Δευτέρα 6 Μαρτίου 2017

Κατεβάστε δωρεάν το σπάνιο βιβλίο ‘Ο Μαρξισμός για αρχάριους’ – η θεωρία του σε κόμικ (pdf)

Κατεβάστε δωρεάν το σπάνιο βιβλίο ‘Ο Μαρξισμός για αρχάριους’ – η θεωρία του σε κόμικ (pdf)
Έχοντας το προνόμιο να είναι το μοναδικό κόμικ που περιέχει περισσότερο κείμενο απ’ ό,τι εικόνες, το βιβλίο «Μαρξ για αρχάριους» αποπειράται να παρουσιάσει τις γενικές έννοιες της θεωρίας του Μαρξ. Η εικονογράφηση είναι του Στάθη.
Το βιβλίο ξεκινάει με ένα σύντομο βιογραφικό του Μαρξ, και συνεχίζει με την αρχαία ελληνική φιλοσοφία και τις υπόλοιπες επιρροές του, για να φτάσει στην παρουσίαση των βασικών εννοιών· υπεραξία, πάλη των τάξεων, διαλεκτική κτλ. Καθώς το κείμενο έχει έντονα προπαγανδιστικό χαρακτήρα, το βιβλίο είναι άκρως απλοϊκό, κυρίως όσον αφορά την παρουσίαση των αντίπαλων ιδεών και ρευμάτων της εποχής (αναρχισμός, «σοσιαλισμός», «ουτοπισμός»…)
Τα αντίπαλα αυτά δέη αντιμετωπίζονται συγκαταβατικά και χωρίς πολλά-πολλά. Το συμπέρασμα βγαίνει σύντομα: «Βασικά το λάθος όλων αυτών των ουτοπιστών, σοσιαλιστών και αναρχικών ήταν η έλλειψη προετοιμασίας, η περιφρόνηση της μελέτης και της μεθοδικής οργάνωσης και η άρνηση της θεωρίας της ιστορικής εξέλιξης με βάση την πάλη των τάξεων…»
«Δεν καταλαβαίνουν την πάλη των τάξεων!»
Συνεχίζει με ιδιαίτερα εκτενή, για κάποιο λόγο, αποσπάσματα από το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» για να φτάσει στο αποσβολωτικό στην απολυτότητά του συμπέρασμα:
«Η θεωρία του Μαρξ είναι δυνατή, γιατί είναι σωστή. Είναι πλήρης και αρμονική: Δίνει στους ανθρώπους μια ολοκληρωμένη εικόνα του κόσμου, που δε συμβιβάζεται με τις δεισιδαιμονίες και την αστική καταπίεση. Στηρίζεται στα καλύτερα πράγματα που δημιούργησε η ανθρωπότητα: τη γερμανική φιλοσοφία, την αγγλική οικονομία και το γαλλικό σοσιαλισμό».
Καθώς είναι εξαντλημένο και γενικότερα, και μάλλον δικαίως, ξεχασμένο, μόνο ως αξιοπερίεργο μπορεί να θεωρηθεί ενδιαφέρον. Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται για συλλεκτικούς λόγους, μπορούν να το κατεβάσουν από εδώ (Scribd) ή απευθείας από εδώ (δεξί κλικ, ‘αποθήκευση δεσμού ως’).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου