Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Κινητοποίηση μηχανικών στο ΤΣΜΕΔΕ για το ασφαλιστικό

05/12/2011, Κολοκοτρώνη, Αθήνα
Περίπου 200 συνάδελφοι συγκεντρώθηκαν από το πρωί έξω από τα γραφεία του Ταμείου Συνταξιοδότησης και Ασφάλισης Μηχανικών (ΤΣΜΕΔΕ) προκειμένου να απαιτήσουν να σφραγιστούν τα βιβλιάρια υγείας των συναδέλφων τους μηχανικών, οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τις υπέρογκες ασφαλιστικές εισφορές και παραμένουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Ο νέος νόμος για τις ασφαλιστικές εισφορές των μηχανικών δικαιολογεί πλήρως τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών ότι “το κούρεμα δεν πρόκειται να επηρεάσει τα ταμεία”. Η αντιστάθμιση του κουρέματος του χρέους κατά 50% μεταφράζεται στην περίπτωση των μηχανικών σε αύξηση έως και περισσότερο από 25% στις ασφαλιστικές εισφορές από το νέο έτος (και προοπτικά πάνω από 90%)! Δεδομένου, μάλιστα, ότι οι περισσότεροι νέοι μηχανικοί δουλεύουν με “μπλοκάκι”, ότι ο άνεργος μηχανικός δε μπορεί να κάνει “παύση εργασιών” και ότι το επάγγελμα “απελευθερώνεται” για την “ελεύθερη” αγορά, αυτός ο νόμος οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην έξοδο χιλιάδων μηχανικών από το επάγγελμα (άρα απαξίωση όλων των σπουδών και της μέχρι σήμερα εμπειρίας τους) και στην ενίσχυση των στρατιών ανέργων χωρίς ελπίδα και μέλλον.
Δεκάδες συνάδελφοι ανέβηκαν πάνω για να σφραγιστούν τα βιβλιάρια από το αρμόδιο γραφείο. Ενώ στην αρχή τους είπαν ότι υπήρχε ήδη σχετική απόφαση του ΔΣ και ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, όταν πήγανε στον υπάλληλο που είχε την σφραγίδα αυτός αρνήθηκε να τα σφραγίσει,  είπε ότι δεν έχει έρθει γραπτή απόφαση από το ΔΣ και συνεπώς δεν μπορεί να κάνει κάτι. Έτσι η κινητοποίηση συνεχίστηκε το μεσημέρι στο ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ όπου τέθηκαν τρία θέματα:
- να σφραγίζονται τα βιβλιάρια των ανέργων και να τους χορηγείται ασφαλιστική ενημερότητα.
- να τοποθετηθεί το ΔΣ για το κούρεμα των αποθεματικών του ταμείου.
- να τοποθετηθούν για το θέμα των αυξήσεων των ασφαλιστικών εισφορών.

Για το πρώτο ο πρόεδρος είπε ότι ήδη συμφωνούν και ότι θα υπάρξει απόφαση την οποία θα μπορεί το σωματείο να την πάρει και εγγράφως την παρασκευή. Στο σημείο αυτό επειδή υπάρχει θέμα για το πως αποδεικνύεται πως κάποιος είναι άνεργος είπαν ότι θα μπουν προϋποθέσεις (του τύπου να μην έχει εισόδημα πάνω από 30 000 ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια). Ωστόσο το θέμα των προϋποθέσεων και της διαδικασίας είναι στον αέρα. Για τα άλλα δυο στην ουσία δεν δεσμεύτηκε κάπου. Το προεδρείο εξέφρασε την πρόθεση του για καθυστέρηση επιβολής των αυξήσεων - ισχυρίστηκε πως δεν είναι αυτό που νομοθετεί! - και την αντίθεση του στο όποιο κούρεμα των αποθεματικών.  Αναμένουμε την απόφαση, αν οι κύριοι αυτοί έχουν λόγο, τον οποίο και δώσανε παρουσία πολλών μηχανικών. Επίσης ρωτήθηκαν τι θα κάνουν ως διοίκηση του ταμείου, εφόσον τελικά κουρευτούν τα αποθεματικά, αν θα παραιτηθούν σε αυτή την περίπτωση... Η απάντηση ακόμα αναμένεται...

Μάλιστα για τις ασφαλιστικές εισφορές αν κατάλαβαμε καλά υπάρχει περίπτωση να σταλούν σημειώματα που να ζητάνε αναδρομικά τις αυξήσεις που δεν ζητήθηκαν τώρα.  Την άλλη Δευτέρα θα ξαναγίνει κινητοποίηση, και με βάση την απόφαση (αν έχει βγει).
Ήταν μια πρώτη ελπιδοφόρα κινητοποίηση που έστειλε ένα πρώτο μήνυμα, συνεχίζουμε και κλιμακώνουμε τις κινητοποιήσεις για να μην περάσει το "κούρεμα" των αποθεματικών και η εξόντωση των εργαζόμενων & αυτοαπασχολούμενων μηχανικών. Δείτε επίσης σχετικά με το θέμα:

Συγκέντρωση του ΣΜΤ στο ΤΣΜΕΔΕ τη Δευτέρα 5/12
Πρόταση της συσπείρωσης προς σωματεία, συλλόγους, φορείς μηχανικών
Επιδρομή στις εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ από 335 σε 423 € η μηνιαία καταβολή
Προϋπολογισμός 2012: Το τεράστιο σκάνδαλο με τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων
Κείμενο Υπογραφών του ΣΜΤ Μακεδονίας για ασφαλιστικό
Αναφορά εισαγγελικής παρέμβασης για τη διαχείριση των αποθεματικών του ΤΣΜΕΔΕ
Η Τράπεζα Αττικής χρηματοδοτεί ΠΑΣΟΚ - ΝΔ
Βίντεο μπορείτε να δείτε και στις ακόλουθες διευθύνσεις:
  1. Βίντεο 1
  2. Βίντεο 2
  3. Βίντεο 3
  4. Βίντεο 4
  5. Βίντεο 5
  6. Βίντεο 6
  7. Βίντεο 7
  8. Βίντεο 8 

2 σχόλια:

  1. .........Την άλλη Δευτέρα (12 Δεκέμβρη) θα ξαναγίνει κινητοποίηση, και με βάση την απόφαση (αν έχει βγει).........
    Η ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΝΑ ΤΟ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙ για την κινητοποίηση ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ, ΕΙ ΔΥΝΑΤΟΝ, ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΤΙΓΜΗ !
    Πάντως συγχαρητήρια για αυτήν την πρώτη κινητοποίηση. Εξ' άλλου κατά το Γερμανικό ρητό: Ο ΑΓΩΝΑΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΕΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ναι θα το αναρτήσουμε εγκαίρως. Επίσης προγραμματίζουμε κινητοποίηση την Τετάρτη 14/12 στην Τράπεζα της Ελλάδος για την κλοπή των αποθεματικών (το έχει αποφασίσει ήδη η ΕΜΔΥΔΑΣ Αττικής) και προσπαθούμε να καλέσουμε και άλλους σε αυτήν

    ΑπάντησηΔιαγραφή