Παρασκευή 30 Μαρτίου 2018

Θρίλερ στη Σαουδική Αραβία με Έλληνες και Κύπριους μηχανικούς




Εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε μεγάλη κυπριακή κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει έργα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας
Απίστευτες καταστάσεις καταγγέλλουν ότι βιώνουν 20 Έλληνες και 150 Κύπριοι οι οποίοι εργάζονται κάτω από άθλιες συνθήκες σε μεγάλη κυπριακή κατασκευαστική εταιρία που έχει αναλάβει έργα στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. 

Οι εργαζόμενοι σύμφωνα με επιστολή τους προς τα στελέχη της εταιρίας J&P που έχει αναλάβει μεγάλα κατασκευαστικά έργα στην πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας, Ριάντ, βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εδώ και μερικούς μήνες αναγκαζόμενοι να επιβιώνουν κάτω από τραγικές συνθήκες, καθώς η εταιρία δεν καταβάλει τα δεδουλευμένα τους, ενώ αρνείται να τους επιστρέψει τις βίζες ώστε να μπορέσουν να φύγουν και να δουλέψουν σε κάποια άλλη χώρα. 





Σύμφωνα με τις καταγγελίες των εργαζόμενων που αναφέρονται σε επιστολή που έστειλαν προς τον διευθυντή της J&P στο Ριάντ, Ανδρέα Παπαθωμά με ημερομηνία 27 Μαρτίου 2018 και φέρνει στο φως το protothema.gr, 6.700 εργαζόμενοι της J&P εργάζονται καθημερινά κάτω από άθλιες συνθήκες.

Οι υπάλληλοι της κατασκευαστικής, όπως αναφέρουν στην επιστολή τους, δεν έχουν χρήματα να αγοράσουν τρόφιμα και να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, ενώ διαπιστώνεται έλλειψη ζωτικών υπηρεσιών, όπως πόσιμου νερό και πετρελαίου που είναι απαραίτητο για την λειτουργία των γεννητριών στα εργοτάξια. 

Μάλιστα σύμφωνα με το περιεχόμενο της επιστολής, δεν γίνεται έγκαιρα η διακομιδή των σκουπιδιών και των απορριμμάτων με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των εργαζομένων στα εργοτάξια.

Ακόμη, όπως επισημαίνουν, δεν καλύπτεται η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των εργαζομένων, ενώ παρατηρούνται συχνές διακοπές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης των εργοταξίων και στις περιοχές γύρω απ’ αυτό.

Οι εργαζόμενοι υποστηρίζουν ότι δεν έχουν καταβληθεί ούτε οι οφειλές σε εταιρίες μεταφοράς με αποτέλεσμα να μην μπορούν να μετακινηθούν οι υπάλληλοι. 

Το σοβαρότερο είναι, όπως λένε, ότι δεν μπορούν να ανανεωθούν οι άδειες εργασίας και παραμονής στη χώρα και ανά πάσα στιγμή κινδυνεύουν με φυλάκιση σε περίπτωση που γίνουν αντιληπτοί από τις τοπικές αρχές που είναι ιδιαίτερα αυστηρές σε τέτοια θέματα. 
«Η εταιρία δεν μπορεί να προμηθευτεί ούτε αεροπορικά εισιτήρια και έτσι οι εργαζόμενοι αναγκάζονται να ζητούν χρήματα από τις πρεσβείες για να γυρίσουν στις πατρίδες τους» αναφέρεται στην επιστολή. 

Παρακάτω, επισημαίνεται, ότι όσοι υπάλληλοι παραιτούνται δεν παίρνουν τα δεδουλευμένα τους και αναγκάζονται να υποβάλλουν επίσημα τα παράπονα τους στις πρεσβείες τους και σε κρατικές υπηρεσίες, ζητώντας την παρέμβαση τους για να τους καταβληθούν τα χρωστούμενα καθώς και τα αεροπορικά εισιτήρια που δικαιούνται βάσει του συμβολαίου που έχουν υπογράψει με την κυπριακή κατασκευαστική εταιρία. 
Κλείνοντας την επιστολή τους οι εργαζόμενοι, κάνουν αναφορά στους λόγους που οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση, επιρρίπτοντας ευθύνες στα διευθυντικά στελέχη της κυπριακής κατασκευαστικής εταιρίας και όχι στο Σαουδαραβικό κράτος, όπως ανέφεραν κυπριακά μέσα ενημέρωσης.

Συγκεκριμένα, λένε : «Υπέπεσε στην αντίληψη μας ότι κυπριακά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αιτία για το οικονομικό πρόβλημα της εταιρίας ήταν η αποτυχία της σαουδαραβικής κυβέρνησης να καλύψει τους όρους του συμβολαίου σε ότι αφορά την πληρωμή αρκετών έργων. Πολύ απλά αυτό δεν είναι αλήθεια. Όλα αυτά γίνονται εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ίδια η εταιρία. Όσοι υπογράφουμε αυτό το κείμενο έχουμε χάσει την πίστη και την εμπιστοσύνη μας στην ικανότητα της εταιρίας να διαχειριστεί τις υποθέσεις της. Η εταιρία κινδυνεύει να χρεωκοπήσει τις προσεχείς ημέρες, εκτός εάν ληφθούν επειγόντως μέτρα».

Παρέμβαση του Έλληνα πρέσβη

Όσον αφορά στους Έλληνες εργαζόμενους, οι περισσότεροι έχουν ήδη επικοινωνήσει με την πρεσβεία μας στο Ριάντ, ζητώντας την παρέμβαση των διπλωματικών αρχών προκειμένου να τους επιστραφούν οι βίζες. Μάλιστα χτες κιόλας ο πρέσβης της Ελλάδας στη Σαουδική Αραβία προσπάθησε να επικοινωνήσει με στέλεχος της J&P στο Ριάντ, όμως δεν κατέστη δυνατό καθώς το στέλεχος απουσίαζε από τις εγκαταστάσεις της εταιρίας. 

Όπως αναφέρουν στο protothema.gr υπάλληλοι της J&P στο Ριάντ, πριν την επιστολή που φέρει ως ημερομηνία την 27η Μαρτίου, είχαν προηγηθεί δυο ακόμη επιστολές που αναφέρονταν στο δράμα που βιώνουν καθημερινά οι χιλιάδες εργαζόμενοι στα εργοτάξια της κατασκευαστικής εταιρίας.

Σε μια απ’ αυτές μάλιστα αναφέρεται από τους εργαζόμενους πως « υπάρχουν άνθρωποι ανάμεσα μάς που πωλούν το αίμα τους για να αγοράσουν φαγητό!» Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κύπρο, η εταιρία έχει απαντήσει πως θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της ακόμη και μέσω της πώλησης περιουσιακών της στοιχείων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου