Κυριακή 5 Ιανουαρίου 2014

Μποναμάς 857 εκ. ευρώ για τα μεγάλα οδικά έργα

Τι θα πάρουν οι δέκα εργολάβοι για να ξεκινήσουν άμεσα τα εργοτάξια

Εσπευσμένος πρωτοχρονιάτικος μποναμάς περιμένει τις περίπου δέκα ελληνικές και ευρωπαϊκές τεχνικκές εταιρείες που εμπλέκονται στις τέσσερις συμβάσεις παραχώρησης, καθώς με απόφαση της κυβέρνησης πιστώνονται μέχρι τα τέλη του μήνα στους λογαριασμούς τους κονδύλια 857 εκ. ευρώ.
Είναι η μαγιά για να ξεκινήσουν τα μεγάλα έργα που ο υπουργός Υποδομών κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης έχει προβλέψει ότι θα είναι σε φουλ παραγωγή μέσα στην Άνοιξη. Χθες ο αρμόδιος επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής κ. Γιοχάνες Χάν ανακοίνωσε ότι η χρηματοδοτική συμβολή της ΕΕ στους ελληνικούς οδικούς άξονες θα ανέλθει στα 3 δισ. ευρώ. Επανέλαβε μάλιστα ότι τα έργα υπήρξαν "θύματα" της κρίσης και ότι η συνέχισή τους και το γεγονός ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες είναι και πάλι διατεθειμένες να επενδύσουν σε αυτά αποτελεί ένδειξη της αυξανόμενης εμπιστοσύνης στην ανάκαμψη της Ελλάδας”. Σύμφωνα με την ΕΕ κατά τη διάρκεια της κατασκευής εκτιμάται ότι θα δημιουργηθούν περισσότερες από 6.000 θέσεις εργασίας ενώ 1.700 άτομα υπολογίζονται να απασχοληθούν στην διαχείριση. Πρόκειται πάντως για νούμερα που υπολείπονται πολύ από τις κυβερνητικές εξαγγελίες που μιλούν για  20.000 θέσεις εργασίας.
Την κοινή υπουργική απόφαση με την οποία οι αυτοκινητόδρομοι θα χρηματοδοτηθούν από τους πόρους του “Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων” και από το ΕΣΠΑ υπέγραψαν τις προηγούμενες μέρες οι
υπουργοί Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης και Υποδομών, κ. Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Οι πόροι που θα εκταμιευτούν για τις πληρωμές των έργων εντός του 2013 προβλέπουν:
-Για τον «Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδας» ότι θα χρηματοδοτηθεί με 171,9 εκατ. ευρώ. Οι άμεσες αποζημιώσεις που θα λάβει η κοινοπραξία λόγω καθυστερήσεων του ελληνικού δημοσίου στην εξέλιξη των έργων ανέρχονται σε 38,7 εκ. ευρώ. Ο παραχωρησιούχος θα εισπράξει επίσης πρόσθετη αποζημίωση 6,1 εκ. ευρώ για διαφυγόντα έσοδα από την καθυστέρηση στην παράδοση τμημάτων στο Πέταλλο του Μαλιακού που οδήγησαν στη μην έγκυρη λειτουργία δύο σταθμών διοδίων (λειτουργεί μόνος ο ένας στην Αγία Τριάδα) από τα οποία η α΄δόση είναι 2 εκ. ευρώ.
-Για την «Νέα Οδός» ότι θα χρηματοδοτηθεί με 172,5 εκατ. ευρώ. Σε πρώτη φάση εγκρίθηκαν 120 εκ. ευρώ ως τμήμα της χρηματοδοτικής συμβολής του δημοσίου και αποζημιώσεις 58,5 εκ. ευρώ.
-Για την «Ολυμπία Οδός» ότι θα χρηματοδοτηθεί άμεσα με 264 εκατ. ευρώ. Στην κοινοπραξία καταβάλλεται επίσης αποζημίωση 34,8 εκ. ευρώ λόγω απώλειας εσόδων από την μη λειτουργία αμφίπλευρων και πλευρικών διοδίων αλλά και της μη έγκυρης αύξησης των τελών των διοδίων από 0,025 σε 0,040 ευρώ ανά χιλιόμετρο που θα ξεκινήσει αρχές του νέου έτους.
-Ο «Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου» θα λάβει από το ΠΔΕ 248 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν πρόσθετη χρηματοδοτική συμβολή και αποζημιώσεις λόγω παρατάσεων στις αποκλειστικές τμηματικές προθεσμίες και της περιόδου μελετών κατά 34 εκ. ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι με πρόσφατη απόφαση, η εταιρεία θα λάβει και την α’ δόση (8,6 εκ. ευρώ) από αποζημιώσεις που αφορούν διαφυγόντα έσοδα από τη μη λειτουργία του σταθμού διοδίων του Αιγινίου αλλά και λόγω δαπανών επέκτασης εγγυητικών (1,7 εκ. ευρώ) και καταβολής τόκων (881.887 ευρώ) από καθυστέρηση στην καταβολή ΦΠΑ. Να σημειωθεί ότι η εταιρεία για την μη λειτουργία του Αιγινίου έχει εισπράξει από το σταθμό του δημοσίου στα Μάλγαρα πάνω από 4 εκ. ευρώ.

Τι περιλαμβάνει ο χάρτης των έργων:



-Η παραχώρηση της Ιονίας Οδού περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος Αντίρριο-Ιωάννινα μήκους 196 χλμ καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων τμημάτων του άξονα ΠΑΘΕ (ο αυτοκινητόδρομος Πάτρα-Αθήνα-Θεσσαλονίκη ο οποίος αποτελεί μέρος του διευρωπαϊκού δικτύου μεταφορών). Ο αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει τέσσερις ελληνικές περιφέρειες: την Ήπειρο, τη Δυτική Ελλάδα, τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €723,6 εκατομμυρίων. Η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 37%.

-Η ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Μαλιακός-Κλειδί, που διασχίζει τις περιφέρειες της Θεσσαλίας και της Κεντρικής Μακεδονίας, περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος Ευαγγελισμός – Σκοτίνα (24,71 χλμ), καθώς και την αναβάθμιση των υφιστάμενων τμημάτων (204,70 χλμ) του άξονα ΠΑΘΕ. Το Ταμείο Συνοχής θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €699 εκατομμυρίων. Η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 30%.
-Η ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Ελευσίνα–Κόρινθος–Πάτρα αφορά στην κατασκευή του τμήματος Κόρινθος–Πάτρα (120 χλμ), συμπεριλαμβανομένης της αναβάθμισης των υφιστάμενων τμημάτων (81,5 χλμ) του άξονα ΠΑΘΕ. Ο αυτοκινητόδρομος θα διασχίζει τις περιφέρειες της Δυτικής Ελλάδας, της Πελοποννήσου και της Αττικής. Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €977 εκατομμυρίων. Η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 38%.
-Η ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης του αυτοκινητοδρόμου Κεντρικής Ελλάδας για τον αυτοκινητόδρομο E-65 αφορά στην κατασκευή του τμήματος Ξυνιάδα-Τρίκαλα μήκους 78,5 χλμ και στην εγκατάσταση σταθμών διοδίων και συστήματος επικοινωνίας στο τμήμα Σκάρφεια–Ράχες (57 χλμ) του άξονα ΠΑΘΕ. Ο αυτοκινητόδρομος διασχίζει τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Το Ταμείο Συνοχής θα συμβάλει με χρηματοδότηση ύψους €570 εκατομμυρίων. Η μείωση των οδικών ατυχημάτων αναμένεται να είναι πάνω από 30%.

Πηγή: Μποναμάς 857 εκ. ευρώ για τα μεγάλα οδικά έργα | newmoney.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου