Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ανακεφαλαιοποίηση χωρίς τα Ταμεία

Δεν επιτρέπεται η συμμετοχή των ασφαλιστικών Ταμείων στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, δεν μπορεί να συμμετέχει στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών καμία οντότητα που ανήκει στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, το Μνημόνιο απαγορεύει τη συμμετοχή μετόχων στις αυξήσεις κεφαλαίου με μετοχοδάνεια ή άλλες αντίστοιχες πρακτικές.

Με άλλα λόγια, στις αυξήσεις κεφαλαίου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα μπορούν να μετέχουν μόνο μέτοχοι που μπορούν να καλύψουν με μετρητά τη συμμετοχή τους.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή των Ταμείων, εξαίρεση φαίνεται ότι αποτελεί το ΤΣΜΕΔΕ, βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΤΣΜΕΔΕ έχει εξασφαλίσει γνωμοδότηση, η οποία έγινε δεκτή από την τρόικα, σύμφωνα με την οποία μπορεί να συμμετέχει στην αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η τρόικα προσμέτρησε το γεγονός ότι το ΤΣΜΕΔΕ είναι ο βασικός μέτοχος της Τράπεζας Αττικής και μια αποτυχία της αύξησης θα είχε δυσανάλογα μεγάλη επίπτωση στην περιουσία του Ταμείου.

Με την απόφαση αυτή τα ασφαλιστικά ταμεία δεν θα μπορέσουν να συμμετέχουν στην ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας.

Σημειώνεται ότι ούτως ή άλλως υπήρχε πολύ μεγάλος προβληματισμός για τη συμμετοχή των Ταμείων στις αυξήσεις κεφαλαίου, δεδομένης της κακής οικονομικής τους κατάστασης. Πάντως, η διοίκηση της Εθνικής είχε προετοιμαστεί από νωρίς για ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αυξάνοντας το ποσοστό της ιδιωτικής συμμετοχής από 10% που είναι το ελάχιστο όριο σε 12%.

Σύμφωνα με το Μνημόνιο, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα πρέπει να προχωρήσει σε κινήσεις για τη μείωση του κόστους του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου –συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής μείωσης του αριθμού προσωπικού– καθώς και την αναδιάρθρωση του χαρτοφυλακίου δανείων, με σκοπό να το καταστήσει ελκυστικότερο σε δυνητικούς ενδιαφερομένους και να ολοκληρώσει την πώλησή του μέχρι τις 15 Ιουλίου. Παράλληλα, μέχρι τα μέσα Ιουλίου θα πρέπει να αναζητηθούν καλύτερες προσφορές για την πώληση της νέας Proton.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για το τραπεζικό σύστημα, θα πρέπει μέχρι τα μέσα Ιουλίου το ΤΧΣ, η Τράπεζα της Ελλάδος, το υπουργείο Οικονομικών και η τρόικα να ολοκληρώσουν την επεξεργασία της νέας στρατηγικής για το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Η στρατηγική θα πρέπει να περιλαμβάνει και τα βήματα του ΤΧΣ για την ταχεία διάθεση των μετοχών των συστημικών τραπεζών που θα περάσουν στον έλεγχό του (δεν θα συγκεντρώσουν το 10%) σε ιδιώτες.

Γιαννης Παπαδογιαννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου