Τρίτη 21 Μαΐου 2013

Κυβερνητικό σχέδιο πολιτικής φίμωσης και οικονομικού στραγγαλισμού του ΤΕΕ

Αναδημοσίευση από το http://portal.tee.gr/. Στα κεραμίδια βγήκε ο Σπίρτζης μια και η κυβέρνηση δεν εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΕ. Τρία ολόκληρα χρόνια και άλλα τόσα μνημόνια μετά, τώρα κατάλαβε με τι έχουμε να κάνουμε?

Μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΤΕΕ:

Αποκαλύπτει ότι "η κυβέρνηση οδηγεί το ΤΕΕ σε οικονομική ασφυξία, υπηρετώντας μεταπρατικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες"

Αποδίδει "βαριές διαχειριστικές αμέλειες και απροκάλυπτες πολιτικές μεθοδεύσεις κατά του ΤΕΕ και των Μηχανικών" στους Χατζηδάκη και Στ. Καλογιάννη

Κατηγορεί τον αναπληρωτή υπουργό ΥπΑνΥπ πως "με ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες" παραπλανά τη Βουλή και ευτελίζει τον Κοινοβουλευτικό Έλεγχο

«Μετά από 90 χρόνια από την ίδρυση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) στην υπηρεσία της ανάπτυξης της χώρας, της διασφάλισης του δημόσιου συμφέροντος και της ασφάλειας των πολιτών, η Κυβέρνηση κλείνει το ΤΕΕ, υπηρετώντας μεταπρατικά συμφέροντα και πολιτικές σκοπιμότητες». Ακριβώς αυτή η διατύπωση είναι το θέμα απαντητικής επιστολής του προέδρου ΤΕΕ Χρήστου Σπίρτζη (ημερομηνία 22 Απριλίου 2013), η οποία έφτασε και παραδόθηκε στον αρμόδιο αναπληρωτή υπουργό Σταύρο Καλογιάννη, μαζί με δύο κούτες έντυπου υλικού. Ο πρόεδρος του ΤΕΕ αναφέρει σχετικά προς τον κ. Καλογιάννη στην επιστολή του ότι:

-«Η βαριά σας αμέλεια να μην εγκρίνετε εδώ και τέσσερις μήνες τον προϋπολογισμό του ΤΕΕ, οδηγεί στην αναστολή των υπηρεσιών του ΤΕΕ, λόγω αδυναμίας πληρωμής στοιχειωδών εξόδων λειτουργίας στην Αθήνα, στα περιφερειακά τμήματα και στους επιστημονικούς συλλόγους των Μηχανικών. Για τον λόγο αυτό σας αποστέλλω τα εκκρεμή εντάλματα πληρωμής, για να βρείτε λύση στο πρόβλημα που εσείς δημιουργήσατε και συντηρείτε ως το αρμόδιο και εποπτεύον Υπουργείο. Η έγκριση προϋπολογισμού, με μειωμένα τα έσοδα του ΤΕΕ που προέρχονταν από τους πόρους που καταργήσατε συνεπάγεται, επίσης, την αναστολή λειτουργίας του ΤΕΕ και την υποβάθμιση του σε ένα Φορέα, που θα δίνει μισθούς και δεν θα μπορεί να συνεχίσει να επιτελεί το έργο του. Σας επισημαίνουμε, επίσης, ότι η βαριά σας αμέλεια για μη αναπλήρωση των εσόδων λειτουργίας του ΤΕΕ οδηγεί το ΤΕΕ σε μη λειτουργία τόσο των οργάνων διοίκησης του όσο και των δράσεων, που του έχει αναθέσει η ελληνική πολιτεία».

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΕ ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, Κ. ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ ΚΑΙ Σ. ΚΑΛΟΓΙΑΝΝΗ

«Βαριές διαχειριστικές αμέλειες και απροκάλυπτες πολιτικές μεθοδεύσεις κατά του ΤΕΕ και των Μηχανικών»

Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, με στόχο να προκαλέσουν οικονομική ασφυξία, αδυναμία λειτουργίας και εν τέλει κατάργηση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του ρόλου του, όπως επισημαίνει ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης έρχονται σε συνέχεια της κατάργησης των πόρων του ΤΕΕ, που έγινε με τον μνημονιακό νόμο 4093/2012, με κατάφωρα αντισυνταγματικό και αντικοινοβουλευτικό τρόπο, θυμίζοντας ότι «ενώ το Κοινοβούλιο καταψήφισε την κατάργηση των πόρων του ΤΕΕ, η κυβέρνηση εντός τριών ημερών, έφερε νέα ρύθμιση που χωρίς να καταργεί την υποχρέωση της απόδοσης από τους Μηχανικούς κατήργησε την είσπραξη τους υπέρ ΤΕΕ». Για τις σκοπιμότητες που εξυπηρετούν οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου κατά του ΤΕΕ προκύπτει ότι έχουν ξεκάθαρο πολιτικό χαρακτήρα. Συγκεκριμένα ο θεσμοθετημένος ρόλος του ΤΕΕ, ως μοναδικού δημοσίου χαρακτήρα τεχνικού συμβούλου της πολιτείας, όσο και η επιστημονική, επαγγελματική αλλά και κοινωνική αποστολή των ελλήνων διπλωματούχων μηχανικών, μελών του ΤΕΕ για την αυτοδύναμη οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική ανάπτυξη τα χώρας, με όρους και κανόνες διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος έρχονται σε ευθεία σύγκρουση με τις εφαρμοζόμενες πολιτικές.

«Δυστυχώς, η σύμπλευση της Κυβέρνησης με τους κύκλους της ύφεσης, της αδιαφάνειας και του ξεπουλήματος της χώρας φέρνει το ΤΕΕ σε διαφωνία με τις εφαρμοζόμενες κυβερνητικές επιλογές» τονίζει ο Χρ. Σπίρτζης συμπληρώνοντας ότι: «Είναι προφανές ότι οι Διπλωματούχοι Μηχανικοί της χώρας από το αντικείμενο της επιστήμης και του επαγγέλματος τους βρίσκονται στον αντίποδα των πολιτικών ύφεσης και φτωχοποίησης του ελληνικού λαού».

«Ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες» του Στ. Καλογιάννη

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρήστος Σπίρτζης καταγγέλλει ευθέως την κυβέρνηση και από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων τον υπουργό Κ. Χατζηδάκη, που έχει την γενική ευθύνη και ιδιαίτερα τον αναπληρωτή υπουργό Στ. Καλογιάννη, που έχει την αρμοδιότητα και την ευθύνη των αποφάσεων και των χειρισμών. Η σχετική αλληλογραφία, που έχει γίνει μεταξύ του ΤΕΕ και του υπουργείου Ανάπτυξης και Υποδομών, όπως επίσης και επίσημη απάντηση του υπουργείου στη Βουλή των Ελλήνων οδηγούν στο συμπέρασμα ότι εις βάρος της κυβέρνησης και των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων παράλληλα με τις βαρύτατες διαχειριστικές αμέλειες και τις απροκάλυπτες πολιτικές μεθοδεύσεις προκύπτουν και βαρύτατες ευθύνες αντιδημοκρατικής και ανεύθυνης συμπεριφοράς, που φτάνει μέχρι του σημείου της παραπλάνησης του Κοινοβουλίου και της διαφυγής του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με «ολόκληρα ψέματα και μισές αλήθειες», για τα έργα και τις ημέρες τους, κατά του ΤΕΕ.

Συγκεκριμένα, απαντώντας στις 26 Απριλίου 2013 στη Βουλή των Ελλήνων, σε ερώτηση που κατέθεσε στις 4 Απριλίου 2013 ο Γιάννης Μανιάτης γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας ΠΑΣΟΚ, βουλευτής Αργολίδας προς τον υπουργό Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Κωστή Χατζηδάκη με θέμα «Κίνδυνος παύσης λειτουργίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας», ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Στ. Καλογιάννης προέβη σε δύο ατοπήματα πρώτου μεγέθους. Συγκεκριμένα ο κ. Καλογιάννης απαντώντας στον κ Μανιάτη, ενώ τέσσερις ημέρες νωρίτερα στις 22 Απριλίου 2013 είχε παραλάβει με επίσημο τρόπο (υπηρεσιακή επίδοση μέσω πρωτοκόλλου) από τον Χρήστο Σπίρτζη, τόσο την απαντητική επιστολή του προέδρου ΤΕΕ όσο και τα δύο κιβώτια με τα απλήρωτα εντάλματα στοιχειωδών εξόδων λειτουργίας του κεντρικού και των περιφερειακών τμημάτων ΤΕΕ και των επιστημονικών συλλόγων μηχανικών.

- Πρώτον:

Ο κ. Καλογιάννης αποσιώπησε το αδιέξοδο, που έχει δημιουργήσει και συντηρεί ο ίδιος και η πολιτική του υπουργείου του και ειδικότερα τις συνέπειες, που έχει προκαλέσει η βαριά αμέλεια του, αφενός μεν επί τέσσερις μήνες να μην έχει εγκρίνει τον προϋπολογισμό του ΤΕΕ αφετέρου δε η μη αναπλήρωση των εσόδων λειτουργίας, οδηγώντας σε οικονομική ασφυξία το ΤΕΕ.

- Δεύτερον:

Ο κ. Καλογιάννης παραπλάνησε την Βουλή, τον ερωτώντας βουλευτή Γιάννη Μανιάτη και υποβάθμισε το επίπεδο του Κοινοβουλευτικού έλεγχου με πέντε ολόκληρα ψέματα είτε μισές αλήθειες οι οποίες είναι:

1) Στο ερώτημα του κ. Μανιάτη «εάν η κυβέρνηση συνεχίζει να θεωρεί το ΤΕΕ ως βασικό Τεχνικό Σύμβουλο της Ελληνικής Πολιτείας και καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αποφυγή σταδιακής κατάργησης του ως ΝΠΔΔ», ο κ Καλογιάννης απάντησε ότι «ουδέποτε έχει εκφραστεί, από τη σημερινή ηγεσία του Υπουργείου άποψη περί «σταδιακής κατάργησης», όπως αναφέρεται στην Ερώτηση. Το αντίθετο μάλιστα». Δηλαδή απέκρυψε την αυστηρή προειδοποίηση που ήδη είχε λάβει από τον Χρ. Σπίρτζη και γνώριζε ο Στ. Καλογιάννης ότι το ΤΕΕ αδυνατεί ήδη να καλύψει στοιχειώδεις λειτουργίες του και ιδιαίτερα νομοθετικές εξουσιοδοτήσεις και αρμοδιότητες που έχει αναθέσει προς το ΤΕΕ η ελληνική πολιτεία στο πλαίσιο του θεσμοθετημένου δημόσιου χαρακτήρα ρόλου του.

2) Ο Σ. Καλογιάννης διαβεβαίωσε τον κ Μανιάτη ότι «το Υπουργείο εξετάζει προτάσεις, προκειμένου να ενισχυθεί το ΤΕΕ και να ανταπεξέλθει στο σημαντικό έργο του, ως θεσμοθετημένος Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας». Η επιστολή του Χρ. Σπίρτζη προς τον κ. Καλογιάννη, που διαψεύδει τον αναπληρωτή υπουργό σχετικά αναφέρει:

«Θυμίζουμε ότι έχουμε καταθέσει τρεις προτάσεις για την αντικατάσταση των πόρων του ΤΕΕ: Α. τροπολογίας που έχετε και αφορά την υποχρέωση του ΤΕΕ για τον έλεγχο των προϋπολογισμών των έργων.

Β. την τήρηση όλων των μητρώων Μηχανικών και συναφών δραστηριοτήτων από το ΤΕΕ, σύμφωνα με τον ιδρυτικό του νόμο και την θεσμοθέτηση του ΜΗΣΙΕ, όπως έχει δεσμευτεί η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Γ. την αναπλήρωση των εσόδων του

ΤΕΕ από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι απαντήσεις σας ως σήμερα υπήρξαν αρνητικές στις προτάσεις μας»

3) Με την από 23 Μαρτίου 2013 επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ ο κ Καλογιάννης είχε προτείνει μετακίνηση υπαλλήλων του ΤΕΕ προς τα υπουργεία Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, προκειμένου μετά την κατάργηση της εισφοράς του 2% να μειωθεί το μισθολογικό κόστος του Επιμελητηρίου. Ο Γ. Μανιάτης στην ερώτηση του σημειώνει ότι «είναι προφανές ότι δεν ενισχύεις κάποιον παίρνοντας του τα μέσα με τα οποία εκτελεί το έργο του, αλλά αντίθετα καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση του ρόλου του ΤΕΕ». Ο Στ. Καλογιάννης υποστήριξε απαντώντας στη Βουλή ότι πρότεινε η μεταφορά προσωπικού να γίνει «με τρόπο, που δεν θα αποδυναμώνει τις προσφερόμενες από το ΤΕΕ υπηρεσίες». Καμία τέτοια αναφορά δεν υπάρχει στην σχετική επιστολή (23/3/2013) του Σ. Καλογιάννη προς τον πρόεδρο του ΤΕΕ. Επίσης ο αναπληρωτής υπουργός αποσιώπησε όπως είχε ενημερωθεί από τον Χρ. Σπίρτζη με πλήρη και αναλυτικά στοιχεία ότι με βάση τον Οργανισμό του ΤΕΕ το ποσοστό μείωσης εργαζομένων στο ΤΕΕ από Αύγουστο 2010 μέχρι Αύγουστο 2013 ανέρχεται σε ποσοστό 47%», καθώς επίσης ότι «ο Οργανισμός του ΤΕΕ συντάχθηκε, όταν το πλήθος των Μηχανικών ανερχόταν σε ποσοστό μικρότερο του 50% του σημερινού αριθμού».

4) Για το ίδιο θέμα της μεταφοράς προσωπικού ο κ. Καλογιάννης υποστήριξε ότι «σχετικό αίτημα είχε εκφραστεί προς το Υπουργείο από τα κεντρικά και περιφερειακά τμήματα του ΤΕΕ». Τέσσερις ημέρες πριν ο αναπληρωτής υπουργός είχε ενημερωθεί από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, όπως αναφέρεται στην επιστολή του Χρ. Σπίρτζη ότι: «Πριν από λίγες μέρες λάβαμε επιστολή σας που μας δίνει τη «δυνατότητα» να αποσπάσουμε εργαζόμενους του ΤΕΕ στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή στο ΥΠΕΚΑ. Η επιστολή σας θεωρήθηκε ως πρωταπριλιάτικο αστείο από Προέδρους Περιφερειακών Τμημάτων, η δε Απόφαση της Διοικούσας Επιτροπής του ΤΕΕ είναι αρνητική».

Επιπροσθέτως τονίζεται από την πλευρά του προέδρου του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζη ότι: α) Το ΤΕΕ έχει αναδείξει και ενημερώσει το υπουργείο έγκαιρα, έγκυρα και υπεύθυνα ότι όχι μόνον δεν υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αλλά το αντίθετο ότι υπάρχει στο ΤΕΕ έλλειψη προσωπικού από την μη έγκριση προσλήψεων για τη στελέχωση των υπηρεσιών του, κυρίως σε θέσεις εργασίας πανεπιστημιακού επιπέδου με τον αναγκαίο αριθμό νομικών, οικονομολόγων, μηχανικών κ.α. β) Ο κ. Καλογιάννης όφειλε να γνωρίζει τόσο ως εποπτεύον υπουργός όσο και ως μηχανικός μέλος του ΤΕΕ ότι δεν υπάρχει το κεντρικό και τα περιφερειακά τμήματα σε θέματα προϋπολογισμού και προσωπικού του ΤΕΕ αλλά ότι είναι ένας ενιαίος οργανισμός, ενώ το ΤΕΕ ουδέποτε ζήτησε την απόσπαση υπαλλήλων σε άλλους φορείς αλλά ανέδειξε την έλλειψη προσωπικού ζητώντας πάντα την κάλυψη του. Και γ) Η πρόταση του κ. Καλογιάννη εξυπηρετεί την πολιτική του υπουργείου κατά του ΤΕΕ να δημιουργήσει αφενός ψευδείς εντυπώσεις ότι υπάρχει πλεονάζον προσωπικό αφετέρου δεν εντάσσεται στην γενικότερη κυβερνητική μεθόδευση απαξίωσης, συρρίκνωσης και διάλυσης του ΤΕΕ.

5) Για το ίδιο θέμα της μεταφοράς προσωπικού ο κ. Καλογιάννης αναφέρει επίσης στην απάντηση του προς τον κ. Μανιάτη ότι «επί της προτάσεως αυτής δεν υπήρξε απάντηση από τον πρόεδρο του ΤΕΕ». Αυταπόδεικτο ο ψέμα, όταν υπάρχει η επιστολή καταπέλτης του προέδρου του ΤΕΕ στα χέρια του υπουργού, που όχι μόνον απαντά κατηγορηματικά όχι στις μεθοδεύσεις του υπουργείου και του κ Καλογιάννη αλλά τον θέτει τόσο προ των ευθυνών του για τους χειρισμούς του ΤΕΕ, όσο και προ των απλήρωτων λογαριασμών για να λειτουργήσει το ΤΕΕ.

Αξιοσημείωτο είναι τέλος ότι στην επιστολή του της 24ης Απριλίου 2013 προς τον κ. Καλογιάννη ο πρόεδρος του ΤΕΕ Χρ. Σπίρτζης κατέληγε σημειώνοντας ότι: «Σας ενημερώνουμε επίσης ότι η στοχοποίηση μας από μία ακόμη Κυβέρνηση ύφεσης αποτελεί για μας τιμή. Είναι ερώτημα για σας, ως Μέλη της Κυβέρνησης, αν αποτελεί τιμή η συμμετοχή σας στην προσπάθεια κλεισίματος του ΤΕΕ και στη στοχοποίηση των διπλωματούχων Μηχανικών της Χώρας».

1 σχόλιο:

  1. Το ΤΕΕ το φίμωσε πολιτικά και το στραγγάλισε οικονομικά ο Σπίρζτης γιατί με τις επιλογές του "φίμωσε πολιτικά και στραγγάλισε οικονομικά" τους Μηχανικούς της Χώρας, ξεπουλώντας τους στις μνημονιακές Κυβερνήσεις.Αν έχει ίχνος αξιοπρέπειας να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές στο ΤΕΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή