Τρίτη, 21 Οκτωβρίου 2014

Το τελικό σχέδιο για ρύθμιση χρεών σε εφορίες - ταμεία

Mέσα στην επόμενη εβδομάδα θα πάει προς ψήφιση στη Βουλή νέος νόμος για τη ρύθμιση χρεών σε ταμεία και εφορίες... απ' όσα γράφονται γίνονται κάποια παζάρια(??) με τους τροικάνους για το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας που σήμερα είναι στο ληστρικό 8,76%...αναφέρεται ελάχιστη δόση 50ευρώ και αριθμός δόσεων έως και 100..ανάλογα με τον αριθμό των δόσων θα υπάρχει αντίστοιχη έκπτωση στις προσαυξήσεις...η υπαγωγή στη ρύθμιση θα γίνεται και ηλεκτρονικά από 01-11-2014 έως 31-01-2015...θα ρυθμίζονται χρέη έως το Σεπτέμβρη του 2014...
Oριμένα αρχικά σχόλια:
1. Σχετικά με τις οφειλές στα ταμεία επί την ουσίας δεν θα υπάρξει καμία αλλαγή σε όσα ξέραμε έως τώρα καθώς για όσο διάστημα ήταν κάποιος χωρίς εργασία χρεωνόταν κανονικά τις εισφορές και στο αντίστοιχο διάστημα δεν είχε κανένα δικαίωμα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης...
2. Δεν υπάρχει πραγματική διαγραφή κανενός χρέους διότι όπως συμβαίνει και με τον υφιστάμενο νόμο ρυθμίσεων γίνεται μεν μερική έκπτωση των απαράδεκτων προσαυξήσεων, αλλά από την άλλη με το ληστρικό επιτόκιο φθάνεις στο σημείο να πληρώνεις το ίδιο και ίσως μεγαλύτερο ποσό από το αρχικό τοκογλυφικό χρεός σου προς το ταμείο...
3. Αν χάσεις μια δόση την πληρώνεις τον επόμενο μήνα με 2% προσαύξηση στο αντίστοιχο επιτόκιο...Αν χάσεις δύο δόσεις σε πετάει εκτός ρύθμισης...Αν δεν πληρώσεις τα τρέχοντα σε πετάει εκτός ρύθμισης...
4. Η ενοποίηση του μηχανισμού "ρύθμισης" χρεών σε εφορίες και ταμεία είναι ουσιαστικά το πρώτο βήμα της ενοποίησης των οφειλών, της δημιουργίας της "ταυτότητας του οφειλέτη" και άρα της εντατικοποίησης των εισπρακτικών μηχανισμών και τελικά των μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (ΚΕΑΟ)...
Το τελικό σχέδιο για ρύθμιση χρεών σε εφορίες - ταμεία
Το τελικό σχέδιο για ρύθμιση χρεών σε εφορίες - ταμεία
Τελευταία ευκαιρία να ρυθμίσουν τις οφειλές τους με ευνοϊκούς όρους θα έχουν πάνω από 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που χρωστάνε στις εφορίες και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Το περιθώριο για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι τρίμηνο, δηλαδή η σχετική αίτηση θα πρέπει να υποβληθεί από την 1 Νοεμβρίου 2014 έως και τις 31 Ιανουαρίου 2015.
Το τελικό σχέδιο της ρύθμισης – που θα είναι ενιαία για οφειλές σε εφορίες και Ταμεία – θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα στη Βουλή.
Η ρύθμιση, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής», προβλέπει τα εξής:
1. Δίνονται 100 δόσεις για οφειλές μέχρι 15.000 ευρώ. Το ελάχιστο ποσό της δόσης καθορίζεται στα 50 ευρώ, ενώ η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις θα είναι 20%.
2. Προβλέπονται έως και 72 δόσεις για οφειλές από 15.001 ευρώ και άνω. Η έκπτωση στα πρόσθετα τέλη και τις προσαυξήσεις συνδέεται με τον αριθμό των δόσεων.
Συγκεκριμένα, διαμορφώνεται, ως εξής:
Έκπτωση        Εξόφληση σε:
30%                72 δόσεις
50%                60 δόσεις
60%                48 δόσεις
70%                36 δόσεις
80%                24 δόσεις
90%                12 δόσεις
100%              Εφάπαξ
3. Το ετήσιο επιτόκιο υπερημερίας διαμορφώνεται στο 4,6% (από 8,76%).

4. Η ρύθμιση αφορά οφειλές που έχουν κεφαλαιοποιηθεί μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Από εκεί και πέρα, ο οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση, θα πρέπει να είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις του στην εφορία και τα Ταμεία. Για παράδειγμα, οφειλέτης που θέλει να μπει στη ρύθμιση τον Νοέμβριο, θα πρέπει να έχει καταβάλει κανονικά τις εισφορές για το μήνα Οκτώβριο. Σε περίπτωση που υποβάλει αίτηση τον Ιανουάριο, θα πρέπει να έχει πληρώσει τις οφειλές του κανονικά το τρίμηνο Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου.

5. Δίνεται η δυνατότητα να μην καταβληθεί μία δόση εγκαίρως. Ωστόσο, στη συνέχεια, θα πρέπει να καταβληθεί η συγκεκριμένη δόση με μία επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο. Σε περίπτωση που δεν καταβληθούν εγκαίρως περισσότερες από μία δόσεις, ο οφειλέτης βγαίνει από την ευνοϊκή ρύθμιση.
6. Ειδικό καθεστώς θα ισχύει για όσους έχουν ήδη μπει στη ρύθμιση «νέα αρχή» και εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις του. Στόχος είναι να δοθεί ένα «μπόνους» σε όσους καταβάλλουν με συνέπεια τις δόσεις τους προς τις εφορίες και τα Ταμεία.
7. Οι οφειλέτες που δεν θα μπουν μέσα στο επόμενο τρίμηνο στη ρύθμιση «νέα αρχή» χάνουν οριστικά την ευκαιρία. Το μόνο περιθώριο που θα έχουν είναι να υπαχθούν στην «πάγια ρύθμιση», η οποία, ωστόσο, προβλέπει μόνο 12 δόσεις. Και σε αυτή την περίπτωση, το επιτόκιο διαμορφώνεται στο 4,6%, ενώ μπορεί να μην καταβληθεί μόνο μία δόση εγκαίρως. Η δόση αυτή θα πρέπει να καταβληθεί στη συνέχεια με επιβάρυνση 2% στο υφιστάμενο επιτόκιο, διαφορετικά ο οφειλέτης βγαίνει και από την πάγια ρύθμιση.
8. Οι αιτήσεις για την αποπληρωμή θα μπορούν να υποβληθούν και ηλεκτρονικά εντός της διορίας που ήδη αναφέρθηκε (δηλαδή από την 1η Νοεμβρίου έως και τις 31 Ιανουαρίου).
9. Από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών θα βγαίνουν, όσοι δεν υποβάλλουν δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ όσο διαρκούν οι δόσεις, αλλά και όσοι έχουν υποβάλει ανακριβή ή ανεπαρκή στοιχεία για να εγκριθεί η αίτησή τους.
10. Η νέα ρύθμιση προβλέπει την απλούστευση των διαδικασιών ένταξης σε αυτή, ενώ θα καταργηθούν και γραφειοκρατικά εμπόδια.
11. Όσοι οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση και καταβάλλουν κανονικά τις δόσεις, δεν απειλούνται από μέτρα αναγκαστικής είσπραξης οφειλών (όπως κατασχέσεις, πλειστηριασμούς, κ.ά.).
12. Επιπρόσθετα, σε όσους οφειλέτες μπουν στη ρύθμιση θα χορηγείται πιστοποιητικό οφειλής (φορολογική ή ασφαλιστική ενημερότητα), το οποίο, εφόσον φυσικά αποπληρώνονται οι δόσεις, θα ανανεώνεται κάθε μήνα.
Πηγή: Έθνος της Κυριακής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου