Ενημερωτικό Σημείωμα για τις τελευταίες εξελίξεις στην Τράπεζα Αττικής
Στη ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20/09/16 στις 09:00 ο Πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ έφερε την πρόταση που αναμενόταν μετά και τη συζήτηση που έλαβε χώρα στη ΔΕ του ΤΕΕ το προηγούμενο βράδυ και την απόφαση που πάρθηκε. Αφού παραδέχθηκε και αποδέχθηκε ότι οι χειρισμοί της Τράπεζας της Ελλάδος είναι εκβιαστικοί, υποστήριξε ότι ενδεχόμενη ανυπακοή στις επιταγές της τελευταίας θα έθετε σε κίνδυνο την ίδια την ύπαρξη της Τράπεζας την ίδια μέρα. Πρότεινε λοιπόν (ενόψει της ΓΣ των μετόχων που θα ξεκινούσε σε λίγες ώρες) η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ να αποφασίσει ότι στις θέσεις των Κωνσταντίνου Μακέδου (Πρόεδρος ΔΕ ΤΣΜΕΔΕ) και Γιάννη Κυριακόπουλου (Πρόεδρος Αντιπροσωπείας ΤΕΕ) που απαιτήθηκε να αποπεμφθούν από το ΔΣ της Τράπεζας, να τοποθετηθούν οι Ευστάθιος Αναγνώστου και Χαράλαμπος Μπριλάκης (ανέφερε ότι είναι Μηχανικοί που πληρούν τα τραπεζικά κριτήρια και είναι μέσα σε αυτούς που έστειλαν βιογραφικά στη σελίδα του ΤΣΜΕΔΕ).
Τα δύο μέλη της ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ (Παναγιώτης Μούζιος και Ανδρέας Κολοβός) είχαμε κοινή στάση και κατεβάσαμε στο τέλος και αντιπαραθετική πρόταση για ψηφοφορία. Συνοπτικά τα επιχειρήματα που καταθέσαμε περιελάμβαναν τα παρακάτω:
1) Δυστυχώς δικαιωνόμαστε που είχαμε καταψηφίσει τη συμμετοχή του Ταμείου στην τελευταία ΑΜΚ.
2) Στόχος Τράπεζας της Ελλάδος και Κυβέρνησης είναι η απώλεια ελέγχου της Τράπεζας Αττικής από τον Βασικό Μέτοχο. Ίσως για διαφορετικούς λόγους ο κάθε ένας, αλλά στο αποτέλεσμα τα βρίσκουν. Η μεν Τράπεζα της Ελλάδος πιθανό να θέλει να αποδυναμώσει την επιρροή του Βασικού Μετόχου ώστε να την οδηγήσει σε πώληση σε ιδιωτικά συμφέροντα ευκολότερα, η δε Κυβέρνηση πιθανό να θέλει τον έλεγχο της Τράπεζας για την δημιουργία επιρροών και εξυπηρέτηση δικών της συμφερόντων (βλέπουμε και τα σχετικά δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών).
3) Βασική μας επιδίωξη ήταν και παραμένει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση η απεμπλοκή του Ταμείου από την Τράπεζα προφανώς με την πλήρη διάσωση των χρημάτων που διαχρονικά έχουν επενδυθεί σε αυτή. Η συγκεκριμένη εμπλοκή εξάλλου από το 1997 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα δεν έχει προσφέρει κανένα όφελος στους μηχανικούς (εκτός από κάποιες διευκολύνσεις σε πολύ περιορισμένο αριθμό), αντίθετα το Ταμείο αιμοδοτεί από τότε μέχρι σήμερα συμμετέχοντας σε όλες τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου της Τράπεζας με ευθύνη των Διοικήσεων του ΤΕΕ και του ΤΣΜΕΔΕ πιθανά και ως αποτέλεσμα κυβερνητικών παρεμβάσεων.
4) Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από την ως άνω εκπεφρασμένη πάγια θέση μας παραμένει η απαίτηση ως Βασικός Μέτοχος το ΤΣΜΕΔΕ να έχει τον έλεγχο της Τράπεζας και την πλειοψηφία στο ΔΣ, ζητήματα βασικά για τη διασφάλιση της επένδυσής του.
5) Στο δια ταύτα και επειδή η ΔΕ του ΤΣΜΕΔΕ έπρεπε να πάει με συγκεκριμένη πρόταση στη ΓΣ των μετόχων που ήταν σε 2-3 ώρες, συντάχθηκε από μέρους μας πρόταση που τέθηκε σε ψηφοφορία σε αντιπαράθεση με αυτή του Προέδρου (επισυνάπτεται). Ουσιαστικά στην πρόταση καταγγέλλουμε τους ωμούς εκβιασμούς που επί τρίμηνο αλλεπάλληλα συντελέστηκαν με την απαίτηση να σταματήσουν άμεσα οι παρεμβάσεις Κυβέρνησης και Τράπεζας της Ελλάδος και προκειμένου να διατηρήσουμε στο ακέραιο την πλειοψηφία στο ΔΣ της Τράπεζας προτείναμε την αναβολή της ΓΣ για ένα μήνα ώστε το ΤΣΜΕΔΕ και οι φορείς των Μηχανικών να καταθέσουν συνολική πρόταση. Να σημειωθεί ότι από τα 6 παρόντα μέλη της ΔΕ διεφάνη ότι η ψηφοφορία θα κατέληγε σε ισοψηφία (3-3) αφού εκτός από τα δύο μέλη που συνυπέγραφαν την αντιπαραθετική πρόταση (Μούζιος, Κολοβός) τοποθετήθηκε αρχικά υπέρ αυτής της πρότασης και ο εκπρόσωπος των συνταξιούχων. Τελικά όμως μετά τις πιέσεις που του ασκήθηκαν από την άλλη πλευρά, άλλαξε την ψήφο του με τελικό αποτέλεσμα της ψηφοφορίας 4-2.
Τα μέλη της ΔΕ ΕΤΑΑ/ΤΣΜΕΔΕ
Παναγιώτης Μούζιος
Ανδρέας Κολοβός
Την ίδια στιγμή ετοιμάζουν νέα επιδρομή στα αποθεματικά μας ...
Στην κόψη του... bail in η «τράπεζα των μηχανικών»
Σε δύσκολη θέση βρίσκεται η «τράπεζα των μηχανικών» με τη νέα διοίκηση να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις.
Ουσιαστικά πρέπει να κερδίσει άμεσα το στοίχημα της ολοκλήρωσης της αύξησης κεφαλαίου η οποία έχει αφήσει «τρύπα» 70 εκατ. ευρώ που πρέπει να καλυφθεί.
Στόχος του διδύμου της Attica Bank είναι να βρει κεφάλαια ώστε να ολοκληρωθεί η αύξηση έως το τέλος του έτους, ωστόσο, κάτι τέτοιο καθίσταται δύσκολο. Η προηγούμενη αύξηση κεφαλαίου έγινε αφού πείστηκαν μεγάλοι κατασκευαστικοί όμιλοι να εισφέρουν μερικά εκατομμύρια ευρώ. Ομοίως και φορείς ή εταιρείες του Δημοσίου, όπως τα ΕΛΤΑ και η ΕΥΔΑΠ μπήκαν στην αύξηση με πολλά εκατομμύρια ευρώ και ήδη η «χασούρα» είναι μεγάλη.
Αλλωστε, η κεφαλαιοποίηση της τράπεζας δεν υπερβαίνει τα 170-200 εκατ. ευρώ όταν το Νοέμβριο του 2015 ήταν πάνω από 600 εκατ.
Στους μεγάλους χαμένους βεβαίως και το ΤΣΜΕΔΕ το οποίο έχει πάρει μέρος σε όλες τις αυξήσεις κι έχει χάσει μεγάλο μέρος της περιουσίας του. Τώρα η διοίκηση πρέπει να βρει επενδυτές για να μπουν στην αύξηση και να μειωθεί το ποσοστό που κατέχει το ΤΣΜΕΔΕ στην Attica Bank.
Αν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει την αύξηση κινδυνεύει με αίτημα για ανακεφαλαιοποίηση η οποία όμως δεν μπορεί πλέον να γίνει από τον SSM αλλά ελλοχεύει ο κίνδυνος «κουρέματος» καταθέσεων, δηλαδή bail in.
Ένα σενάριο είναι να πουληθούν «κόκκινα» δάνεια ύψους 1 δις ευρώ, από τα 2,2 δις που έχει η τράπεζα και με τα χρήματα αυτά να κριθεί επαρκής κεφαλαιακή η τράπεζα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου