα αναμονής μιας τάχα δικαστικής δικαίωσης.  Πρέπει να εξασφαλίζει κοινωνικές συμμαχίες (μπλόκο στις διακοπές ηλεκτροδότησης, επανασύνδεση σε «κομμένα» λαϊκά νοικοκυριά), συντονισμό με  την πάλη για το κοινωνικό αγαθό που λέγεται νερό,  παιδεία, υγεία κλπ. Για την άμεση απάντηση χρειάζεται οργάνωση  και ενότητα.

Αυτό το σκοπό θα υπηρετήσει η δημιουργία ενός σωματείου στον ΑΔΜΗΕ  που ΘΑ ΕΝΩΣΕΙ τους ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ στην πάλη σε αυτή την κατεύθυνση

Στο διοικητικό συμβούλιο  της ΓΕΝΟΠ μετά τις αποφάσεις για κινητοποιήσεις και ορισμού ημερομηνίας έκτακτου συνέδριου δήλωσαν παραίτηση ο εκτελών χρέη προέδρου (β΄ Αντ/δρος) και αμέσως μετά σύσσωμη η ΔΑΚΕ από την εκτελεστική επιτροπή. Στην ουσία ακυρώνουν οποιαδήποτε παρέμβαση με βάση έστω τις αποφάσεις που πήραν λίγη ώρα πριν. Αυτή η άσχημη, εκφυλιστική και επικίνδυνη για τα συμφέροντα των εργαζόμενων κατάσταση κανέναν δεν πρέπει να ξαφνιάζει, είναι αποτέλεσμα που ακολουθούν χρόνια τώρα, σήμερα εξυπηρετεί απόλυτα τις κυβερνητικές επιδιώξεις.  Η ΔΑΚΕ παρά το γεγονός ότι είναι πρώτη δύναμη (13 στου 31), την μια διεκδικεί τον πρόεδρο, και την άλλη αρνείται να αναλάβει τη θέση αν δεν γίνει συνέδριο ¨αδιαφορώντας¨ για τις εξελίξεις . Το ΕΑΜΕ αντίστροφα παίζει το δικό του παιγνίδι. Ταυτόχρονα και οι 2 συμφωνούν και φτιάχνουν από κοινού προεδρείο στην ΕΤΕ, αποφασίζουν από κοινού την ημερομηνία συνέδριου στην ΓΕΝΟΠ. Τα σωματεία που πλειοψηφεί η ΔΑΚΕ, το ΕΑΜΕ και η ΠΑΣΚΕ δεν αποδίδουν τα χρήματα που εισπράττουν από τα μέλη τους σαν συνδρομή στην ΓΕΝΟΠ οδηγώντας την σε οικονομική ασφυξία.
Σήμερα χρειάζεται γραμμή σύγκρουσης με την πολιτική της ιδιωτικοποίησης, της ανταγωνιστικότητας, της Ε.Ε αλά και με τον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό που την υπηρετεί ακόμα και όταν βγάζει αγωνιστικές κορόνες.

Τώρα πρέπει να τους σταματήσουμε ,να τους ανατρέψουμε ,να τους χαλάσουμε τα σχέδια με αγώνα και ενότητα ΝΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου