Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Κυβέρνηση, ΝΔ και ΤΕΕ λένε «ναι» στις ψηφιακές μεταρρυθμίσεις

Μια ωραία ατμόσφαιρα...

Σε κλίμα συναίνεσης και υπό την αιγίδα και παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος παρουσίασε την αναπτυξιακή του πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενιαίου ψηφιακού χάρτη. Παρόντες στην εκδήλωση ήσαν επίσης υπουργοί της κυβέρνησης, καθώς και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, δήλωσε στην παρέμβασή του πως «η προώθηση της χρήσης σύγχρονων εφαρμογών στις λειτουργίες του Δημοσίου και ευρύτερα στην οργάνωση της οικονομίας, αποτελεί κεντρική επιλογή της κυβέρνησης».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, χαρακτήρισε στην ομιλία του «…πολύ σημαντική την πρωτοβουλία του ΤΕΕ και ένα συμβολικό άλμα στο μέλλον, που θα καταδείξει ότι οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις για τη χώρα μας, δεν συνδέονται κατ’ ανάγκην με τις μειώσεις συντάξεων ή την αύξηση των φόρων, ή άλλες δημοσιονομικού τύπου παρεμβάσεις». Επίσης ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «η απλοποίηση του αδειοδοτικού πλαισίου και ελεύθερη πρόσβαση σε δημόσια πληροφορία, αποτελεί πάρα πολύ σημαντική προϋπόθεση για να δρομολογηθεί οποιοδήποτε αναπτυξιακό σχέδιο, ασχέτως της διαφορετικής φιλοσοφίας που μπορεί κάποιος να έχει για την ίδια την ανάπτυξη».

Στην συζήτηση που ακολούθησε μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, και του προέδρου του ΤΕΕ, Γιώργου Στασινού, επισφραγίστηκε το πλαίσιο συνεννόησης που αναδείχθηκε από την εκδήλωση και εξειδικεύτηκε σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, που συμφώνησαν οι δύο ομιλητές να αναπτυχθούν.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φάμελλος προχώρησε σε πρόταση συνεργασίας προς το τεχνικό επιμελητήριο, η οποία έγινε άμεσα αποδεκτή από τον πρόεδρο του ΤΕΕ, να αναλάβει το ΤΕΕ πρωτοβουλίες και να προετοιμάσει προτάσεις για την υλοποίηση του κομβικού έργου της ηλεκτρονικής περιβαλλοντικής αδειοδότησης.

Ακόμα, ο κ. Φάμελλος συμπεριέλαβε στην πρότασή του την ανάπτυξη ψηφιακών δεδομένων στο πλαίσιο των νέων τοπικών χωρικών σχεδίων (σ.σ. πολεοδομικά σχέδια) και ζήτησε και εκεί την συμβολή του ΤΕΕ, λέγοντας πως το υπουργείο σε θεσμικό επίπεδο προωθεί το έργο και έχει και προτάσεις για την συγχρηματοδοτηση.


Αναφορικά με την πρόταση του ΤΕΕ, ο υπουργός τόνισε πως υπάρχει ταυτότητα απόψεων και εργαλείων, και μπορεί αυτή η πρόταση του ΤΕΕ να έρθει και να λειτουργήσει συμπληρωματικά και επικουρικά στις πρωτοβουλίες που ήδη υλοποιεί και προωθεί το υπουργείο για ψηφιοποίηση. Αναφέροντας ως παράδειγμα την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, τους δασικούς χάρτες που έχουν κυρωθεί στο 32% της χώρας και θα ολοκληρωθούν μέχρι το 2020. Επίσης ανάφερε πως τα όρια των περιοχών NATURA έχουν ήδη συμπεριληφθεί στο κτηματολόγιο.

Ο κ. Στασινός συμφώνησε με τον αναπληρωτή υπουργό, πως έχουν γίνει βήματα προς την σωστή κατεύθυνση και τόνισε πως αν ξεκινήσουμε από τώρα, θα μπορούμε να έχουμε στον ψηφιακό χάρτη σε δύο χρόνια, το 80% των δεδομένων.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ τόνισε ότι το ενδιαφέρον του επιμελητηρίου είναι να γίνει το έργο και δεν τον ενδιαφέρει αν θα το αναλάβει το ΤΕΕ – αρκεί αυτό να γίνει από κάποιον. Όμως όπως τόνισε, το ΤΕΕ έχει την τεχνογνωσία για να το κάνει καλύτερα από τον καθένα, και με κόστος ελεγχόμενο.

Αναφορικά με την χρησιμότητα των βασικών χαρτών, οι κ.κ. Στασινός και Φάμελος συμφώνησαν στην περίπτωση του Ελληνικού, πως αν υπήρχε κυρωμένος δασικός χάρτης, θα χρειαζόταν μισή ώρα για να εκδοθεί η όποια σχετική απόφαση και χωρίς κόστος.

πηγη:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου