Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2014

Οι ανασφάλιστοι να περάσουν από την εφορία

Από εδώ
Τι πραγματικά συμβαίνει με τους ανασφάλιστους; Μια εγκύκλιος που εστάλη σε νοσοκομείο της περιφέρειας και συγκεκριμένα της Καστοριάς ξεκαθαρίζει ότι οι ανασφάλιστοι θα πληρώνουν τις εξετάσεις τους στο νοσοκομείο. Σε περίπτωση που δεν έχουν χρήματα το ποσό οφειλής θα βεβαιώνεται στην αρμόδια ΔΟΥ.

«Όλοι οι ασθενείς που προέρχονται στα ΤΕΠ (σ.σ. Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών) και τυγχάνουν βασικής ιατρονοσηλευτικής φροντίδας υποχρεούνται να πληρώσουν για τις παρακλινικές εξετάσεις τους, βάσει του ασφαλιστικού τους φορέα. Εξαίρεση αποτελούν τα βαριά περιστατικά που είναι ασυνόδευτα» αναφέρει η εγκύκλιος με ημερομηνία 16 Οκτωβρίου 2014 της Διοίκησης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας που φέρνει στο φως το Ράδιο Καστοριά.


«Ο ασθενής ή ο συνοδός του ή ο νοσηλευτής των επειγόντων (σε περίπτωση αδυναμίας του ασθενή και έλλειψης συνοδού) παραδίδουν τα παραπεμπτικά εξετάσεων (μαζί και το ασφαλιστικό βιβλιάριο) στη Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων προς τιμολόγηση, βάσει του ασφαλιστικού τους φορέα ή σε περίπτωση των ανασφάλιστων ασθενών προς πληρωμή των εξετάσεων». {...}«Στις περιπτώσεις που οι ασθενείς προσέρχονται στα επείγοντα χωρίς το βιβλιάριο ασθενείας τους (για τους ασφαλισμένους) ή χωρίς χρήματα για την πληρωμή (για ανασφάλιστους), ο ασθενής ή ο συνοδός του υπογράφουν Δήλωση Αναδοχής Χρέους, με καταχώρηση όλων των ατομικών στοιχείων τους (Α.Δ. Ταυτότητας, ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, τηλέφωνο, Α.Φ.Μ, αρμόδια Δ.Ο.Υ) και με την υποχρέωση να προσκομίσουν το βιβλιάριο ασθενείας τους ή τα χρήματα εντός τακτής οριζόμενης προθεσμίας. Για Δηλώσεις Αναδοχής Χρέους που δεν τακτοποιούνται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος ακολουθείται η διαδικασία βεβαίωσης της οφειλής στην αρμόδια Δ.Ο.Υ».

Μάλιστα στις περιπτώσεις που οι ασθενείς «προέρχονται στα επείγοντα σε ώρες που δεν λειτουργεί η Γραμματεία Εξ. Ιατρείων, παρακρατείται το βιβλιάριο ασφάλισης του ασθενούς από τα ΤΕΠ, όταν πρόκειται για ασφαλισμένο ασθενή ή συμπληρώνεται η Δήλωση Αναδοχής Χρέους, όταν πρόκειται για ανασφάλιστο και παραδίδεται στην Γραμματεία Εξωτερικών Ιατρείων». Στην εγκύκλιο συμπεριλαμβάνεται και υπεύθυνη δήλωση για το πως γίνεται η αναδοχή του χρέους:


Αυτά συμβαίνουν παρ’ ότι το προηγούμενο διάστημα όλες οι ειδήσεις για τους ανασφάλιστους ήταν ευχάριστες αλλά με μερικά αλλά... Για του λόγου το αληθές, στις 29 Μαΐου, ο τότε υπ. Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, δήλωνε ότι ο «ανασφάλιστος θα αντιμετωπίζεται σαν ασφαλισμένος στα δημόσια νοσοκομεία» μόνο όμως στην περίπτωση που έχει παραπεμπτικό από γιατρό της πρωτοβάθμιας ότι χρήζει άμεσης νοσηλεία και αφού περάσει από τριμελή επιτροπή του νοσοκομείου που θα κρίνει τη σοβαρότητα του περιστατικού.

Ακολούθησαν όχι μία αλλά τρεις κοινές υπουργικές αποφάσεις για τους ανασφάλιστους. Η πρώτη υπεγράφη στις 5/6/2014, από τα υπουργεία Υγείας (υπογραφή Άδωνι Γεωργιάδη), Εργασίας και Οικονομικών. Παρέχει νοσοκομειακή περίθαλψη σε ανασφάλιστους, υπερήλικες ΟΓΑ και οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων, χωρίς χρονικό περιορισμό. Δεν προβλέπει κριτήρια συμμετοχής, παραπέμπει όμως την κάθε περίπτωση ξεχωριστά, σε τριμελή επιτροπή που θα δημιουργείται σε κάθε νοσοκομείο.

Η δεύτερη υπεγράφη στις 19/6/2014 από τα υπ. Εργασίας και Οικονομικών. Παρέχει δωρεάν εξετάσεις από γιατρό, συνταγογράφηση (φάρμακα και διαγνωστικές εξετάσεις) και νοσοκομειακή περίθαλψη. Αφορά ανασφάλιστους, υπερήλικες ΟΓΑ, οφειλέτες ΟΑΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ με χρέη που δημιουργήθηκαν από το 2011 έως το 2013. Θέτει εισοδηματικά κριτήρια, τα οποία εξετάζονται από τους ασφαλιστικούς φορείς στους οποίους δημιουργήθηκε η οφειλή. Η τρίτη υπεγράφη από τα υπουργεία Υγείας (υπογραφή Βορίδη), Εργασίας και Οικονομικών και παρέχει μόνο φαρμακευτική περίθαλψη, σε ανασφάλιστους, υπερήλικες ΟΓΑ και οφειλέτες όλων των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς χρονικό περιορισμό. Μοναδικό κριτήριο η ύπαρξη ΑΜΚΑ.

Κι όμως οι ανασφάλιστοι ακόμη δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν δωρεάν τις εξετάσεις τους στα δημόσια νοσοκομεία. Την ίδια ώρα ο αριθμός τους δεν είναι καθόλου αμελητέος. Μιλάμε για 2,5 εκατομμύρια πολίτες οι οποίοι μεταξύ άλλων έρχονται αντιμέτωποι με την ελλιπή ενημέρωση, τις εξαιρέσεις και τους περιορισμούς που θέτει κάθε ΚΥΑ αλλά και τα γραφειοκρατικά εμπόδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου