Τετάρτη, 22 Οκτωβρίου 2014

ΤΣΜΕΔΕ: Με το μήνα η πληρωμή των εισφορών

ΤΣΜΕΔΕ: Με το μήνα η πληρωμή των εισφορών-Αδυναμία εξόφλησης για 6 στους 10 μηχανικούς


Χωρίς πρόσθετα τέλη παρατείνεται η πληρωμή των εισφορών για το β' εξάμηνο του 2014 για τους ασφαλισμένους του πρώην ΤΣΜΕΔΕ. Ξεκινούν και οι διαδικασίες πληρωμής εισφορών ανά μήνα. Μαζικά ειδοποιητήρια από το ΚΕΑΟ προς τους μηχανικούς.
Παράταση της πληρωμής εισφορών για το β΄εξάμηνο του 2014 μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, χωρίς την καταβολή πρόσθετων τελών, αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Αυτοαπασχολουμένων (ΕΤΑΑ), μετά την εισήγηση της διοικούσας επιτροπής του ΤΣΜΕΔΕ.
Παράλληλα, ξεκινούν οι διαδικασίες αλλαγής στον τρόπο και τον χρόνο καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου στο άμεσο μέλλον οι εισφορές να καταβάλλονται ανά μήνα. Κεντρικός στόχος του υπουργείου Εργασίας, εκτός από τον προφανή, την είσπραξη μικρότερων ποσών, σε τακτικά χρονικά διαστήματα, είναι να εναρμονιστεί και το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων, σταδιακά, με τα υπόλοιπα ταμεία, ώστε να προχωρήσει και ο σχεδιασμός ενοποίησης της είσπραξης εισφορών και φόρων.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του ΕΤΑΑ αποφασίστηκε ο τρόπος και ο χρόνος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών να προσαρμοστούν εφεξής στα διαλαμβανόμενα στο άρθρο 6 Ν. 915/1979, όπως ισχύει σήμερα.
Βέβαια, ανεξάρτητα από το πότε καταβάλλονται, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών θεωρούνται υπερβολικά υψηλές την ίδια στιγμή που οι περισσότεροι από τους ασφαλισμένους μηχανικούς είναι πλέον άνεργοι ή στην καλύτερη περίπτωση υποαπασχολούμενοι. Όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, οι ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών αυξήθηκαν αναδρομικά από 1η/7/2011.
Ήδη, τα δύο εξάμηνα του 2014 έχουν χρεωθεί με τις αυξήσεις. Εκκρεμεί η αποστολή των αναδρομικών, ενώ από την 1η Ιανουαρίου 2015 θα υπάρξει και νέα επιβάρυνση, αφού θα εφαρμοστεί εκ νέου η αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας από 2η σε 3η, όπως προβλέπει ο νόμος.
Ταυτόχρονα, οι μηχανικοί καταγγέλλουν πως συνεχίζονται οι απειλές κατασχέσεων μέσω του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο αποστέλλει μαζικά ειδοποιητήρια στους οφειλέτες του ταμείου. Βάσει υπολογισμών που κάνουν οι ίδιοι οι μηχανικοί, το 62% των ασφαλισμένων στο πρώην ΤΣΜΕΔΕ έχει οφειλές προς το ταμείο. Μάλιστα, οι μισοί σχεδόν από αυτούς χρωστούν εισφορές πριν από την αύξησή τους, ενώ οι υπόλοιποι έχουν οδηγηθεί στα χρέη εξαιτίας της αδυναμίας να πληρώσουν τα αυξημένα ασφάλιστρα.

Εισφορές ανά μήνα

Η είσπραξη των εισφορών ανά μήνα σε όλα τα ταμεία, πλην του ΟΓΑ, καθώς η φύση της απασχόλησης των αγροτών δεν ευνοεί μια τέτοια εξέλιξη, εντάσσεται στον ευρύτερο σχεδιασμό του υπουργείου Εργασίας, σε συνεργασία με την τρόικα, για τη δημιουργία ενιαίου μηχανισμού είσπραξης εισφορών και φόρων.
Η αρχή θα γίνει με τον ΟΑΕΕ, από την 1η Μαρτίου 2015, ενώ σειρά αναμένεται να πάρει το ΕΤΑΑ, στο οποίο οι εισφορές καταβάλλονται ανά 6μηνο ή ακόμη και ανά έτος.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται η δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων, ο νέος υπερφορέας που σύμφωνα με τους σχεδιασμούς θα στηριχτεί στις... πλάτες του Άτλαντα, του νέου πληροφορικού συστήματος που θα περιλαμβάνει ψηφιοποιημένο τον εργασιακό βίο όλων των ασφαλισμένων.
Σε τελικό στάδιο, ο κεντρικός έλεγχος των οικονομικών του συνόλου των ασφαλιστικών ταμείων (όσων υπάρχουν μετά και τη διαδικασία περαιτέρω ενοποιήσεων) θα διενεργείται από μια οικονομική διεύθυνση, που βάσει του σχεδιασμού θα δημιουργηθεί στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε, στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης εκτιμούν πως η σύσταση τριών ή τεσσάρων ασφαλιστικών ταμείων δεν θα έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς οι βασικές λειτουργίες θα διενεργούνται και θα ελέγχονται κεντρικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου