Σάββατο, 10 Δεκεμβρίου 2011

H "αξιοποίηση" του Ελληνικού και ο πρωθυπουργικός φίλος

Μόλις... 180.000 ευρώ έλαβε ο Αθεμπίγιο για το Ελληνικό

Στα 180.000 ευρώ ανήλθε ο μισθός του Ισπανού αρχιτέκτονα, Χοσέ Αθεμπίγιο που ανάλαβε το αναπτυξιακό έργο του Ελληνικού, τη στιγμή που η κυβέρνηση Παπανδρέου είχε διαμηνύσει ότι ο αρχιτέκτονας θα παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες δωρεάν καθώς ήταν προσωπικός φίλος του πρώην πρωθυπουργού.
Η αποκάλυψη έγινε δια στόματος του υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Αθεμπίγο ως «ιδιαίτερα χρήσιμο».

Ο υπουργός δήλωσε ότι την ερχόμενη Πέμπτη ξεκινά η πρώτη διαγωνιστική φάση για την αξιοποίηση του Ελληνικού.

«Έχουμε το μεγαλύτερο έργο σε αστικό ιστό στην Ευρώπη... Πρέπει να είναι ένας πόλος διεθνούς αναγνώρισης. Δεν έχει καμία σημασία να κανιβαλήσουμε πάνω στον αστικό ιστό», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι υπήρξαν διμερείς επαφές με το Κατάρ και πως «υπάρχει ενδιαφέρον».


Πρώτο Θέμα
Την Πέμπτη η πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Ελληνικό
06/12/2011, 21:27

Μεθαύριο θα γίνει, εκτός απροόπτου, η αναγγελία του διεθνούς ανοικτού διαγωνισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το έργο αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Όπως είπε σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής ο πρόεδρος του Ταµείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δηµοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) κ. Ι. Κουκιάδης, η πρόσκληση ενδιαφέροντος θα περιέχει κατευθυντήριες γραμμές. Ο επενδυτής θα κάνει τις προτάσεις του οι οποίες, σύμφωνα με τον κ. Κουκιάδη, δεν θα είναι δεσμευτικές και θα εξεταστούν από το Ταμείο. Στη δεύτερη φάση, θα γίνει η τελική επιλογή του επενδυτή (ή των επενδυτών) από επιτροπή εμπειρογνωμόνων. Όσοι επιλεγούν θα προχωρήσουν σε σύμβαση με το Ταμείο και θα δεσμευτούν ως προς τη χρηματοδότηση και την τήρηση του επιχειρησιακού σχεδίου ενώ θα υπάρχουν και ρήτρες για τον επενδυτή. «Θα είναι το αναπτυξιακό έργο της δεκαετίας», επεσήμανε ο κ. Κουκιάδης.
Οι επενδυτές θα καθορίσουν τις χρήσεις γης
Η συζήτηση για το πόσο θα είναι το ποσοστό του πρασίνου, πόσο ακριβώς θα χτίσουμε, πιο master plan είναι καλύτερο, όπως υποστήριξε ο υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου «εκφεύγει της σημασίας αυτής της αναπτυξιακής πρότασης και της αναπτυξιακής παρέμβασης, η οποία επιχειρείται». Γι΄ αυτό η νομοθετική ρύθμιση για το Ελληνικό θα ενταχθεί προς ψήφιση στη Βουλή αφού θα έχει ολοκληρωθεί το πρώτο στάδιο της αγωνιστικής διαδικασίας η οποία ξεκινάει μεθαύριο Πέμπτη με την πρόσκληση ενδιαφέροντος. Όπως δήλωσε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «το ΥΠΕΚΑ, στα επόμενα βήματα, θα θωρακίσει θεσμικά την επένδυση αυτή, δηλαδή θα υπάρξει συγκεκριμένος νόμος για το Ελληνικό, ο οποίος θα έρθει στη Βουλή για να ψηφιστεί με απόλυτη διαφάνεια, έτσι ώστε να είναι γνωστό σε όλους τι ακριβώς θα γίνει, με ποιους όρους θα γίνει. Ήδη, έχουμε ξεκινήσει να τον ετοιμάζουμε και θα αφορά στις συγκεκριμένες χρήσεις γης, στην περιχαράκωσή του, στη λύση μιας σειράς από νομικά ζητήματα».
Ο επενδυτής όχι, μόνο θα υποβάλει την οικονομική του προσφορά, αλλά, όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικό ΑΕ., καθηγητής κ. Σπ. Πολλάλης, «θα ορίσει τις χρήσεις και θα σχεδιάσει τον χώρο». Αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, κάνει το έργο ιδιαίτερα πολύπλοκο, δεδομένης της κλίμακάς του, «που σημαίνει ότι ο ρόλος μας και η ευθύνη μας είναι ιδιαίτερα αυξημένοι. Δεν είναι απλά ένα έργο, σαν ένα κτήριο ή ένα αεροδρόμιο, που ξέρουμε τι είναι και δίνουμε τις προδιαγραφές και σχεδιάζεται και δίνεται οικονομική προσφορά».
Κι επειδή πρόκειται για πολύπλοκο έργο, η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται ένα βήμα πριν τους επενδυτές. Γι΄ αυτό η Ελληνικό ΑΕ δημιούργησε ένα χωρικό μοντέλο, σε συνδυασμό με βάση δεδομένων, έτσι ώστε, βάζοντας τα διάφορα σενάρια που θα προτείνουν οι επενδυτές πάνω στη γη, να δίνει τετραγωνικά μέτρα, χρήση γης, την συνέργια των χρήσεων γης και οικονομικά μεγέθη.
Ένα... Μονακό στο Ελληνικό
Τοποθετώντας στο συγκεκριμένο μοντέλο την έκταση του Ελληνικού πάνω στον χάρτη του Μονακό, ο κ. Πολλάλης έδειξε στους βουλευτές ότι η μαρίνα του πριγκιπάτου είναι στο ίδιο μέγεθος με εκείνη του Ελληνικού και η έκτασή του στο 1/3. «Που σημαίνει ότι έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ένα Μονακό, ένα πάρκο και άλλο τόσο κάτι άλλο», σχολίασε ο κ. Πολλάλης.
Μεταφορά της λεωφόρου Ποσειδώνος αντί υπογειοποίησης
Η τύχη της λεωφόρου Ποσειδώνος απασχόλησε ιδιαιτέρως τους επιστήμονες της Ελληνικό ΑΕ. «Έχουμε δύο εναλλακτικές λύσεις, για να αυξήσουμε το παραλιακό μέτωπο. Η κλασσική είναι η υπογειοποίηση», σημείωσε ο κ. Πολλάλης. Και συνέχισε αναφερόμενος, για πρώτη φορά, στη μεταφορά της λεωφόρου: «Υπάρχει όμως και η λύση να τη μεταφέρουμε βόρεια και να "πατήσει" πάνω στον τροχοδιάδρομο. Αυτή είναι όχι μόνο φθηνότερη, αλλά έτσι χρησιμοποιούμε την υποδομή, δεν χρειάζεται να πετάξουμε το μπετό που υπάρχει και συγχρόνως, έχουμε διάχυση των αυτοκινήτων στη μέση του οικοπέδου, γιατί αυτοκίνητα θα υπάρχουν στον χώρο». Σχετικά με τις εγκαταστάσεις του τραμ, προτείνεται στον ενδιαφερόμενο επενδυτή να τις διατηρήσει, καθώς αφενός πρόκειται για ακριβή επένδυση και αφετέρου τα μέσα σταθερής τροχιάς είναι σημαντικά και πρέπει η ελληνική πολιτεία να γνωρίζει από την αρχή τις προθέσεις του επενδυτή.
Δημιουργία εμβληματικών κτηρίων
Ο υπουργός μίλησε στη Βουλή για δημιουργία εμβληματικών κτηρίων ή κατασκευών στο Ελληνικό, όπως «είδαμε, με παρεμβάσεις σε άλλες πόλεις, στο Μπιλμπάο ή αλλού». Τόνισε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο, σε αστικό ιστό, στην Ευρώπη σήμερα, το οποίο θα χρειαστεί πολλά χρόνια για να ολοκληρωθεί.
«Το πιο σημαντικό απ' όλα είναι ότι θα πρέπει να είναι ένας πόλος διεθνούς αναγνώρισης. Δεν έχει κανένα νόημα να γίνει μια παρέμβαση η οποία θα "κανιβαλίσει" την οικιστική ζήτηση. Πρέπει να δημιουργήσει νέα ζήτηση και γι' αυτό το λόγο πηγαίνουμε μεν με οριοθετημένη λογική στη διαγωνιστική διαδικασία, αλλά και ανοιχτή στον επενδυτή, μαζί με τον οποίο θα συνδιαμορφώσουμε το τρόπο με τον οποίο αυτή η περιοχή θα έχει τη μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία, όχι μόνο για την πόλη, αλλά και για την ελληνική οικονομία συνολικά», διευκρίνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.
Το Κατάρ, όπως τόνισε ο ίδιος, εξακολουθεί να ενδιαφέρεται για την επένδυση ενώ απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών - μελών της Επιτροπής Εμπορίου, σχετικά με τη μελέτη του καταλανού αρχιτέκτονα και πολεοδόμου Χοσέ Ασεμπίγιο είπε ότι κόστισε 180.000 ευρώ, αν και ο ίδιος ο ισπανός είχε δηλώσει ότι δεν είχε λάβει αμοιβή για το έργο.

Αν και ακόμη τίποτα δεν είναι δεδομένο, καθώς ο επενδυτής αφήνεται ελεύθερος να προτείνει σχέδιο αξιοποίησης του χώρου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Κ.
Μητρόπουλος, επεσήμανε ότι η διάρκεια κατασκευής του έργου υπολογίζεται από το 2015 έως το 2022. Σύμφωνα με τον ίδιο αναμένεται να ξοδευτούν περισσότερα από πέντε δισεκατομμύρια ευρώ και να δημιουργηθούν από 7.000 έως 20.000 θέσεις εργασίας. Η όλη διαδικασία, σύμφωνα με τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Ανδρέα Ταπραντζή, θα κλείσει στα τέλη Μαρτίου.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου, μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η προσπάθεια αξιοποίησης του χώρου, «εντάσσεται στη συνολική λογική για το πώς θέλουμε να εξελιχθεί η Αθήνα, τα επόμενα χρόνια». Στην πρόσκληση ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε ο υπουργός, «κάνουμε απολύτως σαφές στους υποψήφιους επενδυτές ότι δεν μιλάμε για μια έκταση, η οποία είναι αποκομμένη από την υπόλοιπη πόλη, την εντάσσουμε και θέλουμε να ενταχθεί οργανικά μέσα στην πόλη έχοντας μια σειρά από χρήσεις: oικιστικές, εμπορικές, χρήσεις αναψυχής». Σύμφωνα με τον ίδιο, το 40% με 50% της συνολικής έκτασης θα είναι χώρος πρασίνου.
Το Βήμα


Αύριο ξεκινά ο διεθνής διαγωνισμός για το «Ελληνικό»
Γ. Παπακωνσταντίνου: Ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χ. Ασεμπίγιο πληρώθηκε με 180.000 ευρώ
"Η" 7/12
Του Βασίλη Σ. Κανέλλη
Το μεγαλύτερο ίσως αναπτυξιακό έργο της χώρας, αυτό της αξιοποίησης του Ελληνικού, το οποίο θα κοστίσει συνολικά πάνω από 5 δισ. ευρώ, θα δημιουργήσει μια αύξηση του ΑΕΠ μεταξύ 0,3% και 0,5% ετησίως και θα προσθέσει, 7.000 έως και πάνω από 20.000 θέσεις εργασίας, ξεκινά με την προκήρυξη αύριο της πρώτης φάσης του ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού. Στο διεθνή Τύπο θα γίνει η πρώτη πρόσκληση ενδιαφέροντος και θα ξεκινήσει η προεπιλογή των ενδιαφερόμενων επενδυτών που θα διαρκέσει μέχρι το Μάρτιο.
Συνεδρίαση
Αυτό τόνισε στη συνεδρίαση ειδικής επιτροπής της Βουλής, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γ. Παπακωνσταντίνου αλλά και οι Κώστας Μητρόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, Σπύρος Πολλάλης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικόν Α.Ε.», Ιωάννης Κουκιάδης, πρόεδρος του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου.
Ο υπουργός ανέφερε ότι στην έκταση του πρώην αεροδρομίου θα δημιουργηθεί πράσινο στο 40%-50% της έκτασης των 6.300 στρεμμάτων, ενώ θέλοντας να επισημάνει την πολυπλοκότητα του εγχειρήματος είπε ότι σε σύγκριση με άλλες εκτάσεις στο εξωτερικό «το 'Central Park' στη Νέα Υόρκη είναι περίπου το μισό του χώρου του Ελληνικού, το 'Hyde Park' στο Λονδίνο είναι το 40% του χώρου του Ελληνικού και το 'Park de la Villette' στο Παρίσι είναι το 9% του χώρου του Ελληνικού. Άμα το συγκρίνει κανείς το Ελληνικό με άλλα αντίστοιχα πάρκα στην Ελλάδα θα δει ότι το πάρκο 'Αντώνη Τρίτση' είναι κάτω από το 20% του χώρου του Ελληνικού, το 'Πεδίο του Άρεως' 4% και ο περίφημος 'Εθνικός Κήπος' είναι μόλις 2,5% του συνόλου». Είπε επίσης ότι θα υπάρξουν μια σειρά από χρήσεις: oικιστικές, εμπορικές και χρήσεις αναψυχής.
Μελέτη
Αποκάλυψε τέλος ότι ο Ισπανός αρχιτέκτονας Χ. Ασεμπίγιο πληρώθηκε για τη μελέτη που έκανε με το ποσό των 180.000 ευρώ, αν και στην προηγούμενη κυβέρνηση υποστήριζαν ότι η συμβολή του Ισπανού θα ήταν δωρεάν.
Πρόσκληση
Ο κ. Κουκιάδης είπε: «Η πρώτη είναι αυτή της πρόσκλησης ενδιαφέροντος και η δεύτερη θα είναι η πρόσκληση υποβολής προσφοράς. Η προεπιλογή και η τελική επιλογή θα γίνει από μία επιτροπή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων με ανθρώπους διεθνούς κύρους, ούτως ώστε να υπάρχει μέγιστη δυνατή διαφάνεια». Ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι «το συνολικό κόστος κατασκευής θα ξεπεράσει τα 5 δισ., απλωμένο σε 8 με 10 κατασκευαστικά χρόνια και το σύνολο της χρηματοδότησης που θα πρέπει να φέρει ο ιδιώτης επενδυτής, εκτός των χρημάτων που θα δοθούν στο Δημόσιο, θα ξεπεράσει τα 2 δισ.
Τέλος, ο πρόεδρος της «Ελληνικόν Α.Ε.» Σπύρος Πολλάλης παρουσίασε χάρτες και φωτογραφίες της έκτασης επισημαίνοντας: «Τοποθετούμε το Ελληνικό πάνω στο Μονακό γιατί είναι κάτι το οποίο, τουλάχιστον, μας αποτρέπει να σκεφτόμαστε περισσότερο, άλλες χώρες, οι οποίες είναι λίγο διαφορετικές, από ό,τι θα θέλαμε να δούμε στην ανάπτυξή του. Και βλέπουμε ότι η μαρίνα του είναι στο ίδιο μέγεθος και ο χώρος του είναι στο 1/3. Που σημαίνει έχουμε δικαίωμα να κάνουμε ένα Μονακό, ένα πάρκο και άλλο τόσο κάτι άλλο».

Ημερησία
Ακριβό μου master plan

Στις 180.000 ευρώ η αμοιβή του Χοσέ Αθεμπίγιο για τη μακέτα του Ελληνικού

Από την επίσκεψη του Γ.Παπανδρέου, του Χοσέ Αθεμπίγιο και της Τ.Μπιρμπίλη στο Ελληνικό, αμέσως μετά τις εκλογές του 2009   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
Στις 180.000 ευρώ ανήλθε η αμοιβή του Ισπανού αρχιτέκτονα Χοσέ Αθεμπίγιο για τη μελέτη αξιοποίησης του Ελληνικού, όπως είπε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντας, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ.Παπακωνσταντίνου.

Μιλώντας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή για την πορεία του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού, ο Γ.Παπακωνσταντίνου χαρακτήρισε το σχέδιο Αθεμπίγιο ως «ιδιαίτερα χρήσιμο», χωρίς να ξεκαθαρίσει αν θα είναι αυτό που τελικά θα εφαρμοστεί από τους επενδυτές που θα αναλάβουν την αξιοποίηση της περιοχής του Ελληνικού.

Σύμφωνα με το Έθνος, κατά την περίοδο της απευθείας ανάθεσης του έργου (και όχι μέσω διεθνούς διαγωνισμού) στον Ισπανό αρχιτέκτονα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι ο Χοσέ Αθεμπίγιο, εξαιτίας της προσωπικής φιλίας με τον Γ. Παπανδρέου, θα αναλάβει αμισθί τη μελέτη.

Είχε συζητηθεί, επίσης, το ενδεχόμενο, όταν το έργο βρισκόταν σε φάση ανάπτυξης, η εταιρεία του Αθεμπίγιο να επενδύσει και να συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα του Ελληνικού.

Newsroom ΔΟΛ

Papaconstantinou’s confession in parliament
The… unpaid friend Azebiyo got 180 thousand euros!


06/12/2011 15:56

The Spanish architect Jose Azebiyo received the petty sum of 180.000 euros in order to do the “master plan” for the re-creation of the former Greek International airport space, in Elliniko area.

The shocking news come from official lips and after the former PM George Papandreou had assured everybody that Azebiyo was a personal friend of his, giving personal and for-free advise…

The news were revealed in parliament by Yiorgos Papaconstantinou, minister of Environment and Climate Change, who said the Spaniard’s plan was “very useful” without specifying if the individual investors will necessarily move according to it or not.

The competent minister said that next Thursday begins the first part of the competition.

“Elliniko space is an area of 6,300 acres. Central Park is half its size. Investors should know that we are not talking about a detached place but about a space which is part of the city itself. Based on a new, transparency law which will be passed through.parliament, everyone will be aware of what is going to happen.”

According to Papaconstantinou, there have been bilateral talks with Qatar, which has expressed interest, but the main competition will be an open one, on an international scale and not between two specific sides only.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου