Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Μέχρι τον επόμενο έλεγχο

Η Ελλάδα έχει εισπράξει δάνεια 201 δισ. ευρώ από την τρόικα εκ των οποίων το 85% πήγε στο χρέος και στις τράπεζες

Απολύσεις, αύξηση αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, φορολόγηση ακίνητης περιουσίας, μείωση στο 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών, είναι ορισμένα από τα μέτρα που πρέπει να βρει έτοιμα η τρόικα τον Ιούνιο

Του Μάριου Χριστοδούλου από την ΕφΣυν

Δάνεια ύψους 201 δισ. ευρώ έχει πάρει μέχρι τώρα η Ελλάδα από την τρόικα, με πολύ σκληρά ανταλλάγματα για την οικονομία και τους πολίτες της. Το 85% των δανείων κατευθύνθηκε στην αναχρηματοδότηση του χρέους και στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, η Ελλάδα άντλησε κεφάλαια 73 δισ. ευρώ από το 1ο Μνημόνιο και 127,9 δισ. ευρώ από το 2ο Μνημόνιο -μέχρι και τον Μάιο- συμπεριλαμβανομένης και της τελευταίας δόσης των 4,2 δισ. ευρώ που πιστώθηκε την περασμένη Παρασκευή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από το σύνολο των 201 δισ., τα 176 δισ. καταβλήθηκαν από την ευρωζώνη και τα 24,9 δισ. ευρώ από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Το μεγαλύτερο κομμάτι των δανείων από την τρόικα, και σε ένα ποσοστό το οποίο φτάνει το 85%, χρησιμοποιήθηκε για την αναχρηματοδότηση του δημόσιου χρέους αλλά και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Ο,τι περίσσευε από αυτά τα ποσά η κυβέρνηση το αξιοποιούσε κατά το δοκούν και ανάλογα με τις εκάστοτε «τρύπες» που είχε το Δημόσιο.

Μόλις ένα πολύ μικρό μέρος του ποσού αυτού χρησιμοποιήθηκε για την κάλυψη της μισθοδοσίας των εργαζομένων που υπηρετούν σε υπουργεία, ΟΤΑ, υπηρεσίες και οργανισμούς του Δημοσίου. Οι μισθοί στο Δημόσιο πληρώνονταν σχεδόν αποκλειστικά από τις εκδόσεις γραμματίων τις οποίες διενεργούσε σε τακτική βάση ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ).

Να σημειωθεί ότι οι ανάγκες σε μισθούς φτάνουν σε μηνιαία βάση τα 970 εκατ. ευρώ.

Από τα ελάχιστα κονδύλια των δανειστών που κατευθύνθηκαν στο Δημόσιο, πληρώνονταν κυρίως συντάξεις, επιχορηγήσεις σε ασφαλιστικά ταμεία, νοσοκομεία και ΔΕΚΟ, επιστροφές φόρων (ΦΠΑ) και εσωτερικές οφειλές, δηλαδή τα χρέη του Δημοσίου σε προμηθευτές φαρμάκων, εργολάβους και τεχνικές εταιρείες.

Οταν οι δανειστές της Ε.Ε. και του ΔΝΤ καθυστερούσαν σκόπιμα να πληρώσουν μία δόση, το Δημόσιο διέκοπτε αμέσως όλες τις πληρωμές – πλην αυτών που είχαν να κάνουν με την πληρωμή μισθών και συντάξεων στο Δημόσιο.

Mόνιμος εκβιασμός
49


Από τον Μάιο του 2010, που η Ελλάδα μπήξε στον «μηχανισμό ευρωβοήθειας» πέρασε τρεις τρικυμίες με την καταβολή των δόσεων από την τρόικα. Ο εκβιασμός ήταν μόνιμος. Οι πιστωτές απειλούσαν με διακοπή της χρηματοδότησης αν η Αθήνα δεν ελάμβανε τα μέτρα για τα οποία είχε δεσμευτεί.

Το έργο παίχτηκε πολλές φορές, και θα συνεχίσει να παίζεται καθότι η κυβέρνηση περιμένει άλλα 9,2 δισ. φέτος από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Για τη δόση του δεύτερου τριμήνου 4,8 δισ. ευρώ πρέπει να εκπληρωθούν 37 προαπαιτούμενα και για τη δόση 4,4 δισ. του τρίτου τριμήνου άλλα 8 προαπαιτούμενα. Οι απολύσεις, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας, η μείωση στο 3,9% των ασφαλιστικών εισφορών και η φορολογία του πλούτου είναι ορισμένα μόνον από τα μέτρα που πρέπει να βρει έτοιμα η τρόικα κατά τον επόμενο έλεγχο του Ιουνίου.

Η δόση του Ιουνίου θα εκταμιευθεί εφόσον έχουν εκπληρωθεί τέσσερις προαπαιτούμενες δράσεις. Αυτές αφορούν την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, την εφαρμογή της νομοθεσίας για την καταπολέμηση της διαφθοράς, το νομοσχέδιο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη 3869/2010, για να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εφαρμογής που εντοπίστηκαν κατά την πρώτη μνημονιακή τριετία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου