Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Τέταρτη νύχτα της εξέγερσης των νέων στη Σουηδία

 Αναδημοσίευση από OmniaTV

b2ap3_thumbnail_stoc3.jpg Εκατοντάδες εξεγερμένοι νεαροί αψήφησαν έκκληση για ηρεμία από τον πρωθυπουργό της χώρας και έκαψαν ένα εστιατόριο, έβαλαν φωτιά σε περισσότερα από 30 αυτοκίνητα και επιτέθηκαν στην αστυνομία, κατά τη διάρκεια της τέταρτης νύχτας των διαμαρτυριών στα προάστια της Στοκχόλμης. Η εξέγερση έχει συγκλονίσει τη χώρα,  που ενώ έχει αποφύγει τα δεινά  της οικονομικής κρίσης,  απέτυχε να επιλύσει την ανεργία των νέων και τη δυσαρέσκεια μεταξύ των αιτούντων άσυλο.
 

Τοπικά  μέσα ενημέρωσης αναφέρουν ότι ένα αστυνομικό τμήμα πυρπολήθηκε στο νότιο προάστιο της Στοκχόλμης Rågsved, όπου πολλά άτομα τέθηκαν επίσης υπό κράτηση. Δεν τραυματίστηκε κανείς.

Τα γεγονότα φαίνεται ότι πυροδότησε η δολοφονία  ενός 69χρονου άντρα από την αστυνομία, στις αρχές του Μαΐου,στο προάστιο Husby.   Οι ταραχές στη συνέχεια εξαπλώθηκαν και σε άλλα φτωχά προάστια της Στοκχόλμης.


«Βλέπουμε μια κοινωνία που γίνεται ολοένα και πιο διχασμένη και όπου τα κενά, τόσο κοινωνικά όσο και οικονομικά, γίνονται όλο και μεγαλύτερα» δήλωσε ο Rami Al-khamisi, συν-ιδρυτής της Megafonen, μια ομάδα που εργάζεται για την κοινωνική αλλαγή στα προάστια. «Και οι άνθρωποι εδώ (στα προάστια) είναι που επλήγησαν περισσότερο ... έχουμε έναν θεσμικό ρατσισμό».

"Ο λόγος είναι πολύ απλός. Ανεργία, προβλήματα στέγασης, έλλειψη σεβασμού από την αστυνομία", δήλωσε ο Rouzbeh Djalaie, εκδότης της εφημερίδας Norra Sidan. "Χρειαζόταν μόνο μια σπίθα για να ξεκινήσει μια εξέγερση, και αυτή ήταν η αφορμή."

Ο Djalaie είπε ότι η αστυνομία σταματάει συχνά τους νέους στους δρόμους  για  έλεγχο ταυτοτήτων. Κατά τη διάρκεια των ταραχών, πρόσθεσε, κάποιοι αστυνομικοί αποκάλεσαν τους  νέους "πίθηκους".

Οι τηλεοπτικές εικόνες  έχουν συγκλονίσει μια χώρα που ήτσν υπερήφανη για τη φήμη της για την κοινωνική δικαιοσύνη, καθώς και τη φιλοξενία της προς τους πρόσφυγες από τον πόλεμο και την καταπίεση.

"Καταλαβαίνω γιατί πολλοί άνθρωποι που ζουν σε αυτά τα προάστια και Husby είναι ανήσυχοι και αναστατωμένοι», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Beatrice Ask. «Ο κοινωνικός αποκλεισμός είναι μια πολύ σοβαρή αιτία πολλών προβλημάτων, και το καταλαβαίνουμε"

Παρόλο που το μέσο βιοτικό επίπεδο εξακολουθεί να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, οι διαδοχικές κυβερνήσεις έχουν αποτύχει να μειώσουν σημαντικά τη μακροχρόνια ανεργία των νέων και τη φτώχεια  που επηρέαζουν τις κοινότητες των μεταναστών περισσότερο.Περίπου το 15% του πληθυσμού είναι γεννημένο εκτός Σουηδίας, και η ανεργία μεταξύ αυτών ανέρχεται στο 16%, σε σύγκριση με το 6% για τους γεννημένους στη Σουηδία, σύμφωνα με τα στοιχεία του OECD. Η ανεργία των νέων στo Husby, είναι στο 6%,  διπλάσια από το συνολικό μέσο όρο σε όλη την πρωτεύουσα.


Ο αριστερός Aftonbladet  είπε ότι οι ταραχές αντιπροσωπεύουν μια "γιγαντιαία αποτυχία" των πολιτικών της κυβέρνησης, οι οποίες βασίσθηκαν στην αύξηση των γκέτο στα προάστια.

Δεδομένου ότι η ανεργία έχει αυξηθεί, το αντι-μεταναστευτικό κόμμα "Δημοκράτες της Σουηδίας" έχει ανέβει στην τρίτη θέση, σε δημοσκοπήσεις πριν από τις γενικές εκλογές τον επόμενο χρόνο, αντανακλώντας τις ανησυχίες πολλών ψηφοφόρων ότι ευθύνονται οι μετανάστες για την ανεργία.

Ενώ πολλοί του πληθυσμού των μεταναστών είναι από τις σκανδιναβικές γειτονικές χώρες, στενά συνδεδεμένες με τη Σουηδία λόγω της γλώσσας  και του πολιτισμού, η συζήτηση τείνει να επικεντρωθεί στους  αιτούντες άσυλο από απομακρυσμένες εμπόλεμες ζώνες.

Επί συνόλου 103.000 μεταναστών το περασμένο έτος,οι 43.900 ήταν αιτούντες άσυλο, σχεδόν το 50% από το 2011. Σχεδόν οι μισοί από αυτούς είναι πρόσφυγες από τους πολέμους  στη Συρία, το Αφγανιστάν ή τη Σομαλία, και θα πάρουν μόνο μια προσωρινή άδεια παραμονής.

Μεταξύ των 44 βιομηχανικών χωρών, η Σουηδία κατέχει την τέταρτη θέση στον αριθμό των αιτούντων άσυλο, και η δεύτερη σε σχέση με τον πληθυσμό της, σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών.

Η αστυνόμευση στη Στοκχόλμη έχει ήδη γίνει το επίκεντρο των συζητήσεων του τρέχοντος έτους, με τους ισχυρισμούς ότι η αστυνομία κάνει έλεγχο στοιχείων στους "σκουρόχρωμους" μετανάστες σε τρένα του μετρό. 

 b2ap3_thumbnail_stoc1.jpgb2ap3_thumbnail_stoc2.jpgb2ap3_thumbnail_stoc4.jpgb2ap3_thumbnail_stoc5.jpg

ΠΗΓΕΣ: the local ,guardian

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου