Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

Ονομαστική ψηφοφορία την Τετάρτη στη Βουλή για το ΤΕΕ

Αναδημοσίευση από ΑΠΕ. Υπενθυμίζουμε την κριτική της ΕΜΔΥΔΑΣ, από τους ελάχιστους φορείς μηχανικών που στάθηκαν απέναντι σε αυτή την αθλιότητα που ισοπεδώνει επαγγελματικά δικαιώματα, ιδιωτικοποιεί τις λειτουργίες του ΤΕΕ, υποκαθιστά τις Δημόσιες Υπηρεσίες, "Το Τεχνικό Επιμελητήριο δεν πρέπει, ούτε μπορεί, να υποκαταστήσει τις Υπηρεσίες - πολύ περισσότερο με τη χρήση ιδιωτικοποιημένων σχημάτων που περιγράφει το νομοσχέδιο – ώστε να αφαιρεθούν από το δημόσιο έλεγχο και εποπτεία οι παραπάνω αρμοδιότητες". Η απερχόμενη διοίκηση του ΤΕΕ, έχει τεράστιες ευθύνες.
 
Ολοκληρώθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση και ψήφιση, κατά πλειοψηφία, του νομοσχεδίου για την Εθνική Αρχή Συντονισμού Πτήσεων. Παράλληλα, προσδιορίστηκε για την ερχόμενη Τετάρτη η ονομαστική ψηφοφορία για το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, που είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας ότι είναι αντίθετος στην παραχώρηση δημόσιας εξουσίας και αρμοδιοτήτων, που μέχρι σήμερα είχε το κράτος, χωρίς να διασφαλίζονται ούτε καν τα απόρρητα δεδομένα.
Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος αντέτεινε ότι «το ΤΕΕ χρειάζεται να είναι αξιόπιστο όργανο, που θα χωρά όλους τους μηχανικούς, και αυτούς που είναι ΠΕ και αυτούς που είναι ΤΕ».
«Πρέπει να εγγραφούν όλοι στο ΤΕΕ και να λήξει έτσι η εκκρεμότητα με τα επαγγελματικά δικαιώματα. Αυτές οι διατάξεις είναι ένα ξεκίνημα για να καταφέρουμε ώστε όλοι οι μηχανικοί, που είναι η ραχοκοκαλιά αυτού του κλάδου, να συνυπάρξουν ο καθένας με το ρόλο του σε ένα όργανο που είναι χρήσιμο και απαραίτητο για τη χώρα», συμπλήρωσε ο υφυπουργός.
«Οι διατάξεις για το ΤΕΕ ανοίγουν ένα παράθυρο αισιοδοξίας για να ενωθεί ο τεχνικός κόσμος της χώρας και δεν πρέπει να χάσουμε την ευκαιρία αυτή», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος.
Ωστόσο, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης επανέλαβε τις επιφυλάξεις και ενστάσεις του, τονίζοντας ότι δεν πρέπει το «ΤΕΕ να γίνει διαμεσολαβητής συμφερόντων».
Επιφυλάξεις εξέφρασε και η ΔΗΜΑΡ, στη διάταξη που δίνει την δυνατότητα στο ΤΕΕ να έχει τη διαχείριση βάσης δεδομένων, τονίζοντας την ανάγκη να διέπεται από ορισμένους κανόνες ασφαλείας.
Κριτική δέχθηκαν και οι διατάξεις για τα διόδια, με την αντιπολίτευση να κάνει λόγο για ένα ακόμα «φορομπηχτικό μέτρο», τα έσοδα του οποίου θα πηγαίνουν απευθείας στο ΤΑΙΠΕΔ για να πληρώνεται το δημόσιο χρέος, και να ζητά να μην εφαρμοστεί στις κάθετους οδούς της Εγνατίας.
Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υποδομών Μιχάλης Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι και η δική του πρόταση ήταν η χωροθέτηση διοδίων να είναι πλησίον των συνόρων και όχι πλησίον των κόμβων με την Εγνατία Οδό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου