Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Απόφαση ΤΕΕ Μαγνησίας για ασφαλιστικό

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΤΕΧΝΙΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΕΛΛΑΔΟΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2011
2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος Αρ. Πρωτ.:1882
(Στοά Ηλία Καραπατή)
Βόλος Τ.Κ. 38333
Τηλ. 24210-26173, 26574
Fax: 24210-21944
email: tee_vol@tee.gr

ΠΡΟΣ: 1) Πρόεδρο ΤΕΕ
κ. Χρήστο Σπίρτζη
2) Μέλη Κεντρικής Διοικούσας Επιτροπής

ΚΟΙΝ.: 1) Πρόεδρο ΤΣΜΕΔΕ - Α’ Αντιπρόεδρο ΕΤΑΑ,
Πρόεδρο και εντεταλμένο σύμβουλο της Τράπεζας Αττικής
κ. Ιωάννη Γαμβρίλη
2) Περιφερειακά Τμήματα ΤΕΕ
3) Βουλευτές Μαγνησίας
ΘΕΜΑ: Αποθεματικά ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ

Συνάδελφε Πρόεδρε,

Σας αποστέλλουμε την απόφαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Μαγνησίας που αφορά τις θέσεις του τοπικού τμήματος για τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο χρονικό διάστημα στα αποθεματικά του ΕΤΑΑ ΤΣΜΕΔΕ και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Ο Πρόεδρος Δ.Ε.
ΤΕΕ Μαγνησίας

Σωκράτης Αναγνώστου
ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΙΑΣ
ΤΟΥ ΤΕΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΟΠΟΥΣ ΜΙΑΣ ΖΩΗΣ
ΣΤΑ ΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΤΟΥΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που περιλαμβάνεται στη νέα δανειακή σύμβαση της 26ης Οκτωβρίου απειλεί με κατεδάφιση το ΕΤΑΑ και ιδιαίτερα το ΤΣΜΕΔΕ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα του, που έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα της Ελλάδος (άνω των 3 δις), έχουν μετατραπεί σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια ελληνικού δημοσίου, με κύρια ευθύνη του κράτους. Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, μετά το κούρεμα το ΤΣΜΕΔΕ θα μείνει με το 50% της αξίας των διαθεσίμων του, που προέρχονται αποκλειστικά από τις εισφορές μας, και θα μετατραπεί από υγιέστατο Ταμείο, σ’ ένα από τα πιο προβληματικά. Οι απώλειες για το ταμείο μας υπολογίζονται σε 1,5 δισεκατομμύριο Ευρώ.
Εξαιρετικά μεγάλη είναι η ευθύνη της Διοίκησης του ΤΣΜΕΔΕ και του ΤΕΕ, που χωρίς ποτέ να ενημερώσει τους μηχανικούς, όχι μόνο δεν αντέδρασε αλλά μάλιστα ενέκρινε το περασμένο καλοκαίρι τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρώτο πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων, της 21ης Ιουλίου. Η στάση αυτή μας προϊδεάζει και για τις προθέσεις της, απέναντι στο νέο πρόγραμμα.
Παράλληλα, όλο το προηγούμενο διάστημα, η διοίκηση του ΤΣΜΕΔΕ, μελετούσε πότε τη διάσωση της χρεοκοπημένης Proton Bank, πότε την αγορά άλλων τραπεζικών μετοχών (Εθνική), πρωτοβουλίες που μαθαίναμε μόνο από δημοσιεύματα. Η προοπτική υπαγωγής και της Τράπεζας Αττικής σε διαδικασία «κουρέματος», σηματοδοτεί κι άλλες απώλειες για το ΤΣΜΕΔΕ, πέρα από τις τεράστιες απώλειες λόγω εξαΰλωσης των μετοχών.
Όλες αυτές τις απώλειες, κυβέρνηση – ΕΕ - ΔΝΤ, επιχειρούν να «αντισταθμίσουν» με νέα χαράτσια υπέρογκων αυξήσεων των εισφορών μας (κυρίως μέσα από την υποχρεωτική αλλαγή ασφαλιστικής κατηγορίας), που ξεκινούν από 5% και φθάνουν το 93%.
Στην απάντηση που έδωσε ο πρόεδρος του ΤΣΜΕΔΕ σε έγγραφο της Διοικούσας Επιτροπής του τμήματός μας, αναφέρει μόνο προφορικές ενέργειες και δεσμεύσεις, άρα τίποτε το ουσιαστικό.
Την ίδια ώρα η Τράπεζα Αττικής η οποία αρνείται τη χορήγηση δανείων ή εγγυητικών στους μηχανικούς για την εξάσκηση του επαγγέλματος τους ή τους τα χορηγεί με δυσβάσταχτες εμπράγματες εγγυήσεις, δανείζει τα κόμματα ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. (μπορεί όμως και άλλα κόμματα όπως υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες) με μόνη εγγύηση την ιδιαίτερα αμφίβολη επιχορήγηση τους μετά από μια 10ετία. Όφειλε το Δ.Σ. να ζητήσει τις ίδιες εγγυήσεις που ζητά από τους αγωνιζόμενους για τον επιούσιο επαγγελματίες.

Οι ρυθμίσεις αυτές προβλέπονται από το Μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που ψηφίστηκε το καλοκαίρι, μετακυλούν τις απώλειες σε μας τους ίδιους τους ασφαλισμένους, οδηγώντας μας στον επαγγελματικό αφανισμό και στην έξοδο μας από το επάγγελμα. Επιπλέον νομοθέτησαν τη φορολόγηση των ασφαλιστικών εισφορών (ως εισόδημα) εκτινάσσοντας έτσι τον ετήσιο φόρο.

ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΟΧΙ ΣΤΗ ΛΗΣΤΕΙΑ ΤΩΝ ΑΠΟΘΕΜΑΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΤΣΜΕΔΕ, ΣΤΑ ΝΕΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ, ΣΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, ΣΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΗΣ ΙΑΤΡΟΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ!

  • Ούτε ένα ευρώ αύξηση εισφορών καμίας κατηγορίας ασφαλισμένου.
  • Επαναφορά της αφαίρεσης των εισφορών από το εισόδημα.
  • Καμία περικοπή σύνταξης και ιατροφαρμακευτικής παροχής και αποκατάσταση τους στα προ μνημονίου επίπεδα.
  • Καμία συμμετοχή του Ταμείου στη νέα κλοπή των αποθεματικών με το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων.
  • Άμεση απόδοση των οφειλών του κράτους και της εργοδοσίας στο Ταμείο.
  • Άμεση ενεργοποίηση του Κλάδου Προνοιακών Παροχών με χρηματοδότηση από ανακατανομή των πόρων των κλάδων του ΤΣΜΕΔΕ, χωρίς νέα χαράτσια.
  • Επίδομα ανεργίας ίσο με τον βασικό μισθό για όλο το διάστημα ανεργίας για τους άνεργους και υποαπασχολούμενους συναδέλφους.
  • Πραγματικές διευκολύνσεις στους συναδέλφους που δυσκολεύονται να εξοφλήσουν τις εισφορές τους λόγω της οικονομικής κρίσης.
  • Παράταση του χρόνου της ασφαλιστικής ενημερότητας.
  • Αποδέσμευση από τα χρηματιστηριακά παιχνίδια
  • Κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων που ρίχνουν τα βάρη στους ασφαλισμένους και ειδικά στους νέους
Ζητούμε με πρωτοβουλία του ΤΕΕ τη δικαστική διερεύνηση των ευθυνών των Δ.Σ. ΤΣΜΕΔΕ – ΕΤΑΑ και Τράπεζας Αττικής για τις πιθανές ευθύνες όσον αφορά την υφαρπαγή των αποθεματικών μας και τις σίγουρες ευθύνες όσον αφορά τη διασφάλιση της Τράπεζας λόγω χρηματοδότησης των κόμματων.

Καλούμε το ΤΣΜΕΔΕ το ΕΤΑΑ και την Τράπεζα Αττικής, να μας γνωστοποιήσουν τις ενέργειες που έκαναν και κάνουν για να αποφύγουν το κούρεμα και τις επισφαλείς δανειοδοτήσεις.

Για την Αντιπροσωπεία
του ΤΕΕ Μαγνησίας

Ο Πρόεδρος  Ο Γ. Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου