Τετάρτη 8 Ιανουαρίου 2014

Δημόσιο: απολυμένο το νέο έτος

Ο κυβερνητικός στόχος για το 2014 είναι να απολυθούν 11.000 υπάλληλοι και να οδηγηθούν σε διαθεσιμότητα άλλοι 12.500

Του Στέργιου Ζιαμπάκα από την Εφημερίδα των Συντακτών

Ετος «αποκάλυψης» για τον δημόσιο τομέα θα είναι το 2014, το οποίο θα κυλήσει συνοδεία… απολύσεων. Εχοντας ήδη σπάσει το «ταμπού» της μόνιμης εργασίας στον δημόσιο τομέα, η κυβέρνηση αναζητεί έναν τεράστιο αριθμό δημοσίων υπαλλήλων προς συμπλήρωση των 15.000 απολύσεων, έως το τέλος του 2014, και την ένταξη 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας.

Το «κλείσιμο του διακόπτη» στην ΕΡΤ και ο εντοπισμός ενός πενταψήφιου αριθμού «διαθέσιμων» εργαζομένων σε διάστημα μόλις δύο μηνών, με οριζόντιες -μεταξύ άλλων- επιλογές, έχουν καταστήσει σαφές πως η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί με κάθε τρόπο στις σχετικές «μνημονιακές υποχρεώσεις».

Με την επαναφορά του Κοινοβουλίου στους συνήθεις ρυθμούς, αναμένεται να ψηφιστεί η νομοθετική ρύθμιση που έχει προαναγγείλει ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της οποίας θα καταργηθούν δώδεκα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ). Ενας από τους παραπάνω οργανισμούς θα είναι το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ), η κατάργηση του οποίου συνδέεται με την απομάκρυνση 126 εργαζομένων.

Tα πρώτα «λουκέτα»

Η κυβέρνηση φέρεται να έχει καταλήξει σε ποιους οργανισμούς θα βάλει άμεσα «λουκέτο». Εκτιμάται πως οι υπόλοιποι φορείς θα είναι μικρότερου μεγέθους και υπολογίζεται να σημάνουν την απόλυση έως 80 υπαλλήλων. Δεδομένη είναι η κατάργηση οργανισμών που καταγράφονταν σε λίστες τύπου «Πάγκαλου» ή «Σταμάτη», όπως το Εθνικό Ιδρυμα Μελετών «Θ. Κολοκοτρώνης, ο Γέρος του Μοριά», φορέας που δεν απασχολεί υπαλλήλους, και ο «Οργανισμός Κωπαΐδας», του οποίου ο μονοψήφιος αριθμός υπαλλήλων θα οδηγηθεί στη διαθεσιμότητα. Πρόκειται για «συμβολικού χαρακτήρα» καταργήσεις φορέων, με την κυβέρνηση να επιχειρεί, αφενός μεν, να ενισχύσει την άποψη ότι απομακρύνει από τον δημόσιο τομέα οργανισμούς που δεν έχουν ουσιαστικό έργο, αφετέρου δε, να κατευνάσει την κοινή γνώμη, ενόψει και του νέου «κύματος» απολύσεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, δεν πρόκειται να επαναληφθεί η πρακτική του «ξαφνικού θανάτου», όπως άστοχα, σύμφωνα με στελέχη του, έχει γραφτεί. Οι απολύσεις και οι διαθεσιμότητες θα προκύψουν μέσω της διαδικασίας «αξιολόγησης» των δομών του Δημοσίου, στη λογική της συρρίκνωσης (downsizing).

Περίπου τριπλάσιες σε σχέση με το περασμένο έτος θα είναι οι απολύσεις το 2014. Ο κυβερνητικός στόχος για το 2013 αφορούσε τις 4.000 απολύσεις (έφτασαν περίπου στις 3.000 με τους εργαζομένους της ΕΡΤ και όσους απομακρύνθηκαν για πειθαρχικούς ή ιατρικούς λόγους) και ο αντίστοιχος του 2014 είναι 11.000.

Το μεγαλύτερο βάρος των μελλοντικών απομακρύνσεων αναμένεται να κληθούν να σηκώσουν ΔΕΚΟ και φορείς του υπουργείου Υποδομών, καθώς και ΝΠΙΔ της «περιφέρειας» του Δημοσίου. Πληροφορίες και διαρροές έχουν τοποθετήσει στο «στόχαστρο» της κυβέρνησης νομικά πρόσωπα των υπουργείων Οικονομικών, Ανάπτυξης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος.

Οι εξαιρέσεις

Υπενθυμίζεται πως εξαιρούνται από την «αξιολόγηση» όσες δημόσιες επιχειρήσεις είναι εισηγμένες ή συνδέονται με εισηγμένες στο Χρηματιστήριο και όσες εταιρείες ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ ή είναι φορείς που έχουν συγχωνευθεί. Από το μέγαρο Μαξίμου έχει δοθεί εντολή σε όλους τους υπουργούς να εντοπίσουν το ταχύτερο τους φορείς από όπου μπορούν να προκύψουν «πλεονάζουσες» θέσεις.


Στο τελικό στάδιο μπαίνει η διαδικασία αξιολόγησης των δημοτικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών, από τις 748 δημοτικές επιχειρήσεις, μέχρι προσφάτως κατέθεσαν πλήρη οικονομικά στοιχεία 521. «Λουκέτο» αναμένεται να μπει σε όσες δεν προσκομίσουν στοιχεία, καθώς και σε όσες δημοτικές ανώνυμες εταιρείες εμφανίζουν επί τρία συναπτά έτη οικονομικές ζημίες, όπως άλλωστε ορίζει και ο «Καλλικράτης».

Αναφορικά με τα δημοτικά ραδιόφωνα, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών έχει επισημάνει πως πρόκειται για επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και για την «τύχη» τους θα αποφασίσουν οι αρμόδιοι δήμαρχοι. Εκτιμήσεις αναφέρουν πως από τη διαδικασία «αξιολόγησης» δομών και προσωπικού απειλούνται με κατάργηση ειδικότητες υπηρεσιών καθαριότητας ή φύλαξης, καθώς μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν από τον ιδιωτικό τομέα. Τις δύο παραπάνω ειδικότητες έχει «φωτογραφίσει» προς κατάργηση σε δηλώσεις του και ο κ. Μητσοτάκης.

Περαιτέρω, η Τοπική Αυτοδιοίκηση αναμένεται να αποτελέσει για ακόμη μια φορά μια μεγάλη «δεξαμενή» για τους υπαλλήλους που προορίζονται να ενταχθούν στο καθεστώς της διαθεσιμότητας. Η άτυπη παράταση που έχει δοθεί από την τρόικα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ορίζει ότι η ένταξη των επόμενων 12.500 υπαλλήλων σε καθεστώς διαθεσιμότητας θα πρέπει να γίνει τους πρώτους 2-3 μήνες της χρονιάς.

Ο «καταμερισμός» των διαθεσιμοτήτων διαμορφώνεται, προς το παρόν, ως εξής: περίπου 10.000 υπάλληλοι θα προέλθουν από την Υγεία και τους ΟΤΑ και περίπου 2.500 εργαζόμενοι από τα Ασφαλιστικά Ταμεία και ΝΠΔΔ του Δημοσίου. Τη στιγμή που παραμένουν ασαφείς οι προβλέψεις για τις διαθεσιμότητες που θα επιτευχθούν μέσω του προγράμματος της «εθελοντικής ενδο-αυτοδιοικητικής κινητικότητας», δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων οριζόντιων επιλογών στην Αυτοδιοίκηση.

Η «εναλλακτική»

Οι «διαθέσιμοι» υπάλληλοι θα αποτελέσουν την «εναλλακτική» επιλογή της κυβέρνησης προς κάλυψη οποιασδήποτε «αστοχίας» αναφορικά με τις απαιτούμενες απολύσεις.

Το οκτάμηνο της διαθεσιμότητας ολοκληρώνεται τον Μάρτιο για όσους σχολικούς φύλακες και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης δεν προβλέπεται να επανατοποθετηθούν σε κενές θέσεις.

Οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους έχουν απαντήσει πως ανάλογες με τις κυβερνητικές επιλογές θα είναι και οι κινήσεις τους. Αγωνιστικό «ποδαρικό» πραγματοποιεί η ΟΛΜΕ, με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αύριο το απόγευμα, ενώ η ΠΟΕ-ΟΤΑ και το Συντονιστικό των εργαζομένων σε δημόσιους κοινωφελείς φορείς έχουν καλέσει τα μέλη τους σε αγωνιστική επαγρύπνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου