Σάββατο 24 Σεπτεμβρίου 2016

Για ένα αριστερό αντιπολιτευτικό μέτωπο μηχανικών

Εκλογές ΤΕΕ 2016 - για ένα αριστερό αντιπολιτευτικό μέτωπο μηχανικών

του Δ. Πετρόπουλου

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά...

Mετά τις εναλλασσόμενες μνημονιακές κυβερνήσεις ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά και των πρόθυμων εταίρων τους, η μνημονιακή πλέον συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει πάρει τη σκυτάλη, για να ισοπεδώσει τη ζωή μας.
Έχοντας τσακίσει την ελπίδα που με αγώνες δημιουργήθηκε σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας και αφού τσαλαπάτησε το μεγαλειώδες και ιστορικό ΟΧΙ του δημοψηφίσματος της 5 ης Ιουλίου του 2015, έχει βαλθεί να ολοκληρώσει όσα δεν μπόρεσαν ή δεν πρόφτασαν οι προηγούμενες,  από τη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και την πλήρη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων, ως την εκποίηση των πολυτιμότερων αγαθών του δημόσιου πλούτου, την υφαρπαγή της λαϊκής ιδιωτικής περιουσίας και τη μόνιμη εμπέδωση της λιτότητας, με πραξικοπηματικές διαδικασίες, που εξευτελίζουν το σύνολο των δημοκρατικών θεσμών και διαδικασιών.
Οι βασικές της αρχές αποτελούν βίαιο προχώρημα του σχεδίου που έχουν συνδιαμορφώσει διαχρονικά οι ελληνικές κυβερνήσεις, εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και τους "σιδερένιους κανόνες "της Ευρωζώνης”. Οι απολυμένοι, οι άνεργοι, οι υποαπασχολούμενοι, οι ανασφάλιστοι, οι οφειλέτες στην εφορεία, στα ταμεία και τις τράπεζες, οι μηχανικοί που εξαναγκάζονται να διαγραφούν από τα μητρώα του ΤΕΕ, όσο και οι νέοι συνάδελφοι που αποφεύγουν την εγγραφή τους αυξάνονται μέρα με τη μέρα.
Η απογοήτευση που προκαλεί η πορεία μιας κυβέρνησης που στο όνομα δήθεν της αριστεράς, καταστρέφει την κοινωνία, με το δόγμα «δεν υπάρχει εναλλακτική», η συκοφάντηση και απομόνωση των αντιστάσεων από τα θύματα των μνημονιακών πολιτικών, η επακόλουθη κάμψη εκείνων των κοινωνικών αγώνων που απειλούν ουσιαστικά τις κυβερνητικές πολιτικές, είναι πραγματικά ζητήματα που πιέζουν τον κόσμο που πλήττεται και οφείλουν να απαντηθούν.

Η σταθερή σύμπραξη του ΤΕΕ στις πολιτικές των Μνημονίων έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην απαξίωση του από τους συναδέλφους. Πρόσφατη χαρακτηριστική του μεθόδευση, να διευκολύνει με δικό του σχέδιο ΠΔ την εφαρμογή του νόμου 4254/14, διατάξεις του οποίου επαναλήφθηκαν στο τρίτο μνημόνιο, «για τις επαγγελματικές δραστηριότητες των μηχανικών». Με τις διατάξεις αυτές, το ψευδώνυμο «άνοιγμα» του επαγγέλματος, απειλείται να ολοκληρωθεί, κατ επιταγή των ευρωπαϊκών οδηγιών. Παρουσιάζεται ως βασικό «προαπαιτούμενο» της επόμενης δανειακής «δόσης». Σε συνδυασμό με  το άλλο «προαπαιτούμενο», της ισοπέδωσης των εργασιακών σχέσεων, προδιαγράφει την πλήρη διάλυση του επαγγέλματος του εργαζόμενου μηχανικού, όλων των ειδικοτήτων, προς όφελος μιας ασύδοτης «επιχειρηματικότητας».
Ακόμα και για ένα τέτοιο θέμα, οι ηγεσίες του ΤΕΕ που εναλλάχτηκαν κατά την τελευταία τριετία, στάθηκαν πρόθυμες να αναλάβουν οι ίδιες την καταστροφή των εργαζόμενων μηχανικών, προκειμένου να αποκομίσουν τα πολιτικά οφέλη της προθυμίας τους (Σπίρτζης) καθώς και τα οικονομικά οφέλη των «υπηρεσιών» τους («πιστοποιήσεις προσόντων» κλπ).

Για να κινητοποιηθεί η κοινωνική πλειοψηφία των μηχανικών που αγωνίζεται να ζήσει από τη δουλειά της, για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τους εκπροσώπους των μνημονιακών δυνάμεων, χρειάζεται ενότητα όσων επιμένουμε ότι τα πράγματα μπορούνε να πάνε αλλιώς...

για ένα αριστερό αντιπολιτευτικό μέτωπο μηχανικών

Για τις εκλογές ΤΕΕ 2016, η Συσπείρωση Αριστερών Μηχανικών, απευθύνει πρόταση συγκρότησης ενός αριστερού μετώπου μηχανικών, εντός, εκτός και ενάντια στο ΤΕΕ.
Στόχος μας, η υπεράσπιση των εργαζόμενων μηχανικών και την ανατροπή των βάρβαρων πολιτικών Κυβέρνησης - ΕΕ -ΔΝΤ στον κλάδο αλλά και στην κοινωνία.


Απευθυνόμαστε:
1. στην ΑΕΠ-EM καθώς και στα κοινά σχήματα των ΕΕ και των συλλόγων (ΑΑΣΜΗ, ΑΧΜΜΕΤ - ΑΕΠ, ΑΣΕΧΜ, ΣΑΤ), με τους οποίους διαθέτουμε προγραμματικά σημεία συμφωνίας και πολύχρονους συναγωνιστικούς δεσμούς
2. στους ΑΜΑΚ, με τους οποίους η Συσπείρωση διατηρούμε πολυετή συνεργασία και συναντίληψη
3. στις παρατάξεις και στους αγωνιστές που έχουν αποχωρήσει από το χώρο της ΡΠΜ και απορρίπτουν τη μνημονιακή κυβερνητική πολιτική και τις συνδιαχειριστικές αντιλήψεις.
4. σε ανένταχτους συναδέλφους, σε συναδέλφους που δραστηριοποιούνται σε κινηματικές πρωτοβουλίες (Ανοικτή Συνέλευση Μηχανικών, Σωματεία και Συλλόγους Μηχανικών, Τοπικά Επιμελητήρια, κοινωνικά κινήματα, συνεταιριστικά εγχειρήματα, περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες κλπ),

Θεωρούμε επαρκή τα σημεία που μας ενώνουν,  όπως:
η αντίθεση στην κυβέρνηση, τις μνημονιακές πολιτικές, τις κατευθύνσεις ΕΕ-ΔΝΤ και όσους τις υλοποιούν,
η απόρριψη της κατεύθυνσης ΤΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ και ΕΤΑΑ για την Τράπεζα Αττικής και το ασφαλιστικό,
η αντίσταση στην ρευστοποίηση των επαγγελματικών μας δικαιωμάτων από την ΕΕ, την κυβέρνηση και το ΤΕΕ,
η δέσμευση μη συνεργασίας με μνημονιακές δυνάμεις κατά τη συγκρότηση οργάνων διοίκησης και κάθε συνεργασίας εκτός πολιτικών αρχών και προγραμματικής συμφωνίας.

Επιδιώκουμε
Να αναπτυχθεί ο πολιτικός διάλογος αναζητώντας ευρύτερες συνθέσεις και ενότητες.
Να ξεπεραστεί το βόλεμα, η ανάδειξη των μικροδιαφορών, η ανακολουθία λόγων και πράξεων  που εμποδίζουν κάθε μετωπική προσπάθεια.
Να υπάρχει δέσμευση για ισότιμη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων σε όλα τα όργανα χωρίς αποκλεισμούς, για εναλλαγή σε όλες τις εκπροσωπήσεις, για ανοιχτή συλλογική λειτουργία και συναπόφαση.

Για να βρουν χώρο ενωτικής και αποτελεσματικής έκφρασης και αντίστασης:
• οι μισθωτοί μηχανικοί, σε έναν ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της επιβολής των voucher, του δελτίου παροχής υπηρεσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των ΣΣΕ και των μισθών πείνας
• οι μηχανικοί του δημοσίου, της Εκπαίδευσης, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, που συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη Δημόσια Περιουσία, που απειλούνται με υποβάθμιση και απολύσεις, σε ένα υπό εξαφάνιση κοινωνικό κράτος, σε ένα δημόσιο υπηρέτη των ευνοούμενων του ΤΑΙΠΕΔ
• οι άνεργοι μηχανικοί που κινούνται μεταξύ μετανάστευσης και διαγραφής από το επάγγελμα
• οι αυτοαπασχολούμενοι μηχανικοί που τείνουν προς εξόντωση, οι όλο και περισσότερο κακοπληρωμένοι «συνεργάτες» των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών γραφείων, εν τέλει εργαζόμενους σε πολλούς εργοδότες.

Η συγκρότηση αυτού του μετώπου μπορεί:
να προσφέρει μια νέα ποιότητα στους αγώνες που έρχονται
να αποτελέσει το σημαντικότερο γεγονός για τις φετινές εκλογές στο ΤΕΕ
Εκκινεί και στηρίζεται στην κοινή δράση και η ενίσχυση κινηματικών πρωτοβουλιών (όπως η ανοικτή συνέλευση μηχανικών), στην ενίσχυση των σωματείων τα οποία εκπροσωπούν τους εργαζόμενους μηχανικούς σε ιδιωτικό και δημόσιο (ΣΜΤ, ΕΜΔΥΔΑΣ κλπ) και σε κάθε πρωτοβουλία αυτοοργάνωσης και αντίστασης.
Αλλά και στη συμμετοχή και τροφοδοσία κινητοποιήσεων ευρύτερων (εργατικών, ενάντια στα χαράτσια και τη ληστρική φορολογία, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις, για την υπεράσπιση του περιβάλλοντος και των ελεύθερων χώρων κλ).
Οφείλουμε από κοινού να προχωρήσουμε σε προγραμματικό διάλογο και συνδιαμόρφωση θέσεων και απόψεων πάνω σε ζητήματα όπως:
•           για την πιστοποίηση και το νέο νόμο για το ΤΕΕ, για την οργάνωση, τη λειτουργία, το αυτοδιοίκητο του ΤΕΕ,
•           για το ασφαλιστικό, τα αποθεματικά και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων,
•           για τον Δημόσιο Χώρο, Τοπ. Αυτοδιοίκηση, τα ΣΔΙΤ, το ΕΣΠΑ, τα δημόσια έργα,
•           για το ενεργειακό ζήτημα, για την κρίση συλλογικής εκπροσώπησης, τη σωματειακή και συνδικαλιστική παρέμβαση,
•           για τις μορφές εναλλακτικής - συλλογικής οικονομίας,
•           για τους νέους όρους (μη) άσκησης του επαγγέλματος, για την επιχειρούμενη αλλαγή στα επαγγελματικά δικαιώματα
Οι κοινωνικές δυνάμεις που πρέπει να στηριχθεί ένα τέτοιο μέτωπο βρίσκονται στους:
•           μισθωτούς μηχανικούς, σε έναν ιδιωτικό τομέα της εργοδοτικής τρομοκρατίας, της επιβολής του δελτίου παροχής υπηρεσιών, των απολύσεων, της κατάργησης των ΣΣΕ και των μισθών πείνας
•           μηχανικούς του δημοσίου, του ευρύτερου δημόσιου τομέα και των ΔΕΚΟ, που απειλούνται με χιλιάδες απολύσεις, σε ένα υπό εξαφάνιση κοινωνικό κράτος, σε ένα δημόσιο υπηρέτη των ευνοούμενων του ΤΑΙΠΕΔ
•           άνεργους μηχανικούς που κινούνται μεταξύ μετανάστευσης και διαγραφής από το επάγγελμα
•           αυτοαπασχολούμενος μηχανικούς που τείνουν προς εξόντωση, τους όλο και περισσότερο κακοπληρωμένους «συνεργάτες» των μεγάλων κατασκευαστικών και μελετητικών γραφείων, εν τέλει εργαζόμενους σε πολλούς εργοδότες
•           μηχανικούς της εκπαίδευσης, που ζουν την απαξίωση του σημερινού σχολείου - πανεπιστημίου και της εργασίας τους.
εντός εκτός και ενταντίον του ΤΕΕ
Σε ένα ΤΕΕ το οποίο μεταλλάσσεται ραγδαία προς το χειρότερο, ώστε να πλασαριστεί και να “διασωθεί” στη μνημονιακή εποχή (βλέπε πρόσφατο Νόμο), πρέπει να ξαναδούμε τη θέση των αριστερών αγωνιστικών δυνάμεων σε αυτό.
Αντιδρούμε στη μετατροπή του ΤΕΕ από γνωμοδοτικό όργανο σε τμήμα του κρατικού μνημονιακού μηχανισμού, μέσω της ανάδειξης του σε φορέα πιστοποίησης των τεχνικών επαγγελμάτων, διαδικασιών και προτύπων, στην εποικοδομητική συμβολή του ΤΕΕ στην διαδικασία επανακαθορισμού των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών με συνεκτίμηση της προϋπηρεσίας, στον εξευτελισμό των νέων μηχανικών μέσα από τα προγράμματα μαθητείας, training voucher κλπ, στην επιχειρηματικοποίηση της μετεκπαίδευσης των μηχανικών μέσω του ΙΕΚΕΜ ΤΕΕ, στην περεταίρω διασπάθιση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ π.χ. με νέα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank.
Επιμείνουμε στη θέση μας ότι τα θεσμικά αποφασιστικά και γνωμοδοτικά όργανα του ΤΕΕ (και δευτερευόντως των ΤΣΜΕΔΕ, ΕΤΑΑ) διαπερνιούνται και αυτά από την ταξική πάλη, αποτελούν έδαφος παρέμβασης του κινήματος όχι μόνο δια της εκλογικής εκπροσώπησης που μας αναλογεί, αλλά κυρίως μέσα από κινητοποιήσεις.
Η ανάδειξη και όξυνση των αντιφάσεων μεταξύ διαφορετικών αστικών στρατηγικών στο εσωτερικό του ΤΕΕ, ο πολιτικός εκβιασμός προς την διοίκησή του με την μαζική παρουσία κινητοποιούμενων συναδέλφων, η αποκάλυψη της άσκησης σκληρής μνημονιακής πολιτικής από την ηγεσία του κάτω από την επιφάνεια ενός «αγωνιστικού» επικοινωνιακού προφίλ, αποτελούν πεδία στα οποία η μέχρι τώρα παρέμβασή μας αποδείχθηκε αρκετά παραγωγική, οφείλουμε να συνεχιστεί και να αναβαθμιστεί.
Με συνέργεια και δημοκρατική λειτουργία
Βασική προϋπόθεση τόσο για την κοινωνική του συγκρότηση όσο και για την πολιτική του έκφραση είναι να υπάρξουν βαθιά δημοκρατικές διαδικασίες με την εμπλοκή όσο γίνεται περισσότερων συναδέλφων. Να ξεπεραστεί ο ατομισμός, η ανάθεση, το βόλεμα, η ανάδειξη των μικροδιαφορών, όλα όψεις της κυρίαρχης ιδεολογίας (ατομισμός) που εμποδίζουν κάθε μετωπική προσπάθεια.
Να υπάρχει δέσμευση για ισότιμη συμμετοχή όλων των συμμετεχόντων σε όλα τα όργανα χωρίς αποκλεισμούς, για εναλλαγή σε θέσεις ευθύνης, για συλλογική λειτουργία και συναπόφαση και ανοικτές διαδικασίες.
για να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας
Ως μηχανικοί οφείλουμε να επεξεργαστούμε με σοβαρότητα και συλλογικότητα ένα νέο πλαίσιο ανασχεδιασμού της παραγωγικής διαδικασίας σε όλο το φάσμα των αντικειμένων με τα οποία σχετίζεται ο κλάδος μας (χωρικός σχεδιασμός και δημόσιος χώρος, οικιστική ανάπτυξη μέσα στην κρίση, ενέργεια και παραγωγή – διαχείριση της, βιομηχανία, αξιοποίηση ορυκτού πλούτου, δημόσιες υποδομές και δίκτυα, πληροφορική και νέες τεχνολογίες) αλλά και ευρύτερα για την κοινωνία (πολιτιστική κληρονομιά, την βιοποικοιλότητα, τη διατροφική και ενεργειακή αυτοτέλεια της χώρας, την ποιότητα διαβίωσης στα χωριά και στις πόλεις. Με μορφές αλληλέγγυας οικονομίας και συνεργατικών εγχειρημάτων, με νέο ρόλο του δημόσιου τομέα για αύξηση της απασχόλησης, με πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων έργων κοινωνικής προστασίας. Για μια διέξοδο από τη συστημική κρίση προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και όχι του κεφαλαίου.
Να συνεχίσουμε να συμβάλλουμε σε όλους τους αγώνες για την υπεράσπιση της δημόσιας περιουσίας, να οργανώσουμε την αντίσταση στην υφαρπαγή γης, να αναδείξουμε την προστασία του φυσικού πλούτου, του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης των τοπικών κοινωνιών, για τη διαφύλαξη των δημόσιων- κοινωνικών αγαθών και των «κοινών». 
Ένα τέτοιο μέτωπο θα όφειλε, εντός, εκτός και εναντίον” του ΤΕΕ:
·         Να συμβάλλει στην κινητοποίηση των μηχανικών ενάντια στις καταιγιστικές αντικοινωνικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες, να ενισχύει την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία τους, με όρους αντίστασης, αλληλεγγύης, δημοκρατίας και συμμετοχής σε θεσμούς κοινωνικής και λαϊκής αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης.
·         Να αποτελεί τον τεχνικό σύμβουλο της κοινωνίας και των κινημάτων, που θα συμβάλλει στην οργάνωση και τον σχεδιασμό της παραγωγικής και βιομηχανικής δομής της χώρας με γνώμονα την ικανοποίηση των βασικών κοινωνικών αναγκών, την ορθολογική αξιοποίηση του ενεργειακού δυναμικού, την ανατροπή του υφιστάμενου πλαισίου καπιταλιστικής ανάπτυξης, τη χειραφέτηση του τεχνικού δυναμικού της χώρας από τις επιταγές της αγοράς.
·         Να διαμορφώνει πολιτικές προκειμένου να αποτραπεί ο εξευτελισμός των όρων άσκησης του επαγγέλματος των μηχανικών, να αποκαλύπτει τη σκοπιμότητα που υποκρύπτει η υποβάθμιση του ρόλου τους σε όλες τις εκφάνσεις και τις επιπτώσεις της εις βάρος του κοινωνικού συμφέροντος και των πραγματικών λαϊκών αναγκών.
·         Να αλλάξει το περιεχόμενο των δικών του δομών (καθιέρωση απλής αναλογικής, ίδρυση Τμήματος Αττικής, απόρριψη της μετατροπής της συνδικαλιστικής δράσης σε «επάγγελμα», ανοιχτή, εθελοντική και άμισθη συμμετοχή σε εισηγητικά όργανα, ομάδες και επιτροπές), με όρους αναβαθμισμένης δημοκρατίας και συνεργασίας με κοινωνικούς φορείς και κινήματα. 
Για την υπεράσπιση της κοινωνικής ασφάλισης



Ειδικά για το ασφαλιστiκό και μετά την ψήφιση του Ν.4387/16 που προωθεί:
-        την πλήρη απόσυρση του κράτους από την υποχρέωση χρηματοδότησης της κοινωνικής ασφάλισης, ώστε οι “εξοικονομούμενοι πόροι” να κατευθύνονται στην αποπληρωμή του τοκογλυφικού χρέους
-        την οριστική εξόντωση των αυτοαπασχολούμενων και τη μισθοτοποίηση τους, ώστε να υπάρξει συγκέντρωση δραστηριοτήτων σε μεγάλα επιχειρηματικά σχήματα και νέα συμπίεση μισθών
-        την προετοιμασία του εδάφους για την είσοδο της ιδιωτικής ασφάλισης, μετά την πλήρη κατάρρευση του δημόσιου κοινωνικού χαρακτήρα και με την δυνατότητα σύστασης επαγγελματικών ταμείων ως ΝΠΙΔ

Οι δικαιωμένες διεκδικήσεις μας πρέπει να αποκτήσουν υλική δύναμη:
Αποκλειστικά δημόσια, καθολική και υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ανταποδοτικότητα και την επιχειρηματικότητα στην κοινωνική ασφάλιση. Όχι στην ιδιωτικοποίηση της μέσω επαγγελματικών ταμείων
Όχι στην ενοποίηση-ισοπέδωση του ΤΣΜΕΔΕ-ΕΤΑΑ με άλλα ταμεία, γιατί σήμερα, δεν αποσκοπεί στην υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων του κλάδου ούτε των υπόλοιπων εργαζόμενων, αλλά στην κλοπή των αποθεματικών του και στην ισοπέδωση δικαιωμάτων όλων 
Πλήρης και χωρίς προϋποθέσεις ασφάλιση, κοινωνική πρόνοια και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους ασφαλισμένους, ανεξαρτήτως τυχόν ασφαλιστικών οφειλών.
Κατάργηση του ΚΕΑΟ. Όχι κατασχέσεις και πλειστηριασμοί για χρέη σε εφορία-ταμεία-τράπεζες για άνεργους- υποαπασχολούμενους- εργαζόμενους. Αναστολή κάθε δίωξης και αναγκαστικής είσπραξης για οφειλές προς το ταμείο. Διαγραφή των ασφαλιστικών χρεών για τους Ανέργους.
Άμεση και αναδρομική ακύρωση όλων των αντι-ασφαλιστικών νόμων και όλων των ληστρικών αυξήσεων εισφορών (κατάργηση των διατάξεων του Ν. 3986/2011, άρθρο 44, § 14 κ΄15).
Επιπλέον επιβάλλεται να υπάρξει ριζική μείωση εισφορών, με αναδρομική ισχύ με προσαρμογή των υποχρεώσεων εισφοράς στις πραγματικές δυνατότητες των συναδέλφων όπως αυτές προκύπτουν από την επαγγελματική δραστηριότητα στις παρούσες συνθήκες και άρση τις υποχρέωσης εισφοράς για όσους δεν έχουν επαρκές εισόδημα από το επάγγελμα μηχανικού.
Αποσύνδεση της ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας από τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος με εξαίρεση τις περιπτώσεις εργοδοτικών οφειλών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα σε χιλιάδες συναδέλφους να δουλέψουν.Άρση των τοκογλυφικών όρων «διακανονισμού» των ασφαλιστικών οφειλών. Κατάργηση των τόκων επί των οφειλών.
Αναγνώριση των ανέργων και υποαπασχολούμενων μηχανικών, παροχή αξιοπρεπούς επιδόματος ανεργίας – υποαπασχόλησης, με αναδρομική ισχύ.
Προστασία της μητρότητας με δυνατότητα πρόωρης συνταξιοδότησης για μητέρες ανήλικων τέκνων και τις παροχές που προβλέπονται στα άλλα ταμεία
Αποκατάσταση συντάξεων και ορίων ηλικίας στο προ μνημονίου καθεστώς.
Αποκατάσταση των αποθεματικών του Ταμείου από το PSI και τιμωρία των υπευθύνων για την συγκεκριμένη απώλεια. Καταβολή στο Ταμείο της οφειλόμενης κρατικής χρηματοδότησης και των αναδιανεμητικών πόρων. Να παταχθεί η διαφυγή πόρων από το ταμείο μέσω του δελτίου παροχής υπηρεσιών στην εξαρτημένη σχέση εργασίας.
Έξω τώρα το  Ταμείο από την Τράπεζα Αττικής, να σταματήσει το τζογάρισμα της μετατροπής των πόρων του σε χρηματιστικούς τίτλους, αμοιβαία κεφάλαια. Κατάργηση του άρθρου 36 του Ν4320/15

Ενάντια στη διάλυση του επαγγέλματος
Μαζί με τους φορείς των μηχανικών πρέπει να επιδιώξουμε την ανατροπή των νεοφιλελεύθερων οδηγιών της ΕΕ, την 89/48, την 92/51, 2005/36), της συνθήκης της Μπολόνια και των διατάξεων του ελληνικού δικαίου που τις επικυρώνουν, που οδηγούν στην υποβάθμιση του επαγγέλματος και των σπουδών μας, σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος.  Δυστυχώς η μέχρι σήμερα  εμπλοκή του ΤΕΕ –μέσω των αποφάσεων του - στα του ν. 4254 και των προηγουμένων ρυθμίσεων είναι στάση συνυπεύθυνου και συνενόχου στο έγκλημα.
Η δική μας αντίθεση σε αυτούς τους νόμους είναι αδιαπραγμάτευτη και απαιτούμε την κατάργησή τους. Αυτό που προτείνουμε δεν είναι η υπεράσπιση ενός παλιού μοντέλου που καταρρέει και πολιτικά και κοινωνικοοικονομικά, είναι μια βαθιά πρόταση αλλαγής, η οποία βασίζεται σε μια σύγχρονη χάρτα αναγκών και δικαιωμάτων, αλλά και νέων δυνατοτήτων που δίνει η νέα εποχή.
Είναι τέλος άμεσα αναγκαία η σύνταξη διεθνούς χάρτας για τη κατοχύρωση του 5 έτους κύκλου σπουδών σε απόλυτη συσχέτιση με τη κατάργηση της επιβληθείσας «απελευθέρωσης» ως ελάχιστη κατοχύρωση του δημόσιου συμφέροντος, της προάσπισης της κοινωνίας και της προστασίας του περιβάλλοντος. 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
Κατάργηση ολόκληρου του πολυνόμου και - ως προς το θέμα των δικαιωμάτων - της Υποπαραγράφου ΙΓ.12 του ν.4254/2014 για τη ρύθμιση του επαγγέλματος του πολιτικού μηχανικού, του αρχιτέκτονα και του τοπογράφου (μετά από σύμφωνη γνώμη του ΤΕΕ) και της Υποπαραγράφου ΣΤ.23  με την οποία αναθεωρούνται οι όροι και προϋποθέσεις άσκησης του επαγγέλματος όλων των Η/Μμε Προεδρικά Διατάγματα (μετά από εισήγηση του ΤΕΕ).
Πλήρη, ολοκληρωμένη και αποκλειστική σύνδεση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των μηχανικών από τα πτυχία, για να μην γίνουν τα πτυχία μας απλά ο προθάλαμος ενός συστήματος διαρκούς και επί πληρωμή πιστοποίησης και εξέτασης κατακερματισμένων δεξιοτήτων.
ΑΠΟΡΡΙΠΤΟΥΜΕ
Τον κατακερματισμό σε επίπεδα επαγγελματικών δραστηριοτήτων, την δημιουργία μηχανικών πολλών ταχυτήτων, την θεσμοθέτηση «δόκιμων» ή «ασκούμενων» μηχανικών, την πρακτική άσκηση.
Τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που αναφέρθηκαν, που εξισώνουν τα επαγγελματικά δικαιώματα όλων προς τα κάτω, τα ΠΔ που τις ενσωματώνουν στην εθνική νομοθεσία. Όχι στο Ευρωπαϊκό Πλαίσιο Προσόντων, στη διακήρυξη της Μπολόνια και στον «Κοινό Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης». 
Υπερασπιζόμαστε τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα των εργαζόμενων και αυτοαπασχολούμενων συναδέλφων ενάντια στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και την αγορά των «επαγγελματικών προσόντων». 
ΖΗΤΑΜΕ
Να θεσμοθετηθούν ξανά οι ελάχιστες αμοιβές ανά εργασία και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας για τους μισθωτούς και τους μισθωτούς με ΔΠΥ. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους. 
·Όλα τα επαγγελματικά δικαιώματα στο πτυχίο. Επαγγελματικά δικαιώματα που καλύπτουν πλήρως και τεκμηριωμένα το γνωστικό αντικείμενο των σπουδών με άρση των επικαλύψεων στο πλαίσιο ενός επιστημονικού και συναδελφικού σε όλα τα πεδία διαλόγου, με βάση την αρχή της συνεργασίας των διαφορετικών ειδικοτήτων στο παραγόμενο έργο αλλά και της μη επικάλυψης των ρόλων, με αναφορά στην διάκριση των γνωστικών αντικειμένων σε ολοκληρωμένες πανεπιστημιακές σπουδές. Ενιαίους πενταετείς κύκλους σπουδών για όλους τους μηχανικούς.

μαζί με την κοινωνία για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών και όσων τις υπηρετούν

·για απαγόρευση των απολύσεων στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα
·για μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους/ες με Συλλογικές Συμβάσεις και δικαιώματα
·για Δημόσιες Τεχνικές Υπηρεσίες και έργα με όφελος για την κοινωνία
·για να μην περάσουν τα ΣΔΙΤ, οι χαριστικές συμβάσεις παραχώρησης σε τράπεζες και επενδυτές
·για να μην περάσει η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας και οι ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων αγαθών (ενέργεια - νερό - συγκοινωνίες)
·για δημόσια και δωρεάν παιδεία, υγεία, ενημέρωση συγκοινωνίες
·για εθνικοποίηση με κοινωνικό έλεγχο των τραπεζών και των επιχειρήσεων στρατηγικής σημασίας και κοινής ωφέλειας
·για περιέλθουν οι παραγωγικές μονάδες που καταστρέφονται και εγκαταλείπονται από τους ιδιώτες επιχειρηματίες, στον έλεγχο των εργαζομένων
·για αντίσταση στην φορολογική ληστεία. Άρνηση - ανυπακοή στην πληρωμή όλων των χαρατσιών
·για να ακυρωθούν όλοι οι μνημονιακοί νόμοι και συμβάσεις
·για να μην πληρώσει ο λαός το χρέος και την κρίση, για διαγραφή του χρέους
·για ρήξη με την πολιτική και τις δομές της ΕΕ και της ΟΝΕ

·για τη συντριβή του ναζιστικού φαινόμενου, για αντίσταση στον κρατικό αυταρχισμό, στη αντιδημοκρατική εκτροπή και την ποινικοποίηση των κοινωνικών αντιστάσεων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου