Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2013

Αναστολή της υποχρεωτικής ένταξης σε κατηγορίες?

Σε συνέχεια της προηγούμενης ανάρτησης αναδημοσιεύουμε είδηση από το site της ΠΕΔΜΕΔΕ. Έρχονται εκλογές σε μια βδομάδα και θα ακούσουμε πολλά ακόμα. Αφενός η αναστολή αλλαγής ασφαλιστικής κατηγορίας ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι την εκδίκαση της προσφυγής στο ΣτΕ, αφετέρου πρέπει να τη δεχτεί ο Υπ. "Ασφάλισης" Βρούτσης. Επιπλεόν δεν καταλάβαμε ούτε αυτό περί τριετίας (από το 2011 έως το 2014 δηλαδή, μετά τι?), ούτε την "παράλληλη μείωση των απολαβών στη σύνταξη σε όσους το επιλέξουν".

Έγινε δεκτή από το ΕΤΑΑ η πρόταση της ΠΕΔΜΕΔΕ για επιλογή κλάσεων στο καθεστώς ασφάλισης. Ισχύει για νέους μηχανικούς

Το Δ.Σ. του ΕΤΑΑ αποφάσισε, μετά την πρόταση της Ένωσης, να αναστείλει την υποχρεωτική ένταξη σε κατηγορίες και ο Πρόεδρος του Ταμείου απέστειλε σχετική ενημέρωση προς τον Υπουργό για δυνατότητα παραμονής στο ισχύον, προ του 2011, ασφαλιστικό καθεστώς, τουλάχιστον για μία τριετία με παράλληλη μείωση των απολαβών στη σύνταξη σε όσους το επιλέξουν ώστε να υπάρχει αντιστοίχηση στο ύψος των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται με τα χορηγούμενα ποσά σύνταξης.
Σημειώνεται ότι οι κατηγορίες είναι 14 και ότι το μέτρο αυτό αφορά νέους μηχανικούς που εισήλθαν στο επάγγελμα από το 2008. 

1 σχόλιο:

  1. Οι τελευταίες πληροφορίες λένε ότι ετοιμάζεται γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κατ'εντολή του Υπουργού, που θα κρίνει παράνομη την απόφαση του Δ.Σ. του ΕΤΑΑ που αποφάσισε τη μη εφαρμογή των μνημονιακών αυξήσεων μέχρι την έκδοση απόφασης από το ΣτΕ για την αίτηση ακύρωσης του ΤΕΕ. Φοβάμαι πως στο τέλος θα την πληρώσουν οι μηχανικοί που θα κληθούν να πληρώσουν αναδρομικά όλες τις αυξήσεις, είτε λόγω της γνωμοδότησης, είτε λόγω της πιθανής απόρριψης της αίτησης από το ΣτΕ (θυμίζω ότι το ΣτΕ έχει κρίνει συνταγματικές τις μνημονιακές δεσμεύσεις).

    ΑπάντησηΔιαγραφή