Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Σχέδιο Τροπολογίας για τη θέση Δημοσίων Υπαλλήλων σε αργία

Σχέδιο Τροπολογίας για τη θέση Δημοσίων Υπαλλήλων σε αργία, ώστε να εξαιρεθούν τα εξωυπηρεσικά αδικήματα.

ΔΙΑΤΑΞΗ
1. Μετά την παράγραφο 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο Μόνο, παράγραφος Ζ, υποπαράγραφος Ζ3 του ν.4093/2012, προστίθεται παράγραφος 1α ως εξής:
«1α) Αυτοδίκαιη αργία δεν επιβάλλεται:
(α) εάν η αμετάκλητη παραπομπή για πλημμελήματα της παραγράφου 1γ του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως τροποποιήθηκε με την παράγραφο 1 άρθρου 1 της από 9-11-2012 ΠΝΠ (ΦΕΚ Α 224/12-11-2012), αφορά αδικήματα, που φέρονται να έχουν τελεστεί εκτός Υπηρεσίας και άσχετα από την εκτέλεση αυτής.
(β) εάν η παραπομπή ενώπιον του αρμοδίου Πειθαρχικού Συμβουλίου για πειθαρχικά παραπτώματα του εδαφίου ε της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο Μόνο, παράγραφος Ζ, υποπαράγραφος Ζ3 του ν.4093/2012, γίνεται για αποδιδόμενα παραπτώματα, που δεν σχετίζονται με την εκτέλεση της υπηρεσίας του Υπαλλήλου.
(γ) εάν το αποδιδόμενο ποινικό ή πειθαρχικό αδίκημα σχετίζεται με την ερμηνεία διατάξεων νόμου ή με ειδικές ή τεχνικές διατάξεις. Στην ως άνω περίπτωση, συγκαλείται αμελλητί το Πειθαρχικό Συμβούλιο, το οποίο μετά από ακρόαση του υπαλλήλου και λαμβάνοντας υπόψιν κάθε πρόσφορο αποδεικτικό μέσο, μπορεί να αποφασίσει την θέση του υπαλλήλου σε αυτοδίκαιη αργία, εφόσον κρίνει, ότι υφίσταται δόλος στο πρόσωπο του υπαλλήλου». 
(δ) εάν στα πλαίσια της ποινικής διαδικασίας ο υπάλληλος καταδικάστηκε σε οποιοδήποτε βαθμό σε ποινή με αναστολή.
2) Η περίπτωση ε της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, αντικαθίσταται ως εξής:
«O υπάλληλος, ο οποίος έχει παραπεμφθεί στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο για τα παραπτώματα των περιπτώσεων α, δ, θ, ι, ιδ, ιη, κγ, κδ, κζ και κθ του άρθρου 107 ή αντίστοιχα παραπτώματα του ίδιου άρθρου, όπως ίσχυε πριν την αντικατάσταση του με το άρθρο δεύτερο του ν. 4057/2012 ή αντίστοιχα παραπτώματα του προϊσχύσαντος Υπαλληλικού Κώδικα (ν.2683/1999)»

ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
Με την προτεινόμενη διάταξη επιδιώκεται η αντιμετώπιση των πολλαπλών προβλημάτων, που έχουν ανακύψει στην πράξη από την εφαρμογή του θεσμού της αυτοδίκαιης αργίας, ενόψει του γεγονότος, (α) ότι οι υπάλληλοι δεν μπορούν να τίθενται σε αργία εξαιτίας ποινικών παραπτωμάτων, που άπτονται του ιδιωτικού τους βίου, (β) ότι κάθε πράξη, που άπτεται του ιδιωτικού βίου δεν μπορεί να συνιστά παραλλήλως και πειθαρχικό παράπτωμα και (γ) ότι σε πολλές περιπτώσεις η άσκηση πειθαρχικής διώξεως χρησιμοποιείται ως μέσο για την άσκηση πιέσεων εις βάρος των υπαλλήλων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους. Έτσι με την προτεινόμενη διάταξη ρητώς εξαιρούνται της υπαγωγής στο καθεστώς της αυτοδίκαιης αργίας οι περιπτώσεις, που άπτονται του ιδιωτικού βίου του υπαλλήλου ενώ παράλληλα εξαιρούνται της αυτοδίκαιης αργίας οι περιπτώσεις πειθαρχικών παραπτωμάτων, που είναι εξαιρετικά αόριστες (πχ χαρακτηριστικώς ανάξια και αναξιοπρεπής συμπεριφορά εντός και εκτός υπηρεσίας). Τέλος, εξαιρείται της θέσεως σε αυτοδίκαιη αργία η περίπτωση της παράβασης καθήκοντος, δεδομένου, ότι αυτή δεν έχει προβλεφθεί στην περίπτωση της ποινικής παραπομπής, δημιουργώντας έτσι μια προφανή ανακολουθία μεταξύ της περιπτώσεως γ και ε της παραγράφου 1 του άρθρου 103 του ν.3528/2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου