Δευτέρα 20 Οκτωβρίου 2014

Ισοπέδωση μισθών στο Δημόσιο, στο βάθος ατομικό μισθολόγιο

Όπως είχαμε προειδοποιήσει και σε παλαιότερες αναρτήσεις, οι συνάδελφοι που απασχολούνται στο Δημόσιο, δεν έχουν ξεμπερδέψει με τις βάρβαρες μνημονιακές ρυθμίσεις (όπως πολλοί θέλουν να μας κάνουν να πιστεύουμε). Η μνημονιακή πρόβλεψη για εξίσωση μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οδηγεί σε νέες μειώσεις αποδοχών (μέσω νέας οριζόντιας μείωσης σε όλους και μέσω μείωσης - κατάργησης της προσωπικής διαφοράς). Ταυτόχρονα δουλεύουν συστηματικά (μέσω "αξιολόγησης" και νέων διαιρέσεων) στην καθιέρωση του ατομικού μισθού για μικρή επιβράβευση των "πρόθυμων" και εξόντωση των υπολοίπων. Ας στείλουμε ένα πρώτο ηχηρό μήνυμα μεθαύριο στις εκλογές της ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής. Αναδημοσιεύουμε το χθεσινό άρθρο από το Βήμα.

Ανατροπή στο Δημόσιο με βασικό μισθό 680 ευρώ!

Μειώσεις ως 12% για υπαλλήλους βασικής και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης - Μπόνους σε κατόχους μεταπτυχιακών - Αυξήσεις σε γιατρούς, καθηγητές, δικαστικούς, ενστόλους
Ανατροπή στο Δημόσιο με βασικό μισθό 680 ευρώ!

Μπροστά σε μια μεγάλη, πρωτόγνωρη αλλαγή των αμοιβών τους θα βρεθούν πολύ σύντομα 600.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Οι περισσότεροι θα δουν τους μισθούς τους να μειώνονται για ακόμη μία φορά σε ποσοστό που θα κυμαίνεται από 2% έως 12%, ανάλογα με το επίπεδο των γνώσεών τους. Την ίδια στιγμή οι γιατροί του ΕΣΥ, οι πανεπιστημιακοί, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και όσοι έχουν μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών θα περιμένουν την ανακοίνωση των ειδικών μισθολογίων στα οποία θα υπαχθούν για να δουν τις νέες, αυξημένες αποδοχές τους.

Αυτοί που δεν θα χρειαστεί να περιμένουν είναι οι δικαστικοί και οι «ένστολοι», όπως έχουμε συνηθίσει να τους αποκαλούμε ομαδοποιώντας στρατιωτικούς, αστυνομικούς, πυροσβέστες, λιμενικούς, συνοριοφύλακες, για τους οποίους η κυβέρνηση έσπευσε μετά τις δικαστικές αποφάσεις να αποκαταστήσει τους μισθούς τους στα προ των περικοπών του 2012 επίπεδα και να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αναδρομικών.

Ιδια με τον ιδιωτικό τομέα
Ο βασικός άξονας της ανατροπής των μισθολογίων που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία 30 χρόνια στο Δημόσιο είναι το ότι για πρώτη φορά εξισώνεται ο βασικός εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο με τον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

Ο πρωτοδιοριζόμενος υπάλληλος υποχρεωτικής εκπαίδευσης (κατ' ουσίαν ο ανειδίκευτος υπάλληλος) θα αμείβεται με 680 ευρώ τον μήνα (από 780 ευρώ σήμερα). Το ποσό αυτό που καταβάλλεται για 12 μήνες αντιστοιχεί στον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα που είναι 586 ευρώ αλλά καταβάλλεται επί 14, δεδομένου ότι στις επιχειρήσεις δεν έχουν καταργηθεί τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα της καλοκαιρινής άδειας.

Ανοιγμα της ψαλιδας
Ο δεύτερος άξονας είναι η κατεύθυνση που δόθηκε από την τρόικα να μεγαλώσει η διαφορά των αποδοχών των αποφοίτων Λυκείου με τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που εργάζονται σε διοικητικές θέσεις και πολύ περισσότερο με τους καθηγητές των σχολείων, τους πανεπιστημιακούς δασκάλους και τους γιατρούς του ΕΣΥ.

Με αυτές τις δύο πολιτικές, κατ' ουσίαν κατευθύνσεις, επιχειρείται η προσαρμογή του Δημοσίου στα νέα δεδομένα της χώρας, η άρση αδικιών και η προσπάθεια προσέλκυσης στον δημόσιο τομέα εργαζομένων υψηλών προσόντων.

Για αυτόν τον λόγο στο νέο ενιαίο μισθολόγιο θα προβλέπεται και μια πέμπτη κατηγορία προσωπικού, για κατόχους μεταπτυχιακών τίτλων σπουδών και ειδικών γνώσεων. Η κατηγορία αυτή θα είναι πέραν της σημερινής κατάταξης των εργαζομένων σε: υποχρεωτικής εκπαίδευσης, δευτεροβάθμιας - που είναι και ο μεγάλος αριθμός εργαζομένων στον στενό δημόσιο τομέα, στα υπουργεία, στους ΟΤΑ, στα Ταμεία -, τεχνολογικής εκπαίδευσης και πανεπιστημιακής.

Σε αυτή την κατηγορία προβλέπονται αυξημένες αμοιβές ανάλογα με τη θέση που θα τοποθετούνται.

Το τελευταίο σενάριο
Από αυτό το πλαίσιο-βάση ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας έχουν επεξεργαστεί δεκάδες σενάρια για το νέο ενιαίο μισθολόγιο και τα ειδικά μισθολόγια που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να προσαρμόσουν τις αμοιβές στα δεδομένα που έχει βάλει στο τραπέζι η τρόικα αλλά και η νέα πραγματικότητα που δημιουργείται στο Δημόσιο.

«Το Βήμα της Κυριακής» παρουσιάζει σήμερα το τελευταίο και επικρατέστερο σενάριο το οποίο ετέθη υπ' όψιν των δανειστών, πήρε την έγκρισή τους και σύντομα θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με αυτό, ο βασικός μισθός για τους εργαζομένους υποχρεωτικής εκπαίδευσης (δηλαδή του Γυμνασίου) μειώνεται στα 680 ευρώ τον μήνα. Αυτόματα συμπαρασύρονται προς τα κάτω και οι αμοιβές των εργαζομένων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δηλαδή των αποφοίτων Λυκείου) στα 748 ευρώ τον μήνα από 858 σήμερα.

Για τους υπαλλήλους τεχνολογικής εκπαίδευσης οι υπουργοί έβαλαν «φρένο» στη μείωση και όρισαν το ποσοστό απωλειών στο 4%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να μειώνεται στα 996 ευρώ (από 1.037 σήμερα).

Το ίδιο έγινε και για τους υπαλλήλους πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, όπου ορίστηκε ποσοστό μείωσης 2%, με αποτέλεσμα ο νέος μισθός να διαμορφώνεται στα 1.070 ευρώ (από 1.092 σήμερα).

Πρέπει ωστόσο να σημειωθεί ότι στο σενάριο που έχουν στα χέρια τους οι υπουργοί προβλέπεται οι δάσκαλοι και οι καθηγητές να αποκοπούν από τις γενικές αρχές του Δημοσίου και να υπάρξει και γι' αυτούς ειδικό μισθολόγιο.
Πέραν αυτών των ανατροπών η κυβέρνηση προχωρεί στη «διόρθωση» του μισθολογίου, όπως απαιτεί η τρόικα, μειώνοντας την προσωπική διαφορά που κράτησαν οι υπάλληλοι πολλών υπουργείων (Οικονομικών, Ανάπτυξης, Υποδομών κ.ά.) μετά τις περικοπές που έγιναν το 2012.

Υπενθυμίζεται ότι η προσωπική διαφορά είναι το ποσό που έμεινε στις αποδοχές των εργαζομένων αν η μείωση που προέκυψε, τότε, ήταν μεγαλύτερη από 25%.

Η κατεύθυνση που δόθηκε, τώρα, είναι:
  • 10% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων υποχρεωτικής εκπαίδευσης.
  • 7% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΔΕ.
  • 4% μείωση της προσωπικής διαφοράς των υπαλλήλων ΤΕ και ΠΕ.
Η προσωπική διαφορά είναι σημαντική για τους υπαλλήλους του υπουργείου Οικονομικών και του υπουργείου Ανάπτυξης. Στα υπόλοιπα υπουργεία δεν υπάρχουν μεγάλες προσωπικές διαφορές, άρα και οι μειώσεις θα είναι οριακές.

Οι συντάξεις
Οι αλλαγές στο ενιαίο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων δημιουργούν νέα δεδομένα και για τον υπολογισμό των συντάξεων όσων αποχωρούν από την υπηρεσία τους.
Κατά τις πληροφορίες η τρόικα πιέζει να προσαρμοστούν και οι συντάξεις σε χαμηλότερα επίπεδα για όλους όσοι υποστούν μειώσεις των αποδοχών τους  και - ασφαλώς - να αυξηθούν για τις κατηγορίες των ειδικών μισθολογίων που θα πάρουν αυξήσεις. Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση είχε αποκρούσει αυτή τη λογική. Παρά τις μεγάλες μειώσεις μισθών που έγιναν τα τελευταία χρόνια και την αλλαγή του ενιαίου μισθολογίου το 2012, με ειδική διάταξη είχε προβλεφθεί ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι θα συνεχίσουν να καταβάλλουν τις εισφορές πάνω στους παλιούς μισθούς, ακριβώς για να μη μειωθούν οι συντάξεις τους

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου