Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018

Παράταση της προθεσμίας πληρωμής της αναδρομικής προσαύξησης, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2018 και συμψηφισμό οφειλών αντί επιστροφής χρημάτων ετοιμάζει ο ΕΦΚΑ



Με το βλέμμα στραμμένο στον τρόπο που θα εφαρμοστεί στην πράξη η εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης Α. Πετρόπουλου προς τον ΕΦΚΑ, με την οποία ορίζεται ότι μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης με το Ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014 είναι τα τελευταία 24ωρα περισσότεροι από 40.000 μηχανικοί.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο απαλλάσσονται από την καταβολή της «μνημονιακής» αύξησης στον κλάδο ειδικής προσαύξησης, για τα έτη 2011-2014.

Για την ακρίβεια, δεν διαγράφεται συνολικά η τυχόν οφειλή για τον κλάδο ειδικής προσαύξησης, αλλά η αύξηση, που προκύπτει από τον «μνημονιακό» νόμο 3986 του 2011. Με νόμο τον Ιούλιο του 2015 ορίστηκε πως οι οφειλές από τις αυξήσεις που δεν πληρώθηκαν για την περίοδο 1/7/2011 μέχρι 31/12/2014 θα καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την είσπραξη σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις.
Η πρώτη δόση ήταν πληρωτέα με το β’ εξάμηνο 2016, που κατέστη ληξιπρόθεσμο στα τέλη του περασμένου Φεβρουάριου. Πήρε παράταση και η συγκεκριμένη δόση λήγει στις 31 Μαρτίου 2018.

Τι θα γίνει λοιπόν στην πράξη; Η εγκύκλιος Πετρόπουλου θα προλάβει να εφαρμοστεί πριν την προθεσμία της 31ης Μαρτίου 2018, που είναι το ερχόμενο Σάββατο; Και τι θα γίνει με όσους από τους ασφαλισμένους μηχανικούς έχουν πληρώσει δόση με προσαύξηση; Θα πάρουν πίσω τα χρήματα τους ή θα συμψηφιστούν με άλλες οφειλές στο Ταμείο;
Οι πληροφορίες

Οι πληροφορίες του ecopress από έγκυρους κύκλους του ΕΦΚΑ, τις οποίες δημοσιεύουμε εν αναμονή των επίσημων ανακοινώσεων, που θα διαμορφώσουν και τις οριστικές εξελίξεις αναφέρουν ότι:
Αναμένεται να ανακοινωθεί άμεσα, εντός των επομένων ωρών η ημερών και πάντως εγκαίρως παράταση της προθεσμίας πληρωμής της αναδρομικής προσαύξησης, που λήγει στις 31 Μαρτίου 2018 για τους μηχανικούς ασφαλισμένους στον ΕΦΚΑ (πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ).
Στο μεταξύ η νέα εξαμηνία δόση του Β΄εξαμήνου του 2012 θα εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου 2018, χωρίς την αύξηση της ειδικής προσαύξησης.
Η επόμενη εξαμηνιαία δόση θα είναι συμψηφιστική, δηλαδή αφενός μεν δεν θα περιλαμβάνει στο εξής την αύξηση της ειδικής προσαύξησης αφετέρου δε θα ισοφαρίζει την τυχόν καταβληθείσα προσαύξηση με τις «τρέχουσες» οφειλές στο Ταμείο.

Υπολογίζεται ότι πάνω από 40.000 μηχανικοί κερδίζουν από 600 έως 1.000 ευρώ, καθώς διαγράφονται οι αναδρομικές οφειλές τους, από τη μη καταβολή της μνημονιακής αύξησης στον κλάδο ειδικής προσαύξησης για τα έτη 20112014.

Η εγκύκλιος του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Τάσου Πετρόπουλου, διευκρινίζει πως μετά την κατάργηση του κλάδου ειδικής προσαύξησης με τον νόμο Κατρούγκαλου, αναδρομικά από 1/1/2016, «δεν συντρέχει πλέον λόγος είσπραξης των οφειλών για την ειδική προσαύξηση από την αναδρομική εφαρμογή των σχετικών ρυθμίσεων του νόμου 3986/2011». Η ρύθμιση αυτή λύνει τον γόρδιο δεσμό αναδρομικών οφειλών για χιλιάδες μηχανικούς. Ιδιαίτερα ευνοούνται οι νέοι, μετά το 1993, ασφαλισμένοι, καθώς κερδίζουν περί τα 1.000 ευρώ κατά μέσον όρο.
Οι παλαιοί ασφαλισμένοι κερδίζουν περί τα 600 ευρώ.
Η εγκύκλιος αφορά τις ρυθμίσεις του νόμου 3986 του 2011 με τις οποίες τροποποιήθηκε ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών ειδικής προσαύξησης του πρ. ΤΣΜΕΔΕ.
Στον κλάδο η εισφορά ήταν 12% επί της ασφαλιστικής κατηγορίας και υποχρέωση ασφάλισης είχαν όσοι ασφαλίζονταν μόνο στο ΤΣΜΕΔΕ και όχι όσοι ήταν παραλλήλως ασφαλισμένοι σε ΤΣΜΕΔΕ και Δημόσιο ή ΤΣΜΕΔΕ και ΔΕΚΟ.
Συγκεκριμένα, για τους παλαιούς (μέχρι 31/12/1992) ασφαλισμένους προβλέφθηκε πρόσθετη εισφορά 2% επί της 1ns ασφαλιστικής κατηγορίας, ενώ για τους νέους η υποχρεωτική τους μετάταξη ανά 3ετία σε ανώτερη ασφαλιστική κατηγορία, επί της οποίας 12% ήταν η ειδική προσαύξηση. Το πρ. ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν εφάρμοσε την αύξηση, επειδή εκκρεμούσε ενώπιον του ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της ρύθμισης από το ΤΕΕ. Το 2015 εκδόθηκε η απόφαση, απορρίφθηκε η αίτηση ακύρωσης και τέθηκε ζήτημα αναδρομικής καταβολής των ποσών. Με νόμο τον Ιούλιο του 2015 ορίστηκε πως οι οφειλές από τις αυξήσεις που δεν πληρώθηκαν για την περίοδο 1/7/2011 μέχρι 31/12/2014 θα καταβάλλονται σε ισόποσες δόσεις. Το ΔΣ του ΕΤΑΑ αποφάσισε την είσπραξη σε 8 εξαμηνιαίες δόσεις.
Η εγκύκλιος Πετρόπουλου διευκρίνισε πως «δεν συντρέχει πλέον λόγος είσπραξης των οφειλών». Οι παλαιοί ασφαλισμένοι μηχανικοί κερδίζουν οφειλές ύψους 14 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες. Οι νέοι ασφαλισμένοι κερδίζουν οφειλές περί τα 20 ευρώ τον μήνα για 42 μήνες.

Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν διαγράφεται συνολικά η τυχόν οφειλή για τον κλάδο ειδικής προσαύξησης, αλλά η αύξηση που προκύπτει από τον νόμο 3986 του 2011.

Το ΤΕΕ 

Να εφαρμοστεί άμεσα η εγκύκλιος Πετρόπουλου από τον ΕΦΚΑ για την κατάργηση των αναδρομικών της Ειδικής Προσαύξησης, με αναστολή της διαδικασίας είσπραξης (και της ισχύος των σχετικών ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ) αλλά και με συμψηφισμό ή επιστροφή (όπου απαιτείται) των αντιστοίχων χρεώσεων για όσους έχουν ήδη καταβάλλει το σχετικό ποσό, ζητά ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός από τον ΕΦΚΑ.

Πιο συγκεκριμένα, σε συνέχεια της έκδοσης εγκυκλίων του Υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης και της σχετικής δήλωσης του Προέδρου του ΤΕΕ, ο Γιώργος Στασινός απέστειλε την Τρίτη 27 Μαρτίου 2018 επιστολή προς τη διοίκηση του ΕΦΚΑ, σχετικά με την άμεση εφαρμογή της εγκυκλίου, σύμφωνα με την οποία οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ – ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014 μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης με το Ν. 4387/2016. Η αναγκαιότητα της άμεσης δραστηριοποίησης του ΕΦΚΑ στο ζήτημα προκύπτει καθώς η προθεσμία πληρωμής των αναδρομικών πρόσθετων εισφορών, όπου περιλαμβάνεται και η ειδική προσαύξηση, λήγουν στις 30/3/2018, ενώ παράλληλα σημειώνεται ότι πολλοί ασφαλισμένοι έχουν ήδη καταβάλλει τις σχετικές εισφορές και απαιτείται συμψηφισμός ή επιστροφή για λόγους ισότιμης μεταχείρισης.

-Το κείμενο της επιστολής του Προέδρου του ΤΕΕ έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Διοικητά, Μετά την πρόσφατη εγκύκλιο του Υφυπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κ. Αναστασίου Πετρόπουλου με θέμα «Ασφαλιστικές εισφορές Ειδικής Προσαύξησης κατ’ εφαρμογή του άρθρου 44 παρ. 14 έως 17 του ν.3986/2011», σας παρακαλώ εκ μέρους των Ελλήνων Μηχανικών, οι οποίοι αποτελούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ, να προχωρήσετε άμεσα σε αναστολή της διαδικασίας είσπραξης (και της ισχύος των σχετικών ειδοποιητηρίων του φορέα σας) για τις αναδρομικές πρόσθετες εισφορές του Β΄ εξαμήνου 2012 των ασφαλισμένων του Τομέα Μηχανικών και ΕΔΕ του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, των οποίων η προθεσμία πληρωμής λήγει την 30.03.2018, καθώς και στο συμψηφισμό ή στην επιστροφή (όπου απαιτείται) όσων αναδρομικών εισφορών Ειδικής Προσαύξησης έχουν ήδη καταβληθεί, θέμα που άλλωστε είχαμε θίξει και με το υπ’ αριθ. 5733/27.02.2018 έγγραφό μας. Με εκτίμηση. Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ. Γιώργος Ν. Στασινός»



Προηγούμενη ενημέρωση 



Δύο εγκυκλίους που επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ υπέγραψε τη Δευτέρα 26 Μαρτίου 2018 ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Εργασίας.
Η πρώτη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι μετά την κατάργηση της Ειδικής Προσαύξησης με το Ν. 4387/2016, οι ασφαλισμένοι του πρώην ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ δεν υποχρεούνται στην αναδρομική καταβολή εισφορών για το διάστημα από 1/7/2011 έως 31/12/2014.
Η δεύτερη εγκύκλιος διευκρινίζει ότι η αναδρομική διαγραφή των ασφαλισμένων του πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ ανατρέχει στην ημερομηνία διαγραφής τους από το ΤΕΕ ανεξαρτήτως της ημερομηνίας υποβολής δήλωσης στη Νομαρχία.


Το ΤΕΕ

Μετά την έκδοση των δύο εγκυκλίων που επιλύουν χρονίζοντα προβλήματα των ασφαλισμένων μηχανικών και εργοληπτών, του πρώην ΕΤΑΑ- ΤΣΜΕΔΕ, τις οποίες υπέγραψε ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός δήλωσε τα εξής:

«Ζητάμε εδώ και χρόνια την κατάργηση της ειδικής προσαύξησης για τους μηχανικούς και των συνεπακόλουθων αναδρομικών εισφορών που μας είχαν επιβάλλει, με συνεχείς προσφυγές στη δικαιοσύνη και συνεχή πίεση στις πολιτικές ηγεσίες. Ζητάμε επίσης εδώ και καιρό την δυνατότητα αναδρομικής διαγραφής ασφαλισμένων που δεν ασκούν το επάγγελμα του μηχανικού από την ημέρα διαγραφής τους από το ΤΕΕ. Φαίνεται ότι ήρθε επιτέλους το πλήρωμα του χρόνου για να ικανοποιηθούν κάποια από τα δίκαια αιτήματά μας. Όταν έχεις δίκιο και έχεις επιχειρήματα ουσίας, κάποια στιγμή η Πολιτεία πείθεται. Συγχαίρω τον Τάσο Πετρόπουλο για την πρωτοβουλία του. Άλλωστε, ήταν καιρός να γίνουν τα αυτονόητα. Αλλά ζητώ και κάτι ακόμη: να προχωρήσει τώρα και η επίλυση των άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες Μηχανικοί με τον ΕΦΚΑ και τα θέματα ασφάλισης, τα οποία έχουμε κατ΄ επανάληψη αναδείξει και παρουσιάσει τους λόγους και τα επιχειρήματα για τα οποία πρέπει να γίνουν αποδεκτά»

2 σχόλια:

  1. Συναδελφοι νομιζω, οπως υπαρχει και στην επισημη σελιδα του ΤΣΜΕΔΕ, τα αναδρομικα του Β΄2011 (1η δοση) καθως και το Α' 2012 (2η δοση) ήδη εχουν εκδοθει και εληξε η προσθεσμια τους στις 28.02.2018. To B' 2012 (3η δοση) ειναι αυτο που ληγει στις 31/3/2018 και υπαρχει αιτημα για παραταση λογω της αναδρομικης καταργησης της ειδικης προασυξησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πληρωστε ρε ρεμαλια,αλλιως να σας τα παρουν ολα.συριζα δε θελατε?φατε πουτσα τωρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή